magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Lendületes kormányzati helyben járás
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
A XXI. Század Intézet által rendezett kerekasztal-beszélgetésen a Medgyessy–Gyurcsány kormány három évérõl a résztvevõk többsége úgy vélte: a lendületes helyben járás a legtalálóbb kifejezés. Veres János pénzügyminiszter szerint Magyarország képes arra, hogy 2008-ra az euró-zónához való csatlakozás feltételeit teljesítse.
Híradó
   2005. március 31.MTV1   
Az MTV1 Híradójából
Info hírmûsor
   2005. március 31.Infó Rádió   
Az egy milliomodik látogatót köszöntötték délelõtt a budapesti Terror Háza Múzeumban.
½Úgy vagyunk, mint a kommunizmusban?½
   2005. március 31.Hírszerzõ.hu   
Sosem állítottam, hogy nem létezhet nemzeti baloldal - mondja interjúalanyunk, aki szerint Gyurcsányék feleslegesen vették magukra az elhíresült Orbán-beszéd mondatait. Szó lesz még: vörös csillagról, médiáról, államról, kettõs mércérõl és kettõs állampolgárságról, valamint amerikai neokonokról.
(Interjú Schmidt Mária történésszel, a Terror Háza fõigazgatójával)
Megemlékezés a Honvéd téren álló kõkeresztnél
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
A szovjet kényszermunka táborokban elpusztult magyarokra emlékeztek Budapesten a Honvéd téren álló kõkeresztnél. A Terror Háza elõtt a nyilasterror áldozataira emlékeztek a Szálasi-puccs 61. évfordulóján.
Terror Háza: sokan látták
   2005. március 31.Metro   
A Terror Háza Múzeum egymilliomodik látogatóját köszöntötte.
Veres: a gazdaság képes az euró 2010-es bevezetésére
   2005. március 31.eBroker   
A magyar gazdaság képes arra, hogy 2008-ra teljesítse az euró bevezetésének elõfeltételeit és így az országban bevezethetõ lesz 2010-ben az euró - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten a XXI. Század Intézet rendezvényén, amelyet a Medgyessy-Gyurcsány-kormány három évének értékelésérõl tartottak.
Múzeumok a weben
   2005. március 31.Computer Panoráma   
A Terror Háza Múzeum létrejöttét, sõt magának az épületnek az átalakítását is igazi botránysorozat kísérte, amelyben politikusok, történészek és építészek egyaránt hallatták a hangjukat.
Terror Háza - kiállítás a Szovjetunióba hurcoltakról
   2005. március 31.MTI   
A II. világháború után a Szovjetunióba kényszermunkára hurcolt magyarok sorsát bemutató kiállítás nyílt a budapesti Terror Háza Múzeumban pénteken, a kommunizmus áldozatainak emléknapján.
Vágyakozások és hitvesztések
   2005. március 31.Magyar Tudomány   
Arthur Koestler és a The age of longing
Az áldozatokra emlékeztek
   2005. március 31.Metro   
Mintegy százan gyûltek Össze a budapesti Terror Háza elõtt az Andrássy úton, hogy a nyilas terror áldozataira emlékezzenek a Szálasi-puccs 61-ik évfordulóján szombaton.
Faludy György 1950-53 a Börtönversek korszaka
   2005. március 31.HarmoNet   
Faludy Györgyöt mindenki ismeri legalább a tévébõl, vagy az újságpavilonok lapjain mosolygó különös-furcsa arcát, hosszú szürke haját felismerik. Az egész világot bejárta, s amikor hazajött, jó mélyre beásták. Talán ezt a nevet is ismeri mindenki: Andrássy út 60.
½A Terror Háza Múzeum végre hazaérkezett½
   2005. március 31.HírTV   
A Terror Házát idén az év múzeumának választották, az intézmény ebben az évben fogadta egymilliomodik látogatóját és kiérdemelte a Vendégbarát Múzeum címet is - számolt be az elmúlt év munkájáról, a Terror Háza fõigazgatója.
Krónika
   2005. március 31.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Krónika címû mûsorából
Konferenciákon döntetlen
   2005. március 31.Népszabadság   
Alig egy napon belül két helyen is figyelemre méltó körben értékelték a Gyurcsány-kormány tevékenységét. Szerdán a baloldali kötõdésû Politikatörténeti Intézetben, tegnap a jobboldali vonzalmát nem titkoló XXI. Század Intézetben folyt a vita. A bírálatok közé figyelemre méltó gesztusok vegyültek.
Budapest: Emlékezés a nyilasterror áldozataira
   2005. március 31.Telepress   
A nyilasterror áldozataira emlékeztek a Szálasi-puccs 61. évfordulóján a fõvárosban.
Csaba: marha nagy a hiány!
   2005. március 31.Színes Bulvár Lap   
Hazánkban 2010-re bevezethetõ az euró – mondta tegnapelõtt a XXI. Század Intézet rendezvényén Veres János pénzügyminiszter. Csaba László közgazdász szerint hungaricum, hogy hazánk tologatja a bevezetés dátumát.
Hírek
   2005. március 31.Info Rádió   
Az Info Rádió mûsorából
A Terror Háza Múzeum
   2005. március 31.Hírhozó   
Budapest, Andrássy út 60. A háromemeletes, neoreneszánsz épület 1880-ban Feszty Adolf tervei alapján polgári lakóháznak épült. 1937-ben új lakók béreitek helyiségekéi a házban, a magyar nemzeli-szocialista mozgalom Szálasi-féle szárnya, és ez az esemény elõrevetítette az elkövetkezõ két évtized kegyetlenségeit, amelyeknek az épület szemtanújává vált.
Aréna
   2005. március 31.Info Rádió   
Az InfoRádió Aréna címû mûsorából
Késõ esti krónika
   2005. március 31.Kossuth Rádió   
A Szálasi puccs 61. évfordulóján a nyilasterror áldozataira emlékeztek.
Megemlékezés a Terror Házánál
   2005. március 31.DunaTV   
Nyilas terror áldozataira emlékeztek Budapesten, a Terror Háza elõtt.
Veres: a gazdaság képes az euró 2010-es bevezetésére
   2005. március 31.Uno.hu   
A magyar gazdaság képes arra, hogy 2008-ra teljesítse az euró bevezetésének elõfeltételeit és így az országban bevezethetõ lesz 2010-ben az euró - mondta Veres János pénzügyminiszter a XXI. Század Intézet rendezvényén, amelyet a Medgyessy-Gyurcsány-kormány három évének értékelésérõl tartottak.
A mi városunk...
   2005. március 31.Budapest Rádió   
A Budapest Rádió mûsorából
Duna-reggel
   2005. március 31.DunaTV   
A DunaTV mûsorából
Veres János továbbra is lehetségesnek tartja a 2010-es...
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Veres János továbbra is lehetségesnek tartja a 2010-es euróbevezetést

A XXI. Század Intézet által rendezett kerekasztal-beszélgetésen a Medgyessy–Gyurcsány kormány három évérõl a résztvevõk többsége úgy vélte: a lendületes helyben járás a legtalálóbb kifejezés. Veres János pénzügyminiszter szerint Magyarország képes arra, hogy 2008-ra az euró zónához való csatlakozás feltételeit teljesítse.
Veres: a gazdaság képes az euró 2010-es bevezetésére
   2005. március 31.MTI   
Budapest, 2005. október 13., csütörtök (MTI) - A magyar gazdaság képes arra, hogy 2008-ra teljesítse az euró bevezetésének elõfeltételeit és így az országban bevezethetõ lesz 2010-ben az euró - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten a XXI. Század Intézet rendezvényén, amelyet a Medgyessy-Gyurcsány-kormány három évének értékelésérõl tartottak.
Kávézó az Emlékpontban
   2005. március 31.Délmagyarország   
Míg más alkalommal indulatokat, vitákat váltott ki a vásárhelyi Emlékpont ügye, a legutóbbi közgyûlésen nyugodtan tárgyaltak róla a képviselõk. Igaz, az ellenzéki városatyák közül akadt, aki megjegyezte: a múzeum létrehozására elõrevetített mintegy 300 millió forint helyett 500 millióba is belekerülhet a beruházás. Lázár János polgármester elmondta: bevételt kell hoznia az Emlékpontnak, mely várhatóan jövõ februárban vagy márciusban nyitja meg kapuit.
A gazdaság képes az euró 2010-es bevezetésére
   2005. március 31.Magyarorszag.hu   
Magyarországon 2010-ben bevezethetõ lesz az euró, mert a hazai gazdaság képes lesz arra, hogy 2008-ra teljesítse az ehhez kapcsolódó feltételeket. A 2006-ra beterjesztett költségvetés pedig megfelelõ hiánycsökkentést tartalmaz ahhoz, hogy a következõ évben 4 százalékos legyen a GDP bõvülése.
Kultúrterror
   2005. március 31.Heti Válasz   
Nem akar csitulni a maradványképzésnek mondott kulturális megszorító csomag kiváltotta felhördülés. Ideológiai megosztottságot sutba dobva követelik egyre többen Bozóki András fejét. Schmidt Mária, a Terror Házának fõigazgatója mégis úgy véli: a miniszter marad.
Januárra várva
   2005. március 31.Demokrata   
Kormányprogram: a magyar kultúra ellehetetlenítése
Megvonások a Terror Házától: elmarad a Koestler-év
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Az állami támogatás nagy részének elvonása miatt elmaradnak a Terror Háza Múzeum és partnerszervezetei által tervezett Koestler-év programjai - közölte az Info Rádió Tallai Gábort idézve.
Vészes tartalék
   2005. március 31.HVG   
Az egyes tárcákra hárítja a felelõsséget a Pénzügyminisztérium amiatt, hogy csak a nyári kormányhatározat után róttak intézményeikre maradványképzési kötelezettséget, holott annak mértékét már január óta ismerték.
Bozóki András - exfideszes a kultúrfronton
   2005. március 31.Hírszerzõ.hu   
A politológus-közíróból miniszterré vált Bozóki András személye kettõs elõnyt hordoz a Gyurcsány-kormány számára: radikális megnyilatkozásaival, feltûnést keltõ médiaszerepléseivel megszólíthatja az ifjúságot; ráadásul volt fiatal demokrataként szembesítheti a Fideszt ideológiai "meghasonulásával". A Bozóki által elfoglalt bársonyszék azonban korántsem olyan kényelmes, mint ahogy korábban gondolhatta: a költségvetési zárolások miatti megszorítások miatt a miniszter gyakorlatilag a teljes kulturális elitet magára haragította.
Tízezer perc
   2005. március 31.Színes Lap   
Meg van sértõdve a pénzügyi államtitkár, mert a kulturális intézmények nem nézték meg a költségvetési törvény apró betûs részét, így nem tudták, hogy amit beterveztek, azt nem szabad elkülteniük.
Egy garasos Opera
   2005. március 31.HVG   
Szórakoztatás- és punkügyi miniszternek titulálják újabban Bozóki Andrást a kulturális intézmények háza táján. A politológusból lett tárcairányító eddigi mûködésével, káderpolitikájával nem csupán a hagyományos érdekszférákba tenyerelt bele, de a kultúra fogalmát is kitágította.
Frontális támadás a magyar kultúra ellen
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Nyílt levél Bozóki András NKÖM-miniszter részére
Beszélgetés Variam Salamov kötetérõl
   2005. március 31.Gondolat-jel   
Mv.: - Jó napot kívánok. Önök a 21. évfolyam 36. számát hallják. Variam Salamov a gulág irodalom talán legtehetségesebb képviselõje másodszor magyarul, de most már reprezentatív kiadásban.
Egymilliomodik látogatóját fogadta a Terror Háza
   2005. március 31.Délmagyarország   
Egymilliomodik látogatóját fogadta kedden délelõtt a Terror Háza Múzeum. Az Andrássy úti múzeumban nyitás óta folyamatosan nõtt a vendégek száma, munkájukat tavaly a Vendégbarát Múzeum kitüntetõ címével jutalmazta a szaktárca.
Veszélyben a közintézmények gazdálkodása
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Az egészségügyben a bérek kifizetése is kérdéses lehet · Elképzelhetõ, hogy ki kell kapcsolni az egyetemeken a fûtést és a villanyt
Megbeszéljük
   2005. március 31.Klub rádió   
Bolgár György: - A telefonnál Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum fõigazgatója. Jó napot kívánok.Schmidt Mária: - Jó napot kívánok.Bolgár György: - Ahogy hallom Ön is nehezményezi, nincs egyedül ezzel, hogy a Pénzügyminisztérium illetve a Kulturális Örökség Minisztériuma bizonyos pénzeket nem ad meg ami pedig járna különbözõ kulturális intézményekre.
Amerikai útifilm lesz Budapestrõl
   2005. március 31.Reform   
Hogy az európai uniós csatlakozás, vagy Tony Curtis „nagysikerû" reklámkampánya tette-e fel hazánkat az amerikai turisták térképére, nem tudni, egy biztos: megnõtt az ország iránti érdeklõdés a tengerentúliak körében. Bizonyíték erre az az amerikai, független forgatócsoport, amely éppen Budapesten készít útifilmet. Ross F. Grogan, a kaliforniai székhelyû produkciós iroda elnöke a Reformnak elmondta: több ízben járt Budapesten, és elsõre beleszeretett a városba. Szerinte azonban még mindig kevesen jönnek a tengerentúlról, ezért ezzel a filmmel is szeretnék reklámozni Budapestet. A stáb egyébként a szokott turistalátványosságok mellett a Terror Háza Múzeumban is forgatott, ami Grogan szerint fontos, mert segít megismertetni a „nem túl tájékozott" amerikaiakkal az ország történetének egy darabját.
A berekedt Kasszandra
   2005. március 31.HVG   
Arthur Koestler 1931-ben lépett be a német kommunista pártba, de már 1938-ban szakított a világforradalmat hirdetõ nemzetközi mozgalommal.
Arthur Koestler emlékére
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Koestler születésének 100. évfordulója tiszteletére a BMGE filozófia és tudománytörténet tanszék, a Polányi Mihály Szabadelvû Filozófiai Társaság és a Bibó István Közéleti Társaság szervezésében kétnapos tudományos konferencia zajlik a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.
Hírek
   2005. március 31.Info Rádió   
Az Info Rádió mûsorából
Terrorizált költségvetés
   2005. március 31.Demokrata   
Egyre több intézmény lehetetlenül el az államháztartási hiány miatt. Nem kivételek ez alól a múzeumok, közhasznú társaságok, közalapítványok sem.
A Terror Háza Múzeum Közleménye
   2005. március 31.   
A Terror Háza Múzeum ezúton cáfolja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium (NKÖM) sajtóosztályának közleményét.
Terror Háza: kiállítás a Szovjetunióba hurcoltakról
   2005. március 31.Budapest.hu   
A közelmúlt történelmének egy teljesen ismeretlen tragédiáját, a második világháború után a Szovjetunióba hurcolt civilek sorsát mutatja be a budapesti Terror Háza Múzeumban pénteken nyíló Magyar tragédia, 1945 - Jaj a legyõzötteknek! Rabszolgasorsra kényszerítve címû kiállítás - mondta Stark Tamás történész.
Láger a világ végén
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Tizenöt esztendõvel ezelõtt külföldi állampolgár nem léphetett be Magadanba, arra pedig gondolni sem lehetett, hogy a környéken mûködõ lágereket - vagy azok maradványait - végiglátogassa valaki.
Sajtóközlemény
   2005. március 31.   
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium sajtóosztályának közleménye

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria