magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Emlékpont - Lenin az oldalán
   2005. december 31.Nappal.hu   
Június végén adják át a hódmezõvásárhelyi Emlékpont múzeumot, amelyet sokan csak "kis Terror Házának" neveznek. Schmidt Mária történész világszínvonalúnak nevezte az épületet, amelynek oldalán Vlagyimir Iljics Lenin ücsörög.
Mi az igazi nemzeti tragédia?
   2005. december 31.Gondola.hu   
"Az az igazi nemzeti tragédia, hogy éppen azokat a németeket és a zsidókat nem tûrték meg Magyarországon, akik egyetlen centimétert sem akartak kiszakítani az országunkból - jelentette ki Glatz Ferenc a Német sors Európában - Sváb sors Magyarországon címmel, a Terror Házában rendezett nemzetközi tanácskozáson.
Hírek
   2005. december 31.Sláger Rádió   
Szocialista Emlékpark Hódmezõvásárhelyen. Az 1945 és 90 közötti idõszak árnyoldalait és boldog pillanatait mutatja be a ma nyíló múzeum. A létesítményt a budapesti Terror Háza történészeinek közremûködésével hozták létre.
Idén is nagy siker volt a Múzeumok Éjszakája
   2005. december 31.Gondola   
Jó szokásához híven a gondola.hu stábja és lelkes kísérõi idén is felkerekedtek, hogy kivegyék a részüket a múzeumi éjszaka mulatságaiból. Idén már rutinosan nem próbáltak túl sok helyszínt becélozni, hanem hármat szemeltek ki: Terror Háza, angyalföldi retro kiállítás és a Nemzeti Galéria.
Levélhullás
   2005. december 31.168 Óra   
A 168 Óra postájából
Népszavazás döntsön az olimpiáról
   2005. december 31.Szabad Föld   
Olimpia Budapesten? Képes-e Magyarország megrendezni egy ilyen nagyszabású világeseményt? Kinek a pénze forog kockán?
Több mint tízezren az Emlékpontban
   2005. december 31.Magyar nemzet   
Három hét alatt több mint tízezren látogatták meg Hódmezõvásárhelyen az Emlékpont Múzeumot - tájékoztatta lapunkat Lázár János, a település polgármestere. A városvezetõ tegnap adta át a tízezredik látogatónak az emlékplakettet. Lázár János tudatta, hogy a múzeum a vásárhelyiek részére ingyenes, így pontosan tudni, hogy a városon kívülrõl hányan látogatták meg az intézményt. A nyilvántartás szerint négyezren a környezõ településekrõl vagy az ország más pontjairól érkeztek a múzeumba.
Két Világan
   2005. december 31.Heti Válasz   
Nem sok olyan amerikai zenekar van, amelyik évente ad koncertet hazánkban. Az Ignite ilyen, ami nem csoda, hiszen Téglás Zoltán személyében magyar frontembere van a hardcore együttesnek. A politikai nézeteit sûrün hangoztató énekessel az A38-as hajón tartott fellépése elõtt beszélgettünk el.
Emlékpont
   2005. december 31.HírTV   
Másfél éves készülõdés után ma nyitotta meg kapuit az Emlékpont - Fél évszázad Vásárhelyen múzeum és oktatási központ. Ez a régió elsõ olyan intézménye, amely a kommunista diktatúra idõszakát egy város történetén keresztül mutatja be a legkorszerûbb multimédiás eszközökkel.
Éjszaka a Terror Házában
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
A Terror Háza Múzeumba az esti forróságban is özönlöttek a családok, iskolai közösségek, baráti társaságok, hogy megismerkedjenek XX. századi történelmünk leghatásosabb prezentációjával.
"Mindenki félt a Kádár-rendszerben"
   2005. december 31.Gondola.hu   
"Mindenki félt a Kádár-rendszerben" – könyv a Moszkva téri galerirõl
Mától látogatható Vásárhely múltja
   2005. december 31.Délmagyarország   
A megnyitóünnepség után, este hattól már látogatható a vásárhelyi Emlékpont, amely kilenc teremben, tárgyak és multimédiás eszközök segítségével mutatja be Hódmezõvásárhely félmúltját. A megnyitóra eljön - többek között - Schmidt Mária történész és a volt tanácselnök, Csizmadia Sándorné is.
Közalapítvány nélkül
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
A törvénnyel ellehetetlenítenék a Terror Háza Múzeumot is
Hírek
   2005. december 31.Klub Rádió   
A Klub Rádió híreibõl
Szovjet katonák állnak a csatos bambik mellett
   2005. december 31.Színes Lap   
Lenin ül a falon és vörös zászlók lobognak megállás nélkül a Hódmezõvásárhelyi Andrássy úti épület ablakában. A városban tegnap nyitották meg a világviszonylatban is egyedülállónak mondott Emlékpont Múzeumot, amely a település történetén keresztül mutatja be Magyarország 1945 és 1990 közötti történelmét.
Átadták a vásárhelyi Emlékpontot
   2005. december 31.Fehérvár Rádió   
Pénteken délután adták át Hódmezõvásárhelyen az ország egyedülálló és világszínvonalú múzeumát, amely a város 1944 és 1990 közötti történetét öleli fel - jelenti a HavariaPress.
Emlékezés a sváb kitelepítettekre
   2005. december 31.Reggel   
A magyarországi németek kitelepítése lesz a központi témája annak a konferenciának, amelyet a Terror Háza Múzeum szervez jövõ héten szerdán. A tanácskozáson hazai és külföldi neves történészek, akadémikusok elemzik a II. világháború utáni idõszak történéseit.
Nap-kelte
   2005. december 31.MTV1   
Az MTV1 Nap-kelte címû mûsorából
Megbeszéljük.
   2005. december 31.Klub Rádió   
Bolgár György és a hallgatók mûsora Baráth Józseffel.
Retro Partyval folytatódott...
   2005. december 31.Promenad.hu   
Retro Partyval folytatódott az Emlékpont múzeum átadási ünnepsége július 7-én délután Hódmezõvásárhelyen.
Ákos az Emlékpont zenei világának megálmodója
   2005. december 31.Promenad.hu   
A ma délután átadott Emlékpont zenei anyagát Ákos komponálta. Az énekes, zeneszerzõ portálunknak elmondta, hogy úgy érzi a hódmezõvásárhelyi létesítmény zenei világa bár nem hasonlítható a Terror Házához mégis letisztultabb, atmoszférikusabb.
Mától látogatható az egyik legmodernebb magyar múzeum
   2005. december 31.HírTV   
Ma délutántól már várja a látogatókat a hódmezõvásárhelyi Emlékpont Múzeum. Ez az ország elsõ olyan intézménye, mely a kommunista diktatúra idõszakát egy város történetén keresztül meséli el a legmodernebb, multimédiás múzeumi eszközökkel.
Reggel
   2005. december 31.DunaTV   
A DunaTV Reggel címû mûsorából
16 órakor nyit az Emlékpont
   2005. december 31.Promenad.hu   
Ma 16 négy órai kezdettel nyitja meg kapuit a hódmezõvásárhelyi Emlékpont Múzeum és Humán Oktatási Központ az ország elsõ olyan intézménye, mely a kommunista diktatúra idõszakát egy város történetén keresztül meséli el.
Megnyílt az elsõ vidéki Terror Háza
   2005. december 31.Info Rádió   
Hódmezõvásárhelyen megnyílt a kommunizmus idõszakát bemutató Emlékpont múzeum.
Hírek
   2005. december 31.Klub Rádió   
Vidéki Terror Háza, retrobüfé és vallomások - olvasható a Népszabadság címoldalán. Ma délután nyitják meg a nagyközönség elõtt Hódmezõvásárhelyen az Emlékpont névre keresztelt múzeumot és oktatási centrumot, ahol a város és az ország 1945 és 1990 közötti történelmét mutatják be. Miként a Holokauszt Múzeum, úgy az Emlékpont is a budapesti Terror Háza történészeinek és munkatársainak közremûködésével készült el - olvashatók a lapok címoldalain.
Nyolc év parkoló pályán nagyon hosszú idõ
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
A "hit, remény, szeretet" politikai üzenetként még akkor is reszketeg, ha alá van betonozva a "munka, otthon, család" lózunggal
Az Emlékpont Hódmezõvásárhely új szimbóluma
   2005. december 31.Promenad.hu   
A hazai és a nemzetközi sajtó óriási érdeklõdése mellett ma délben a zsurnaliszták Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum igazgatója vezetésével megtekinthették a ma délután négy órakor átadásra kerülõ hódmezõvásárhelyi Emlékpont Múzeumot.
Hírek
   2005. december 31.MTV1   
Megnyílt a Hódmezõvásárhelyi Emlékpont. A múzeum, amely a budapesti Terror Házához hasonló, egy település történetén keresztül a legmodernebb multimédiás eszközökkel eleveníti meg a kommunista diktatúrát. A látogatók kilenc tematikus teremben interjúkon, fotókon, dokumentumfilmeken és tárgyi emlékeken keresztül ismerhetik meg az eltelt 50 évet. A 700 milliós beruházást a Hódmezõvásárhelyi Önkormányzat fizette.
´56 öröksége
   2005. december 31.Népszava   
16 éve, amikor a sajtó elõször merte 56-ot forradalomként emlegetni, a kivégzett Nagy Imre, Maléter Pál, Losonczy Géza, Szilágyi József és Gímes Miklós neve visszhangzott a médiában. Ki gondolta volna akkor, hogy az 50. évforduló évében e nevek közül már csak egy, a hajdani miniszterelnöké bukkan fel itt-ott, a többit jószerivel elfelejtik. Helyettük bevésõdik majd Wittner Mária, Balázs-Piri László, és más aktuálpolitikai manipulációban utazók neve, akiknek ma minden szavát issza, és velünk is itatja a sajtó.
Mokka
   2005. december 31.TV2   
A TV2 Mokka címû mûsorából
F. Kovács Attila: az Emlékpont a kihívások múzeuma
   2005. december 31.Promenad.hu   
Egy nagyszerû csapattal, egy felkészült teammel dolgozhattam, akik mindannyian hónapok óta egy cél szolgálatában, megvalósításáért tették dolgukat" - mondta portálunknak F. Kovács Attila a hódmezõvásárhelyi Emlékpont tervezõje.
Anettkát nem lõtték fel!
   2005. december 31.Népszabadság   
Véget ért a Sziget Fesztivál
Tízezer látogató az Emlékpontban
   2005. december 31.Népszava   
A Hódmezõvásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét az ott élõk sorsán keresztül bemutató Emlékpont múzeum nem egész három héttel ezelõtti megnyitása óta már tízezer látogatót fogadott. A tízezredik látogatót ajándékcsomaggal köszöntötte Madácsy Tamás az intézmény igagatoja. A Terror Háza múzeum munkatársai által megtervezett intézményt a város finanszírozta, a polgármester a turizmus élénkülését várja a 700 milliós forintos beruházástól.
Szélsõségesen Schmidt
   2005. december 31.Heti Válasz   
Rajk László óta tudjuk: a liberalizmus azt jelenti, hogy a szabadelvûek szabadon eldönthetik, kivel nem hajlandóak egy asztalhoz ülni.
Az emlékezés fái tanúskodnak
   2005. december 31.Békés Megyei Hírlap   
Liget Hajdan lázadtak, mulattak, ma emlékeznek, szórakoznak
Döbbenet és újra átélt múlt
   2005. december 31.Délmagyarország   
A középiskolásoknak már csupán történelem, szüleiknek viszont maga az átélt valóság – foglalhatnánk össze a hét végén megnyílt vásárhelyi Emlékpont látogatóinak véleményét a kiállításról. Egy idõs helyi asszony szerint a sok rossz között azért akadt néhány jó pillanat is.
Hírek
   2005. december 31.TV2   
A TV2 híreibõl
Déja vu
   2005. december 31.Népszabadság   
Azt olvasom a Szabad Népben, akarom mondani a Népszabadságban, 1950, illetve dehogyis, 2006. augusztus 3-án, hogy "A helyes és elvszerû álláspont bizonyára az volna, hogy polgári és/vagy »munkásáruló« pártokra soha ne szavazzunk, hagyjunk föl a káros illúziókat terjesztõ burzsoá parlamentarizmus támogatásával.
Emlékpont: A kommunizmus idõszakát bemutató múzeum nyílt...
   2005. december 31.Magyar Rádió Online   
Emlékpont: A kommunizmus idõszakát bemutató múzeum nyílt Hódmezõvásárhelyen

Hódmezõvásárhelyen megnyílt a kommunizmus idõszakát bemutató Emlékpont múzeum. Ez az elsõ olyan intézmény az országban, amely az 1945 és 1990 közötti idõszak helyi történéseit mutatja be korszerû múzeumi eszközökkel.
Egy hónappal késõbb nyit az Emlékpont
   2005. december 31.Délmagyarország   
Bár május elsejére tervezték a nyitást, csak a hónap végén indulhat a próbaüzem a vásárhelyi Emlékpontban. Az 1944 és 1990 közötti idõszakot bemutató múzeum munkálatai az idõjárás miatt csúsznak. Az elmúlt egy év alatt több száz tárgyat ajánlottak fel a helybeliek az Emlékpont számára, köztük olyan különlegességet, mint a Hódgép által gyártott elektromos kisautó.
Ami fontos nekünk
   2005. december 31.Lényeg   
"Bízom benne, hogy a mostani kormányt leváltja a magyar nemzet!"
½Itt már csak a krízismenedzsment segíthet½
   2005. december 31.Magyar Nemzet Online   
Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza Múzeum fõigazgatója
Retroplaza Hódmezõvásárhelyen
   2005. december 31.Népszava   
Lázár János hódmezõvásárhelyi polgármester megrendelte,Schmidt Mária és a Terror Háza csapata leszállította az alföldi városnak az elmúlt hatvan évet bemutató Emlékpontot. Az intézményt tegnap nagy csinnadrattával, Demjén Rózsi- és Komár László-koncerttel vehették birtokukba a helyiek.
Kívülrõl is feltûnõ épület Hódmezõvásárhelyen az...
   2005. december 31.Kossuth Rádió   
Kívülrõl is feltûnõ épület Hódmezõvásárhelyen az EmIékpontnak elnevezett ház
Pont a szocializmus végén
   2005. december 31.Délmagyarország   
Az Emlékpont úgy zárja le a szocializmust, mint egy pont a kijelentõ mondatot – magyarázta el az új vásárhelyi múzeum nevét tegnap Schmidt Mária. Elsõként az újságírók csapata járhatta végig a kiállítást, és õ volt a tárlatvezetõ.
Reaktiválták Lenin elvtársat Hódmezõvásárhelyen
   2005. december 31.Hírszerzõ.hu   
A retrót kedvelõk zarándokhelyévé válhat a dél-alföldi város
Vásárhelyi Emlékpont
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
A szocializmus évtizedeit mutatja be a rendhagyó múzeum
Megnyílt a kommunizmus idõszakát bemutató...
   2005. december 31.Breuerpress International   
Megnyílt a kommunizmus idõszakát bemutató hódmezõvásárhelyi Emlékpont múzeum
Emlékpont létesült Hódmezõvásárhelyen
   2005. december 31.MTV1   
Az MTV1 Nap-Kelte címû mûsorából

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria