magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Önimádat vagy anyaság?
   2009. január 5.Magyar Nemzet   

Lux Elvira szexuálpszichológus szerint a szabadosságnak egyenes következménye a népfogyatkozás.

Ukrajnai éhínség
   2008. november 23.www.stop.hu   

A nagy éhínség 75. évfordulóján a mintegy 7,5 millió áldozatra emlékeztek szombaton Ukrajnában; a központi rendezvényen több külföldi államfő is részt vett, Dmitrij Medvegyev orosz elnök azonban nem fogadta el a meghívást.

AZ 1932-1933-AS ÉHÍNSÉG
   2008. november 10.  10:26www.ukrajinci.hu   

“1933-ban, a faluban 600 ember halt meg, a porták többségének volt halottja. Volt, akit koporsóban temettek el, de másoknak még ez sem jutott. A termés jó volt, de a portákat járták a különleges gabonabegyűjtő brigádok, és botjaikkal minden feltúrtak a gabona után kutatva. Én a kemencén feküdtem, és alattam volt a kenyérnek való. Lekergettek a kemencéről és elvették a gabonát. Az emberek minden megettek, hogy túléljék: ledarálták a kukoricacsutkát, akácvirágból főztek levest, megették a tavalyról maradt rothadt krumplit”. (Egy szemtanú visszaemlékezéseiből.)

Dokumentum a Katyn-i tömeggyilkosságról
   2008. október 5.Gosztonyi Péter: A Vörös Hadsereg   

Az SZSZSZK NKVD hadifogolytáboraiban és Ukrajna, valamint Belorusszia nyugati területeinek börtöneiben jelenleg nagy számban találhatók a lengyel hadsereg egykori tisztjei, a lengyel rendőrség és kémszolgálat egykori dolgozói, lengyel ellenforradalmi nacionalista pártok tagjai, leleplezett ellenforradalmi felkelők, hazaáruló szervezetek tagjai.

Könyvajánló - Leopold Jerzewski: Katyn, 1940
   2008. október 1.   

Katyn... 1940 áprilisában és májusában közel 15000 lengyel állampolgárt, magas rangú tiszteket, értelmiségieket gyilkolt le a szovjet NKVD kommandója ezen a helyen.

Ukrajnai éhínség – az évszázad tragédiája
   2008. szeptember 20.www.ukrajinci.hu   

Az ukrán nép történetének egyik legszomorúbb korszaka az 1932-33-ban végrehajtott tömeges kollektivizálás és a totális rendszer, illetve sztálini rezsim által kitervelt éhínség volt.

Prágai tavasz
   2008. július 15.Wikipédia   

A prágai tavasz egy csehszlovákiai kísérlet volt a gazdaság, a párt és az állam demokratizálására, egy „emberarcú szocializmus kialakítására” 1968 januárjától augusztusig.

Pártviszállyal kezdődött a prágai tavasz
   2008. július 10.www.mult-kor.hu   

Negyven évvel ezelőtt, 1968. január 5-én Antonín Novotny leváltásával és Alexander Dubcek megválasztásával megkezdődött a "prágai tavasz".

Felejteni tékozlás
   2007. november 2.Hetek.hu - Hazafi Zsolt   

Felértékelődik a nemzeti identitás és kultúra szerepe


| 1 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria