magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Ukrajna érdemrendjével tüntették ki Schmidt Máriát.
   2008. június 22.Lanchíd Rádó   

Az ország történelmi múltjának hiteles bemutatásáért Viktor Juscsenkó elnök adományozta a díjat a Terror Háza főigazgatójának.

Több ezren látogattak el a Terror Háza Múzeum prágai tavasz-kiállítására
   2008. június 22.metropolita.hu   

Schmidt Mária elmondta, büszke arra, hogy a Csehszlovákia negyven évvel ezelőtti megszállása tragédiájának emléket állító időszaki kiállításra az ország minden szegletéből érkeznek diákcsoportok...

Állami kitütentést kap Schmidt Mária
   2008. június 21.Inforádió   

Ukrajna érdemrendet adományoz Viktor Juscsenko ukrán elnök Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum igazgatójának az ország történelmének hiteles bemutatásáért. A történész által vezetett intézmény kétszer is rendezett kiállítást az 1932-33-as ukrán éhínség áldozatainak emlékére.

Ukrajna érdemrendjével tüntették ki Schmidt Máriát
   2008. június 21.Duna TV   

A kitüntetést a szomszéd ország nagykövete adta át Budapesten.

Schmidt Mária Állami kitütentést kap
   2008. június 21.BPI   

Ukrajna érdemrendet adományoz Viktor Juscsenko ukrán elnök Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum igazgatójának az ország történelmének hiteles bemutatásáért. A történész által vezetett intézmény kétszer is rendezett kiállítást az 1932-33-as ukrán éhínség áldozatainak emlékére.

Híradó
   2008. június 21.ATV   

Ukrajna történelmi múltjának hiteles bemutatásáért Viktor Juscsenko, ukrán elnök

Gyermekrajzok a hallgatás falain
   2008. június 20.magyarhirlap.hu   

Gyermekrajzok a budapesti Román Kulturális Intézet belső termeinek falain. (Nemrég német tévések forgattak itt, az egykori Malonyay-villa korábban NDK-s menekülteknek is azilumnak tűnt, amint azt Brindusa Armanca igazgató elmondta, persze csak mellékesen, hiszen a kiállítás megnyitásakor olyasmiről volt szó, amit nemcsak megtanulni lehet a romániai példából, hanem együttműködésre is érdemes.)

Ismét Múzeumok éjszakája
   2008. június 19.mr1-kossuth   

Aki napközben nem ér rá, menjen éjszaka! Öt éve hagyomány Magyarországon a Múzeumok éjszakája. Idén 185 budapesti és vidéki múzeumban 1300 program lesz szombat éjjel. A tájékoztatón Hiller István kulturális miniszter azt ígérte: találkozik Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával, aki nyílt levélben kérte: a társadalom- és történelemtudományi intézmények ne a politikai széljárás szerint kapjanak támogatást.

Több ezren látták a Terror Háza prágai tavasz kiállítását
   2008. június 8.MNO   

Óriási érdeklődés kísérte az elmúlt két hétben az Eltiport tavasz – Prága 1968 című fotókiállítást; több ezren tekintették meg az MTI munkatársainak korabeli fényképeit a Terror Háza Múzeumban – nyilatkozta az intézmény főigazgatója vasárnap. Schmidt Mária a távirati irodának elmondta, büszke arra, hogy a Csehszlovákia negyven évvel ezelőtti megszállása tragédiájának emléket állító időszaki kiállításra az ország minden szegletéből érkeznek diákcsoportok.

Sikeres az Eltiport tavasz
   2008. június 8.Hírextra   

Óriási érdeklődés kísérte az elmúlt két hétben az Eltiport tavasz - Prága 1968 című fotókiállítást; több ezren tekintették meg az MTI munkatársainak korabeli fényképeit a Terror Háza Múzeumban - nyilatkozta az intézmény főigazgatója vasárnap.

NAGY SIKER A TERROR HÁZA MÚZEUM PRÁGAI TAVASZ-KIÁLLÍTÁSA
   2008. június 8.bumm.sk   

Óriási érdeklődés kísérte az elmúlt két hétben az Eltiport tavasz - Prága 1968 című fotókiállítást; több ezren tekintették meg az MTI munkatársainak korabeli fényképeit a Terror Háza Múzeumban - nyilatkozta az intézmény főigazgatója vasárnap.

Terror Háza Múzeum: Szeretkezz, ne háborúzz!
   2008. június 8.Napvilág.Net   

Negyven évvel ezelőtt sokadszor állt feje tetejére a világ. Harcok folytak Vietnám és az Egyesült Államok között, forradalom volt Csehszlovákiában, gazdasági válság fenyegette a hidegháborúban amúgy is megrendült országokat és mindezeknek dacára a fiatalság nem volt hajlandó feladni erkölcsi szabadságát és beállni a robotoló mókuskerékbe. Ők élni akartak és élni hagyni.

Több ezren látogattak el a Terror Háza Múzeum prágai tavasz-kiállítására
   2008. június 8.Duna Televízió   

Óriási érdeklődés kísérte az elmúlt két hétben az Eltiport tavasz - Prága 1968 című fotókiállítást; több ezren tekintették meg az MTI munkatársainak korabeli fényképeit a Terror Háza Múzeumban - nyilatkozta az intézmény főigazgatója vasárnap.

Földszintes reformátorok
   2008. május 29.Hetivalasz   

Berecz János: Kádár Magyarország érdekeit szem előtt tartva egyensúlyozott

Interjú Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával…
   2008. május 27.  12:44metropolita.hu   

A fiataloknak meg akartuk mutatni, hogy milyen volt diktatúrában élni, mit jelentett, amikor a szabadság hiányától fuldokoltak az emberek...

Nem retro, hanem történelem
   2008. május 27.vasarnapreggel.hu   

1968 – a magyarok harmadának semmi sem jut eszébe erről az évről. A Terror Háza időszaki kiállítása ezt az időszakot mutatja be az emlékévhez kapcsolódva.

Schmidt: 1968 értékei váltak irányadóvá
   2008. május 23.inforadio   

Szinte minden országban és az élet minden területén hozott valami lényeges eseményt, változást 1968, és a világban mára az akkor megfogalmazott értékek váltak normaadóvá - mondta az InfoRádiónak a Terror Háza főigazgatója. A múzeum kétnapos nemzetközi konferenciát szervez e különleges év kapcsán.

Miért nem csókolta meg Brezsnyev Kádárt Varsóban?
   2008. május 23.hirszerzo.hu   

Exkommunista párt-apparátcsikok, a korszak más résztvevői és számos országból érkező kutatók gyűltek össze a Terror Házában, hogy megemlékezzenek az 1968-as év eseményeiről, főképp a "prágai tavasz" elfojtásáról. A szexuális forradalom, a ˝68-as diákmozgalmak, hippik, hobók története mellett a hangsúly a mai napig vitatott kérdésen volt: mit keresett a szintén reformokkal kísérletező Magyarország néphadserege a csehszlovák reformok elfojtóinak oldalán.

Történészek 1968 örökségéről
   2008. május 23.hirextra.hu   

Miközben 1968 változatos nyugati értékeléseiben az a közös, hogy a szabadságfok általános növekedésével hozzák összefüggésbe a diáklázadásokat, Magyarországon 1968-cal kapcsolatban nincs mire emlékezni - állapította meg pénteken, a XX. Század Intézet és a Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén Kovács András történész.

A modern szexualitás felrúgta a természet rendjét
   2008. május 23.stop.hu   

˝A 60-as években, nyár elején tetőzött az ifjúsági probléma" - énekelte jó tíz évvel később Cseh Tamás. Őt is megidézte a kortárs Kex együttessel egyetemben a Terror Házában csütörtökön tartott nemzetközi konferencia három délutáni előadója, akik a fiatal nemzedék és a hatalom, valamint az új eszmék és erkölcsi felfogások viszonyát taglalták

Volt szereplők a prágai tavaszról
   2008. május 23.nepszava.hu   

Nem lehetett kimaradni az 1968-as csehszlovákiai bevonulásból sem...

1968 - számtalan fontos esemény zsúfolódott össze ebben az évben
   2008. május 23.Duna Tv   

A Kádár-korszak átfogó reformja, az új gazdasági mechanizmus is téma volt azon a konferencián, amelyet az 1968-as esztendő hazai és világpolitikai változásairól rendezett a XX. század intézet. A témában Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával beszélgettünk.

Kiállítás ´68-as csehszlovákiai fényképekből
   2008. május 23.magyarhirlap   

Ha Magyarországon valaki kimondja 1968-at, mindenkinek az eltiport csehszlovák tavasz jut eszébe – mondta Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda Zrt. elnöke tegnap Budapesten, a Terror Háza Múzeumban, amikor megnyitotta a negyven évvel ezelőtti prágai eseményekről rendezett fotókiállítást. A tárlaton az MTI munkatársai által 1968-ban készített fényképeket mutatják be.

Prágai tavasz a Terror Házában
   2008. május 22.hirextra.hu   

Ha Magyarországon valaki kimondja 1968-at, mindenkinek az eltiport csehszlovák tavasz jut eszébe - hangsúlyozta Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda Zrt. (MTI) elnöke csütörtökön Budapesten, a Terror Háza Múzeumban, amikor megnyitotta a negyven évvel ezelőtti prágai eseményekről rendezett fotókiállítást. A tárlaton az MTI munkatársai által 1968-ban készített fényképeket mutatják be.

Híradó este
   2008. május 22.RTL-Klub   

Mv.: - 4600 tank, 165 ezer katona, 250 repülőgép, ekkora a haderő vett részt a Duna-hadműveletben 1968-ban...

Csütörtök este
   2008. május 22.MTV 1   

Mv.: - Önöknek mi jut eszébe 1968-ról? Egyáltalán eszükbe jut valami? Merthogy a Figyelő és a Szonda Ipsos nemrég publikált közvélemény-kutatása szerint a magyar felnőttek egyharmadának semmi sem ugrik be 68-cal kapcsolatban...

Prágai tavasz a Terror Háza Múzeumban
   2008. május 22.hirtv   

Nem lehetett kimaradni az 1968-as csehszlovákiai bevonulásból - jelentette ki Berecz János, az MSZMP KB volt titkára a prágai tavaszról tartott konferencián a Terror Háza Múzeumban. A Kádár-korszak egyik meghatározó politikusa szerint ezt a nyersanyag miatt kellett megtenni. A kétnapos előadássorozaton cseh, szlovák és magyar történészek tanácskoznak arról, ki hogyan látta az akkori eseményeket.

Egyenes beszéd
   2008. május 22.ATV   

Bemondó: - 1968. augusztus 20-án a Varsói Szerződés tagjai bevonultak Csehszlovákiába, és véget vetettek egy kísérletnek, amely megpróbálta demokratizálni az államot. Alexander Dubcek reformjai mindössze nyolc hónapig voltak érvényben. A keleti blokkban hozott forradalmi átalakítások Prágai Tavaszként kerültek be a történelemkönyvekbe...

Konferencia 1968-ról a Terror Házában
   2008. május 21.magyarhirlap   

A dimenziók éve – 1968 címmel rendez nemzetközi konferenciát a XX. Század Intézet és a Konrad Adenauer Alapítvány csütörtökön és pénteken a Terror Háza Múzeumban.

Mokka
   2008. május 21.TV2   

Mv.: - Mi minden történhetett 1968-ban? Az én generációm akkor még nem élt...

Nap-kelte
   2008. május 21.MTV 1   

Mv.: - A  Terror   Háza Múzeumban csütörtökön és pénteken másfél napos konferencia lesz a nevezetes 1968-as évről...

Lepénzelték Fábryt egy hajvágásért
   2008. május 17.http://www.zoom.hu   

„Szabadság a paplan alatt” címen látható a hatvanas éveknek emléket állító kiállítás a Terror Háza Múzeumban. Létezett a nagy generáció vagy sem? És milyen volt közelről? Elmondják a szemtanúk.

Prágai Napok Budapesten
   2008. május 12.stop.hu   

Tomás Bican cseh fotóművész kiállításával veszi kezdetét szerdán a Prágai Napok Budapesten című rendezvénysorozat; a vasárnap záruló programokat a Prágai Szimfonikus Zenekar koncertje és a cseh sörfesztivál is színesíti - tudatta Gál Róbert, a Cseh Centrum kultúrreferense.

"Kefélni és lőni egy dolog" - szex, Kádár, Csurka, Szörényi
   2008. május 4.hirszerzo.hu   

Kádár János és Szörényi Levente egymás szavába vágnak a Terror Házában. Az intézmény új kiállítása ezúttal a hatvanas évek, a hatvannyolcas mozgalmak hazai történetét vette górcső alá, különös tekintettel a forradalmi, azon belül is a szexuális forradalmi változásokra.

Szabadság a paplan alatt a Terror Házában
   2008. május 1.inforadio.hu   
Szabadság a paplan alatt címmel az 1968-as évhez kötődő "nagy generáció" hétköznapjait, és az ellenkultúra magyarországi megnyilvánulásait mutatja be a Terror Háza Múzeum legújabb kiállítása.
Szex és terror
   2008. május 1.index.hu   
A Szabadság a paplan alatt című kiállítás az 1968-as események, a májusban kezdődött francia diáklázadások negyvenedik évfordulóján a szexuális forradalom és a szocialista viszonyok kapcsolatát feszegeti. A magyar Elvis Presley ezt nem veszi észre, de mi sem.
Szex a Terror Házában
   2008. május 1.hetivalasz.hu   
Záray Márta Vámosi Jánossal, szkájfotelek kecskelábú asztali lámpákkal, Böbe baba egy örökmécsessel látható együtt a Terror Háza szerdától nyitva tartó 1968-as kiállításán.
Szex mint forradalom
   2008. április 30.mult-kor.hu   
"Régen mindig hárman voltunk a paplan alatt, apád, én és a majré" - idézett egy hatvanas évekből származó aforizmát Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója az intézményben szerdától látható, Szabadság a paplan alatt - Szex mint forradalom 1968-2008 című időszaki kiállítás megnyitóján.
Szabadság a paplan alatt: kiállítás a Terror Házában
   2008. április 30.dunatv.hu   
"Régen mindig hárman voltunk a paplan alatt, apád, én és a majré." Ezzel a hatvanas évekből származó aforizmával nyitotta meg Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója az intézmény új, kultúrtörténeti tárlatát, amelynek célja bemutatni: mekkora volt a Kádár-korszakban a szabadság a paplan alatt.
Szabadság a paplan alatt
   2008. április 30.stop.hu   
"Régen mindig hárman voltunk a paplan alatt, apád, én és a majré" - idézett egy hatvanas évekből származó aforizmát Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója az intézményben szerdától látható, Szabadság a paplan alatt - Szex mint forradalom 1968-2008 című időszaki kiállítás megnyitóján.
Szabadság a paplan alatt-időszaki kiállítás a Terror Házában
   2008. április 30.metro.hu   
"Régen mindig hárman voltunk a paplan alatt, apád, én és a majré" - idézett egy hatvanas évekből származó aforizmát Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója az intézményben szerdától látható, Szabadság a paplan alatt - Szex mint forradalom 1968-2008 című időszaki kiállítás megnyitóján.
Szabadság a paplan alatt
   2008. április 30.hirextra.hu   
"Régen mindig hárman voltunk a paplan alatt, apád, én és a majré" - idézett egy hatvanas évekből származó aforizmát Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója az intézményben szerdától látható, Szabadság a paplan alatt - Szex mint forradalom 1968-2008 című időszaki kiállítás megnyitóján.
Szex a Terror Házában
   2008. április 29.Magyar Hírlap   
Ma nyílik a Terror Házában a Szabadság a paplan alatt... – szex mint forradalom 1968–2008 című kiállítás. Az izgalmas tárlat olyan kort mutat be, amelynek ifjúságpolitikájára leginkább az volt jellemző: szórakozzatok, ne politizáljatok!
A vészkorszak áldozataira emlékeztek
   2008. április 17.Népszava   
Hatvannégy esztendővel ezelőtt kezdődött el Magyarországon zsidó honfitársaink gettóba kényszerítése, ami után hatszázezren váltak áldozattá Európa különböző koncentrációs táboraiban, valamint Budapesten, ahol a gettóból kihajtott embereket a Dunába lőtték a nyilasok. Rájuk, más elhurcoltakra és meggyilkoltakra, antifasisztákra és embermentőkre emlékeztek tegnap a fővárosban.
Emlékezés a holokauszt áldozataira
   2008. április 17.fidesz.hu   
A politika ma Magyarországon nem alkalmas arra, hogy segítsen meggyógyítani azt, ami zsidó és nem zsidó magyarok között meggyógyításra vár - mondta Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke a budapesti Terror Háza Múzeum előtt tartott megemlékezésen szerda este.
Munkástörténeti múzeum létrehozását tervezik Salgótarjánban
   2008. április 16.fidesz.hu   
Munkástörténeti múzeum létrehozását tervezik Salgótarjánban a fővárosi Terror Háza Múzeum szakembereinek bevonásával - közölte a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke.
Megemlékezések a holokauszt áldozatainak emléknapján
   2008. április 16.Népszava   
Megemlékezéseket rendeznek, mécseseket gyújtanak és fáklyás felvonulást tartanak ma a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából Budapesten. A Holokauszt Emlékközpontban 16 órakor kezdődik a megemlékezés, amelyen Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vesz, és elhelyezi az emlékezést jelképező követ az Áldozatok Emlékfala előtt. Ezt követően fáklyás felvonulást tartanak az Élet Menete Alapítvány, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Miniszterelnöki Hivatal, a Főpolgármesteri Hivatal, a Holokauszt Emlékközpont, civil és ifjúsági szervezetek közös szervezésében. A menet a Dohány utcai zsinagóga elől indul, az esemény lezárásaként 600 fehér virágot szórnak majd a Dunába a holokauszt hatszázezer magyar áldozatának emlékére.
Schmidt Mária: legyünk olyan magyarok..
   2008. április 16.stop.hu   
..akik megtanulták a leckét
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja
   2008. április 16.Hirextra.hu   
A holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából szerdán megemlékezést tart a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény, megrendezik az Élet Menetét a Dohány utcai Zsinagógától a Duna-parti holokauszt emlékműhöz, továbbá közös megemlékezést szervez az Országgyűlés, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Terézváros Önkormányzata valamint a Terror Háza Múzeum.
Tények - este
   2008. április 16.TV2   
B. A.: - A magyar áldozatokra emlékeznek Budapesten a Holokauszt emléknapján. 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidók deportálása. Délután az áldozatok emlékfalánál volt megemlékezés. Este a Terror Házánál gyertyagyújtás és emlékkoncert lesz. Most pedig már elindult az Élet menete, ...

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria