magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Újjászületés a halálgödörből
   2008. október 31.Magyar Nemzet   

Egy tömeggyilkosság dokumentumai • Megnyílt a katyni mészárlásra emlékező tárlat a Terror Házában

Kossuth Rádió - 180 perc
   2008. október 31.Kossuth Rádió   
Elnökválasztás előtt, válság alatt.
A katyni bűn megtorlatlan maradt
   2008. október 30.Magyar Nemzet   

1940 tavaszán a szovjet titkosrendőrség, az NKVD közel huszonkétezer lengyel katonát, köztük neves értelmiségieket gyilkolt meg a katyni erdőben. A kegyetlen módon végrehajtott tömegmészárlás máig beforratlan sebe az orosz-lengyel kapcsolatoknak, annál is inkább, mert a bűn megtorlatlan maradt részben a nyugati szövetségesek rövid távú politikai érdekei miatt. A katyni gyilkosságról tegnap délelőtt a XX. Század Intézet, a Terror Háza Múzeum és a lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács szervezésében konferenciát rendeztek, délután pedig kiállítás nyílt az Andrássy úti múzeumépületben.

A lengyelek tragédiája
   2008. október 30.HetiVálasz   

Kiállítással emlékeznek meg a Terror Háza Múzeumban az 1940-es katyni tömeggyilkosságról, amikor Sztálin parancsára 22 ezer lengyel katonatisztet végeztek ki. Andrzej Przewoznik lengyel történész, a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács vezetője lapunknak elmondta: a lengyel nép nem nyugszik meg addig, amíg Oroszország nem néz szembe a történtekkel.

22 EZER HALOTT KATYNBAN
   2008. október 30.Heti Válasz Online   

˝A LÖVÉSEK A KOPONYACSÚCSON ÉRTÉK AZ ÁLDOZATOKAT˝

Az elhallgatás szimbólumává vált a katyni mészárlás
   2008. október 29.MNO   

Az elhallgatás és a cinizmus mintapéldányának tekinthető az 1940. március 5-én a szovjet titkosszolgálat (NKVD) által a katyni erdőben végzett mészárlás – hangsúlyozták a XX. Századi Intézet által rendezett konferencián szerdán Budapesten.

Reggeli Gyors - Katyn – Tömeggyilkosság, Politika, Erkölcs
   2008. október 29.Klub Rádió   
Részlet a Klub Rádió 2008. október 29-i Reggeli Gyors című műsorából.
Részlet a TV2 - Mokka című adásából
   2008. október 28.TV2   
A részlet  ezen az oldalon  tekinthető meg.    
Részlet Napkelte adásából
   2008. október 28.M1   
A részlet  ezen az oldalon  tekinthető meg.    
„A magyar szó akkor egyet jelentett az igazsággal”
   2008. október 23.dunatv.hu   

A magyar szó akkor egyet jelentett az igazsággal, szabadsággal. Így emlékezett a kaposvári ünnepségen a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Schmidt Mária szavai szerint köszönettel tartozunk, amiért a forradalmárok nem nyugodtak bele a kommunizmus hazugságaiba, fellázadtak az elnyomás ellen.

Megemlékezés és koszorúzás Kaposváron
   2008. október 23.MTI, fidesz.hu, gondola.hu, hvg.hu, klubradio.hu, nepszava.hu   

A XX. századi totális diktatúrák közül csak az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mert szembeszállni a mindenhatóvá vált állammal - mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója csütörtökön Kaposváron, a forradalom mártírhalált halt miniszterelnöke, Nagy Imre szülővárosában.

Világtörténelmet írtak
   2008. október 23.kapos.hu   

Békésen, rendzavarás nélkül zajlottak az 56-os megemlékezések megyeszerte. A forradalom és szabadságharc 52. évfordulóján, Kaposváron a Terror Háza főigazgatója mondott ünnepi beszédet. Schmidt Mária kiemelte: a magyar nép világtörténelmet írt 1956-ban. Eggyé vált és kezébe vette a sorsát.

HETI HÍRMONDÓ
   2008. augusztus 24.Duna TV   

Műsorvezető: - 1968 az új gazdasági mechanizmus premierje Magyarországon, a piacgazdaság működési elveinek és gyakorlatának első, néhány év múlva befékezett kísérlete. 1968 a prágai tavasz, vagyis a csehszlovák reformkísérletek és eltiprásuk éve. Az NDK-beli, lengyel, bolgár és szovjet katonai egységek mellett egy magyar hadosztály is átlépte az akkori csehszlovák határt, és részt vett a ´68. augusztus huszonegyedikén megkezdett katonai offenzívában.

Sólyom reméli, kihúzott egy tüskét
   2008. augusztus 22.Népszabadság   

Az államfő bocsánatot kért Csehszlovákia népeitől 1968 miatt.

Megszállások aktualitásai
   2008. augusztus 22.Magyar hírlap   

Sólyom László mély sajnálatát fejezte ki az 1968-as bevonulásért.

A kaukázusi események aktualitást adnak 1968-nak és 1956-nak
   2008. augusztus 22.Hír6.hu   

Az augusztusi kaukázusi események nyugtalanító aktualitást adnak a negyven éve, és az ötvenkét éve Magyarországon történteknek - mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Terror Háza előtt tartott megemlékezésen.

Sólyom: Nyíltan kell beszélni ´68-ról
   2008. augusztus 22.HírTV.hu   

A jó helyzetértékeléshez szükség van a történelem tanulságaira, ezért szembe kell nézni a múlttal, és fel kell frissíteni az emlékeket - mondta a köztársasági elnök a prágai tavasz eltiprásának 40. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

˝A szégyennel szembe kell nézni˝
   2008. augusztus 22.Magyar Nemzet   

Sólyom szerint nem háríthatjuk el a felelősséget a Csehszlovákia megszállásában való részvételért.

Emlékezés Csehszlovákia megszállására
   2008. augusztus 22.Hírextra.hu   

Magyarország 1968-ban agresszorként lépett fel Csehszlovákia ellen a Varsói Szerződés tagjaként - mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója csütörtökön Budapesten,...

Megbeszéljük
   2008. augusztus 22.Klub Rádió   

Bolgár György: - A telefonnál Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Jó napot kívánok.
Schmidt Mária: - Jó napot kívánok.
Bolgár György: - Önök rendeztek tegnap egy megemlékezést a prágai tavasz leverésének negyvenedik évfordulója alkalmából...

Sólyom László a Prágai Tavaszról
   2008. augusztus 22.Lánchíd Rádió   

Párhuzamot vont a 40 évvel ezelőtti prágai tavasz leverése és a mostani orosz - grúz válság között Sólyom László.

Hiller István bocsánatot kért
   2008. augusztus 22.Magyar Nemzet   

A Fidesz az MSZMP-jogutód párt erkölcsi kötelességének tartja, hogy megkövesse Prágát.

Sólyom is sajnálkozott Csehszlovákia megszállása napján
   2008. augusztus 22.Figyelőnet.hu   

Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Terror Háza előtt tartott megemlékezésen sajnálatát fejezte ki az akkori Csehszlovákia népeinek, amiért a magyar csapatok 1968-ban részt vettek az ország megszállásában.

Schmidt Mária: Magyarország 1968-ban agresszorként lépett fel
   2008. augusztus 21.STOP.hu   

Magyarország 1968-ban agresszorként lépett fel Csehszlovákia ellen a Varsói Szerződés tagjaként - mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója csütörtökön Budapesten, a csehszlovákiai beavatkozás negyvenedik évfordulóján tartott megemlékezésen, amelyen Sólyom László köztársasági elnök is részt vett.

´68
   2008. augusztus 21.MTV1   

Mv.: - Jó estét kívánok. 1968-ról láthatnak mindjárt egy rögzített beszélgetést, de előtte akire erre önök közül emlékszik, annak izgalmas, ellentmondásos, kezdetben nagyon sokat ígérő, később nekünk, középkelet-európaiaknak szomorú és fájdalmas év volt 1968...

Eltiport prágai tavasz, eltüntetett fotók
   2008. augusztus 21.zoom.hu   

Félezer fotót készített 1968-ban a Csehszlovákia elleni invázióról a helyszínen Friedmann Endre, az MTI világhírű fotóriportere. Egyetlen magyar sajtófotósként volt a prágai tavasz eltiprásának képíró krónikása.

Schmidt Mária dicséri Hruscsovot
   2008. augusztus 21.Figyelőnet.hu   

Brezsnyev túllőtt a célon, amikor Csehszlovákia lerohanása mellett döntött – értékelte a Szovjetunió és szövetségesei 40 ével ezelőtt kezdődött invázióját Schmitt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint Kádárnak erkölcsi felelőssége van, mozgástere viszont alig volt az ügyben.

Bocsánatot kért Magyarország nevében a köztársasági elnök
   2008. augusztus 21.Infó Rádió   

Kiss Máté : Augusztus 21-én csütörtökön a nap legfontosabb híreit hallják. Bocsánatot kért Magyarország nevében a köztársasági elnök az egykori Csehszlovákia népeitől, amiért 1968-ban magyar katonák is részt vettek a Prágai Forradalom elfojtásában.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának beszéde
   2008. augusztus 21.terrorhaza.hu   

Negyven évvel ezelőtt történt. Magyarország agresszorként lépett az akkori Csehszlovákia földjére. A szovjet, a keletnémet, a lengyel és a bolgár hadsereggel együtt részesei voltunk annak a szégyenletes akciónak, amely eltiporta a Prágai Tavaszt.

A magyar kormány bocsánatot kért
   2008. augusztus 21.ATV   

Mv.: - A magyar kormány bocsánatot kért Csehországtól és Szlovákiától, amiért 1968-ban magyar katonák is részt vettek a prágai forradalom leverésében...

Schmidt: bocsánatot kell kérnünk a csehektől
   2008. augusztus 21.Hetek Online   

Csupán kölcsönös érdekek vannak, őszinte segítségnyújtás nincs a külpolitikában. Sem negyven éve, sem most. Erről Schmidt Mária beszélt a prágai tavasz leverésének 40. évfordulója kapcsán az ATV Reggeli Jam című műsorában.

A bocsánatkérés ideje most jött el
   2008. augusztus 21.Magyar hírlap   

Sólyom László köztársasági elnök és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mond beszédet az Andrássy úton ma délután öt órakor. A Prágai Tavasz eltiprásának 40. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen határátkelők és harci járművek várják a látogatókat a múzeum előtt, és fellép a Parafonia Együttes és a Magyar Rádió Gyermekkórusa is.

Itt a bocsánatkérés ideje
   2008. augusztus 21.ATV   

Mv.: - Itt a bocsánatkérés ideje és ki kell mondani végre, hogy sajnáljuk. Ezt a Terror Háza Múzeum főigazgatója mondta a napokban a prágai tavasszal kapcsolatban...

Éppen 40 évvel ezelőtt
   2008. augusztus 21.MTV1   

Mv.: - Éppen 40 évvel ezelőtt vonultak be a szovjet csapatok, köztük magyar katonák Csehszlovákiába. Akkor úgy fogalmaztak, baráti segítséget nyújtanak. Közben mindenki tudta, Moszkvában attól tartanak, hogy a prágai tavasz megállíthatatlan folyamatokat indít el a térségben...

Schmidt Mária: súlyos politikai hiba volt az 1968-as invázió
   2008. augusztus 20.STOP.hu   

A szovjet vezetés súlyos politikai hibájának nevezte a Csehszlovákia elleni inváziót Schmidt Mária történész. A Terror Háza Múzeum főigazgatója mindazonáltal az MTI-nek hangsúlyozta: nem biztos, hogy a szovjet birodalom azért dőlt össze 1990-ben, mert Leonyid Brezsnyev rosszul politizált 1968-ban.

A prágai tavaszra emlékeznek
   2008. augusztus 19.MNO   

Megemlékezést tart csütörtökön délután öt órakor a prágai tavasz erőszakos eltiprásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Terror Háza Múzeum.

Schmidt Mária: ˝Ki kell mondani, hogy sajnáljuk˝
   2008. augusztus 19.Inforádio.hu   

A ´68-as nyugat-európai forradalmi fiatalokat és az akkori nyugati politikusokat is hidegen hagyta a prágai tavasz leverése - mondta Schmidt Mária az InfoRádió Aréna című műsorában. A Terror Háza Múzeum főigazgatója ezt a közömbösséget azzal magyarázta, hogy a politikusok cinikusok voltak, a fiatalokat pedig új szellemi áramlatok kötötték le. Úgy véli: itt az idő, hogy Magyarország bocsánatot kérjen a csehektől és a szlovákoktól.

Aréna
   2008. augusztus 18.Infó rádió   

Exterde Tibor : - Jó estét kívánok az Aréna hallgatóinak, Exterde Tibor vagyok, a stúdióban Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, kezitcsókolom, köszönöm,hogy elfogadta a meghívást.

Szabadság a paplan alatt
   2008. augusztus 14.Heti Válasz   

A nyugati levegőt, a szabadság zabolátlan mámorát nem tartóztathatták fel a szocialista határőrök. Hiába nevelt kétségbeesetten a KISZ, hiába bélyegezte meg a farmert, a miniszoknyát, a beatzenét, nem tudott mit ajánlani helyette...

Ízelítő a magyar könnyűzenéből
   2008. augusztus 11.MNO   

Ülök a minap egy ljubljanai hostelben, svéd, maláj, spanyol és persze kínai diákok közt, majszolom reggelimet, amikor két asztallal odébb hátat fordít nekem egy fiú. Fekete pólóján hatalmas felirat: Sziget. Már nem tudom, hányas, nem is érdekes, ...

Alakul a molekula
   2008. augusztus 11.Hírextra.hu   

A Sziget fesztivál csaknem minden programhelyszíne felépült már a Hajógyári szigeten vasárnap délutánra, hiszen a Magyar Dal Napjával már hétfőn megkezdődik az egyhetes rendezvény. A vasárnapi sajtóbejáráson kiderült, hogy megnövelték a rendezvény befogadóképességét, így 65 ezer helyett akár 70 ezren is szórakozhatnak egy-egy nap a Szigeten.

Mégis beszélhet Sólyom a Terror Házánál
   2008. július 30.Index.hu   

A fővárosi önkormányzat városfejlesztési és városképvédelmi bizottsága szerdai ülésén megadta az közterület-foglalási engedélyt az augusztus 21-re tervezett ˝68-as megemlékezés rendezőinek, ahol a magyar államfő is beszédet mond majd.

Támogatást kér a XX. és XXI. Század Intézet
   2008. július 8.Népszabadság Online   

Szokatlan bejelentést tett tegnap az oktatási és kulturális tárca vezetője - három történeti kutatóintézet igazgatójának jelenlétében. Hiller István arról biztosította vendégeit és a megjelent újságírókat: a bizalmatlanság falát áttörve politika elé viszi azt az igényt, hogy mindegyik kutatóintézet, közhasznú kulturális szervezetként állami támogatást kapjon.

Új lapot nyitnának a magyar történetírásban
   2008. július 8.MULT-KOR történelmi potrtál   

Hiller István miniszter az ősz kezdetéig várja az 56-os Intézet, a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet és a Politikatörténeti Intézet főigazgatói által elkészített kutatási és fejlesztési terveket, amelyeket a kormányzattal is megismertet majd.

Hiller kinyújtotta a kezét Schmidt Mária felé
   2008. július 7.Figyelőnet   

Hiller István miniszter az ősz kezdetéig várja az 56-os Intézet, a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet és a Politikatörténeti Intézet főigazgatói által elkészített kutatási és fejlesztési terveket, amelyeket a kormányzattal is megismertet.

˝Nyílt levélre nyílt válasz˝
   2008. július 7.Hírszerző   

Az oktatási és kulturális miniszter szeptember elsejéig várja a XX. és XXI. Század Intézet, a Politikatörténeti Intézet és az 56-os Intézet főigazgatóinak elképzelését intézményük finanszírozásáról és fejlesztéséről.

Csaba Rádió Hírek
   2008. július 7.Csaba Rádió   

A Tanév kezdetéig várja - az Oktatási és Kulturális miniszter - az ´56-os Intézet, a 20. Század Intézet, valamint a Politika-történeti intézet Főigazgatóitól azokat a Kutatási és Fejlesztési terveket, amely a Jövőre esedékes Rendszer-váltás,és a Harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulóját készíti elő. (Hiller István Azt követően beszélt erről, miután Hivatalában tárgyalt az Érintett jelenkort kutató intézetekkel.) ...

Hiller kutatási terveket vár a jelenkor-történeti intézetektől
   2008. július 7.Magyar Nemzet Online   

Hiller István miniszter az ősz kezdetéig várja az 56-os Intézet, a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet és a Politikatörténeti Intézet főigazgatói által elkészített kutatási és fejlesztési terveket, amelyeket a kormányzattal is megismertet.

Kutatási terveket vár a jelenkor-történeti intézetektől
   2008. július 7.bpi.hu   

Hiller István miniszter az ősz kezdetéig várja az 56-os Intézet, a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet és a Politikatörténeti Intézet főigazgatói által elkészített kutatási és fejlesztési terveket, amelyeket a kormányzattal is megismertet.

Jövőre lesz harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója
   2008. július 7.Népszava Online   

Hiller István oktatási és kulturális miniszter az ősz kezdetéig várja az 56-os Intézet, a XX. és XXI. Század Intézet, valamint a Politikatörténeti Intézet főigazgatói által elkészített kutatási és fejlesztési terveket.


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria