magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Schmidt: Nem élhetünk tovább az örökös csúsztatás légkörében
   2013. február 22.Magyar Nemzet Online   

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint nem élhetünk tovább az örökös csúsztatás légkörében, amikor végre lehetőségünk van arra, hogy tisztázzuk a múltbéli eseményeket, ezért meg kell próbálnunk a szembesítést, a szembenézést. Schmidt Mária erről pénteken Budapesten, a mártír sorsú Sándor István szalézi szerzetes tiszteletére rendezett emlékülésen beszélt.

Részlet a Klubrádió Megbeszéljük című műsorából
   2013. február 12.Klubrádió   
 
Lesz-e újból szerencsénk Európában?
   2013. január 26.Magyar Nemzet   
Utólag minden evidensnek tűnik a történelemben. Miután a végbement eseményeket nem lehet megváltoztatni, legfeljebb átfesteni, elképzelhetetlennek tartjuk, hogy másként alakulhattak volna a sorsok. Pedig nem árt észben tartani: ha nincsenek kiemelkedő személyiségek, minden felborulhat. Idősebb ...
Die Bedeutung Bushs für Deutschland und Ungarn
   2013. január 25.Budapester Zeitung   

Präsentation eines Konferenzbandes zu George Bush senior im Terror Háza-Museum

Andrássy út 60. – A Hűség és a Terror Háza
   2013. január 23.lalexa.blog.hu   

Ígértem múzeumokról is leírást, íme az első! Remélem kedvet kaptok hozzá! Ne ijedjetek meg, hosszú lett nagyon, de a képek és a történelmi háttér is sokat visz a terjedelmen!

Az Európa szerencséje című kötetről
   2013. január 22.InfoRádió   
Tavaly konferenciát tartottak a Terror Háza Múzeumban. id. Georghe Bush az Egyesült Államok egykori elnöke 1989-es európai szerepvállalásáról. A konferencián elhangzottak most Európa szerencséje címmel egy könyvben jelentek meg. A kötetről Domanits András kérdezte Schmidt Máriát, a kötet ...
Történészek méltatták George Bush érdemeit
   2013. január 22.mti.hu   
Budapest, 2013. január 22., kedd (MTI) - George Bushról szóló könyvet mutattak be a Terror Háza Múzeumban kedden, az eseményen Schmidt Mária történész, a kötet szerkesztője azt mondta, az egykori amerikai elnök érdeme is, hogy a Szovjetunió és a kétpólusú világ összeomlása nem torkollott háborúba, káoszba.
Magyarország meghódította a világot
   2013. január 20.Blikk.hu   

Magyarország — Tele vannak a külföldi magazinok, tévék Magyarországgal. Világszerte ismert lapok méltatják azokat a nevezetességeket, amiért rajonganak Európában, sőt a tengerentúlon is.

Magyarországra csábítanak a brit lapok
   2013. január 17.Mix Online   

Egymás után jelentek meg a Magyarország turisztikai vonzerőit méltató újságcikkek a január eleji brit sajtóban. Elsősorban Budapestet ajánlják, mint "jó hangzású" várost, de csábítanak Egerbe is

A liberálfasizmus az akarat kultusza
   2012. december 31.Magyar Hírlap Online   

Goldberg, az újságíró olyan tabukat és tévhiteket rombol le, amelyeket generációkon keresztül égettek az amerikaiak tudatába

Az első, nyergesi iskolából indul vándorútra a kiállítás
   2012. december 29.kemma.hu   

A Don Bosco Szaléziak 2013-ban ünneplik magyarországi letelepedésük századik évfordulóját.

Duray: A közelmúltunk talán ismeretlenebb, mint régmúltunk
   2012. december 28.FELVIDÉK.ma   

A címben felvetett, nem kis töprengésre okot adó állapot képe annak kapcsán jelent meg előttem, hogy 2012. december 18.-án Budapesten a Terror Háza Múzeumban díjjal jutalmazták Miroslav Kusý professzort, a szlovák másként gondolkodás legkiemelkedőbb egyéniségét.

˝Miroslav Kusy is a bátrak közül való˝
   2012. december 19.Hír TV   

Miroslav Kusy szlovák történész, polgárjogi aktivista kapta a Terror Háza Múzeum Petőfi-díját. A kitüntetést 2009 óta minden évben azoknak ítélik oda, akik sokat tettek a közép-európai népek szabadságáért.

Szlovák filozófus kapta a Petőfi-díjat
   2012. december 19.ma.hu   

Miroslav Kusy szlovák filozófus, politológus, polgárjogi aktivista kapta idén a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenység elismerésére alapított kitüntetést, a Petőfi-díjat.

Példát mutatnak a Petőfi-díjasok
   2012. december 19.inforadio.hu   

Miroslav Kusy szlovák filozófus, politológus, polgárjogi aktivista kapta idén a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenység elismerésére alapított kitüntetést, a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport díját Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató adta át.

Részlet az Lánchíd Rádió 2012 december 19-i adásából
   2012. december 19.Lánchíd Rádió   
 
Petőfi-díj Miroslav Kusýnak
   2012. december 19.Heti Válasz   

Miroslav Kusy szlovák filozófus, politológus, polgárjogi aktivista kapta idén a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenység elismerésére alapított kitüntetést, a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport díját Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató adta át kedden Budapesten.

Miroslav Kusý kapta a Petőfi-díjat
   2012. december 18.parameter.hu   

Miroslav Kusý szlovák filozófus, politológus, polgárjogi aktivista kapta idén a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenység elismerésére alapított kitüntetést, a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport díját Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató adta át kedden Budapesten.

Szlovák filozófus kapta a Petőfi-díjat
   2012. december 18.galamus.hu   

Miroslav Kusy szlovák filozófus, politológus, polgárjogi aktivista kapta idén a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenység elismerésére alapított kitüntetést, a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport díját Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató adta át kedden Budapesten.

Szlovák filozófus kapta a Petőfi-díjat
   2012. december 18.echotv.hu   

Miroslav Kusy szlovák filozófus, politológus, polgárjogi aktivista kapta idén a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenység elismerésére alapított kitüntetést, a Petőfi-díjat. A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Mol-csoport díját Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató adta át kedden Budapesten.

Részlet az MR1-Kossuth Rádió 2012. december 17-i adásából
   2012. december 17.MR1-Kossuth Rádió    
 
Wallenberg-kiállítás
   2012. december 10.mfa.gov.hu   
A magyar nagykövetség épületében 2012. december 4-én Izrael, Svédország és Magyarország brüsszeli nagykövetei nyitották meg a Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást. A tárlat alkalmat kínált arra, hogy Wallenberg örökségét a fiatalok is megismerhessék. ...
Wallenberg-Mindszenty pódiumbeszélgetés
   2012. december 10.mfa.gov.hu   
December 4-én este 19 órától Mindszenty József bíboros születésének százhuszadik és Raoul Wallenberg születésének századik évfordulója emlékére a Magyar Házban tartottak pódiumbeszélgetést. A beszélgetésben dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök, (Szeged-Csanádi Egyházmegye), dr. ...
A fasiszta Uncle Sam
   2012. december 10.Népszabadság Online   

I want you – James M. Flagg 1917-es plakátján Uncle Sam háborús toborzó képében, az állam nevében bök határozatlan polgárára, így tömörítve egyetlen mozdulatba a múlt századelő amerikai pragmatizmusának a lényegét. Már ahogyan sokan látják e lényeget. Mert Flagg aligha sejtette, hogy átértelmezett rajza végigkísérti majd a XX. századot, virulens marad még a XXI. század elején is, hogy a neoliberális Amerika „smiley-fasizmusában” teljesedjék ki igazán.

Emlékezés Mindszenty József hercegprímásra
   2012. december 10.Bihari Napló    

Mindszenty József születésének 120. évfordulója alkalmából emlékeztek tegnap délelőtt a nagyvárad-olaszi református templomban Magyarország utolsó hercegprímására.

A Terror Háza Múzeum főigazgatóját is kitüntette a Fővárosi Cigány Önkormányzat
   2012. december 10.galamus.hu   
A cigányság társadalmi integrációjának támogatásáért Múltunk közös lesz a jövőben is elnevezésű díjjal tüntette ki a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját, Bán Tamást, a Budapesti Városüzemeltetési Központ igazgatósági elnökét ...
A Terror Háza Múzeum főigazgatóját is kitüntette a Fővárosi Cigány Önkormányzat
   2012. december 10.hirado.hu   

Schmidt Márián kívül Bán Tamás, a Budapesti Városüzemeltetési Központ igazgatósági elnöke és Mezei István, a Magyar Cigány Labdarúgó Válogatott szövetségi kapitánya kapott elismerést.

Kitüntették Schmidt Máriát
   2012. december 10.hvg.hu   

A Fővárosi Cigány Önkormányzat kitüntette azokat, akik a legtöbbet tették a cigányság integrációjáért. Maga a díj egy aranygyűrű, amelybe cigánykereket véstek, és a gyűrűt névre szóló gravírozással kapja a díjazott.

Schmidt Mária roma díja
   2012. december 10.c-press.hu   
A Fővárosi Cigány Önkormányzat az emberi jogok napján díjat ad Schmidt Máriának, a Terror Háza főigazgatójának.A „Múltunk közös lesz a jövőben is” díjat a Fővárosi Cigány Önkormányzat 2009-ben alapította. A díj átadása – olvasható a szerkesztőségünkhöz ...
Ökumenikus megemlékezés Várad-Olasziban
   2012. december 7.Bihari Napló   
Boldog emlékezetű Mindszenty József hercegprímás születésének 120. évfordulóján megemlékezzünk róla, különös tekintettel az ő 1956-os forradalomban és szabadságharcban játszott szerepére. Ennek megfelelően, 2012. december 9-én, vasárnap délelőtt 10 órai kezdettel, a nagyváradolaszi ...
Wallenbergre és Mindszentyre emlékeztek a brüsszeli magyarok
   2012. december 5.Magyar Kurír   

Mindszenty József születésének 120., valamint Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról emlékeztek meg december 4-én, kedd este a brüsszeli Magyar Házban tartott adventi rendezvényen.

Schmidt: Wallenberget a Szovjetunióban meggyilkolták
   2012. december 5.mno.hu   

Mindszenty József születésének 120., valamint Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról emlékeztek meg kedd este a brüsszeli Magyar Házban tartott adventi rendezvényen, amelyet közösen szervezett a Magyar Hullám közéleti társaság, a brüsszeli magyar nagykövetség, illetve az Európai Parlament magyar néppárti delegációja.

Wallenbergre és Mindszentyre emlékeztek adventkor a brüsszeli magyarok
   2012. december 5.kormany.hu   

Mindszenty József születésének 120., valamint Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról emlékeztek meg kedd este a brüsszeli Magyar Házban tartott adventi rendezvényen, amelyet közösen szervezett a Magyar Hullám közéleti társaság, a brüsszeli magyar nagykövetség, illetve az Európai Parlament magyar néppárti delegációja. Az eseményen ott volt Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára is.

Mindszentyre és Wallenbergre emlékeztek a Magyar Házban
   2012. december 5.Magyar Hírlap Online   

Mindszenty József születésének 120., valamint Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról emlékeztek meg kedd este a brüsszeli Magyar Házban tartott adventi rendezvényen, amelyet közösen szervezett a Magyar Hullám közéleti társaság, a brüsszeli magyar nagykövetség, illetve az Európai Parlament magyar néppárti delegációja.

Wallenbergre és Mindszentyre emlékeztek a brüsszeli magyarok
   2012. december 5.hirado.hu   

A Magyar Házban tartott rendezvényen több magyarországi politikus, egyházi vezető és közéleti szereplő is részt vett.

Pamięci kard. Mindszentyego
   2012. december 4.Gosc niedzielny   
 
Kötetbe foglalt liberálfasizmus
   2012. november 25.MR1 Kossuth Rádió   

Tőkéczki László úgy véli, a tömegdemokrácia bizonyos mértékben terrort is jelent, amit pedig politikailag korrektnek mondanak, az nem más, mint az, amit a liberális fősodor annak minősít. Gondolatok egy könyvbemutató ürügyén.„Liberálfasizmus ...

TORTUR OG TERROR ER EN TURISTMAGNET
   2012. november 25.   
 
Részlet az Lánchíd Rádió Szabad gondolat című műsorából
   2012. november 25.Lánchíd Rádió    
 
A világ, ahol bárki lehet fasiszta
   2012. november 22.Heti Válasz   

Jonah Goldberg Liberálfasizmus című nyáron magyarul is napvilágos látott könyvét Tőkéczki László, Baranyi Márton és Békés Márton ismertették szerdán a Terror Házában.

PRYMAS WĘGIER I JEGO ZWIĄZKI Z POLSKĄ
   2012. november 18.niedzela   
 
A Goldberg-inga – Jonah Goldberg: Liberálfasizmus című könyvéről
   2012. november 7.mandiner.blog.hu   

Baranyi Tamás Péter történész írása

Részlet az MR1-Kossuth Rádió 2012. november 4-i adásából
   2012. november 4.MR1-Kossuth Rádió   

Részlet az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorából

Részlet az Lánchíd Rádió 2012. november 4-i adásából
   2012. november 4.Lánchíd Rádió   
 
Újdonságok az idei ünnepen
   2012. október 24.  14:02Kelet-Magyarország   
Kilencvenmilliót csoportosít át a kormány az ünnepre. BUDAPEST. Kilencvenmillió forintot csoportosított át a kabinet az október 23-ei nemzeti ünnep lebonyolítására. 90 millió forint A kormányhatározat szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kell azonnali hatállyal átcsoportosítania ...
Idén megússzuk az utcai harcot? Orbán, Bajnai és Vona is beszédet mond 23-án
   2012. október 24.  13:21Új Ász   

Ismét lángba borul Budapest? Ismét a politikai szembenállás határozza majd meg az 1956-os forradalom holnapi ünnepét. A kormánypárti Békemenet a Széna térről indulva az Országház előtt hallgatja Orbán Viktort, az ellenzéki Milla Bajnai Gordonnal a Szabad sajtó úton gyülekezik, míg a radikális Jobbik Vona Gábor vezetésével a Deák téren tart gyűlést. A pestiek csak abban bízhatnak: nem szabadulnak el az indulatok úgy, mint 2006ban.

Röviden
   2012. október 24.Magyar Hírlap   
A közjogi méltóságok jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett vonták fel tegnap reggel a nemzeti lobogót a Parlament épülete előtt. A programok parlamenti nyílt nappal és koncertekkel folytatódtak a nemzeti ünnepen a Kossuth téren, a Magyar Állami Operaház egyebek mellett hangszerbemutatóval, ...
Közös alap, amelyre jövőnket építhetjük
   2012. október 24.Magyar Nemzet   
Ötvenhat évvel ezelőtt, október 23-án Magyarországon írták a világtörténelmet, és aznap lélekben újjászületett az ország, és megszületett a szabadság nemzete - jelentette ki Áder János köztársasági elnök ünnepi nyilatkozatában. Az államfő szerint 1956 olyan közös alap, amelyre ...
RTL Klub, Híradó Este
   2012. október 23.RTL Klub   
Mv.: - Köszöntöm önöket! Ez az esti RTL Híradó. Az 1956-os forradalom hőseire emlékezett az ország. Hatalmas tömeg a Parlamentnél, kígyózó sorok a Terror Házánál és az Operánál. Mindegyiket megnyitották az ünnepen, ingyen lehetett bemenni. Az Operában most először ünnepeltek így. ...
Október 23.: Parlamenti nyílt nap és koncertek a nemzeti ünnepen
   2012. október 23.TelePress   
Parlamenti nyílt nappal és koncertekkel kezdődtek a programok kedden a nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren. A Magyar Állami Operaház egyebek mellett hangszerbemutatóval, a Terror Háza Múzeum ingyenes tárlatlátogatással várja a látogatókat.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria