magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Mokka
   2005. december 31.TV2   
A TV2 Mokka címû mûsorából
Lengyel kitüntetés Demszky Gábornak és Schmidt Máriának
   2005. december 31.HVG   
Magas rangú állami kitüntetéseket adott át a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete Demszky Gábornak, Rajk Lászlónak, Schmidt Máriának, Vass Albert Lajosnak és a magyar közélet és kulturális élet több más képviselõjének.
Kereszttûz
   2005. december 31.MTV   
Az MTV mûsorából
½A hazugság pohara csordultig telt½
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Varga Mihály (Fidesz) szerint összetartozunk a bajban is, ugyanúgy, mint a török, német vagy orosz megszállás idején. A Kossuth tér tegnapi szónoka úgy fogalmazott: ½Szükségünk van azokra is, akik a másik oldalon állnak.½
Kétmillióan látogattak el a Terror Háza Múzeumba
   2005. december 31.Info Rádió   
Több mint kétmillió látogatót fogadott eddig a Terror Háza Múzeum a 2002-es megnyitása óta. A létesítmény idén sikeres évet zár annak ellenére, hogy költségvetési támogatása mintegy a fele a négy évvel ezelõtt odaítéltnek - közölte Schmidt Mária fõigazgató.
Több mint kétmillióan 2006-ban a Terror Házában
   2005. december 31.Gondola   
Több mint kétmillió látogatót fogadott az idén a Terror Háza Múzeum, amely sikeres évet zár annak ellenére, hogy az intézmény költségvetési támogatása mintegy a fele a 2002-ben odaítéltnek.
Csökkenõ támogatás
   2005. december 31.Népszabadság   
Bizonytalan, hogy jövõre mennyi pénzbõl gazdálkodhat a Terror Háza Múzeum
Terror Háza: ígérik a támogatást
   2005. december 31.Népszava   
A szûkülõ állami támogatás miatt kénytelen jövõre emelni belépõjegyei árát a Terror Háza Múzeum – jelentette be Schmidt Mária fõigazgató az intézet idei évét értékelõ tájékoztatóján.
Schmidt: Horn saját pufajkás múltját akarja elfogadtatni
   2005. december 31.Info Rádió   
"Horn Gyula még mindig azzal van elfoglalva, hogy a saját pufajkás múltját próbálja elfogadtatni és magyarázni" - vélekedett a Terror Háza Múzeum fõigazgatója az InfoRádió Aréna címû mûsorában azzal összefüggésben, hogy a volt szocialista kormányfõ azt mondta: az 1956-os forradalom nem a kommunizmust akarta eltörölni.
Befejezõdött a Fidesz Terror Házánál tartott megemlékezése
   2005. december 31.MTI   
A Szózat és a székely himnusz eléneklésével befejezõdött vasárnap délután a budapesti Terror Háza Múzeumnál a Fidesz emlékezõ rendezvénye. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett nagygyûlésen mintegy ötezer ember gyûlt össze - jelentették a helyszínrõlaz MTI tudósítói. Az emlékezésen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselõje, valamint Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke mondott beszédet. Az utolsó beszéd elhangzása után többen hangosan Orbán Viktor felszólalását követelték, de a Fidesz elnöke csak hallgatója és nem szónoka volt a rendezvénynek.
Egyenes beszéd
   2005. december 31.ATV   
Az ATV Egyenes beszéd címû mûsorából
Mokka
   2005. december 31.TV2   
A TV2 Mokka címû mûsorából
Márciusi nyitány
   2005. december 31.168 óra   
A március 15-i zavargások fõpróbájaként harangozta be a virtuális tereket ellepõ neonyilas szubkultúra a Fidesz hétvégi gyûlését a Terror Háza Múzeum elõtt. A rendõrattak elmaradt, de árpádsávban ezúttal nem volt hiány. TRENCSÉNI DÁVID írása.
Most hétvégén lesz a Múzeumok Majálisa
   2005. december 31.MTI   
A látogatók internetes szavazatai alapján a zengõvárkonyi Míves Tojás Gyûjtemény és a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum nyerte meg a vendégbarát múzeumok idei versenyét
Schmidt a hétköznapi kommunizmusról beszélt
   2005. december 31.Hírextra   
A hétköznapi ½kis kommunizmusok½ itt élnek velünk, minden támadás demokratikus értékeink ellen a diktatúrának ad esélyt - hangsúlyozta a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott vasárnapi Fidesz-rendezvényen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója, aki összefogást és párbeszédet szorgalmazott a szabadságot fenyegetõkkel szemben.
Szabadság és hazugság
   2005. december 31.Heti Válasz   
Hans-Peter Schwarz német történészprofesszort arról kérdeztük, miért vált fontossá 56-ban a szabadság, és mit gondol a demokráciában vagy diktatúrában megjelenõ hazugságról
Tények-este
   2005. december 31.TV2   
A TV2 Tények-este címû müsorából
Schmidt: Horn Gyula magyarázza pufajkás múltját
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
"Horn Gyula még mindig azzal van elfoglalva, hogy a saját pufajkás múltját próbálja elfogadtatni és magyarázni" – vélekedett a Terror Háza Múzeum fõigazgatója az InfoRádió Aréna címû mûsorában azzal összefüggésben, hogy a volt szocialista kormányfõ azt mondta: az 1956-os forradalom nem a kommunizmust akarta eltörölni.
Sólyom László beszéde a 1956-os Mosonmagyaróvári sortûz...
   2005. december 31.EuroAstra   
Sólyom László beszéde a 1956-os Mosonmagyaróvári sortûz emlékhelyén
Hõsök fala a Terror Házában
   2005. december 31.Népszava   
Idõszakos kiállítás emlékezik a Pesti Srácokra az Andrássy út 60-ban
Hírek
   2005. december 31.HírTV   
A HírTV híreibõl
Híradó
   2005. december 31.MTV1   
Az MTV1 Híradó címû müsorából
Schmidt a hétköznapi kommunizmusról beszélt
   2005. december 31.Hírextra   
A hétköznapi ½kis kommunizmusok½ itt élnek velünk, minden támadás demokratikus értékeink ellen a diktatúrának ad esélyt - hangsúlyozta a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott vasárnapi Fidesz-rendezvényen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója, aki összefogást és párbeszédet szorgalmazott a szabadságot fenyegetõkkel szemben.
Beszédtöredékek Torontóból
   2005. december 31.Heti Válasz   
1956 elbukása nem a kudarcról üzen. Ez a 13 nap halálos ütést mért a szovjet hatalomra.
A kommunizmus áldozataira emlékezett a Fidesz
   2005. december 31.Hírextra   
A Hír TV szerint 8 ezer, a távirati iroda szerint 3-5 ezer ember gyûlt össze vasárnap a Terror Háza elõtt, hogy részt vegyen a Fidesz nagygyûlésén, mely a kommunizmus áldozatai elõtt tisztelgett. Az esemény atrocitásoktól mentesen zajlott le. A vezérszónokok Schmidt Mária, Szájer József és Pokorni Zoltán voltak, Orbán Viktor – bár a tömeg követelte, hogy beszéljen – néma maradt.
Befejezõdött a Fidesz Terror Házánál tartott megemlékezése
   2005. december 31.MTI   
A Szózat és a székely himnusz eléneklésével befejezõdött vasárnap délután a budapesti Terror Háza Múzeumnál a Fidesz emlékezõ rendezvénye. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett nagygyûlésen mintegy ötezer ember gyûlt össze - jelentették a helyszínrõl az MTI tudósítói. Az emlékezésen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselõje, valamint Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke mondott beszédet. Az utolsó beszéd elhangzása után többen hangosan Orbán Viktor felszólalását követelték, de a Fidesz elnöke csak hallgatója és nem szónoka volt a rendezvénynek.
Schmidt Mária: Ne engedjük, hogy újra elkúrják!
   2005. december 31.Index   
Gyújtóhangú beszéddel lépett a Terror Háza elõtt tartott demonstráció közönsége elé Schmidt Mária. A kommunizmus áldozatainak emléknapján összegyûlt többezres tömeg többször fujjolással, füttyögéssel reagált a múzeumigazgató aktuálpolitikai intelmeire. A közönség elsõ sorában volt Orbán Viktor, Fidesz-elnök is.
Ezrek a Terror Háza elõtt, rendõrök a környezõ utcákban
   2005. december 31.HÍRTV   
A szervezõk szerint mintegy 15-20 ezer ember gyûlt össze a Terror Házánál, amely öt évvel ezelõtt nyitotta meg kapuit, hogy a Fidesszel együtt emlékezzenek a kommunizmus áldozataira. Schmidt Mária a hétköznapi kommunizmus jelenlétérõl, Szájer József pedig a kormány által megtámadott szabadságjogokról beszélt a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A múzeumhoz nem, de a környezõ utcákba jelentõs rendõri erõket vezényeltek.
Schmidt Mária: nincs több kordon
   2005. december 31.Blikk   
- Nem engedjük, hogy újra el***ják - idézte a kormányfõ öszödi szavait Schmidt Mária a Terror Háza fõigazgatója a kommunizmus áldozatainak emlékére rendezett Fidesz rendezvényen. A politológus szerint a párt aktuálpolitikát csinált a megemlékezésbõl.
EMLÉKEZÉS
   2005. december 31.Demokrata   
A diktatúrák mûködését bemutató múzeum megnyitásakor a legrosszabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy a demokrácia díszletei között újra félni kell - mondta Schmidt Mária vasárnap a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Fidesz Andrássy úti megemlékezésén. Pokorni Zoltán szerint ma Magyarország a diktatúra és a demokrácia határmezsgyéjén imbolyog. Orbán Viktor ezúttal nem mondott beszédet, azonban a fideszes politikusok társaságában gyertyát gyújtott a diktatúra áldozatainak emlékfalánál.
Híradó
   2005. december 31.ATV   
Az ATV Híradó címû müsorából
Schmidt Mária: az átkosban volt ilyen utoljára
   2005. december 31.Klub Rádió   
A politika megmérgezi a mindennapjainkat, és már olyan szinten beférkõzött a magánszférába is, ahogyan annak idején a kommunizmusban történt, ezt pedig nem szabad eltûrni- közölte Schmidt Mária a Klubrádió reggeli mûsorában. A Terror Háza múzeum igazgatója arról is beszélt, hogy reméli, hogy véget ér a kormány koncepciótan reformdiktatúrája.
Schmidt Mária a szabadságot fenyegetõkrõl
   2005. december 31.MTI   
A Terror Házánál tartott megemlékezésen a múzeum igazgatónõje, Schmidt Mária aktualizálta a kommunizmus áldozatainak napját, szerinte a demokratikus értékek elleni támadások esélyt adnak a diktatúrának.
Schmidt Mária: Márciusban újra kezdték volna
   2005. december 31.HÍRTV   
Az 56-os szabadságharc és forradalom olyan sebet ejtett a kommunizmuson, amely azóta sem gyógyult be, és a század végén az akkori rendszer összeomlásához vezetett. Az október 23-i események megrengették az országot, és a 20. század történelmi mérföldkövévé váltak, amire méltán büszkék lehetünk - mondta Schmidt Mária a ½Márciusban újra kezdjük½ címû konferencia keddi megnyitóján a 20. Századi Intézetben.
Schmidt Mária az 56-os eseményekrõl
   2005. december 31.Hajduonline   
Budapest - Az 56-os szabadságharc és forradalom olyan sebet ejtett a kommunizmuson, amely azóta sem gyógyult be, és a század végén az akkori rendszer összeomlásához vezetett.
½A márciusi újrakezdés ´56-ban még csak illúzió volt½
   2005. december 31.Hirszerzo.hu   
A Terror Háza múzeum igazgatója a ½Márciusban újra kezdjük½ címû konferencia megnyitóján beszélt az ´56-os forradalomról.
Wir sind die Guten!
   2005. december 31.Die Zeit   
Das Gedenken an den Volksaufstand von 1956 spaltet die Ungarn. Eine Reise nach Budapest
Hétköznapi kis kommunizmusokról beszéltek
   2005. december 31.Népszava   
Gyurcsány: nincs olyan eszme, amely megalázhat, elpusztíthat másokat – A Fidesz a Terror Háza elõtt emlékezett
A felejtés munkája
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
A Terror Háza Múzeum Éhínség Ukrajnában 1932-1933 címû kiállítása tizenötezer látogatót fogadott
A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK CSOLNOKON EMLÉKEZIK
   2005. december 31.Magyar Nemzet   
Országszerte megemlékezéseket tartanak a kommunizmus áldozatainak emléknapján holnap. Sólyom László köztársasági elnök a Dorog közeli Csolnokra látogat, ahol délelõtt tíz órakor ünnepi beszédet mond. Õt követi Rainer M. János, az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány fõigazgatója és Ernst Ervin, az utolsó magyar gulágként is emlegetett egykori bánya-munkatáborban raboskodó politikai elítélt. A Fidesz vasárnap délután három órától a budapesti Andrássy úton, a Terror Háza Múzeum elõtt tartja rendezvényét, akárcsak az intézmény 2002-es megnyitása óta valamennyi alkalommal. Felszólal Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatónõje, valamint Szájer József, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának alelnöke is. Holnap délelõtt 11 órakor az V. kerületi Honvéd téren mond emlékezõ beszédet Rogán Antal (Fidesz), Belváros-Lipótváros polgármestere. A Kisgazda Polgári Egyesület ma reggel kilenckor emlékezik a kommunizmus áldozataira a Parlament és a Miniszterelnöki Hivatal közötti
Schmidt Mária: velünk élnek a ½kis kommunizmusok½
   2005. december 31.Inforádió   
A hétköznapi ½kis kommunizmusok½ itt élnek velünk, minden támadás demokratikus értékeink ellen a diktatúrának ad esélyt - hangsúlyozta a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott vasárnapi Fidesz-rendezvényen a Terror Háza Múzeum fõigazgatója. Schmidt Mária összefogást és párbeszédet szorgalmazott a szabadságot fenyegetõkkel szemben.
½Hazánk nem igazi demokrácia½
   2005. december 31.Hírszerzõ   
A Terror Házánál tartott nagygyûlést a Fidesz a kommunizmus áldozatainak emléknapján
Orbánnak és Gyurcsánynak is üzent Schmidt Mária a Terror Ház
   2005. december 31.Hírszerzõ   
A ½leválthatatlan vezérek½ ellen is szót emelt a Terror Háza igazgatója a Fidesz megemlékezésén.
Történelem 1956-emlékév-kutatók
   2005. december 31.Háttér   
Keveset tudnak a magyarok ´56-ról
Sarkozy végsõ gyõzelmét valószínûsítik a szakértõk
   2005. december 31.Magyar Hírlap   
Az egók csatája, külpolitikai koncepciótlanság és diabolizált Sarkozy - néhány vélemény a francia kampányhajráról a XXI. Század Intézet által szervezett háttérbeszélgetésen.
Sürgõs káosz
   2005. december 31.168 óra   
A kommunizmus áldozatainak emléknapja mindenekelõtt arra szolgált a Fidesznek, hogy Orbán Viktor ½áldozatai½ - Áder János, Pokorni Zoltán és Schmidt Mária - mintegy visszafogadtassanak a párt komilfó káderei közé. Méghozzá látványosan, több ezer hívõ jelenlétében. Az újraszilárdított egységfront jegyében még aznap, vagyis a Terror Háza elõtti celebráció reggelén, Orbán közölte a Vasárnapi újság hallgatóságával, hogy ½nem érdemes Schmidt Máriát negatív összefüggésben említeni½, és ez a feloldozás nyilvánvalóan kiterjedt Ádernek és Pokorninak a Magyar Nemzetben korábban vélelmezett bûneire is, hiszen az új jobboldali pártalapítás gyanúja együtt lengte be õket a múzeum igazgató asszonyáéval.
Schmidt Mária: Horn a múltját magyarázza
   2005. december 31.OrientPress   
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: Horn Gyula még mindig azzal van elfoglalva, hogy a saját pufajkás múltját próbálja elfogadtatni és magyarázni.
½Túl sokba került a forradalom½
   2005. december 31.Hírszerzõ   
Interjú John Kekes New Yorkban élõ magyar filozófiaprofesszorral
A Mecséri ügy
   2005. december 31.Magyar Rádió Online   
Az ezredes katonái elõbb magyar polgárokat öltek meg, aztán a szovjetek ellen harcoltak. Ö maga Maléterhez csatlakozott, és vele együtt végezték ki.
1956 - márciusban újrakezdjük - történészkonferencia
   2005. december 31.Metró   
A márciusban újrakezdjük mozgalom részben a hatalom provokációján, részben pedig az ellenállók téves helyzetfelismerésén alapult - mondta Kahler Frigyes jogtörténész a XX. Század Intézetben, az 1956-os forradalmat követõ megtorlásokról kedden Budapesten rendezett tudományos konferencián.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria