magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Hírek
   2005. december 31.Sláger Rádió   
Péntektõl már nem a Kossuth téren demonstrál a Fidesz.
Európai történészek konferenciája ´56-ról
   2005. december 31.Magyar Hírlap   
Európa ébredése címmel kezdõdött nemzetközi konferencia tegnap a budapesti Andrássy Egyetemen az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából. Az akkori eseményeket járják körül a téma neves külföldi és magyar szakértõi.
A Terror Házánál emlékeztek
   2005. december 31.FigyelõNet   
Az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi jelentõségére, az áldozatokra emlékeztek pénteken kora este Budapesten, a Terror Háza Múzeum elõtt tartott ünnepi rendezvényen, amelyre a Fidesz és a múzeum invitálta az érdeklõdõket.
A kommunizmus halálos sebe - megemlékezés a Terror Házánál
   2005. december 31.Stop.hu   
A pesti srácok 1956-ban halálos sebet ejtettek a kommunizmuson - mondta a Terror Háza Múzeum fõigazgatója a múzeum elõtti forradalmi évfordulós ünnepségen az elõtt, hogy felavatták az épület homlokzatán a Hõsök falát.
½Horn még mindig a saját múltját festegeti½
   2005. december 31.Stop.hu   
½Horn Gyula még mindig azzal van elfoglalva, hogy a saját pufajkás múltját próbálja elfogadtatni és magyarázni½ - vélekedett a Terror Háza Múzeum fõigazgatója az InfoRádió Aréna címû mûsorában azzal összefüggésben, hogy a volt szocialista kormányfõ azt mondta: az 1956-os forradalom nem a kommunizmust akarta eltörölni.
Leleplezték az 1956-os Hõsök falát a Terror Házánál
   2005. december 31.Gondola   
Az 1956-ra emlékeztek kora este Budapesten, a Terror Háza Múzeum elõtt. Schmidt Mária beszédében aláhúzta, 1956 azért volt Magyarország számára földrengés, mert a hatalmon lévõk képtelenek voltak idõben eltakarodni. Ha csak egy kicsit is jobban szerették volna hazájukat, mint a hatalmat, akkor megtehették volna.
Mokka
   2005. december 31.TV2   
A TV2 Mokka címû mûsorából
Forradalom karnyújtásnyira
   2005. december 31.Népszabadság   
Személyes élményekkel, tárgyakkal készülnek a jubileumra
Nap-kelte
   2005. december 31.MTV1   
Az MTV1 Nap-kelte címû mûsorából
Nézze újra! - Emlékpont Hódmezõvásárhelyen
   2005. december 31.MTV   
A Dél-Alföldön egyedülálló létesítmény a város 1945 és 1990 közötti történelmét mutatja be. Az idelátogatók a helyi lakosok szemszögébol ismerhetik meg a kommunista diktatúra idoszakát.
Európa ébredése
   2005. december 31.Magyar Rádió Online   
Háború volt-e 56, amelyet a Varsói Szerzõdéshez tartozó két ország vívott egymással? Európa ébredése címmel nemzetközi konferenciát rendeztek a Terror Háza szervezésében.
Tini ismét belépett a hatvanas évekbe
   2005. december 31.Délmagyarország   
Bródy János dalszerzõk versenyét nézné szívesen
Lázár: Nem lesz még egy ilyen alkalom
   2005. december 31.Délmagyarország   
Új politikai kultúrát hirdet Vásárhelyen
Hamis nosztalgia
   2005. december 31.Magyar Hírlap   
A kommunizmus áldozataira emlékeztek vasárnap a Terror Háza elõtt, a rendezvényt a Fidesz szervezte és hozta létre. Szóba került a diktatúra és a mai kormányzás egyes módszereinek összecsengése, erõs bírálatot kapott a koalíció, miközben aznap a szocialisták épp elnöküknek választották Gyurcsány Ferencet, egyetlen jelöltként, 89 százalékos többséggel, mint ahogy régen volt szokás.
Schmidt: az ország eggyé vált
   2005. december 31.Info Rádió   
Az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi jelentõségére, az áldozatokra emlékeztek a Terror Háza Múzeum elõtt tartott ünnepi rendezvényen, amelyre a Fidesz és az intézmény invitálta az érdeklõdõket.
Hírek
   2005. december 6.Info Rádió   
Az Info Rádió mûsorából
Kié Koestler?
   2005. október 28.Élet és Irodalom   
Idehaza csak kevesen tudják, hogy az 1956 óta Ausztráliában élõ Hidegkúti Béla érdeme az elsõ és mind a mai napig egyetlen magyar nyelvû Koestler-emlékkönyv szerkesztése és kiadása. Ugyancsak tõle származik Polányi Mihály és Koestler Arthur két évtizedes kapcsolatát, együttmûködését és barátságát feldolgozó dokumentumok felkutatása, amelyeket egy hosszabb tanulmányban éppen tíz évvel ezelõtt közölt angolul és magyarul a Polányi Társaság folyóiratában, a Polanyiana 1995/4. számában: Arthur Koestler and Michael Polanyi. Two Hungárián Minds in Partnership in Britain (Koestler Arthur és Polányi Mihály: Két magyar gondolkodó együttmûködése Angliában) címmel.
Közös nemzeti emlékhelyünk - a Terror Háza Múzeum
   2005. október 20.Diplomata   
Interjú Schmidt Mária történésszel
Szólás szabadsága
   2005. szeptember 18.MTV 1   
Az MTV 1 "Szólás szabadsága" címu mûsorából
Kultúra-múzeumok
   2005. szeptember 2.MTI   
Állami támogatás elvonása miatt elmaradnak a Koestler-év programjaiBudapest, 2005. szeptember 2., péntek (MTI) - Az állami támogatás nagy részének elvonása miatt elmaradnak a Terror Háza Múzeum és partnerszervezetei által tervezett Koestler-év programjai - közölte Tallai Gábor, az intézmény programigazgatója pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján.
Talány
   2005. augusztus 1.Népszabadság   
A Semmi Háza címmel (Hétvége, július 16.) megjelent cikkében Bacher Iván egy füst alatt akart csapást mérni a Páva utcai Holokauszt Múzeum és az Andrássy úti Terror Háza megvalósítóira. Csak azt nem értem, miért?
A betiltott írások és a titkos iratok
   2005. július 15.Magyar Nemzet   
Terhes bálványként nehezedik a posztkommunista Európára a kelet-európai országok múltja.
A múlt keresése
   2005. július 9.Magyar Nemzet   

A Cseh Centrum és a XX. Század Intézet július 14-én délután öt órakor beszélgetést rendez a kommunista múltról a téma elismert cseh kutatói, Petruska Sustrová, Jirí Gruntorád és Petr Blazek részvételével.

Naponta négy-öt történet
   2005. július 8.Délmagyarország   

Sokan fölkeresik az Emlékpont-irodát Vásárhelyen.Naponta 10-15-en is jelentkeznek a vásárhelyi Emlékpont-irodában, hogy beszámoljanak a szocializmus idõszakában átélt mindennapjaikról. A város 1945–1990 közti történetét bemutató leendõ múzeumépületben közben statikai munkák folynak.

A pogromot a Securitate készítette elõ
   2005. május 28.Magyar Nemzet   
Derüljön ki az igazság a drámai marosvásárhelyi összecsapásról, amely aláásta a jó viszonyt románok és magyarok között
Pester Lloyd
   2005. április 13.Pester Lloyd   
Das "Haus des Terrors", das wohl originellste, im Februar 2002 eröffnete Museum Budapests, konnte in der vergangenen Woche seinen einmillionsten Besucher begrüßen.
Vasárnapi újság
   2005. március 31.Kossuth Rádió   
Vendégbarát Múzeum címet kapott a kultusztárcától a Terror Háza abból az alkalomból,hogy több mint egy millió érdeklõdõ kereste fel a nyitás óta eltelt három évben az Andrássy út 60-at, amely két XX. századi diktatúra tragikus emlékeit õrzi.
Egymillió látogató
   2005. március 31.Budapesti Reggel   
Az egymilliomodik látogatót köszöntötte tegnap Schmidt Mária fõigazgató.
A múzeumok éjszakáján semmi nem volt lehetetlen
   2005. március 31.Ma.hu   
Gyönyörködött tûzzsonglõrökben? Táncolt már reneszánsz ruhában? Összemérte erejét a japán kardvívómesterekkel? Nem probléma, a Múzeumok Éjszakáján semmi sem volt lehetetlen...
Hírek
   2005. március 31.Info Rádió   
Az Info Rádió mûsorából
Izgalmas utazás a félmúlt mélyére
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Egy jeggyel harminchat gyûjteményben. Több ezren jártak szombaton és vasárnap a Terror Házában
Csonka szobortörténet a Terror Házából
   2005. március 31.Mozgó Világ   
A Terror Háza szocreál szoborgalériája egy különös mûvel, egy telefonáló katonanõ fej nélküli szobrával kezdõdik. Az ormótlan katonacsizmát és gimnasztyorkaszerû zubbonyt viselõ nõalak jobb kezében telefonkagylót tart, a bal kezét pedig széles mozdulattal a magasba lendíti, mintha a távolt fürkészné, vagy valakinek jelezni akarna (Százados elvtárs, telefon!). A közel három méter magas telefonáló nõalak az egykori kompozíciónak csak az egyik fele, mellette eredetileg egy géppisztolyos katona snájdig alakja állt.
Muzeológusok Európából
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Történelmi múzeumok vezetõi tanácskoztak a Terror Házában
Gyurcsány: a ma élõ nemzedéknek emlékeznie és emlékeztetnie
   2005. március 31.Népszava   
Reggel elõzetes bejelentés nélkül koszorút helyezett el Gyurcsány Ferenc a Terror Háza Múzeum homlokfalán lévõ emléktáblán a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Késõbb közleményében úgy fogalmazott, hogy a ma élõ magyarok nemzedékének kötelessége, hogy emlékezzen és emlékeztessen.
Egyetértettek
   2005. március 31.HVG   
Koestler-konferencia a Terror Házában
Hírek
   2005. március 31.Budapest Rádió   
A Budapest Rádió Hírek címû mûsorából
A ½nyúlfarknyi½ történelem mint az élet tanítómestere
   2005. március 31.Kapcsolatok   
A Kapcsolatok címû újság november 25-i számából
Rácsok mögött megélt szabadság
   2005. március 31.Kisalföld Online   
"Életfogytos papként" Sólymos Szilveszter bencés szerzetes 1950-tõl 1956-ig volt börtönben. Sok minden történt vele a rács mögött, mégis azt vallja, hogy a lelkéhez nem jutottak el az ÁVO-sok kínzásai, kegyetlenkedései, belül mindvégig szabad maradt.
Egy igazi kampánylabor
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Hosszú évek óta fut a hódmezõvásárhelyi liberális tesztprogram
Hírek
   2005. március 31.HírTV   
A HírTV Hírek címû mûsorából
Emlékezés a kommunizmus áldozataira
   2005. március 31.Budapest.hu   
Ma ötödik éve február 25-én a országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek. A mai megemlékezések részeként Mád! Ferenc köztársasági elnök a Terror Háza Múzeumban a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt magyar állampolgároknak emléket állító kiállítást nyit meg.
Rokita, a befutó
   2005. március 31.Heti Válasz   
Az õszi választások után nagy valószínûséggel Lengyelország miniszterelnöke lesz Jan Rokita, a Polgári Tömörülés parlamenti frakciójának elnöke, aki a múlt héten a Terror Háza által a második világháború végének 60. évfordulóján rendezett konferencia szünetében válaszolt a Heti Válasz kérdéseire.
Megyeszerte megemlékeztek a forradalom gyászos leverésérõl
   2005. március 31.Napló   
Várpalota, Veszprém - Az ´56-os forradalom leverésérõl emlékeztek meg tegnap a Thuri téren, a kopjafánál, illetve a veszprémi várban, a Brusznyai-emléktáblánál.
Gyurcsány Tiszteleg
   2005. március 31.EuroAstra   
Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke tiszteleg a kommunizmus áldozatainak emléke elõtt
Ötödik éve emlékezhettek meg a kommunizmus áldozatairól
   2005. március 31.Népszava   
Immár ötödik éve emlékeztek országszerte a kommunizmus áldozataira.
Esti híradó
   2005. március 31.DunaTV   
A DunaTV esti híradójából
½Aki a legtöbbet tette a XX. századi totalitarizmusok ellen½
   2005. március 31.Gondola   
Arthur Koestlerre, a Magyarországról elszármazott világhírû íróra emlékeztek születésének 100. évfordulója alkalmából Budapesten, a Terror Háza Múzeumban.
Gyurcsány virágot vitt a Terror Házához
   2005. március 31.Index   
A budapesti Terror Háza Múzeumnál emlékezett meg pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kommunizmus áldozatairól.
Hiába mondom, hogy pisze orrom van
   2005. március 31.Stop.hu   
..., ha a környezetem másként látja. Ekként értékelte Csaba László közgazdász-egyetemi tanár a Medgyessy-Gyurcsány kabinet szólamait az euró 2010-es bevezetése kapcsán. Veres János pénzügyminiszter kiállt az egyszer már eltolt 2010-es dátum mellett, a közigazgatási reformért felelõs megbízott Sárközy Tamás egy könyv megírását helyzete kilátásba. Közgazdászok és politológusok vitatkoztak a 2002-es kormányváltás óta eltelt három évrõl a XXI. Század Intézet szervezésében.
Délutáni krónika
   2005. március 31.Kossuth Rádió   
Levélben gratulált a Terror Háza 1 milliomodik látogatójához a kulturális miniszter.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria