magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Orbán az idegenek, Bajnai a rezsim ellen
   2012. október 23.Metro   
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóját ünnepeljük. Az állami ünnepségeken kívül volt békemenet, visszatért Bajnai, Orbán a Kossuth téren, Vona a ´89-eseket tüntetné el a közéletből.
Látogasd meg a Parlamentet vagy az Opearaházat!
   2012. október 23.kamaszpanasz.hu   

Parlamenti nyílt nap, 56-os filmek vetítése a Műegyetemen, családi programok a Magyar Állami Operaházban, délután pedig Ghymes koncert várja az érdeklődőket október 23-án a budapesti Kossuth téren.

Családi programok a nemzeti ünnepen
   2012. október 23.ma.hu   

Parlamenti nyílt nap, 56-os filmek vetítése a Műegyetemen, családi programok a Magyar Állami Operaházban, délután pedig Ghymes koncert várja az érdeklődőket ma Budapesten.

Részlet az MR1-Kossuth Rádió 2012. október 23-i adásából
   2012. október 23.MR1-Kossuth Rádió   

Részlet az MR1-Kossuth Rádió Közelről című műsorából

Róla beszélni sem szabad
   2012. október 22. Észak-Magyarország   
Interaktív kiállítással emlékeztek a forradalom eseményeire az ózdi gimnazisták. ÓZD. Ákos dala szűrődött ki az előtérbe, az 1956. Bőrkabátos őrök álltak a csapóajtó előtt, az viszont érezhető volt, hogy ez a megemlékezés más lesz, mint korábban. Ezúttal nem irodalmi, vagy kulturális ...
Utazás a Békemenetre
   2012. október 22.Bihari Napló   
Az október 23-i, Budapesti Békemenethez csatlakoznak az EMNP által szervezett önköltséges, autóbuszos utazás résztvevői. Odaérkezéskor választható, ingyenes intézménylátogatás lesz (Parlament, Terror Háza, vagy Szépművészeti Múzeum), majd csatlakozás a Békemenethez, amely 16 órára ...
Részlet az MR1-Kossuth Rádió 2012. október 22-i adásából
   2012. október 22.MR1-Kossuth Rádió   

Részlet az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorából

Hőseinkre emlékezünk
   2012. október 22.Délmagyarország   
Add, Uram! Egynapos koromban, pólyában ért az ötvenhatos forradalom. Apám egész havi pedagógusbére ment rá, hogy a kórházból valaki hazafuvarozzon kis falunkba - a vonatok már nem jártak. Másfél héttel később magához ölelt apám, kivitt a kert végébe, és az országút felé mutatva jelezte ...
Újdonságok az idei ünnepen
   2012. október 22.Észak-Magyarország   
Kilencvenmilliót csoportosít át a kormány az ünnepre. BUDAPEST. Kilencvenmillió forintot csoportosított át a kabinet az október 23-ei nemzeti ünnep lebonyolítására.
1956 - Szabadnak lenni jó!
   2012. október 19.RTV Részletes   

Remény, eufória és egyfajta boldogság sugárzik az arcokról az MTVA fotóarchívumából, a Terror Háza közreműködésével összeválogatott 56 fényképfelvételen.

Az MTI fotóiból nyílt 1956-os emlékkiállítás
   2012. október 17.Magyar Hírlap    
1956 - Szabadnak lenni jó! címmel nyílt kiállítás tegnap a budapesti Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban, a tárlat 56 fotóját a Magyar Távirati Iroda 1956-os forradalmat megörökítő felvételeiből a Terror Háza Múzeum szakemberei válogatták. A kiállításon berendeztek ...
Az 1956-os forradalomra emlékeztek Brüsszelben
   2012. október 16.delmagyar.hu   

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójára emlékeztek hétfőn este Brüsszelben.

Brüsszelben is megemlékeztek 1956-ról
   2012. október 16.mandiner.hu   

A megemlékezést az Európai Néppárt magyar képviselői és a Magyar Hullám közéleti és kulturális társaság szervezte a Brüsszel belvárosában található egykori vásárcsarnokban, a Halles Saint-Géry épületében, ahol a Csík zenekar is fellépett.

Rendhagyó ´56-os fotókiállítás nyílik a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban
   2012. október 16.kronika.ro   
Formabontó történelemórával egybekötve 1956 - Szabadnak lenni jó! címmel nyílik fotókiállítás az MTVA és a  Terror   Háza  Múzeum együttműködésének köszönhetően a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban október 16-án. Az idei kiállítás képanyaga ...
Fotókiállítás nyílik a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban
   2012. október 16.noplaza.hu   
Formabontó, történelemórával egybekötött fotókiállítás nyílik az MTVA és a Terror Háza Múzeum együttműködésének köszönhetően a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban október 16-án, 1956 - Szabadnak lenni jó! címmel. A kiállítás képanyaga szakít az eddigi hagyományokkal, ...
Rendhagyó ´56-os fotókiállítás
   2012. október 15.hirado.hu   

Formabontó, történelemórával egybekötött tárlat nyílik az MTVA és a Terror Háza Múzeum együttműködésének köszönhetően a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban október 16-án, 1956 - Szabadnak lenni jó! címmel.

Részlet az MR1-Kossuth Rádió 2012. október 15-i adásából
   2012. október 15.MR1-Kossuth Rádió   
 
The Historical Context
   2012. október 15.phaeton.ie   
Before Thomas Kabdebo fled Hungary in 1956 at age 22, he had experienced the rise of two totalitarian dictatorships in Hungary—the first Fascist, the second Communist. The statistics from the years of those regimes—particularly when the relatively small population of Hungary is taken into account—are terrible: ...
Casa do Terror
   2012. október 15.leiturasdahistoria.uol.com.br   

Uma viagem cenográfica pela história recente da Hungria

Békés Márton: BALFASOK
   2012. október 4.   
Jonah Goldberg politikai botránykönyve magyarul
Konferencia és kiállítás Mindszentyről a Terror Házában
   2012. október 4.hirado.hu   
„A magyarok lelkiismerete”, vagyis Mindszenty Józsefről tartanak konferenciát, majd nyílik kiállítás a Terror Háza Múzeumban.
Bouncing Back From Terror in Budapest
   2012. október 2.perceptivetravel.com   

The House of Terror showed me the sad underbelly of Hungary˝s darkest time. Three Underguides showed me the happier sides of modern Budapest.

Mindszenty, a fogoly hatalma
   2012. szeptember 22.magyarkurir.hu   
A Mindszentyről szóló szakirodalom jelentős része elfogult, s kevés figyelmet szentel annak a kérdésnek, hogy a hercegprímás külső cselekedeteiben milyen módon mutatkozott meg vallási meggyőződése – figyelmeztetett a pénteki Mindszenty-konferencián, a Terror Házában tartott előadásában Erdő Péter bíboros.
Megnyílt a Terror Háza Mindszenty-kiállítása
   2012. szeptember 21.inforadio.hu   
Stációkra bontva mutatja be a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás életét a Terror Háza Múzeum Mindszenty József: A magyarok lelkiismerete című kiállítása, amelyet pénteken nyitott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Részlet az MR1-Kossuth Rádió 2012. szeptember 21-i adásából
   2012. szeptember 21.MR1-Kossuth Rádió   

Részlet a Halljad Izrael című műsorból.

Mindszenty Józsefről tartanak ma nemzetközi konferenciát
   2012. szeptember 21.galamus.hu   
Mindszenty József bíborosról, hercegprímásról tartanak ma nemzetközi konferenciát a Terror Háza Múzeumban, az eseményen köszöntőt mond Áder János köztársasági elnök. A 120 éve született Mindszenty József (1892-1975) emlékére szervezett eseményen az államfőt követően beszédet ...
Megnyílt a Terror Háza Mindszenty-kiállítása
   2012. szeptember 21.kulturport.hu   

Stációkra bontva mutatja be a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás életét a Terror Háza Múzeum Mindszenty József: A magyarok lelkiismerete című kiállítása, amelyet pénteken nyitott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Mindszenty emlékére – ˝Ha mindenki hallgat, valakinek akkor is szólnia kell˝
   2012. szeptember 21.mno.hu   

Mindszenty József mindig szót emelt az igazságért és a szabadságért – jelentette ki a köztársasági elnök a néhai hercegprímás életéről a Terror Háza Múzeumban tartott pénteki nemzetközi konferencián. Semjén Zsolt szerint Mindszenty József léte a nemzet megtartó ereje volt.

Legyőzetve győzött: Mindszenty 120
   2012. szeptember 21.mno.hu   
120 éve született Mindszenty József, hazánk utolsó hercegprímása. Emblematikus sorsa Schmidt Mária szerint egy volt Magyarországéval, és bár 1989-ben rehabilitációja megkezdődött, a bíboros ellen indult eljárások tisztázásának csak 23 év alatt sikerült a végére érni. Hogy miért? Kiderül ...
Megnyílt a Terror Háza Mindszenty-kiállítása
   2012. szeptember 21.hirado.hu   

Stációkra bontva mutatja be a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás életét a Terror Háza Múzeum.

Áder: Mindszenty hercegprímás mindig szót emelt az igazságért
   2012. szeptember 21.hirado.hu   
A köztársasági elnök a Terror Háza Múzeumban tartott nemzetközi konferencián mondta ezt.
Balog Zoltán nyitotta meg a Terror Háza Mindszenty-kiállítását
   2012. szeptember 21.kormany.hu   
Stációkra bontva mutatja be a Rákosi-rendszer által meghurcolt hercegprímás életét a Terror Háza Múzeum Mindszenty József: A magyarok lelkiismerete című kiállítása, amelyet pénteken nyitott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Mindszenty József mindig szót emelt az igazságért és a szabadságért
   2012. szeptember 21.gondola.hu   

Ezt jelentette ki Áder János köztársasági elnök a néhai hercegprímás életéről a Terror Háza Múzeumban tartott pénteki nemzetközi konferencián.

Megnyílt a Terror Háza Mindszenty-kiállítása
   2012. szeptember 21.inforadio.hu   

A köztársasági elnök szerint Mindszenty József mindig szót emelt az igazságért és a szabadságért. Áder János a Terror Háza Múzeumban tartott nemzetközi konferencián kijelentette: a hercegprímás minden tőle telhetőt megtett embertársaiért, az elesettekért és a kitaszítottakért, ezért emberi példája, szellemi-erkölcsi hagyatéka méltó arra, hogy méltóképpen emlékezzünk mindig rá.

Áder: a hercegprímás mindig szót emelt az igazságért
   2012. szeptember 21.nepszava.hu   

Mindszenty József mindig szót emelt az igazságért és a szabadságért - emelte ki a köztársasági elnök a néhai hercegprímás életéről a Terror Háza Múzeumban tartott pénteki nemzetközi konferencián.

Mindszenty-kiállítás a Terror Házában Schmidt Mária történészi koncepciója alapján
   2012. szeptember 21.stop.hu   

A Terror Háza Múzeum Mindszenty-kiállítása tizennégy stációra bontva kíséri végig az egyházfő életútját.

Áder János: Mindszenthy mindig szót emelt az igazságért
   2012. szeptember 21.Népszabadság Online   

Mindszenty József mindig szót emelt az igazságért és a szabadságért - jelentette ki a köztársasági elnök a néhai hercegprímás életéről a Terror Háza Múzeumban tartott pénteki nemzetközi konferencián.

Részlet a Tilos Rádió 2012. szeptember 14-i adásából
   2012. szeptember 14.Tilos rádió   
Részlet a Tilos Rádió Régen minden jobb volt! című műsorából.
Részlet az MR1-Kossuth Rádió 2012. augusztus 23-i adásából
   2012. augusztus 26.MR1-Kossuth Rádió    

Részlet a Vasárnapi újság 2012. augusztus 23-i adásából

Az áldozatokra emlékeztek Áder a 18 évesen kivégzett Mansfeld Pétert tartja az elnyomások szimbólumának
   2012. augusztus 24.Magyar Nemzet   
Nincs alapvető különbség a nemzeti- és a nemzetközi szocializmus között, nincs jobbés baloldali diktatúra - ezt hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes tegnap a XX. századi totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapján. Az államfő ...
Schmidt Mária: a közép-európaiak nem tehetnek különbséget a diktatúrák áldozatai között
   2012. augusztus 23.Népszava.hu   

A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja, a kommunizmust megtapasztaló közép-európai országok egységesek abban, hogy azonos mércével ítélik el a nácizmust és a kommunizmust, és nem lehet rájuk kényszeríteni, hogy különbséget tegyenek az áldozatok között.

Európai emléknap - Schmidt Mária: nem lehet rákényszeríteni a közép-európaiakat, hogy különbséget tegyenek a diktatúrák áldozatai között
   2012. augusztus 23.   

A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja, a kommunizmust megtapasztaló közép-európai országok egységesek abban, hogy azonos mércével ítélik el a nácizmust és a kommunizmust, és nem lehet rájuk kényszeríteni, hogy különbséget tegyenek az áldozatok között.

Európai emléknap – Schmidt Mária: nem lehet rákényszeríteni a közép-európaiakat, hogy különbséget tegyenek a diktatúrák áldozatai között
   2012. augusztus 23.boon.hu   

Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) – A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja, a kommunizmust megtapasztaló közép-európai országok egységesek abban, hogy azonos mércével ítélik el a nácizmust és a kommunizmust, és nem lehet rájuk kényszeríteni, hogy különbséget tegyenek az áldozatok között.

Mindkét szocialista diktatúra bűnös volt NINCS KÜLÖNBSÉG A JOBB- ÉS A BALOLDALI TERROR KÖZÖTT
   2012. augusztus 23.Magyar Hírlap   
Nem lehet különbséget tenni a totalitárius diktatúrák közé, a kettős mérce itt is elfogadhatatlan - ez v olt a fő vezérfonala a tegnapi, kommunista és fasiszta terror áldozatainak szentelt európai emléknap rendezvényeinek. A megemlékezést üdvözölték ugyan Brüsszelből, vendégek azonban ...
Részlet a Klubrádió Reggeli gyors 2012. augusztus 23-i adásából
   2012. augusztus 23.Klubrádió   
 
Schmidt Mária: a 20. századi totalitárius diktatúrák egyformán emberellenesek voltak
   2012. augusztus 23.stop.hu   

A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja, a kommunizmust megtapasztaló közép-európai országok egységesek abban, hogy azonos mércével ítélik el a nácizmust és a kommunizmust, és nem lehet rájuk kényszeríteni, hogy különbséget tegyenek az áldozatok között.

Diktatúrák: nem méricskéljük, kinek a fájdalma nagyobb
   2012. augusztus 23.dehir.hu   

Budapest – A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy látja, a kommunizmust megtapasztaló közép-európai országok egységesek abban, hogy azonos mércével ítélik el a nácizmust és a kommunizmust, és nem lehet rájuk kényszeríteni, hogy különbséget tegyenek az áldozatok között.

Sümegi Noémi: A magyar a Műcsarnokba megy
   2012. augusztus 16.Heti Válasz   

Sem maradisággal, sem politikai elfogultsággal nem vádolható a Műcsarnok Mi a magyar? című kiállítása, sőt. A kérdésre számos műalkotás ironikus, helyenként csípős választ ad, ezért is lett az október 14-ig látogatható tárlat egyik ...

Visszhang - ˝Feleni fognak˝
   2012. augusztus 16.Heti Válasz   
Stumpf András a Gerő Romsics-vita farvizén, a Csatáry Lászlóversus Mátsik György-ügy kapcsán szólította meg a hazai történészszakma ˝keretlegényeként˝ működő Ungváry Krisztiánt. Nem tudom, miért tette. A hazugság, a gyűlölködés, a morális gátlástalanság elleni küzdelem legjobb ...
Az Élet és Irodalom 2012. augusztus 3-ai számában megjelent közleményünk.
   2012. augusztus 3.Élet és Irodalom    
Közlemény Tisztelt Főszerkesztő Úr! Bojtár Endre „Antiszemita vagy-e?” című írásában (ÉS, 2012/30., július 27.) azt állítja, hogy tanácsadó ötletgazdája voltam azon döntésnek, amely az 56-os Intézet „elsorvasztásához” vezetett. Ezúton közlöm, semmilyen ...

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria