magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

A sortüzek egyik célja a munkástanácsok megtörése volt
   2007. március 6.Hirszerzo.hu   
1956 - Márciusban újrakezdjük címmel tartottak történészkonferenciát Budapesten.
Az amerikai hatóságok miatt áll az eljárás a kuruc.info-ügyb
   2007. február 28.MNO   
Még nem teljesítették a jogsegély-kérelmet az amerikai hatóságok Schmidt Mária mobiltelefonjának állítólagos híváslistája ügyében, amely januárban került fel a kuruc.info internetes portálra - tudta meg pénteken az MTI az ügyet jól ismerõ hivatalnoktól.
Igény volna rá...
   2007. február 28.Népszabadság    
A Magyar Gárda várbéli eskütételét megelõzõ napokban folyamatosan kaptam a kör e-maileket, hogy írjak alá valamilyen petíciót, illetve menjek el egy Tamás Gazsival, illetve alkoholmentes sörrel ékesített békés tiltakozásra. Voltaire Candide-jának szavai jártak az eszemben: "Aztán csak jól megmondd nekik, micsoda embertelenség az emberevés, s fõképp mily kevéssé keresztényi".
TIZENHAT ÓRA
   2007. február 28.Kossuth Rádió   
Ma van Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének évfordulója. Tegnap a XX Századi Intézet konferenciát rendezett Kádár Jánosról, és egyáltalán nem az elvetés, hanem az értékelés jegyében. Schmitt Mária fõigazgató azt mondta, hogy: fel kell használnunk a Kádár rendszer tapasztalatait, a káros, meddõ, vállalhatatlan terheket magunk mögött kell hagynunk, a jókat pedig tovább kell vinnünk. Hogy kiderüljön, mik is azok a jó terhek? - ahhoz számtalan jó indulatú és tisztázó szándékú konferenciát kell még majd rendezni. A vagy-vagy helyett, ésekkel kell gondolatokat összekötni, ami nem mindig egyszerû feladat.
Dokumentumfilm készült a Fehér Gárdáról
   2007. február 28.Hvg.hu   
A Hódmezõvásárhely és Orosháza közötti pusztákon, a helyi fiatalokból 1949 nyarán létrejött ellenállási mozgalom, a Fehér Gárda történetérõl készült dokumentumfilmet mutatnak be csütörtökön Hódmezõvásárhelyen, az Emlékpont múzeumban.
Harcban a diktatúrákkal - könyv Arthur Koestlerrõl
   2007. február 28.Metro   
Arthur Koestler íróról, a "XX. század legnagyobb példányszámban publikáló magyar szerzõjérõl" írt könyvet Körmendy Zsuzsanna irodalomtörténész, könyvszerkesztõ; a kötetet szerdán mutatták be Budapesten.
Monográfia a Koestler-életmûrõl
   2007. február 28.Magyar Nemzet   
Önsorsrontók vagyunk. Nem a válaszok bujkálnak elõlünk, mi bujkálunk a válaszok elõl, amelyek végre bevégeznék a magát racionálisnak hirdetõ huszadik századot minden irracionális borzalmával, kiábrándultságával.
A kommunisták köztünk vannak
   2007. február 28.Index   
Egy német jobboldali elemzõ szerint a Fidesz nem tudott modern néppárttá alakulni, ezért vesztette el a legutóbbi választást. így Magyarországon is a régi kommunista elit, illetve ennek az elitnek a fiatalabb generációja van jelenleg is hatalmon. Oroszországban nincs demokrácia, a tekintélyelvû rendszer viszont birodalmi imperializmussal párosul, ami hamarosan a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok visszahódításához vezethet.
Fölmelegített történelem
   2007. február 28.Szabadföld   
Nem csitul a szlovák parlament által keltett vihar, pedig már több mint két hete, hogy a pozsonyi törvényhozás határozott a benesi dekrétumok sérthetetlenségérõl. A felháborodás annál is nagyobb, mert a magyar és a német politikai elit kisebb-nagyobb hangerõvel folyamatosan követelte a két nép háború utáni meghurcolását lehetõvé tévõ elnöki rendeletek eltörlését. Az ellenkezõje történt.
Vasárnapi újság
   2007. február 28.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió mûsorából
Tizenhat óra
   2007. február 28.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Tizenhat óra címû mûsorából
XXI. Század Intézet - konferencia a polgári értékrendrõl
   2007. február 28.MTI   
Budapest, 2007. május 17., csütörtök (MTI) - A Fideszben 2002 után elbizonytalanodó polgári értékrendrõl, a polgári oldalt ballasztként húzó tabukról és a konzervatív gazdaságpolitika jellemzõirõl is beszéltek a XXI. Század Intézet csütörtöki, Polgári kormányzás 2007 címû konferenciáján az elõadók.
SCHMIDT MÁRIA: FEL KELL HASZNÁLNUNK A KÁDÁR-RENDSZER TAPASZT
   2007. február 28.MTI   
A Kádár-rendszer minden tapasztalatát a jelen és a jövõ szolgálatába kell állítanunk; a "káros, meddõ, vállalhatatlan terheket" magunk mögött kell hagynunk, a jókat pedig továbbvinnünk - hangsúlyozta Schmidt Mária történész.
HÍREK
   2007. február 28.Csaba Rádió   
A kommunizmus tönkretette a humán tõkét - mondta Francis Fukuyama professzor a Terror Házában tett látogatása elõtt.
TIZENHAT ÓRA
   2007. február 28.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Tizenhat óra címû mûsorából Mv.: - Jaj, magyar íróság, csupa rettenet, õsi jetik álma. Egy juppi többre mehetne, ha csekket õ dedikálna. Ez a két sor is elhangzott Kovács András Ferenc kolozsvári költõ szóviccekkel teli versébõl a 78-ik ünnepi ...
A Fidesz identitása: antikommunista és polgári...
   2007. február 28.Világgazdaság Online   
A Fidesz identitása: antikommunista és polgári de mit kell újragondolni?
TIZENHAT ÓRA
   2007. február 28.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Tizenhat óra címû mûsorából Mv.: - Jaj, magyar íróság, csupa rettenet, õsi jetik álma. Egy juppi többre mehetne, ha csekket õ dedikálna. Ez a két sor is elhangzott Kovács András Ferenc kolozsvári költõ szóviccekkel teli versébõl a 78-ik ünnepi ...
LEHET EZT? - MEGDÖBBENT AZ ORVOSPÁRT LÁZÁR JÁNOSON
   2007. február 28.Híradó Online   
A hódmezõvásárhelyi polgármester egy nyilvános vitában egyetértett kormánypárti vitapartnere kijelentésével Megdöbbentõnek tartja Lõke Miklós Péter, az Összefogás Nemzetünk Egészségéért Párt elnöke, hogy Lázár János hódmezõvásárhelyi polgármester ...
Mikor állítanak szobrot Koestlernek?
   2007. február 28.Magyar Hírlap   
Hiánypótló mû jelent meg a XX. Század Intézet gondozásában Arthur Koestlerrõl, Harcban a diktatúrákkal címmel. Körmendy Zsuzsanna kötete az elsõ olyan monográfia, amelyet magyar irodalomtörténész írt az 1905-ben Terézvárosban született, 1983-ban elhunyt világhírû íróról.
Napkelte
   2007. február 28.MTV   
Az MTV1 Napkelte címû mûsorából
MONOGRÁFIA A KOESTLER-ÉLETMÛRÕL
   2007. február 28.Magyar Nemzet   
Önsorsrontók vagyunk. Nem a válaszok bujkálnak elõlünk, mi bujkálunk a válaszok elõl, amelyek végre bevégeznék a magát racionálisnak hirdetõ huszadik századot minden irracionális borzalmával, kiábrándultságával. Csak bámulunk, ahogy elhúznak mellettünk korábban ...
KOSSUTH - DÉLUTÁN
   2007. február 28.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió mûsorából Vizy Dorottya: - Turcsányi János riportja után pedig és 4 perccel háromnegyed 5 elõtt a Közelrõlt hallgatják itt a Kossuth rádióban és a kérdést felteszem Önöknek is, aztán felteszik majd holnap egy konferencián is, mit kezdjünk Kádár Jánossal? A XX. Századi Intézet megmondja vagy legalábbis megpróbálja megtalálni a választ holnap egy nemzetközi konferencián, ahol a XX. századi politikussal foglalkoznak majd, aki egyébként a felnõtt magyar lakosság szerint az egyik legpozitívabb szereplõje az elmúlt évtizedeknek. Budapesten tehát az Andrássy Egyetemen lesz ez a konferencia, a vonalban pedig itt van Schmidt Mária és Gerõ András történész. Mindketten ott lesznek majd az elõadók között.
CSÜTÖRTÖK ESTE
   2007. február 28.MTV1   
Az MTV1 mûsorából - Mv.: Ahogy azt az elõbb ismertetett Freedom House jelentés is megállapította, Magyarországon javarészt lezáratlanul, feldolgozatlanul maradt a rendszerváltás elõtti közelmúlt és ez a közös mulasztás máig mérgezi politikai, társadalmi viszonyainkat. Hasonló megfontolásból a múlttal való szembenézés szándékával rendeznek holnap konferenciát magyar és külföldi szakértõk újkori történelmünk egyik legvitatottabb fejezetérõl, a Kádár-korszakról.
NAPKELTE
   2007. február 28.MTV1   
Az MTV1 Napkelte címû mûsorából Mv.: - Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója, jó reggelt kívánok.Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója: - Jó reggelt kívánok.Mv.: - Ma tíz órakor az Andrássy Egyetemen ...Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója: -Holnap.Mv.: - Ez holnap van? Elnézést, akkor még ráérünk, jó? Tehát akkor holnap tíz órakor az Andrássy Egyetemen megnyitja a Mit kezdjünk vele címû konferenciát és az a bizonyos vele nem más, mint Kádár János. Ez egy nemzetközi konferencia és kezdõdik egy filmvetítéssel.
HÍREK
   2007. február 28.Csaba Rádió   
A Csaba Rádió híreibõl Schmidt Mária szerint akkor tudunk leszámolni a terhes örökséggel, ha megszabadulunk attól a beidegzõdéstõl, hogy a politika a politikusoké. A demokrácia lényege ugyanis az, hogy mindenkinek felelõsséget kell vállalnia a közös ügyekért és el kell számoltatni a politikusokat.
HÍRADÓ
   2007. február 28.ATV   
Az ATV Híradójából Mv.: - Magunk mögött kell hagynunk a Kádár-korszak vállalhatatlan terheit, a jókat pedig tovább kell vinni. Ezt Schmidt Mária mondta, a Kádár Jánosról tartott konferencián. A történész szerint, a Kádár-korszak közös hallgatásra és elhallgatásra szocializálta az embereket, nem pedig összefogásra. Schmidt Mária szerint, a párbeszédnek errõl a korszakról is meg kell kezdõdnie.
HÍREK
   2007. február 28.Csaba Rádió   
A Csaba Rádió híreibõl Sólyom András kisfilmjével kezdõdött a XX. századi Intézet konferenciája az a Kádár-rendszer jelenkorra gyakorolt hatásáról. Diktátor volt és gyáva ember. Családja sem volt, mert a hatalom volt az élete – mondta Kádár Jánosról Schmidt Mária. A XX. Század Intézet vezetõje szerint a "kádárizmus" ennek ellenére nagy hatással van életünkre. Emléke és hagyatéka ólomként nehezedik a mai Magyarországra. Ez többek között azért van, mert a Kádár-rendszer kinevelt egy olyan szocilaist elitréteget, amely cinikus és csak a maga, illetve saját politikai érdekeit. Õk ma a Gyurcsány-féle vezetés oszlopos tagjai, õk, akik azt szokták meg, hogy a politikában hazudni kell.
REGGELI KRÓNIKA
   2007. február 28.Kossuth Rádió   
Kádár János 32 évig irányította Magyarországot és egy korszak névadója lett. Mit kezdjünk vele? - ezzel a címmel rendeztek tegnap nemzetközi konferenciát, a XX_ Századi Intézet szervezésében.
180 PERC
   2007. február 28.Kossuth Rádió   
Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorából Mv.: - Jó idõszak volt-e az úgynevezett Kádár-korszak? Még ma is hallani nosztalgikus hangokat amikor Kádár János neve szóbakerült. A politikus örökségérõl tartanak nemzetközi konferenciát ma az Andrássy egyetemen. Schrnidt Máriával és Gerõ Andrással beszélgetett róla Vizi Dorottya.
Lázár János: Fél év múlva leszedik a bõrt a vezetõkrõl az...
   2007. február 28.Hírszerzõ   
Lázár János: Fél év múlva leszedik a bõrt a vezetõkrõl az emberek az egészségügyi reform miatt
SCHMIDT MÁRIA: KÁDÁR ÖRÖKSÉGE ÓLOMSÚLYKÉNT NEHEZEDIK RÁNK
   2007. február 28.Demokrata   
Két évtizeddel Kádár halála után is a diktátor öröksége ólomsúlyként nehezedik ránk - jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója a XX. század intézet által "Mit kezdjünk vele? - Kádár János, 1912-1989" címmel rendezett nemzetközi konferencián.
Lehet ezt? - Megdöbbent az orvospárt Lázár Jánoson
   2007. február 28.Híradó Online   
A hódmezõvásárhelyi polgármester egy nyilvános vitában egyetértett kormánypárti vitapartnere kijelentésével
SCHMIDT MÁRIA: KÁDÁR ÖRÖKSÉGE ÓLOMSÚLYKÉNT NEHEZEDIK RÁNK
   2007. február 28.HírTV   
Két évtizeddel Kádár halála után is a diktátor öröksége ólomsúlyként nehezedik ránk - jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója a XX. század intézet által "Mit kezdjünk vele? - Kádár János, 1912-1989" címmel rendezett nemzetközi konferencián.
Büntetõjogi feljelentés az egészségügyi miniszter ellen
   2007. február 28.Magyar Hírlap   
Büntetõjogi feljelentést tett Cser Ágnes szakszervezeti vezetõ ez egészségügyminiszter Horváth Ágnes ellen. A négy "vádpont": hamis vád, rágalmazás, rémhírterjesztés és hamis statisztikaiadat-szolgáltatás.
Régi elitek a fiatal demokráciákban
   2007. február 28.HVG   
Egy német történész Pesten
HÍREK
   2007. február 28.Lánchíd Rádió   
A Lánchíd Rádió híreibõl
Mokka
   2007. február 28.TV2   
A TV2 Mokka címû mûsorából
SCHMIDT: A TÖRTÉNELEM SÜLLYESZTÕJÉBE KÁDÁR ÖRÖKSÉGÉVEL
   2007. február 28.Magyar Nemzet   
Két évtizeddel Kádár halála után is a diktátor öröksége ólomsúlyként nehezedik ránk - jelentette ki Schmidt Mária egy konferencián. Mint mondta, a kibeszéletlen múlt megosztja az országot. A történész leszögezte: a múlt összes hagyatékával szakítani kell.
DUNA HÍREK
   2007. február 28.Duna TV   
A Duna TV híreibõl - Mv: Mit kezdjünk vele? Az Andrássy Egyetem és a XX. Század Intézet ezzel a címmel rendezett egésznapos Kádárkonferenciát. Az ülés egyik vezetõje Schmitt Mária történész szerint újra és újra beszélni kell a Kádár-korszakról, mert rengeteg a megválaszolatlan kérdés.
VELÜNK ÉLÕ KÁDÁR: A POLITIKA AZ ÁRULÁSOK MÛVÉSZETE
   2007. február 28.Index   
Alattomos, gyáva áruló, embereket megnyomorító tömeggyilkos, antihõs. Reálpolitikus, kacsintgató cinkos, aki a nép jólétét tartotta szem elõtt és felmérte Magyarország lehetõségeit, és ki is használta azokat a maga javára. A XX. Század Intézet szervezésében pénteken az Andrássy Egyetemen e címmel rendeztek konferenciát: "Mit kezdjünk vele? Kádár János (1912-1989)". A tanácskozáson a legnagyobb sikert egy volt KISZ-titkár aratta: szerinte a politika az árulások mûvészete, és tegyük hozzá: Kádár ebben igazi virtuóz volt.
KI IS VOLT KÁDÁR JÁNOS?
   2007. február 28.InfoRádió   
Ellentétes vélemények fogalmazódtak meg Kádár Jánosról a XX. század Intézet által szervezett, az egykori pártfõtitkár hagyatékáról szóló nemzetközi konferencián. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója gyávának, Oroszország egykori magyarországi nagykövete pedig következetesnek nevezte Kádár Jánost.
HETI HÍRMONDÓ
   2007. február 28.Duna TV   
A DunaTV Heti Hírmondó címû mûsorából
Jogsegély-kérelem miatt egyelõre áll a rendõrségi eljárás..
   2007. február 28.Népszabadság Online   
..a kuruc.info-ügyben
Új könyv a mártír Tóth Ilonáról
   2007. február 28.MNO   
A Terror Háza Múzeumban csütörtökön mutatták be Kiss Réka és M. Kiss Sándor – apa és lánya – történészek A csalogány elszáll címû könyvét, amely a gyilkosság vádjával kivégzett forradalmár orvosnõrõl, Tóth Ilonáról szól. Horváth Miklós hadtörténész méltatta a hat év kutatómunkáját felölelõ mûvet, amely által a ma is élénk szakmai és politikai vitát kiváltó Tóth Ilona-ügy irodalma módszertanilag is újdonságokat hordozó, rendkívül alapos munkával gazdagodott. Kiemelte M. Kiss Sándor iskolateremtõ tudományos munkásságát, a fiatal történész, Kiss Réka doktorandusz ígéretes pályakezdését.
Fegyverrel harcolt a szovjetek ellen a festõmûvész
   2007. február 28.promenad.hu   
Pénteken fejezõdik be az egész hetes Nemzeti Emlékezet Hete rendezvénysorozat a hódmezõvásárhelyi Emlékpontban. A programokról Medgyesi Konstantin sajtóreferens tájékoztatta portálunkat.
Tóth Ilona a Terror Házában
   2007. február 28.Magyar Hírlap    
A Terror Háza Múzeumban mutatták be M. Kiss Sándor és lánya, Kiss Réka A csalogány elszállt – Tóth Ilona tragikuma címû könyvét. Az ötven évvel ezelõtt kivégzett orvostanhallgató kálváriáját dokumentáló könyvben a szerzõk arra keresik a választ, valóban elkövette-e Tóth Ilona a neki felrótt bûncselekményt, vagy egy újabb koncepciós perrel állunk szemben.
TÛZUGRÁS, DIVATBEMUTATÓ, PANORÁMA
   2007. február 28.Magyar Nemzet   
Több mint száz helyszínen hömpölygött a tömeg a Múzeumok éjszakáján
Schmidt Mária ante portas: leleplezték önmagukat a...
   2007. február 28.Hírszerzõ   
Schmidt Mária ante portas: leleplezték önmagukat a Fidesz-közeli összeesküvõk
KÁDÁR-KONFERENCIA - SCHMIDT MÁRIA: FEL KELL HASZNÁLNUNK..
   2007. február 28.Magyar Nemzet   
KÁDÁR-KONFERENCIA - SCHMIDT MÁRIA: FEL KELL HASZNÁLNUNK A KÁDÁR-RENDSZER TAPASZTALATAIT
Érdekességek és információk a Sziget Fesztiválról
   2007. február 28.Gondola   
Minden idõk legjobb zenei felhozatalával, és egy nulladik napi LGT koncerttel ünnepli a Sziget a 15. fesztivált. A zenén kívül természetesen lesz más is.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria