magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Pengefal és pengeél
   2005. március 31.Hírszerzõ.hu   
Schmidt Mária történészként kezdte pályáját, de ideológusként lépett a széles nyilvánosság elé. Az Orbán-kormány idején ismerte meg az ország, mint az akkori miniszterelnök fõtanácsadóját, majd a sok vitát kiváltott Terror Háza igazgatóját. Schmidt Mária mára a jobboldali értelmiség egyik tekintélyes személyiségévé vált, és a „másik oldal” is sokat foglalkozik vele – különösen egy-egy túl erõsre sikerült kiszólása után.
Sajtóközlemény
   2005. március 31.   
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium sajtóosztályának közleménye
Beszélgetés
   2005. március 31.Info Rádió   
Mv.: - A kulturális tárca 50 milliós elvonása miatt csak külföldi segítséggel tudja megrendezni az Arthur Koestler konferenciát és kiállítást a Terror Háza Múzeum október 25-én. Tallai Gábor programigazgató azt mondta: a szaktárca egyoldalúan módosít egy polgárjogi szerzõdést, amely a múzeum állami támogatását szabályozza, emiatt átszervezésekre és elbocsátásokra kényszerülnek. Kertész Ádám kérdezte Tallai Gábort.
A tárca cserben hagyta a Terror Házát
   2005. március 31.Hír TV   
"Nem a Terror Háza Múzeum az egyetlen közintézmény, amely pert fontolgat a kulturális tárcával szemben" - közölte a HírTv kérdésére Tallai Gábor.A múzeum programigazgatója felháborodásának adott hangot, amiért a Kulturális Örökség Minisztériuma egyoldalúan felmondta az intézménnyel kötött idei költségvetési megállapodást, és egy kormányhatározatra hivatkozva befagyasztotta a mûködéshez szükséges pénzek húsz százalékát.
Bírál a Terror Háza
   2005. március 31.Duna TV   
A Terror Háza Múzeum nehezményezi, hogy költségvetési megszorítások miatt le kellett mondania a Koestler-emlékév számos tervezett programját. Az idén az Év Múzeumának választott intézmény költségvetésének felét saját bevételeibõl teremti elõ, így most 25 százalékkal kénytelen emelni a belépõjegyek árát.
A magyar származású Arthur Koestlerre emlékeztek Budapesten
   2005. március 31.Délmagyarország   
Arthur Koestlerre, a magyar származású Angliában letelepedett világhírû íróra emlékeztek születésének századik évfordulója alkalmából hétfõn, Budapesten. Arthur Koestlerre, a magyar származású Angliában letelepedett világhírû íróra emlékeztek születésének századik évfordulója alkalmából hétfõn, Budapesten. "Koestler Artúr hitetlen zsidó, de keményvonalas cionista, kommunista, antikommunista, a gondolatzsugorítás és a halálbüntetés ellenfele, (...) csavargó, újságíró, hatalmas sikerû regények szerzõje, tudományfilozófus volt" - mondta Márton László író, az Arthur Koestler szülõházánál rendezett megemlékezõ ünnepségen.
Száz éve született a Sötétség délben szerzõje
   2005. március 31.MTV   
A világhírû magyar származású íróra, Arthur Koestlerre emlékeztek BudapestenArthur Koestlerre, a magyar származású Angliában letelepedett világhírû íróra emlékeztek születésének századik évfordulója alkalmából hétfõn, Budapesten. "Koestler Artúr hitetlen zsidó, de keményvonalas cionista, kommunista, antikommunista, a gondolatzsugorítás és a halálbüntetés ellenfele, (...) csavargó, újságíró, hatalmas sikerû regények szerzõje, tudományfilozófus volt" - mondta Márton László író, az Arthur Koestler szülõházánál rendezett megemlékezõ ünnepségen.
Gyurcsány Ferenc szelektív történelmi emlékezete
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Szégyen, hogy míg a miniszterelnök a megszállást köszöngeti Moszkvában, nekünk az amerikai elnöktõl kell hallanunk a minket ért igazságtalanságról
Beszélgetés
   2005. március 31.Hírvadász.hu   
Száz évvel ezelõtt 1905. szeptember 5.-én magyar zsidó családban született Budapesten Artur Köstler, a XX. század egyik legizgalmasabb íróegyénisége. Leghíresebb regénye a Sötétség délben, amit 1940-ben írt, csak közvetlenül a rendszerváltás elõtt 1988-ban jelent meg magyarul, hiszen a Nagy terror, a szovjet tisztogatási perek politikai valóságát és lélektani hátterét mutatja be. A Terrorháza Múzeum méltó módon kívánt megemlékezni Arthur Köstlerrõl.
Állami támogatás híján elmaradó kiállítás a Terror Házában
   2005. március 31.Uno.hu   
Elmarad a Terror Házában a világhírû magyar származású Arthur Koestler tiszteletére õszre tervezett kiállítás, mivel a kultusztárca felfüggesztette az idén „Év múzeuma” díjat kapott intézmény támogatásának nagy részét.
A szellem garabonciása
   2005. március 31.Népszabadság   
Száz éve született Arthur KoestlerBudapesten született, zsidó családban, magyar apa és osztrák anya gyermekeként, a gimnáziumot már Bécsben fejezte be, ott járt rövid ideig egyetemre is, mûszaki és természettudományi tárgyakat hallgatott. Húsz-egynéhány évesen a Közel-Keletre utazott, Tel-Avivban töltött egy évet, Haifában limonádét árult, Kairóban lapot alapított. 1930-tól Berlinben újságíró, lapszerkesztõ, hamarosan jó nevû publicista.
Magyarországról jövök
   2005. március 31.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió mûsorából
Hírek
   2005. március 31.MTI   
Az 1945 és 1990 közötti idõszakot bemutató múzeum nyílik Hódmezõvásárhelyen
Gyertyagyújtás a Terror Házánál
   2005. március 31.Nethírlap   
Február 25-e van - ez a nap évek óta a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Az emléknap alkalmából idõszaki kiállítás nyílik a Terror Háza Múzeumban Rabszolgasorsra kényszerítve címmel- A tárlatot Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitja meg.
Emlékpont, egyedülálló múzeum épül
   2005. március 31.HírTV   
Magyarországon egyedülálló múzeum épül Hódmezõvásárhelyen.
Lássunk tisztán!
   2005. március 31.Népszabadság   
A Magyar Szocialista Párt utódpárt. Megalakulásukkor errõl saját maguk döntöttek. Mert lehetett volna úgy is, hogy az egyesült párt felbomlásáról határoznak, a szociáldemokrata párt hagyományára támaszkodva megalakítják az MSZP-t és a kommunista párt örökségét átengedik a mai Munkáspártnak, illetve Kommunista Pártnak.
Szeptembertõl kezdik építeni az Emlékpontot
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Az Emlékpont - fél évszázad Vásárhelyen néven megvalósuló múzeum érdekében folyó munka jelenlegi állásáról tájékoztatta a közvéleményt szerdán Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója és Lázár János, Hódmezõvásárhely polgármestere.
Emlékezés terror nélkül
   2005. március 31.Délvilág   
Havránek képviselõ úr keményen megrója Hódmezõvásárhely polgármesterét, mert "...az általa kiagyalt vásárhelyi Terror Háza, vagy elfogadhatóbbnak vélt nevén Emlékpont. .." létesítését népszerûsíti.
Februárban nyitnák az Emlékpontot
   2005. március 31.Délmagyarország   
Eddig száz vásárhelyi beszélt a történészeknek saját sorsáról vagy családjáról, az adatokat a leendõ Emlékpont – Fél Évszázad Vásárhely Humán Oktatási Központ gyûjti.
Ki az Igaz?
   2005. március 31.Hetek   
Nemzetközi vita a Terror Háza kutatásáról
Raoul Wallenberg születésnapján a budapesti Holokauszt Emlékközpontban köszöntik azokat, akik megkapták a Jad Vasem Intézet Világ Népeinek Igaza emlékérmét.
Koestler-évforduló kevesebb programmal
   2005. március 31.Magyar Rádió   
A Terror Háza Múzeum kénytelen volt lemondani az Arthur Koestler születésének 100. évfordulójára tervezett programok 90 százalékát, miután sem az Európai Unió, sem a kulturális minisztérium, sem a Nemzeti Kulturális Alap nem nyújtott támogatást.
Akinek nincs múltja jövõje sincs
   2005. március 31.Népszabadság   
Bár Fejtõ Ferenc Orbán Viktornak címezte a magyar baloldal évszázadokon átívelõ, progresszív hagyományait felidézõ, remekbe szabott történelemleckéjét (Történelmi lecke Orbán Viktornak, július 25.), tartok tõle, hogy legalább annyit tanulhat belõle a magyarországi baloldali, mint a jobboldali politikai "elit". Olyan kérdéseket feszeget, amelyek felvetésétõl és megválaszolásától az önmagát baloldaliként aposztrofáló MSZP mind ez idáig úgy irtózott, mint ördög a tömjén-füsttõl.
A gulag még ma is fekete folt
   2005. március 31.Kossuth Rádió   
Keveset tudunk róluk, de hála a kitartó kutatómunkának, mégis egyre többet. A második világháború végének szovjet munkatáborairól, a gulágokról emlékeztek meg Felsõzsolcán.
A CDU-kudarc tanulságai
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Veen: Nem garantált a berlini nagykoalíció sikere
Ákos a terror zenéjérõl
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Rendhagyó tanóra a kommunizmus áldozatainak emléknapján
Családtörténetek a vészkorszakból
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Holokauszt-emlékkiállítás a Páva utcában: megnyitó csak a jövõ év elején lesz
Határtalanul
   2005. március 31.DunaTV   
A DunaTV mûsorából
Volt közbeszerzés a Terror Házánál
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
A Terror Háza Múzeum természetesen betartotta a hatályos jogszabályokat, a szükséges - esetünkben összesen hét - közbeszerzési eljárás megtörtént - közölte lapunkkal Schmidt Mária fõigazgató.
Vasárnapi újság
   2005. március 31.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság címû mûsorából
A belsõ szabadság mindennél többet ér
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
A hetvenesztendõs Balás-Piri László ma sem alkuszik - Életének legszebb korszaka volt az ´56-os forradalom.
Múzeumi éjszaka a Terror Házában is
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
A magyarországi diktatúrák rémtetteinek emlékhelye, az Andrássy út 60. szám alatti Terror Háza a szombatról vasárnapra virradó idõszakban nyílt programokkal várja látogatóit a múzeumok éjszakáján.
Száz éve született Arthur Koestler
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Konferenciát rendezett a Terror Háza Múzeum Arthur Koestler születésének 100. évfordulója alkalmából. Schmidt Mária, a múzeum fõigazgatója kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy az író magyar volt. Koestler és Orwell tette a legtöbbet XX. századi totalitarizmusok ellen – tette hozzá Schmidt Mária.
Hódmezõvásárhelyen épül az Emlékpont
   2005. március 31.Budapest Online   
Hódmezõvásárhelyen épül az 1945 és 1990 közötti idõszakot bemutató Emlékpont
A diktatúra Emlékpontja
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Hódmezõvásárhely volt az egyedüli város, ahol nem jelöltek ki gettót
Emlékpont
   2005. március 31.HírTV   
A HírTV mûsorából
Emlékpont
   2005. március 31.Info Rádió   
Az Infó Rádió mûsorából
Emlékpontot kell tenni az elmúlt idõkre
   2005. március 31.HírTV   
Emlékpont néven a második világháború befejezésétõl a rendszerváltozásig terjedõ idõszakot bemutató múzeumot építenek Hódmezõvásárhelyen
Lebilincselõ
   2005. március 31.Magyar Narancs   
Anne Applebaum: A Gulag története I-II.
Heti hírmondó
   2005. március 31.DunaTV   
A DunaTV Heti hírmondó címû mûsorából
Minden városnak áldoznia kell jövõjéért
   2005. március 31.Kisalföld Online   
Ha Magyarország elmulasztaná megmutatni magát 1956 kapcsán az 50. évfordulón, az pótolhatatlan mulasztás lenne.
Sem Sütõ András, sem a volt elnök Iliescu helyében nem lenne
   2005. március 31.Reform   
Andreescu professzor szerint Románia szabad
A nyáron kezdik építeni az Emlékpontot
   2005. március 31.Délmagyarország   
A vásárhelyi holokausztmúzeumot, illetve a városban létesítendo Emlékpontot mutatták be tegnap az országos média képviseloinek. A polgármester azt mondta, a két intézmény segít megérteni a város történetét a fiatalok számára.
A nyáron már építik az Emlékpontot
   2005. március 31.Délvilág   
A holokausztmúzeum és a létesítendõ Emlékpont egyaránt segíti a város történetének megismerésében a fiatalokat. A két intézményt tegnap mutatták be az országos médiumoknak.
Terror Háza Múzeum: száz éve született Arthur Koestler
   2005. március 31.HírTV   
Nemzetközi konferenciát rendezett a Terror Háza Múzeum Arthur Koestler születésének 100. évfordulójára. A Sötétség délben írója Budapesten született, 1931-ben csatlakozott a nemzetközi kommunista mozgalomhoz.
A nyáron kezdik építeni az Emlékpontot
   2005. március 31.Délmagyarország   
A vásárhelyi holokausztmúzeumot, illetve a városban létesítendõ Emlékpontot mutatták be tegnap az országos média képviselõinek. A polgármester azt mondta, a két intézmény segít megérteni a város történetét a fiatalok számára.
Bemutatták az Emlékpont makettjét is
   2005. március 31.Promenad.hu   
A Holocaust Múzeum katalógusa és az Emlékpont Múzeum alapítása volt a témája a június 15-én a hódmezõvásárhelyi Házasságkötõ Teremben tartott sajtótájékoztatónak.
Nap-kelte
   2005. március 31.MTV1   
Az MTV1 Nap-kelte címû mûsorából
Egyértelmû magyar alternatíva
   2005. március 31.Reform   
Hans-Joachim Veen - Pártrendszerek az Unióhoz csatlakozó posztkommunista országokban címmel - elõadást tartott Budapesten, a XXI. Század Intézetben. Ezt követõen a Reform interjút kért a német történésztõl.
Reggeli Krónika
   2005. március 31.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Reggeli Krónika címû adásából
XX. Század Múzeum: utolsó esély
   2005. március 31.Kisalföld Online   
A Terror Háza Múzeum egyik építésze szerint érvek nélkül nem szabad levenni napirendrõl a mosonmagyaróvári határõrlaktanya múzeummá alakítását.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria