magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Vásárhelyi építész is tervez
   2005. december 31.Vásárhelyi Riport   
A létesítményfelelõs tervezõ, Sándor János vásárhelyi származású építész. Gyõri cégével - F. Kovács Attila vezetõ tervezõ irányítása alatt - vesz részt az épületegyüttes megvalósításában.
Amerikai írástudók árulása
   2005. december 31.Reform   
Ritkán fordul elõ, hogy az ember, amikor tudományos igényû történészi munkát forgat kezei között, a legnagyobb krimi szerzõk között érzi magát. Pedig Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum fõ-, illetõleg a 20. és a 21. Századi Intézet igazgatójának legújabb kötete, A titkosszolgálatok kulisszái mögött - Hitek, ideológiák és hírszerzõk a 20. században a legdivatosabb bûnügyi regény-szerzõknek is dicséretére válna.
Õszinte és érdekes múzeumunk lesz
   2005. december 31.Vásárhelyi Riport   
Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója komoly elvárásokkal irányítja a Nemzeti Emlékpont szakmai csapatát. Történészek és látványtervezõk dolgoznak együtt a jövõ tavaszi átadásig. A csapat már a fõvárosi intézmény és a Holokauszt Múzeum kialakításakor összeszokott. Fél szavakból is értik egymást.
Aréna
   2005. december 31.Info Rádió   
Beszélgetés Schmidt Mária fõigazgató asszonnyal az Info Rádió mûsorában
Budapest kikecmereg a kommunizmus árnyéka alól
   2005. december 31.European Weeklys   
A Terror Háza Múzeum (www.terrorhaza.hu, $6, naponta nyitva tart délelõtt10 órától, hétfõ kivételével) az Andrássy út 60-ban, a ÁVH-nak, a hirhed ttitkos rendõrségnek, a korábbi fõhadiszállása helyén található. Diorámák, eredeti alakjukban helyreállított börtön cellák, dobogó aláfestõ zene, és az 1956-os invázióból visszamaradt masszív szovjet tank elevenítik fel a magyar Náci Párt és az azt követõ kommunista rendszer brutális uralmát.
Értelmiségi ½maszatolás½ügynökügyben
   2005. december 31.Info Rádió   
A Terror Háza Múzeum fõigazgatója szerint ügynökügyben ma "maszatolás" folyik az értelmiség körében. Schmidt Mária errõl az InfoRádió Aréna címû mûsorában beszélt.
´56-os emlékév a választások után?
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Schmidt Mária: A kulturális kormányzat nagy tehetséggel rombol - Zavar az ötvenedik évforduló körül
Két város története
   2005. december 31.Irish Independent Weekend   
Az Andrássy út, amely a Belvárost köti össze a hõsök Terével, egy kékes-szürkés baljóslatú épületnek is a színhelye. Gyertyákkal tûzdelve, és egy fasiszta jelvény fekete kitinvázával koronázva, az épület nevébõl kiderül, hogy Magyarország egyik legsötétebb történelmi fejezetének szerves része: a Terror Háza.
Orbán Viktor: Készen állunk!
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Ma kellõ visszafogottsággal, szerényen, de jókedvûen kijelenthetjük, hogy készen állunk a kormányzásra - jelentette ki Orbán Viktor tegnap a Polgári kormányzás 2006 munkacsoport zárókonferenciáján. A Fidesz elnöke úgy vélte, a vadkapitalizmus lebontását annak hõseire bízni olyan, mint két farkast és egy bárányt arról szavaztatni, mi legyen a vacsora.
Emlékév az unióban
   2005. december 31.Népszabadság   
Szájer: 1956 visszaköszönt a volt kommunisták jelenlétével
A kulisszák mögött
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Schmidt Mária A titkosszolgálatok kulisszái mögött címû könyvét ma este hat órakor az Éghajlat Könyves Kávéházban (Budapest XI., Karinthy Frigyes út 13.) Pölöskei Ferenc akadémikus mutatja be.
Délutáni Krónika
   2005. december 31.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Délutáni Krónika címû mûsorából
A kommunizmus áldozataira emlékezünk holnap
   2005. december 31.HírTv   
Az 1956-os forradalom elõtti tisztelgéssel vette kezdetét a magyar év Brüsszelben. A rendezvénysorozatot a Fidesz európai parlamenti delegációja szervezi. Nyugaton kevésbé ismerik a közelmúlt magyar történelmét .
Hitek, ideológiák és hírszerzõk a XX. században
   2005. december 31.Szépirodalmi Figyelõ   
Ötvös István írása Schmidt Mária "A titkosszolgálatok kulisszái mögött" címû könyvérõl
Egy mesterkém legendája
   2005. december 31.de Jure   
Egy történész kortörténeti tanulmánya idõnként a legjobb kriminél is izgalmasabb. Különösen akkor, ha olyan korba kalauzolja el az olvasót, amelyben sok esetben csak a véletlenen múlt, mikor keveredett egy jobb sorsra érdemes fiatal - vagy akár egy sok mindent megélt középkorú - a mesterkémek és megbízóik államvédelmi hatóság és nagypolitika számára teljességgel átláthatatlan küzdelmébe. Schmidt Mária történész nemrégiben megjelent könyve e kor politikai és titkosszolgálati játszmáinak hátterét és mozgatórugóit mutatja be.
Híradó
   2005. december 31.RTL-Klub   
- Mv.: Ugyancsak Budapesten, a Terror Háza Múzeum elõtti megemlékezésen gyertyát gyújtott Orbán Viktor is. A Fidesz elnöke a rendezvényen azt mondta, hogy ezen a napon több mint 100 millió emberre emlékezünk, mert világszerte ennyien estek áldozatul a kommunista ideológiának, illetve a kommunista ideológiát kiszolgáló államhatalmi szerveknek. A Fidesz elnöke azt is bejelentette, hogy a párt országos listáján indítják a választásokon Wittner Mária 56-os szabadságharcost, aki már jelezte, hogy elfogadja a felkérést.
Info-hírek reggel
   2005. december 31.Infó Rádió   
Mv.: - Közös tiszteletadásra, gyertyagyújtásra várják az emlékezõket február 25-én szombaton, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Terror Háza Múzeumnál. Ezen a napon a múzeum kiállításai ingyenesen megtekinthetõek. A részletekrõl Sárközi Lóránt kérdezte Schmidt Mária fõigazgatót.
A Terror Háza holnap ingyen látogatható
   2005. december 31.HírTv   
Ingyen látogatható a Terror Háza Múzeum a kommunizmus áldozatainak emléknapján, holnap. A megemlékezõket egész nap várják. Az 1956-os forradalom elõtti tisztelgéssel vette kezdetét a brüsszeli magyar év.
Eldugták a polgári köröket
   2005. december 31.INDEX   
Szörényi Levente misztikus operájának ajánlója, néhány felhívás adakozásra, ezek a közlemények állnak kiemelt helyen a polgári köröket hivatalosan koordináló Demokrácia Központ honlapján. Az Orbán Viktor által 2002-ben életre hívott körök említését is kínosan kerüli a Fidesz választási kampányába. Az Index információi szerint a párt már 2005 nyarán eldöntötte, hogy mellõzik a túl független, és sok helyen a MIÉP-hez pártolt csoportokat.
Duna hírek
   2005. december 31.Duna TV   
Szõlõsi Györgyi, mûsorvezetõ: - Ma kommunizmus áldozataira emlékezünk. Az országgyûlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét, Kovács Bélának a független kisgazdapárt fõtitkárának, 1947-es jogtalan letartóztatásának és Szovjetunióba hurcolásának napját a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. ...
Tizenhat óra
   2005. december 31.Kossuth Rádió   
Tizenhat óra. Jó napot kívánok! Ma van a Kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben, ezen a napon tartóztatták le és hamis vádak alapján 25 évi kényszermunkára ítélték Kovács Bélát, a Független Kisgazda Párt akkori fõtitkárát, a szovjet katonai biztonsági szervek. Megemlékezések ...
Sláger Hírek
   2005. december 31.Sláger Rádió   
Ma a kommunizmus áldozataira emlékezünk.
Az elit árulása?
   2005. december 31.Heti Válasz   
Idén, ha nem csináltunk volna semmit, n százalék körül lett volna a hiány - mondja Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak adott interjújában, és a mondat ellenvetés nélkül siklik tova, bár nagyon is lényegi kérdésben mond nem igazat. A hiány ugyanis azért szabadult el, mert Gyurcsány Ferenc kormánya a választások elõtt csinált valamit. (Megcsinált valamit.) Hogy pontosan mit, azóta sem tudjuk. Bár dolguk, sõt törvény által elõírt kötelességük lenne a nyilvánosság elé tárni a költés tételeit (mire mennyit), nem teszik. És megtehetik, hogy nem teszik. Magyarországon, 2006-ban, a köztársaság dicsõségére.
Emlékpont: fél évszázados idõutazás
   2005. december 31.Délmagyarország   
Másfél éves készülõdés után, július 7-én nyitja meg kapuit az Emlékpont Vásárhelyen.
Orbán: készen állunk a kormányzásra! - (Frissítve!)
   2005. december 31.MTV   
Orbán Viktor megköszönve a Polgári kormányzás 2006 munkáját úgy fogalmazott: "Ma kellõ visszafogottsággal, szerényen, de jókedvûen kijelenthetjük, hogy készen állunk a kormányzásra".
100 millió áldozata a kommunizmusnak...
   2005. december 31.DunaTV   
A DunaTV mûsorából
Nap-kelte 2
   2005. december 31.MTV 1   
Verebes István: - Ma mindenfélérõl beszélünk Schmidt Máriával. Képzelje el, hogy Ön egy jelenség lett. Schmidt Mária: - Igen? Verebes István: - Igen. Schmidt Mária: - Ezt örömmel hallom. Verebes István: - Oda se írják, hogy a Terror Háza igazgatóasszonya. ...
Híradó
   2005. december 31.ATV   
3. KOMMUNIZMUS: A kommunizmus áldozataira emlékeztek országszerte. A Terror Háza Múzeumnál több százan gyújtottak gyertyát, és a megemlékezõk - köztük politikusok és közéleti személyiségek - több helyszínen helyeztek el koszorúkat a fõvárosban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ...
Hírek
   2005. december 31.Radio Cafe   
A Fidesz elnöksége úgy döntött, felkéri Wittner Mária ’56-os szabadságharcost, hogy a választásokon induljon a párt országos listáján - jelentette be Orbán Viktor. A Fidesz elnöke azt követõen mondta ezt, hogy mécsest gyújtott a Terror Háza Múzeum emlékhelyénél a kommunizmus ...
Kitelepül Bólyba a Terror Háza
   2005. december 31.Stop.hu   
A magyarországi németség elmúlt évszázadbeli kálváriáját bemutató állandó kiállításhoz jut Bóly városa. Hárs József polgármester elmondta, a budapesti Terror Háza ezzel kapcsolatos teljes anyagát szeretnék megszerezni a málenkij robot és a kitelepítések megkezdésének hatvanadik évfordulójára.
Napi Mozaik
   2005. december 31.MTV1   
Az MTV1 Napi Mozaik címû mûsorából
Négy választás Magyarországon
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Szentkirályi András összeállítása a Magyar Nemzetben
Kommunizmus áldozatai - lesz hangjuk az új Parlamentben
   2005. december 31.INDEX   
Wittner Máriát jelöli parlamenti képviselõnek a Fidesz. Orbán Viktor azzal indokolta döntésüket a kommunizmus áldozatainak emléknapján, hogy az egykori szenvedõk hangjának is hallatszania kell majd az új Parlamentben. Megszólalt az ünnepen Mécs Imre és Göncz Árpád is. Gyurcsány Ferenc közleményt adott ki, akárcsak az MDF.
Nap-kelte
   2005. december 31.MTV1   
Az MTV1 Nap-kelte címû mûsorából
Bevallani végre a múltat
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
A wall Street Journal méltató cikke a Terror Házáról
Orbán: a mai napon több mint 100 millió emberre emlékezünk
   2005. december 31.MTI   
A Fidesz elnöke mécsest gyújtott a Terror Háza Múzeum emlékhelyénél a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A volt miniszterelnököt a szervezõk becslése szerint szombaton délben több százan várták és üdvözölték hangos ovációval a Terror Háza elõtt.
Orbán: készen állunk a kormányzásra!
   2005. december 31.MTI   
Készen állunk a kormányzásra - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Polgári kormányzás 2006 munkacsoport záró konferenciáján, egyben hangsúlyozva azt is, hogy olyan kormányt kell választani, amely a magyar emberek szemével nézi a világot és a magyar érdekek megvédését tarja a legfontosabbnak
Értékrendek felforrósodott küzdelme
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
A tolerancia is csak addig fontos számunkra, amíg az õ "másságukat" kell a többségnek tolerálnia
Shmidt Mária: büszkék lehetünk a kommunizmust elutasítókra
   2005. december 31.InfoRádió   
Közös tiszteletadásra és gyertyagyújtásra várják az emlékezõket ma, a KommunizmusÁldozatainak Emléknapján a Terror Háza Múzeumnál.
Reggeli Járat
   2005. december 31.HírTV   
A HírTV Reggeli Járat címû mûsorából
Wittner Mária a Fidesz-Iistán
   2005. december 31.InfoRádió   
A Fidesz elnöksége felkérte Wittner Máriát, az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevõjét, hogy induljon a párt országos listáján. Ezt Orbán Viktor, a párt vezetõje jelentette be a Terror Háza Múzeum elõtti megemlékezésen.A döntést a politikus azzal indokolta, hogy legyen valaki ...
Orbán mécsest gyújtott
   2005. december 31.Blikk   
Budapest - A Fidesz elnöksége felkéri Wittner Máriát, hogy a választásokon induljon a párt országos listáján. Az 56-os szabadságharcos a felkérést elfogadta - jelentette be Orbán Viktor azt követõen, hogy mécsest gyújtott a Terror Házánál a kommunizmus áldozatainak emléknapján.
Vasárnapi újság 3
   2005. december 31.Kossuth Rádió   
Földvári Géza : Fejet hajtunk a megbántottak, a megsértettek, a meggyilkoltak és emlékük elõtt. Olvasható a kormányfõ nyilatkozatában, amelyet a kommunizmus áldozatainak szombati emléknapja alkalmából adott ki. Máig nem tapasztalható, hogy nemzeti közmegegyezés jött volna létre a kommunizmus ...
Vasárnapi újság
   2005. december 31.Kossuth Rádió   
Bordi András : A kommunizmus áldozataira emlékeztek tegnap országszerte. Gyurcsány Ferenc kormányfõ üzenetében hangsúlyozta, a demokráciára és a szabadságra épülõ harmadik Köztársaság nem véd egyetlen olyan eszmét sem, amely nem ezekre az elvekre és értékekre épül. Orbán Viktor a Fidesz ...
Fõhajtás a kommunizmus emléknapján
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
„Mindannyian áldozatok vagyunk, akiknek az életébõl évtizedeket vett el Rákosi és Kádár diktatúrája"
Zárókonferenciát tart a Polgári Kormányzás 2006
   2005. december 31.Hírszerzõ   
A Fidesz munkacsoportjának rendezvényén Orbán Viktor is beszélni fog.
Gyurcsány: a harmadik Magyar Köztársaság nem osztja és nem..
   2005. december 31.Népszava Online   
védi a kommunista eszmét
Vasárnapi újság
   2005. december 31.Kossuth Rádió   
Földvári Géza : Mi mindenrõl szóltak a mai telefonok. Sok volt, hozzáteszem most csak sajnos a teljesség igénye nélkül tudom ismertetni õket. Kiss Józsefné a Kommunizmus áldozatainak emléknapjához. Gyurcsány Ferenc miért nem volt ott a Terror Házánál?
Szájer: a kommunisták köztünk vannak
   2005. december 31.Népszava   
A kommunista rendszer bizonyos elemeinek továbbélésérõl beszéltek az elõadók a magyar néppárti képviselõk által rendezett Európa parlamenti konferencián. A tanácskozáson elnöklõ Szájer József azt mondta, az új tagállamok a volt kommunistáikat is magukkal hozták az unióba.
Röviden - múzeum
   2005. december 31.Metro   
Május elsején nyílik a Hódmezõvásárhely 1945 és 1990 közötti történetét a helybéliek sorsán keresztül bemutató Emlékpont múzeum. A tárlatot elõkészítõ 16 hónapnyi munka során másfél száz interjú készült olyanokkal, akik õszintén vallanak az elmúlt 40-50 évrõl mondta a kiállítás történelmi koncepcióját kidolgozó Schmidt Mária.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria