magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Ismét veszélyben a Terror Háza?
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Az Országgyûlés mai ülésén elfogadta a 2006. évi költségvetés és az államháztartási törvény módosításáról szóló javaslatokat.
A katona kezérõl leoperált békegalamb
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Emlékezni csak pontosan, szépen... Vásárhelyen leültették Lenint
Freedom Fighter találkozik Madárfejû Lajcsikával
   2005. december 31.Magyar Narancs   
Ezerkétszáz program. 252 nemzetközi és 500 hazai produkció. 66 színpad, 132 büfé. négyszáz fõs egészségügyi szolgálat, rohamkocsi, gyógyszertár, mentõállomás. Ahogy több mint tíz éve minden alkatommal, most is elmondhatjuk: ez volt a legebb az összes közül. Mindenki azt kapta, amire befizetett, és akik csalódtak... Nos, valójában õk is csak úgy tettek, mintha csalódtak volna.
Megértésben összefonódó történelem
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
A varsói zsidó múzeum fõigazgatója szerint manapság nem az antiszemitizmus jegyében szembesül múltjával Lengyelország
Emlékpont Hódmezõvásárhelyen
   2005. december 31.Heti Válasz   
Az elmúlt ötven év történelmét, a kommunizmus idõszakát mutatja be a múlt pénteken Hódmezõvásárhelyen megnyílt Emlékpont - Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ.
Tábor Kishomokon
   2005. december 31.Délmagyarország   
Közlekedésbiztonsági nyári tábort rendez e héten a Csongrád Megyei Baleset-megelõzési Bizottság a katasztrófavédelmi igazgatóság kishomoki kiképzõbázisán. Az egyhetes programot tegnap délelõtt Lukács János dandártábornok, megyei rendõrfõkapitány és Csorba Mihály vásárhelyi alpolgármester nyitotta meg. Korábban Öttömös, illetve tavaly és tavalyelõtt a mártélyi holtág adott otthont a rendezvénynek. Mivel az idén túl sokáig borította víz az üdülõterületet, más helyszín után kellett nézni.
½A kormány szeretné átsunnyogni valahogy az ´56-os...½
   2005. december 31.Hírszerzõ.hu   
½A kormány szeretné átsunnyogni valahogy az ´56-os évfordulót½
Emlékpont
   2005. december 31.168 Óra   
Az Emlékpont Múzeum épületében látható az elsõ vidéki holokausztkiállítás. Most nyitották meg Hódmezõvásárhelyen, ott, ahol a helyi közigazgatás ellenállása miatt 1944-ben nem jelöltek ki gettót. Múltunknak ez a szörnyû fejezete lezáratlan. A tárlat egyik célja: nyerjünk történeti távlatot olyan részismeretekhez, amelyek hitelesíthetnek egy hihetetlen históriát. A város emléktábla állításával is lerója kegyeletét egykori elöljárója, dr. elõtt.
Nap-kelte
   2005. december 31.MTV1   
Az MTV1 Nap-kelte címû mûsorából
Megnyílt az Emlékpont Hódmezõvásárhelyen
   2005. december 31.Magyar Hírlap   
A Terror Háza után újabb idõutazást tehetünk azon a kiállításon, amely tegnap nyílt Hódmezõvásárhelyen. Az Emlékpont - Fél évszázad Vásárhelyen címû kiállítás a város történetét mutatja be 1944-199O-ig. Az összegyûlt anyag kiállítására - mintegy háromezer fénykép, több száz tárgy, valamint a levéltári gyûjtemény és sok ezer oldalnyi írott dokumentum - Schmidt Mária és csapata rendezésében került sor.
Emlékpont: Fél évszázadnyi történelem Vásárhelyen
   2005. december 31.Demokrata   
Pénteken nyitotta meg kapuit a hódmezõvásárhelyi Emlékpont Múzeum és Oktatási Központ. A Dél-Alföldön egyedülálló létesítmény a város 1945 és 1990 közötti történelmét mutatja be. Az idelátogatók a helyi lakosok szemszögébõl ismerhetik meg a kommunista diktatúra idõszakát. A vásárhelyiek a múzeum megépítésére a budapesti Terror Háza stábját kérték fel.
Turisták különös kérdései az Oktogonon
   2005. december 31.Népszabadság   
Merre van a Váci utcai piac? Vihetek-e sok szóróanyagot a fogorvosi rendelõbe? Hol van a Horror Háza vagy mi? - efféle kérdések is elhangzanak mostanában az Oktogonon és a Hõsök terén, ahová a terézvárosi önkormányzat megint kitelepítette a diákokat turistaeligazítani.
Fábry is megnézi
   2005. december 31.Délmagyarország   
Még a nyáron megnézi a vásárhelyi Emlékpont múzeumot Fábry Sándor. A neves showman kérdésünkre elmondta: nem tudott eljönni a vásárhelyi múzeum megnyitójára, de hamarosan megnézi a kiállítást. Egyetért a kezdeményezéssel, és szerinte is hasznos, hogy a múlt bemutatása mellett a szocializmus designja is megjelenik az intézményben.
Cselovszki Zoltán építész, az Új Budapest Központ vezetõje
   2005. december 31.HVG   
"Apám szlovák eredetû, viszont más identitá-sú: kiváló magyar népi táncos volt, gyönyörû bajusszal. Irigyeltem is érte"
Veres szerint nincs veszélyben a Terror Háza
   2005. december 31.Napi Online   
Az Országgyûlés mai ülésén elfogadta a 2006. évi költségvetés és az államháztartási törvény módosításáról szóló javaslatokat.
Terror Háza Múzeum a Szigeten
   2005. december 31.Magyar Nemzet Online   
Mi a közös a Sziget és a Terror Háza Múzeum között? Mindkettõt évente több mint 300 ezer ember látogatja meg. Világelsõk vagyunk abban, hogy megkeressük az élet örömeit. Világelsõk vagyunk abban, hogy bevalljuk a múltunkat – olvasható a Terror Háza Múzeum közleményében.
Idõutazás kezdõdött a közelmúlt évtizedeibe
   2005. december 31.Metro   
Hódmezõvásárhelyen megnyílt az Emlékpont épülete
Hírek
   2005. december 31.RTL-Klub   
Az RTL-Klub híreibõl
Munkáspárti emléktúra Vásárhelyen
   2005. december 31.Délmagyarország   
Lejáratja az egykori gyárakat a vásárhelyi Emlékpont kiállítása - legalábbis így látja Havránek Ferenc, akit elkísértünk, amikor megnézte az új múzeum kiállítását. A munkáspárti települési képviselõ kedélyes nosztalgiával szemlélte az 1986-os május elsejei felvonulásról készült felvételt. Gorbacsov képe láttán azt mondta, itt a fõbûnös, és megjegyezte: ha a kiállítás szervezõi látták volna az õ karóráját, biztos elkérték volna tõle.
Titkos Fidesz-tanácskozások - egyelõre Orbán nélkül
   2005. december 31.Gondola   
A Gyurcsány-kormány kultúrpolitikájáról, George Bush magyarországi látogatásáról és a baloldali értelmiség független mivoltáról beszélt Schmidt Mária a Heti Válasznak adott interjújában. A Terror Háza igazgatója elismerte azt is, hogy a XXI. századi intézetben értelmiségiek és Fidesz-politikusok közös megbeszéléseken vettek részt. Egyelõre Orbán Viktor nélkül.
Nem érdekli az MSZP-t a munkatársak múltja
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Az MSZP hódmezõvásárhelyi kampányfõnöke elismerte: a rendszerváltás elõtt az állambiztonsági szolgálat tisztje volt. Rummel József a III/III-as belsõ reakció és szabotázselhárító csoportfõnökség alhadnagyaként tevékenykedett, de dolgozott a III/I-es és a III/II-es fõcsoportfõnökségnek is.
Interjú
   2005. december 31.DunaTV   
A DunaTV mûsorából
Emlékezetkeltés
   2005. december 31.HG.hu   
Vitrinbe zárt határõrök
A volt tanácselnök büszke városvezetõi munkájára
   2005. december 31.Délmagyarország   
Büszke városvezetõi munkájára és a rendszerváltás elõtti évtizedben elért eredményekre Vásárhely egykori tanácselnöke. Csizmadia Sándorné - ahogy azt az Emlékpont avatásán is elmondta - azt szeretné, ha a helybeliek nemcsak a szocializmus korszakának rossz emlékeit idéznék föl, de a jó dolgokat is, így jobban bemutathatná azt a korszakot az Emlékpont.
Múzeum lesz a mosonmagyaróvári laktanyából
   2005. december 31.HírTV   
A Terror Házához és a hódmezõvásárhelyi Emlékponthoz hasonló technikai elemekkel felszerelt kulturális emlékhelyet hoznak létre az egykori mosonmagyaróvári határõr-laktanyában. Az épületben, ahonnét 1956. október 26-án gyilkos sortüzet vezényeltek, 2008-ra alakítják ki a múzeum végleges formáját.
Helye az ünnepnek
   2005. december 31.Képmás   
A családi ünnepeknek az otthon, az egyháziaknak a templom megfelelõ teret ad, de nemzeti történelmünk eseményeire emlékezni kevés méltó helyünk van. A közelmúltban avatták fel Budakeszin a Himnusz szobrot, Hódmezõvásárhelyen az Emlékpontot. Mindkettõ másképpen, de a múlttal való szembenézésre, az emlékezésre késztet.
Egy kiállítás képei
   2005. december 31.ÉS   
Interjú a KlubRádióban: Hódmezõvásárhelyen megnyílt a Terror Háza elsõ vidéki filiáléja.
EMLÉKPONT
   2005. december 31.168 Óra   
A 168 Óra 2006. július 13-i számában a Gonda Krisztina tollából megjelent Emlékpont címû írás téves információkat tartalmaz.
Emlékpont-túl a tízezredik látogatón
   2005. december 31.Híradó Online   
Nem csupán a hódmezõvásárhelyieket érdekli a közelmúltban megnyílt múzeum A Hódmezõvásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét az ott élõk sorsán keresztül bemutató Emlékpont Múzeum nem egész három héttel ezelõtti megnyitása óta már tízezer látogatót fogadott - mondta el Madácsy Tamás igazgató azt megelõzõen, hogy könyvekkel és városi ajándékcsomaggal köszöntötték a közintézmény tízezredik látogatóját.
Mi a közös a Szigetben és a Terror Házában?
   2005. december 31.Híradó Online   
Mi a közös a Sziget és a Terror Háza Múzeum között? Mindkettõt évente több mint 300 ezer ember látogatja meg. Világelsõk vagyunk abban, hogy megkeressük az élet örömeit. Világelsõk vagyunk abban, hogy bevalljuk a múltunkat – olvasható a Terror Háza Múzeum közleményében.
Kádárista izû csomag
   2005. december 31.HVG   
Interjú Schmidt Máriával - radikalizálódás várható?
Augusztus elsejétõl fizetõs az Emlékpont
   2005. december 31.Délmagyarország   
Augusztus elsejéig 11 ezer 200 látogatója volt a július 7-én megnyílt vásárhelyi Emlékpontnak. A múzeumot a múlt hónapban bárki ingyen látogathatta, erre a televíziókban látható hirdetések is felhívták a figyelmet.
Az Astoriánál közli a menetrendet a Fidesz
   2005. december 31.Origo.hu   
A Fidesz október 23-i nagygyûlésén jelentik be, hogy a párt folytatja-e a Kossuth téri demonstráció-sorozatát. Pénteken a Fidesz a Terror Háza elé várja az embereket, szombaton az óbudai önkormányzat ünnepségére, vasárnap pedig a Bem térre hívják a tüntetoket.
Elhalt remények
   2005. december 31.HVG   
Nem termett babér azoknak, akik a költségvetési vita során egyéni ötleteiknek, hóbortjaiknak igyekeztek volna képviselõi módosítójavaslattal közpénzt szerezni.
A múlttal tisztában kell lenni
   2005. december 31.Népszava   
Arany Medvét kapott Berlinben, Kossuth-díjat itthon, de a világ számos fesztiválján kitüntették filmjeit, többek között Cannes-ban, Velencében, Chichagóban.
Európai történészek vallanak a magyar forradalomról
   2005. december 31.Magyar Hírlap   
1956 - Európa ébredése címmel nemzetközi konferenciát szervez az 1956-os magyar forradalomról a Terror Háza Múzeum szerdán és csütörtökön. Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvû Egyetem tükörtermében megrendezendõ találkozón a totalitarizmuskutatás legkiemelkedõbb nemzetközi képviselõi vesznek részt.
A terror örömei
   2005. december 31.Index.hu   
"Világelsõk vagyunk abban, hogy megkeressük az élet örömeit." A Sziget hedonista alapállásából következõen ez a szöveg csak egyetlen esetben képes megdöbbenteni a látogatót. Mégpedig akkor, ha a Terror Háza múzeum sátra reklámozza így magát. Vajon a legviccesebb kommunista rémtettekrõl láthatunk kiállítást? Vagy 1956 és a szex kapcsolatát mutatják be egy fiatalos stílusú fotósorozaton?
Emlékpont Hódmezõvásárhelyen
   2005. december 31.MIX   
Pont került egy történelmi korszakra Hódmezõvásárhelyen.
Megkezdõdött a Sziget Fesztivál
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Megkezdõdött a tizennegyedik Sziget Fesztivál.
Hírek
   2005. december 31.Kossuth Rádió   
Az emlékévhez kapcsolódóan több szervezet is 1956-os eseményekrõl szóló programokkal várta és várja a fiatalokat a Szigetfesztiválon.
Hiányos ismeretek 1956-ról
   2005. december 31.Nógrád Megyei Hírlap   
Történelem néhány gimiben még most is ellenforradalom
1956-ról a Szigeten
   2005. december 31.Magyar Rádió Online   
Az emlékévhez kapcsolódóan több szervezet is 1956-os eseményekrõl szóló programokkal várta és várja a fiatalokat a Sziget Fesztiválon.
1956 kamasz szemmel - kiállítás a Terror Házában
   2005. december 31.Uno.hu   
"Pesti srácok" címmel nyílik idoszaki kiállítás pénteken délután öt órakor a Terror Házában . A múzeum az 1956-os emlékkiálítás megnyitója alkalmából ezen a napon este tízig tart nyitva.
½Mintha a kormány elsunnyogná az 56-os megemlékezést½
   2005. december 31.Info Rádió   
A Terror Háza fõigazgatója szerint az ország nem készül fel megfelelõen az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának méltó megünneplésére, ez pedig a kormány alkalmatlanságát mutatja.
Schmidt: ½a bukás sokkal becsesebb örökség, mint a siker½
   2005. december 31.Info Rádió   
A széthúzás veszélyeire figyelmeztettek, valamint összefogásra és a közös értékrend képviseletére szólítottak fel a mohácsi vészre emlékezõ szónokok a csata 480. és II. Lajos király születésének 500. évfordulója alkalmából a Duna-parti városban tartott megemlékezésen.
Schmidt Mária: Sunnyog a kormány
   2005. december 31.HírTV   
A Terror Háza fõigazgatója szerint az ország nem készül fel megfelelõen az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának méltó megünneplésére, ez pedig a kormány alkalmatlanságát mutatja.
Reggeli Járat
   2005. december 31.HírTV   
A HírTV Reggeli Járat címû mûsorából
Lucy, a forradalmár
   2005. december 31.Joy   
Charlie egyik angyaláról, a Kill Bill jakuza vezérérõl eddig is tudtuk, hogy imád harcolni; de hogy az 56-os magyar forradalom emlekéért is küzdjön?
Reggeli Krónika
   2005. december 31.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Reggeli Krónika címû mûsorából
Schmidt: A tét a nemzet megmaradása volt, az ország eggyé...
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Schmidt: A tét a nemzet megmaradása volt, az ország eggyé vált

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria