magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Hódmezõvásárhely
   2005. március 31.MTI   
Emlékpont néven az 1945 és 1990 közötti idõszakot bemutató kiállítóhelyet és oktatóközpontot hoznak létre Hódmezõvásárhelyen - jelentette be Lázár János polgármester szerdán.
Nehéz sorsban
   2005. március 31.Szabad Föld   
Sára Sándor operatõrként olyan emlékezetes filmeket fényképezett, mint a Szindbád, aztán játékfilmeket rendezett, köztük a Holnap lesz fácánt. Közben figyelme egyre inkább a XX. századi magyar történelem viharos idõszakaira irányult, s elkezdett dokumentumfilmeket készíteni.
Holokauszt-emlékhét kezdõdik szombaton
   2005. március 31.magyarorszag.hu   
A közös megemlékezés mellett filmvetítés, kerekasztal-beszélgetés és könyvbemutató szerepel a Holokauszt-emlékhét programjában. A rendezvénysorozat szombaton kezdõdik Budapesten - közölte a programot szervezõ Holokauszt Emlékközpont.
A hiányzók igaza
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Anne Applebaum új Gulag-könyvérõl, a moszkvai gyõzelem napi ünnepségekrõl és a balti államfõk döntésérõl

Magyarországon pár hete kapható Anne Applebaum A Gulag története címû nagy ívû munkája. A könyv kiugró amerikai, angol és lengyel eladási statisztikái azt mutatják: egyre nagyobb az érdeklõdés a téma iránt, az úgymond a fõsodorba került. A politika fõsodrába is, mint ahogy azt Bush elnök május 8-án Rigában elmondott beszéde mutatja. Anne Applebaummal a két jelenség összefüggéseirõl beszéltünk.
Románia európai sorsa nem alkotmányfüggõ
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
A Milosevics-féle szerb nacionalizmust idézi, ahogyan a kilencvenes évek román vezetése a marosvásárhelyi magyarverés ügyét eltussolta - fogalmazott Gabriel Andreescu csütörtöki, a XXI. Század Intézetben tartott elõadásán. A román politológus egyúttal kifejtette, hazája már nem hasonlít az Iliescu-féle országra.
½Magyarország a legfejlettebb fiatal demokrácia½
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Hazánk a legelõrehaladottabb pártrendszerû ország az Európai Unió új tagállamai között - mondta a minap a XXI. Század Intézetben Hans-Joachim Veen, a Konrád Adenauer Alapítvány kutatóigazgatója. A történészprofesszor szerint a posztszocialista államok pártrendszerének természetszerû fejlõdésében Csehország és Szlovákia követi Magyarországot.
A Terror Háza az Év Múzeuma
   2005. március 31.Hírhozó   
Az Év Múzeuma 2004 címet a nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Múzeum a Schmidt Mária vezette Terror Háza Múzeumnak adományozta.
Polgárok építik fel a demokráciát
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
A Westend City Center Semiramis-tetõkertjében áll Vázsonyi Vilmosnak, az általános választójog nagy magyarországi politikusának mellszobra. A VI. kerület, Liszt Ferenc tér 2. számú ház falán pedig emléktábla jelzi, hogy utoljára itt lakott a politikus Németországban mártírhalált halt fia,Vázsonyi János.
Fogyatékos gyerekek az év múzeumában
   2005. március 31.Reform   
Az európai elismerést végre magyar is követte
Fõdíjas a Terror Háza
   2005. március 31.Uno.hu   
Ma délelõtt, a tizedik Múzeumi Majális megnyitóján, a Múzeumkertben adják át az Év Múzeuma díjakat.
Háború volt, háború - Vesztesnek lenni, hatvan év után
   2005. március 31.168 Óra   
A birodalmi nagyságot idézõ díszszemle, tûzijáték a Vörös téren - gyógyír Oroszország sebeire. Holokauszt-emlékmûvet avatnak Berlinben "történelmileg szennyezett területen", a Hitler-bunker és a Fal közelében. Nemzetek kérnek egymástól bocsánatot. Mindenki felmutatja egy pillanatra tradicionális, "identitásképzõ" sebeit. A háború ott lapul bennünk, szörnyetegként, legrosszabb gondolatainkban. Milyen vesztesnek lenni? És milyen érzés gyõzni? Jobbra fordult-e a vesztesek sorsa? A XX. Századi Intézet tette föl a kérdést egy - Kelet-Európára fókuszáló - történészkonferencián.
Két díjazott Bács-Kiskunban
   2005. március 31.Petõfi Népe   
A múzeumok fõvárosi majálisának mai megnyitóján adják át az Év múzeuma 2004 címeket.
A koalíció és az államfõjelölés
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
A Magyar Köztársaság alkotmánya szerint a mindenkori köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell megjelenítenie, képviselnie. Ezért a Magyar Köztársaság elnöke csak és kizárólag olyan személy lehet, aki a pártérdekeken, a politikai küzdelmeken felülemelkedve képes kifejezésre juttatni a magyar nemzet összetartozását.
Hírek
   2005. március 31.Info Rádió   
Az Info Rádió Hírek címû mûsorából
A kommunista sötétség felszámolója
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Koestler könyvét ´45-tõl két és fél év alatt félmillió példányban vették meg
Fõdíjas a Terror Háza
   2005. március 31.Népszabadság   
Ma délelõtt, a tizedik Múzeumi Majális megnyitóján, a Múzeumkertben adják át az Év Múzeuma díjakat. A Pulszky Társaság, a kulturális minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, az ICOM és a Nemzeti Múzeum alkotta bizottság által odaítélt elismerést három kategóriában osztják ki.
Híradó
   2005. március 31.RTL-Klub   
Az RTL Klub Híradójából
A Terror Háza lett az év múzeuma
   2005. március 31.Kiskegyed   
Az év múzeuma pályázat kiírói a Terror Házának adományozták az Év múzeuma 2004 díjat.
Mintegy százan emlékeztek a nyilas terror áldozataira
   2005. március 31.Uno.hu   
Mintegy százan gyûltek össze a budapesti Terror Háza elõtt az Andrássy úton, hogy a nyilas terror áldozataira emlékezzenek a Szálasi-puccs 61-ik évfordulóján szombaton.
A Terror Háza lett az Év Múzeuma
   2005. március 31.HírTV   
A Terror Háza kapta az Év Múzeuma fõdíjat, melyet a kulturális minisztérium államtitkára adott át a Múzeumok Majálisa címû rendezvény keretében. Két másik kategóriában a szolnoki Damjanich és a kiskõrösi Petõfi múzeum munkáját díjazták hasonlóan. A budapesti Múzeumkertben majdnem 100 intézmény várja a látogatókat a hétvégén.
Nehéz siker
   2005. március 31.Heti Válasz   
Ehhez a szimbolikus intézményhez már nem lehet hozzányúlni - állítja a nemrég három díjjal is elismert és a fiatalok körében különösen népszerû Terror Háza Múzeumoról a fõigazgató. Nem csak a múlt megítélésérõl kérdeztük Schmidt Máriát.
Gyurcsány sikertelenül utánozza Tony Blairt?
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Az angol miniszterelnök harmadszori megválasztásának sikerét elemezte tegnap a XXI. Század Intézetben Sárközi Mátyás. A BBC munkatársa utalt rá, Blairtõl jócskán elmarad magyar utánzója, Gyurcsány Ferenc.
Ellentmondó adatok, vajon hány magyart hurcoltak a gulágra?
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Irreális számokat közölt a minap Oroszországban bemutatott Magyar hadifoglyok a Szovjetunióban 1942-1953 címû könyv apropóján a Népszabadságban nyilatkozó, a könyvet jegyzõ Varga Éva. A költségvetési forrásból támogatott Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma moszkvai levéltári delegátusának oroszul megjelenõ dokumentumgyûjteménye nyilvánvaló tévedéseit a Népszabadság mindenfajta megkérdõjelezés nélkül jelentette meg.
½A náci kormány után egy másik banditakormány jött½
   2005. március 31.Gondola   
A náci kormányokat elkergette ugyan a Vörös Hadsereg, de helyükre egy újabb banditakormányt emelt, így nincs mit ünnepelni a Gyõzelem napján - állította Jan Rokita a Terror Házában tartott konferencián, kiemelve: a valódi felszabadulás 1989-ben jött el.
Napkelte
   2005. március 31.MTV1   
Az MTV1 Nap-kelte címû mûsorából
Tények
   2005. március 31.TV2   
A TV2 Tények címû mûsorából
Napkelte
   2005. március 31.MTV1   
Az MTV1 Napkelte címû mûsorából
Laktanyából múzeumot!
   2005. március 31.Kisalföld Online   
XX. Század Múzeum Mosonmagyaróváron? Jövõre lesz az 1956-os tragikus sortûz 50. évfordulója.
Múzeumok Majálisa
   2005. március 31.Népszava   
A hétvégi Múzeumok Majálisán közel száz magyar múzeum mutatkozik be Budapesten. A hagyományoknak megfelelõen a május 18-i Múzeumi Világnap utáni hétvégén gyûlnek össze a hazai közgyûjtemények a Múzeumkertben.
Nehéz sorsok
   2005. március 31.Demokrata   
Nem csak a gyõztesek joga a fájdalomról és szenvedésrõl beszélni
Vesztesnek lenni
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Kelet-Európa országai 1989-ben szabadultak végleg meg a diktatórikus rendszerektõl
Lengyelország sokkra vár
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Jan Rokita szerint az idén véget érhet a posztkommunisták hatalma hazájában
Díjat kap a Terror Háza
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Ma adják át az Év Múzeuma díjakat, melyen a Terror Háza a szakmúzeum kategóriában lett elsõ.
Vesztesként gyõzni Európában
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Vesztesként gyõzni - gyõztesként veszteni. Akár ez a paradoxon is lehetett volna a címe annak a kétnapos nemzetközi tanácskozásnak, amelyet a második világháború európai befejezésének emlékére rendeztek a Terror Háza Múzeumban a napokban Vesztesnek lenni címmel. Megfogalmazódott: a szovjet hódoltság mindenkit vesztessé tett, s a szabadság csak 1989-ben, a bolsevizmus bukásával kezdett elérkezni. 1945. május 9. az európai háború vége volt, ám az Elbától keletre azonnal egy új, évtizedekig tartó megszállás kezdetét jelentette.
Egymillió látogató
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója köszönti az egymilliomodik látogatót, Selmeczi László bodrogi tanárt.
Vesztesnek lenni a Terror Házában
   2005. március 31.Népszabadság   
Fel kell számolni tévképzeteinket - üzente Schmidt Mária fõigazgató a Terror Házában tartott nemzetközi konferencián.
Lengyelország-Magyarország-történelem
   2005. március 31.MTI   
A lengyel-magyar sorsközösséget hangsúlyozta a lengyel ellenzék egyik vezetõje Budapesten
A múltból építkezõ jövendõ
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
A közös közép-európai sors jegyében telt tegnap a Terror Háza Múzeumban tartott Vesztesnek lenni címû konferencia második, zárónapja, amely történészek, kutatók segítségével kereste a válaszokat arra a hatvan éve tartó dilemmára: hol van a valódi helye a II. világháborúnak a XX. században, illetve a mában.
Legyõzni a vereséget
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Vesztesnek lenni címmel kétnapos nemzetközi konferencia kezdõdött a Terror Háza Múzeumban tegnap.
Körzeti Híradó
   2005. március 31.MTV1   
Az MTV1 Körzeti Híradójából
Hírek
   2005. március 31.Info Rádió   
Kétnapos konferencia kezdõdik ma a 11. világháború befejezésének hatvanadik évfordulója alkalmából. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója az Info Rádiónak elmondta: a konferenciára elsõsorban a vesztes országokból érkeznek történészek és kutatók. Kiss Ferenc kérdezte Schmidt Máriát.
Vesztesnek lenni – konferencia a Terror Házában
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Vesztesnek lenni címmel kétnapos nemzetközi konferencia kezdõdött a Terror Házában. A második világháború lezárásának 60. évfordulója alkalmából neves magyar és külföldi szakemberek tartanak elõadásokat.
A Terror Háza az Év Múzeuma
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Az év múzeuma 2004 címet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Múzeum a Schmidt Mária vezette Terror Háza Múzeumnak adományozta. A dyat a Múzeumok majálisa 2005 szombati megnyitóján adták át.
½A kommunizmus szalonképessé maszkírozása½ - konferencia
   2005. március 31.Gondola   
Schmidt Mária, a Terror Háza fõigazgatója a "Vesztesnek lenni" címû konferencia köszöntõjében a magyar áldozatok számáról és a kommunizmus szalonképessé maszkírozásáról szólt. Mellette más vesztes országok történészei is értékelték a II. világháború eseményeit és hatását.
Agyrémek
   2005. március 31.Heti Válasz   
Forrnak körülötte az indulatok, árulózzák és magasztalják. Hogy miért nem áll odébb a kereszttûzbõl? Verebes István errõl is beszélt a Heti Válasznak.
Két kanadai kalandja
   2005. március 31.Nemzeti Sport   
Niedermayer a csirkepaprikásról, Strudwick a Terror Házáról mesél majd odahaza
Hírek
   2005. március 31.Budapest Rádió   
A II. világháború lezárásának 60. évfordulójára emlékeznek Magyarországon is.
½Vesztesnek lenni½ - Nemzetközi konferencia a Terror Házában
   2005. március 31.HírTV   
"Vesztesnek lenni" címmel kétnapos nemzetközi konferencia kezdõdött a Terror Házában.
Koestler Arthur hazatér
   2005. március 31.Magyar Nemzet   
Acél az, hogy Koestler végre hazatérjen, és velünk is maradjon - fogalmazott Schmidt Mária tegnap a Sötétség délben világhírû alkotójának emlékére rendezett nemzetközi konferencián a Terror Háza Múzeumban.
Konferencia a II. világháború lezárásának évfordulóján
   2005. március 31.Uno.hu   
Vesztesnek lenni címmel nemzetközi tanácskozást tartanak a második világháború lezárásának 60. évfordulója alkalmából a budapesti Terror Háza Múzeumban.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria