magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Illúziók és tévhitek, avagy fel kellene szabadulni már
   2007. február 28.Heti válasz   
Bazi nagy magyar bizniszRossz a közérzetünk. Az ország idegközpontjai megsérültek, mindenki feszült és kiábrándult. A megélhetés napról napra nehezebb, sokak munkahelye veszélybe került. 2007 nyarán a megkérdezettek 72 százaléka érezte úgy, hogy dolgaink rossz irányba mennek. (Medián, 2007. június 13.) Általános vélekedés szerint az ország válságban, a gazdaság csõdközeli állapotban van.
Duna Híradó
   2007. február 25.DunaTV   
A DunaTV Híradó címû müsorából
Híradó
   2007. február 25.ATV   
Az ATV Híradó címû müsorából
½Ettõl vagyunk ilyen borzasztó állapotban½
   2007. február 21.Hírszerzõ   
Beszélgetés a Terror Házában Magyarország történelmi önvizsgálatáról Kiss Ádám
A Kádar-közepszer feltérképezése
   2006. július 27.Reform   
Emlékpont Hódmezõvásárhelyen, Karhatalmisták, ávósok és munkásõrök, Tele talppal Rákosi képén Kibeszéltük-e már azt a korszakot, amelyben a rendszerváltásig éltünk? A fiatalok tudnak-e arról, hogy mit jelentett apáiknak, anyáiknak a tanácselnök, az urambátyám rendszer, a buta, szürke zoknis párttitkár, a Sport szelet, az úttörõtábor, a nagyapjuknak, nagyanyjuknak a deportálások, 1956, vagy a nagy fekete autó? Valóban megosztották velük élményeiket? Ha nem, nagy segítség lehet az Emlékpont Múzeum, amely hódmezõvásárhelyi perspektívából mutatja be a korszakot. Nem csak vásárhelyieknek.
A rendíthetetlen hallgatás
   2006. július 22.Magyar Nemzet   
Sokféle cenzúra van. Nietzsche „egyfajta inkvizíciós cenzúrának" nevezi a Korszerûtlen elmélkedésekben azt a jelenséget, amelyet már Goethe is észrevett, s amelynek lényege, hogy bizonyos mûvek megjelenését körülveszi „a rendíthetetlen hallgatás". A „rendíthetetlen hallgatás" annak jut osztályrészül, akit a fennálló társadalomban a kultúrát irányító, kézben tartó, a szellemi és mûvészeti élet eseményeit szervezõ körök és csoportok nem kedvelnek. Olyannyira nem kedvelnek, hogy pillantásukra sem tartják méltónak a delikvenst. Nem kedvelik õt, mert már többször elárulta, hogy nem úgy és nem arról beszél, mint azt a jelzett körök és csoportok elvárnák tõle.
Terror light
   2006. július 20.Magyar Narancs   
Emlékpont HódmezõvásárhelyenHódmezõvásárhelyet július 7-e óta az különbözteti meg más vidéki városoktól, hogy ott immár mindkét diktatúrának van saját emlékhelye, és mindkettõt a Terror Háza stábjának köszönheti. Elautóztunk megnézni, mire megy egymással a két huszadik századi múzeum és az alföldi város.
Talán félnem kellene?
   2006. július 20.Heti Válasz   
Tûrésbõl kitúrás lett, a tiltás helyébe a tönkretétel lépett - állítja Schmith Mária, aki szerint a három"T" továbra is érvényes a kultúrában. A Terror Házamúzeum fõigazgatója szerint harc folyik minden olyan tisztségviselõ ellen, aki nem a kormány embere. Ilyen támadás volt a közalapítványok megszüntetésének a terve is, amely az Andrássy úti intézményt is válságos helyzetbe sodorta volna.
Kontra
   2006. július 10.Klub Rádió   
A Klub Rádió Kontra címû mûsorából
Megfosztva a szülõföldtõl
   2006. június 2.Magyar Nemzet   
Kiállítás a magyarországi németek passiójáról
A forradalom megtorlása Kádár bûne volt
   2006. április 26.Magyar Nemzet   
Négyrészes televíziós sorozatot tervez Poggyászunk, Kádár János, avagy a hétköznapi szocializmus címmel Kornis Mihály író és Sólyom András rendezõ. A széria ötvenperces elõtanulmánya mar elkészült, ebben Kádár János utolsó, 1989. április 12-én mondott hatvanhárom perces felszólalásából mintegy tíz perc hangzik el . úgy, hogy a zavarodott mondatok szánalmat ébresztenek a tömeg-gyilkos iránt.
A választások tétje 2006-ban
   2006. április 7.Magyar Nemzet   
Válaszféle az SZDSZ egykori rendszerváltóinak
Közvélemény-kutatók: az SZDSZ-en múlik a választás
   2006. március 22.Info Rádió   
Alacsonyabb részvételt várnak az áprilisi országgyûlési választásokon a nagyobb közvélemény-kutató cégek, mint négy évvel korábban, amikor 70 százalék felett volt a szavazók aránya. A Medián, a Tárki, a Gallup, a Századvég és a Szonda Ipsos vezetõi a XXI. Század Intézetben ismertették álláspontjukat a választásokról.
Egy dinamikus múzeum életrekelti a régi borzalmakat
   2006. február 20.The Budapest Times   
A Terror Háza négy év óta tárja fel a borzalmakat.
Kényszertársadalom
   2006. február 8.The Wall Street Journal   
Washingtoni, berlini, és budapesti múzeumok egyaránt kegyelettel adóznak a kommunizmus áldozatainak.
Sikeresen veszi az akadályokat Hódmezõvásárhely
   2005. december 31.Napi Online   
Hódmezõvásárhely polgármesterével, Lázár Jánossal beszélgettünk a városról, a jövõre vonatkozó tervekrõl, és arról, hogy milyen fejlesztéseket sikerült megvalósítani hazai és uniós támogatásokkal.
II. Lajos királyra, csataévfordulóra emlékezõ mise és...
   2005. december 31.Dunántúli Napló   
II. Lajos királyra, csataévfordulóra emlékezõ mise és szoboravatás

Mohács A Szent Korona másolatát és hazánk történelmi zászlóit hozzák Mohácsra augusztus 27-én, a II. Lajos király születésének 500., valamint a mohácsi csata 480. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségre.
Telefonos interjú Schmidt Mária fõigazgató asszonnyal
   2005. december 31.Klub Rádió   
Telefonos interjú Schmidt Mária fõigazgató asszonnyal
Terror Háza Múzeum a Szigeten
   2005. december 31.Stop.hu   
Mi a közös a Sziget és a Terror Háza Múzeum között? Mindkettõt évente több mint 300 ezer ember látogatja meg. Világelsõk vagyunk abban, hogy megkeressük az élet örömeit. Világelsõk vagyunk abban, hogy bevalljuk a múltunkat – olvasható a Terror Háza Múzeum közleményében.
½Senki sem ráz úgy, mint maga½
   2005. december 31.Kisalföld Online   
Áder János Beszédes esték rendezvénysorozatának vendége volt Fábry Sándor Csornán.
Lex Bozóki
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Valakinek szólnia kell. Halkan a célszemély fülébe súgni, hogy itt az idõ a számolásra. De ne csak harmincig, mint Nagy Sándor tette nagy tettek elõtt, az ostobaság elkerülése érdekében. Majd szólunk, ha elég. Pár év.
1956-hoz kapcsolódó programok a Sziget fesziválon
   2005. december 31.Magyar Nemzet Online   
A Terror Háza Múzeum külön helyszínnel képviselteti magát a Szigeten. Mindennap történelmi dokumentumfilmeket vetítenek, egyebek mellett az 1958 júniusában zajló Nagy Imre-perrõl készült propagandafilmet is láthatják az érdeklõdõk.
Három hét alatt tízezer látogató az Emlékpont múzeumban
   2005. december 31.INDEX   
A Hódmezõvásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét az ott élõk sorsán keresztül bemutató Emlékpont múzeum nem egész három héttel ezelõtti megnyitása óta már tízezer látogatót fogadott - mondta el az MTI-nek Madácsy Tamás igazgató. A vendégeket segítõ muzeológusokhoz érkezõ visszajelzések és a vendégkönyv bejegyzései alapján a látogatók 95 százalékára kedvezõ benyomást tett a tárlat. A fiatalok informatívnak és közönségbarátnak találják a múzeumot, az idõsebb korosztály pedig saját múltjának emlékeire ismert rá a kiállító-helyiségekben - mondta az igazgató.
Schmidt: A kormány intézkedései hergelik az embereket
   2005. december 31.Világgazdaság   
Schmidt Máriával a Terror Háza igazgatónõjével a hvg.hu készített interjút, amelyben a történész kifejtette, hogy a "kormány eddigi teljesítménye a nullával egyenlõ, és sajnos, nem utalnak jelek arra, hogy ez változni fog.
Hírek
   2005. december 31.Klub Rádió   
A Klub Rádió híreibõl
Hatszázezer euró jut a városszéli öregmalomra
   2005. december 31.Dunántúli napló   
Bóly A mûemléki jellegû öreg malom átépítése gõzerõvel folyik. A közbeszerzési pályázaton nyertes lothárdi építési vállalkozás nem kis feladatot kapott, hiszen szeptember közepéig át kell adniuk az épületet. Az uniós Phare támogatással indult "Malom a város szélén" programra kapott 594 000 euróból sok mindenre futja.
Keveset tudnak a magyarok ´56-ról a Szigeten
   2005. december 31.Híradó Online   
Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója rámutatott, hogy a diákok 17 éves korukig nem is tanulnak a forradalomról
A forradalom emlékének õrzõi
   2005. december 31.Kisalföld Online   
Államalapító királyunk ünnepén az önkormányzat Pro Urbe-díjat adományozott a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesületnek.
Felkészületlen évforduló
   2005. december 31.Napi Ász   
Egyelõre nem írt ki a kormány pályázatokat az 1 956-os szabadságharc és forradalom 50- évfordulójára.
Mohács emlékezete
   2005. december 31.Heti Válasz   
A 480 évvel ezelõtti, a középkori magyar állam bukását okozó mohácsi csatára emlékeztek az elmúlt vasárnap a Duna-parti városban.
Haladók bosszúja
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Schmidt Mária a kommunista hírszerzésrõl, a hasznos idiótákról és Sztálin két százalékáról Valóságos intellektuális krimi Schmidt Mária történész napokban megjelent A titkosszolgálatok kulisszái mögött címû könyve. A mûvetekszik a divatos amerikai bestsellerírók fantáziadús történeteivel, de csak egyvalamiben hasonlít rájuk: nem lehet letenni.
Évadzáró a Terror Házában
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Az elmúlt évet az anyagi nehézségek ellenére - hangsúlyozta az intézmény igazgatója - sikerekkel zárta a Terror Háza Múzeum.
Híradó
   2005. december 31.ATV   
3. KOMMUNIZMUS: A kommunizmus áldozataira emlékeztek országszerte. A Terror Háza Múzeumnál több százan gyújtottak gyertyát, és a megemlékezõk - köztük politikusok és közéleti személyiségek - több helyszínen helyeztek el koszorúkat a fõvárosban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ...
Schmidt Mária: még nem tudni, hogyan készül a kormány az...
   2005. december 31.Uno.hu   
Schmidt Mária: még nem tudni, hogyan készül a kormány az 1956-os évfordulóra

Schmidt Mária az 56-os évfordulóra figyelmezteti a kormányt
   2005. december 31.Népszabadság   
Egyelõre nem jelentek meg pályázati kiírások az 1956-os szabadságharc és forradalom 50. évfordulójának megünneplésére és nem lehet tudni, milyen programsorozattal készül a kormányzat az eseményre - közölte Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója kedden Budapesten.
Zu Gast im GULag
   2005. december 31.Frankfurter All-gemeine Zeitung   
Ein Museumsbesuch, derart den Nerven zerrt: das „House of Terror" in Budapest /Von Ludwig Witzani Straßen, hat Walter Benjamin geschrieben, gleichen den ausgestellten Erinnerungen einer Stadt. Daran gemessen, ist die An-drässy út in Budapest eine Prachtstraße -von Kastanienbäumen gesäumt, führt der große Boulevard vom Umkreis von Stephansdom und Opernhaus bis zum Millenniumsdenkmal und dem Szechenyi Bad. Nur ein Haus stört die gleichförmige Schönheit der Fin-de-siecle-Fassaden.
Egy-egy gyertya ég el - képes beszámoló
   2005. december 31.Gondola   
A kommunizmus áldozataira emlékezett szombaton Orbán Viktor és a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség több vezetõje Budapesten a Terror Háza Múzeum elõtt. A politikusok mellett sokan gyûltek össze ezen hûvös napon, hogy emlékezzenek, és gyertyát gyújtsanak.Február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja.
Schmidt Mária szerint sikeres évet zárt a Terror Háza
   2005. december 31.Stop.hu   
Az igencsak szûkös költségvetési támogatások ellenére sikeres évet tudhat maga mögött a Terror Háza Múzeum. Az intézmény igazgatója Schmidt Mária évértékelõ sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Múzeum az idén két szakmai díjat is elnyert: az Év Múzeuma és az Év Vendégbarát Múzeuma címet.
Még nem készül a kormány az 56-os évfordulóra?
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Schmidt Mária: Súlyos mulasztás lenne nem méltóképpen ünnepelni
Nincs meg a pénz az ´56-os emlékévre
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Nem jelentek meg pályázati kiírások az 1956-os szabadságharc és forradalom 50. évfordulójának megünneplésére, és nem lehet tudni, milyen programsorozattal készül a kormányzat az eseményre - közölte Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója.
Terror Háza: sváb kitelepítés, 1956, Hannah Arendt
   2005. december 31.Magyar Rádió   
A sváb kitelepítésrõl, az 1956-os forradalom évfordulójáról és Hannah Arendt 100. születésnapjáról emlékezik meg jövõre a Terror Háza. A múzeum idei évét értékelte sajtótájékoztatóján Schmidt Mária fõigazgató.
Pályázatok az NKÖM honlapján 1956 méltó megünneplésére
   2005. december 31.Népszava   
Ma jelennek meg az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója megünneplésére kiírt elsõ pályázatok a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma honlapján, de a közeljövõben az összes pályázatot nyilvánosságra hozzák - tudtuk meg a kormányszóvivõi irodától annak kapcsán, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója tegnap azt nehezményezte, hogy egyelõre nem jelentek meg pályázati kiírások és nem lehet tudni, milyen programsorozattal készül a kormányzat az eseményre.
Sikeres évet zárt a Terror Háza
   2005. december 31.Színes Mai Nap   
Sikeres évet tudhat maga mögött a Terror Háza Múzeum, Az intézmény igazgatója, Schmidt Mária évértékelõjén elmondta: a múzeum az Év Múzeuma és az Év Vendégbarát Múzeuma címet nyerte el az idén.
Tisztelt Bozóki András, Tisztelt Miniszter Úr!
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Eszem ágában sem volt, hogy újra megszólítsam. Nem kenyerem nyílt levelek irogatása, eddig mindössze egyszer fordultam Önhöz a nyilvánosságon keresztül, mert eljárását és viselkedését nem akartam szó nélkül hagyni. Választ nem vártam, mint ahogy most sem számítok arra, hogy az általam írottak áttörik a liberális körök közmondásos érzékenységének és nyitottságának ingerküszöbét. Azért ragadtam mégis billentyût, hogy rögzítsem, milyen szerepet játszik Ön és az Ön által vezetett kulturális kormányzat Magyarország kettészakításában, és abban, hogy az árok két oldalán állók közötti kötélhágcsó utolsó foszlányai is szétmorzsolódjanak.
Duna Reggel
   2005. december 31.Duna TV   
1 millió 230 ezer fizetõ látogató a Terror Házában az elmúlt négy évben. Hogy vajon miért is voltak olyan nagyon sokan kíváncsiak rá, ennek jártunk utána.
Mi lesz 1956 forradalmával jövõre?
   2005. december 31.Gondola    
Aggodalmát fejezte ki Schmidt Mária keddi évértékelõ sajtótájékoztatóján az 1956-os szabadságharc és forradalom 50. évfordulójával kapcsolatban. Rámutatott, egyelõre nem jelentek meg pályázati kiírások, és nem lehet tudni, milyen programsorozattal készül a kormányzat az eseményre.
Híradó
   2005. december 31.MTV 1   
Mv.: - Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon hurcolták el a szovjetek minden indok nélkül Kovács Béla kisgazda politikust. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy fejet kell hajtani a megbántottak, a megsértettek, a meggyilkoltak ...
Hiradó
   2005. december 31.ATV   
3. KOMMUNIZMUS: A kommunizmus áldozataira emlékeztek országszerte. A Terror Háza Múzeumnál több százan gyújtottak gyertyát, és a megemlékezõk - köztük politikusok és közéleti személyiségek - több helyszínen helyeztek el koszorúkat a fõvárosban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ...
Értelmiség, titkosszolgák, ügynökök
   2005. december 31.Gondola.hu   
Gondola-interjú dr. Schmidt Mária történésszel, A titkosszolgálatok kulisszái mögött szerzõjével
Perre per
   2005. december 31.Heti válasz   
A Rajk-perrõl szóló tekintélyes mennyiségû irodalom - memoárok, dokumentumok, történészi elemzések - talán csak a legizgalmasabb kérdést hagyta figyelmen kívül: milyen szerepet játszott a konstruált ügy a hidegháborús évek nagyhatalmi küzdelmeiben.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria