magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Schmidt Mária: Raoul Wallenberg minden eszközzel mentette az üldözötteket
   2012. április 15.kisalfold.hu   

Raoul Wallenberg, aki idén lenne százéves, a svéd nagykövetség másodtitkáraként megvesztegetéssel, fenyegetéssel, máskor szép szóval és ígéretekkel csikarta ki az üldözöttek életének megkímélését a vészkorszak idején - mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója vasárnap Budapesten az intézmény előtt tartott beszédében a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódó rendezvényen.

Schmidt Mária: Raoul Wallenberg minden eszközzel mentette az üldözötteket
   2012. április 15.mon.hu   

Budapest, 2012. április 15., vasárnap (MTI) – Raoul Wallenberg, aki idén lenne százéves, a svéd nagykövetség másodtitkáraként megvesztegetéssel, fenyegetéssel, máskor szép szóval és ígéretekkel csikarta ki az üldözöttek életének megkímélését a vészkorszak idején – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója vasárnap Budapesten az intézmény előtt tartott beszédében a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódó rendezvényen.

Részlet az MR1 Kossuth Rádió 2012. április 14-i adásából
   2012. április 14.MR1 Kossuth Rádió   

Halljad Izrael című műsor vendége Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.
(BreuerPress.com)

Schmidt Mária: Raoul Wallenberg minden eszközzel mentette az üldözötteket
   2012. április 14.BreuerPress   
Raoul Wallenberg, aki idén lenne százéves, a svéd nagykövetség másodtitkáraként megvesztegetéssel, fenyegetéssel, máskor szép szóval és ígéretekkel csikarta ki az üldözöttek életének megkímélését a vészkorszak idején – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója ...
Április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk
   2012. április 11.BreuerPress   
Április 16-án, hétfőn országszerte a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek. 1944-ben ezen a napon kezdték meg az első gettók felállítását Kárpátalján. A következő hónapokban Kárpátalján és Északkelet-Magyarországon 13 nagyobb gettót és bevagonírozási központot hoztak ...
Jan Mainka: „Fester Platz im Herzen der Ungarn“
   2012. április 6.Budapester Zeitung   

Gespräch mit Mária Schmidt, der Direktorin des Museums Terrorhaus

A memorial and a museum
   2012. április 6.The Budapest Times   
Interview with Mária Schmidt, director of the House of Terror museum The House of Terror, Hungary´s most controversial but also most successful museum, opened just over ten years ago. It portrays the two Hungarian dictatorships of the past century, including the mechanisms by which they ...
Behálózva
   2012. április 1.Keresztény.mandiner.hu   

Egyházaink nem csupán akkor választották a rosszat, amikor a diktatúra kiszolgálása mellett döntöttek, hanem akkor is, amikor – az ún. szabad világban – erről hallgattak.

M1 - Reggeli híradó
   2012. március 31.MTV 1   
Mv.: - Az egyház és a kommunista titkosszolgálatok kapcsolatáról szóló könyveket mutattak be a budapesti Terror Házában. A szerzők között az egykori Securitate által üldözött lelkész, egyháztörténész is van. Az eseményen részt vett Tőkés László református püspök, EP-képviselő ...
Százmillió ŐSÖK TERE
   2012. március 31.Magyar Nemzet   

Hány áldozatot szedett világszerte a kommunizmus? Mi motiválta a bolsevikokat? Ezekre a kérdésekre is válaszol a Hír Tv ősök tere című műsora.

TŐKÉS LÁSZLÓ: VIGYÉK DŰLŐRE AZ ÁTVILÁGÍTÁSI KÉRDÉST!
   2012. március 30.Magyar Hírlap Online   

A kommunizmussal megalkuvó magatartásra oktatták a teológiákon a leendő lelkészeket

Tőkés László: vigyék dűlőre az átvilágítási kérdést!
   2012. március 30.Kúltúra .hu   

Vigyék dűlőre Magyarországon is az átvilágítási kérdést, megfelelő módon és megfelelő hangsúlyokkal, a megújuló társadalom érdekében – hangsúlyozta Tőkés László korábbi Királyhágó-melléki református püspök, európai parlamenti képviselő pénteken Budapesten, a Terror Háza Múzeumban könyvbemutatón.

Részlet a Magyar Rádió 2012. március 27-i adásából
   2012. március 27.Magyar Rádió   
Részlet a MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorából. 
Kérjenek bocsánatot!
   2012. március 22.Szatmári friss újság   
Schmidt Mária történész szerint a mai román vezetőknek egyaránt meg kell követniük Marosvásárhely magyar és román közösségét, amiért a hatalom - politikai céljai miatt - 1990-ben kockára tette a két közösség együttélését. A XX. Század Intézet és a Román Kulturális Intézet ...
Temetetlen múlt
   2012. március 22.kronika.ro   

Huszonkét évvel ezelőtt a magyarok átélték a félelmet, az elbizonytalanodást, hiszen különböző politikai erők nemkívánatosnak tartották őket a szülőföldjükön – fogalmazott Schmidt Mária történész azon a budapesti konferencián, amelyen magyar és román politológusok, történészek, emberjogi aktivisták értekeztek az 1990 márciusában Marosvásárhelyen történt etnikai zavargásokról. Közismertebb nevén a fekete márciusról.

A fekete márciusra emlékeztek a Terror Házában
   2012. március 21.Sit-e Magazin   

Erdélyi magyar és román meghívottak részvételével emlékeztek az 1990 márciusi, marosvásárhelyi eseményekre a budapesti Terror Háza múzeumban.

Schmidt Mária: A román vezetőknek meg kell követniük a marosvásárhelyieket
   2012. március 20.hirado.hu   

A történész szerint a hatalom - politikai céljai miatt - 1990-ben kockára tette a két közösség együttélését.

Schmidt Mária: a román vezetőknek meg kell követniük a marosvásárhelyieket
   2012. március 20.stop.hu   

Schmidt Mária történész szerint a mai román vezetőknek egyaránt meg kell követniük Marosvásárhely magyar és román közösségét, amiért a hatalom - politikai céljai miatt - 1990-ben kockára tette a két közösség együttélését.

Kaszákkal, fejszékkel rohantak a magyarokra a feldühödött románok
   2012. március 20.Magyar Nemzet Online   

A magyarok és a románok 22 évvel ezelőtt összecsaptak Marosvásárhelyen, de máig nincs válasz arra, mi volt az igazi oka a vérengzésnek. A Terror Háza és a Román Kulturális Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek a halálos áldozatokkal járó fekete márciusra kedden este.

Hidat építeni a művészettel
   2012. március 12.Magyar Hírlap   

Jubileum az 1992-ben létesült román kulturális intézet közös eseményekkel ünnepli az évfordulót.

Kirándulás a ˝paradicsomba˝
   2012. március 12.Magyar Hírlap   

Ma sincs benne történelmi emlékezetünkben, hogy az ’56-os megtorlás során a kgb közel ezer embert deportált a szovjetunióba.

Pół wieku terroru
   2012. március 1.Nasz Dziennik   

Z Márią Schmidt, dyrektor muzeum Dom Terroru w Budapeszcie, rozmawia Piotr Falkowski

Xpat Interview: U.S. Ambassador to Hungary, Eleni Tsakopoulos Kounalakis
   2012. március 1.Info Guide Hungary   
When did you arrive in Hungary and what brought you here?I arrived in January to take up my position as the U.S. Ambassador to Hungary. Have you ever been an expatriate elsewhere?I spent 1989 and 1990 in Athens, Greece. What surprised you most about Hungary?The ...
Bűntett nem marad megtorlatlanul
   2012. február 27.Magyar Hírlap   

A 20. SZÁZADBAN KÖZÉP-EURÓPÁBAN ELSőKÉNT HOZTUNK LÉTRE OLYAN INTÉZMÉNYT, AMELY FELDOLGOZTA A TOTALITÁRIUS DIKTATÚRÁKAT

A terrorra nincs mentség - égett az emlékezés lángja
   2012. február 27.Fejér Megyei Hírlap   

EMLÉKNAP A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegtek

˝Senki sem dönthet rólunk, helyettünk˝
   2012. február 27.Népszava   

Senki nem dönthet rólunk helyettünk, mert csak a felelősséggel megélt szabadság szülhet rendet - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a kommunizmus áldozatainak emléknapján szombaton Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt rendezett megemlékezésen. Schmitt Mária, a múzeum igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a terrorra nincs mentség, az ember megalázására, megsemmisítésére nem adható felmentés.

Ne legyen helye a félelemnek
   2012. február 27.Kisalföld   

A SZERVEZőK SZERINT TÖBB MINT HÁROMEZREN LÁTOGATTAK EL A TERROR HÁZA MÚZEUMBA

A kommunista terrorra nincs mentség • Orbán Viktor szerint tovább kell vinni az emléknap hagyományát
   2012. február 27.Magyar Nemzet   

A kommunista rendszer áldozataira emlékezett szombaton az ország. Miközben az állami rendezvények szónokai hangsúlyozták, nincs különbség diktatúra és diktatúra között, addig az MSZP közleményben emlékeztetett arra, hogy nem elég nemzeti egységet hirdetni a kommunista diktatúra elítélésében. Orbán Viktor azt szeretné, ha az áldozatokra való emlékezés beépülne a közéletbe.
A sátán hadait idézte Wittner az emléknapon
   2012. február 27.Népszava   


"Most, amikor jött egy ember, egy kormányzat, amely szándéka szerint fel akarja emelni az országot, a sátáni had összezárt, és mivel ahhoz gyengék, hogy itthonról harcoljanak, vagy visszakaparintsák a hatalmat, segítségül hívják a Nyugatot, a globalizált pénzvilágot, amely el akar bennünket nyelni" - a többi között ezekkel a szavakkal "emlékezett" a kommunizmus áldozataira Wittner Mária. A Fidesz országgyűlési képviselője Kaposváron szólalt fel, kijelentve: ˝56 harca még nem ért véget.

Emlékezés és szavazás
   2012. február 27.Metropol Országos   

Emlék A kommunizmus áldozatai

Orbán Viktor üzent a fiataloknak
   2012. február 26.Népszava   

A miniszterelnök azt szeretné, ha a kommunizmus áldozataira való emlékezés beépülne a közéletbe; Orbán Viktor szerint ehhez arra van szükség, hogy a fiatalok továbbvigyék az emléknap hagyományait.

Kovács Béla nevét vette fel egy pécsi iskola
   2012. február 26.Múlt-kor   

A kommunizmus idején meghurcolt kisgazda politikus, Kovács Béla nevét vette fel a pécsi Pázmány Péter Utcai Általános Iskola szombaton.

Orbán Viktor: a gyerekek folytassák a szülők hagyományait!
   2012. február 26.Erdely.ma   

A miniszterelnök azt szeretné, ha a kommunizmus áldozataira való emlékezés beépülne a közéletbe; Orbán Viktor szerint ehhez arra van szükség, hogy a fiatalok továbbvigyék az emléknap hagyományait.

Orbán beépítené az empátiát a közéletbe
   2012. február 25.Ma.hu   

A miniszterelnök azt szeretné, ha a kommunizmus áldozataira való emlékezés beépülne a közéletbe; Orbán Viktor szerint ehhez arra van szükség, hogy a fiatalok továbbvigyék az emléknap hagyományait.

Mécsesgyújtással emlékeznek a kommunizmus áldozataira a Terror Házánál
   2012. február 25.OrientPress   

A fővárosi Terror Háza Múzeumnál kezdődött a kommunizmus áldozatai emléknapjának országos rendezvénysorozata szombat reggel. Magyarország Kormányának hivatalos megemlékezésére a múzeum előtt kerül sor 16 órakor

Hende: ne legyen félelem az életünkben
   2012. február 25.Ma.hu   

Senki nem dönthet rólunk helyettünk, mert csak a felelősséggel megélt szabadság szülhet rendet - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a kommunizmus áldozatainak emléknapján szombaton Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt rendezett megemlékezésen.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja
   2012. február 25.Múlt-kor   

Magyarországon február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja, erről és a vele kapcsolatos megemlékezésről az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelkezett.

Emléknap - Mécsesgyújtással emlékeznek a kommunizmus áldozataira a Terror Házánál
   2012. február 25.MTI   
Budapest, 2012. február 25., szombat (MTI) - A fővárosi Terror Háza Múzeumnál kezdődött a kommunizmus áldozatai emléknapjának országos rendezvénysorozata szombat reggel.A megemlékezők este 6 óráig gyújthatnak mécseseket az Andrássy út 60. szám alatt található, egykor a kommunista ...
Emléknap - Hende Csaba: senki nem dönthet rólunk helyettünk, Schmitt Mária: a terrorra nincs mentség
   2012. február 25.MTI   
Budapest, 2012. február 25., szombat (MTI) - Senki nem dönthet rólunk helyettünk, mert csak a felelősséggel megélt szabadság szülhet rendet - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a kommunizmus áldozatainak emléknapján szombaton Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt rendezett megemlékezésen. ...
Részlet a MR1-Kossuth Rádió 2012. február 24-i adásából
   2012. február 24.MR1-Kossuth Rádió   

Az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorának vendégei Halmy Kund és Máthé Áron.

Részlet a InfoRádió 2012. február 23-i adásából
   2012. február 23.InfoRádió   

Az Aréna című műsor vendége Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Marx, hátra arc!
   2012. február 23.Heti Válasz   

Schmidt Mária a Terror Háza tíz évéről és a nemzet lényegéről

Békévé oldja?
   2012. február 23.Heti Válasz   

Egy évtized alatt közel négymillió ember kereste fel a Terror Házát. A jobboldali zarándokközpont mára a Lonely Planetúti könyv egyik legfontosabb európai programajánlatává és baloldali kormányfők számára is megkerülhetetlen intézménnyé vált.

Részlet a MR1-Kossuth Rádió 2012. február 21-i adásából
   2012. február 21.MR1-Kossuth Rádió    
Részlet a MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorából.
Részlet a MR1-Kossuth Rádió 2012. február 14-i adásából
   2012. február 14.MR1-Kossuth Rádió   

Részlet a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorából.

Kaj Scheueler: Tanulnunk kell a történelemből
   2012. január 30.Svenska Dagbladet   

Det förflutna som släkthistoria är en smärtsam process. Men det är nödvändigt att höja sig över bortförklaringar och försvarsmekanismer.

Rendezni végre
   2012. január 26.Heti Válasz   
A XX. Század Intézet évkönyvének címkérdését naiv amerikaiak és a múlttal számot vetni nem akaró európai értelmiségiek egyaránt felteszik. Pedig a válasz végtelenül egyszerű: ha több mint negyven évig erősen gátolva voltunk abban, hogy tárgyilagosan kibeszéljük, feldolgozzuk a közelmúltat, ...
Részlet a InfoRádió 2011. december 21-i adásából
   2011. december 21.InfoRádió   

Az Aréna című műsor vendége Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója
Téma: A jövőre 10 éves intézmény elmúlt egy éve és a 2012-es rendezvények.

Részlet a Lánchíd Rádió 2011. december 19-i adásából
   2011. december 19.Lánchíd Rádió   

A Terror Háza Múzeum filmkészítői pályázatot hírdetett

Részlet a Lánchíd Rádió 2011. december 7-i adásából
   2011. december 7.Lánchíd Rádió   
Részlet a Lánchíd Rádió 2011. december 7-i adásából

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria