magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Francia professzor a háborús gócokról
   2005. március 25.Magyar Nemzet   
A Washington és Párizs közötti feszültség enyhült, de Irak kérdésében az európai megítélés nem változott. Az amerikai kormányzatnak le kellene tennie arról, hogy a demokráciát és a szabadságot ráerõltesse olyan országokra, amelyek nem kérnek belõle - nyilatkozta Guillaurne Parmentier, a francia Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének kutatója.
Magyarok a szovjet haláltáborokban
   2005. március 25.Magyar Nemzet   
A Terror Háza Múzeumban mutatták be, s a továbbiakban is ott fog szerepelni, a kiállítás mozgóképes anyagaként az a tizennégy részes sorozat, a Nehézsorsúak, amelyet Sára Sándor még a 80-as évek utolsó harmadában kezdett el forgatni, s 2004-ben fejezett be.
Nap-kelte
   2005. március 24.MTV 1   
Az MTV1 Nap-kelte címû mûsorából
Két helyszínen emlékeztek a "fekete márciusra"
   2005. március 21.HírTV   
A tizenöt évvel ezelõtti "fekete március" véres napjairól két helyszínen is megemlékeztek szombaton Marosvásárhelyen.
Reggeli Krónika
   2005. március 21.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Reggeli Krónika címû mûsorából
A pogromra emlékeztek Marosvásárhelyen
   2005. március 21.Magyar Nemzet   
Felidézték a fekete március történéseit, A rendezvényen megjelentek az egykori felbujtók.
Híradó
   2005. március 20.DunaTV   
Fekete március - Marosvásárhely
Gondolat-jel
   2005. március 20.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Gondolat-jel címû mûsorából
Emlékezés a fekete márciusra
   2005. március 19.Magyar Nemzet   
Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum igazgatója is elõadást tart ma Marosvásárhelyen, ahol a fekete márciusként elhíresült, tizenöt évvel ezelõtt történt magyarellenes pogromra emlékeznek.
Ellenzéki tiltakozás Lázár levele miatt
   2005. március 18.Délmagyarország   
Igencsak zokon vették a vásárhelyi ellenzéki képviselõk azt a levelet, amelyet Lázár János polgármester küldött a szociális segélyekben részesülõ helybeliekhez. A baloldali városatyák szerint a levél, amely a költségvetés megszavazásáról szól, rossz fényt vet rájuk, míg a polgármester azt mondja: csak tényt közölt az érintettekkel.
Fiatal történészek korrajzai 2002-bõl
   2005. március 18.Magyar Nemzet   
A XX. Század Intézet budapesti épületében mutatták be tegnap az intézet Korrajz 2002 címû kiadványát.
A kommunizmus áldozatai Magyarországon
   2005. március 18.Magyar Fórum   
Szakály Sándor történész: A kommunizmus áldozatait attól az idõponttól számíthatjuk, amikor Magyarországon kommunizmus volt.
Vendégbarát-díj
   2005. március 17.Magyar Nemzet   
A Vendégbarát Múzeum Díj ünnepélyes átadása az Utazás kiállítás hivatalos megnyitóján, ma délelõtt fél tizenkettõkor kezdõdik a Hungexpo Budapesti Vásárközpont D pavilonjában.
Korrajz-konferencia
   2005. március 17.Magyar Nemzet   
Korrajz 2002 címmel tartja meg konferenciával egybekötött azonos címû évkönyve bemutatóját ma 10 órától a XX. Század Intézet a XII., Határõr utca 35.-ben. Bevezetõt mond Schmidt Mária fõigazgató. A kötetet Földesi Margit mutatja be. A konferencián elõadást tart Szentpály-Juhász Miklós, Nagy Krisztina, Benkõ Levente, Klettner Csilla, Polák György, Lévai Éva és Tulipán Éva.
Filmen a Gulagok hõsei
   2005. március 16.Magyar Nemzet   
Akkor kezdjük el! Tessék beszélni! - ezek voltak azok a mondatok, amelyekre megnyíltak Sára Sándor, illetve kamerája elõtt azok az emberek, akik életük legrettenetesebb idõszakáról, legféltettebb titkaikról vallottak a Nehézsorsú-ak címû filmben.
Vendégbarát Múzeum Díj 2005
   2005. március 16.Uno.hu   
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium, a Pulszky Társaság, a Kulturális Örökség Hivatal, a Magyar Turisztikai Hivatal és a Magyar Turizmus Rt. egy-egy képviselõje egyhangú szavazással a Terror Háza Múzeum pályázatát különdíjjal értékeli - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökség.
Reggeli Krónika
   2005. március 16.Kossuth Rádió   
A Kossuth Rádió Reggeli Krónika címû mûsorából
Vendégbarát Múzeum Díj
   2005. március 16.Ma.hu   
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium, a Pulszky Társaság, a Kulturális Örökség Hivatal, a Magyar Turisztikai Hivatal és a Magyar Turizmus Rt. egy-egy képviselõje egyhangú szavazással a Terror Háza Múzeum pályázatát különdíjjal értékeli.
Életsorsok a gulágról - Nehézsorsúak
   2005. március 14.Gondola   
Sára Sándor Nehézsorsúak címû 14 részes interjúsorozatának díszbemutatóját tartották elõzõ hét végén a Terror Házában. A film teljes terjedelmében a második világháborút követõen a Szovjetunióba hurcolt honfitársainkra emlékezõ Rabszolgasorsra kényszerítve címû idõszaki kiállítás keretében tekinthetõ meg.
Az egymilliomodik látogatót várják a terror Házába
   2005. március 14.Színes Mai Lap   
Az állami támogatás csökkentése nemcsak tervezhetetlenné, hanem kiszámíthatatlanná is teszi a munkát a Terror Házában - panaszolta lapunknak Schmidt Mária.
Nehéz sorsúak
   2005. március 14.HírTV   
A nap vendége Sára Sándor Kossuth díjas filmrendezõ, operatõr, akinek Nehéz sorsúak címû 14 részes interjúsorozatát az elmúlt héten pénteken mutatták be a Terror Háza Múzeumban.
Látható-e már a gulágos magyarokról szóló filmje?
   2005. március 13.Színes Mai Lap   
Sára Sándor Nehéz sorsúak címû új dokumentumfilmje a szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt magyarokról szól. A film õsbemutatója pénteken volt a Terror Háza Múzeumban.
A kommunizmus áldozataira emlékeztek
   2005. március 13.Remény   
Az esztergomi polgári körök idén is Mindszenty József esztergomi érsek emléktáblájánál tartották megemlékezésüket a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Az ünnepségen az áldozatok lelki üdvéért Erdõ Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondott imát.
A Gulág túlélõi Sára Sándor filmjében
   2005. március 12.Magyar Nemzet   
Sára Sándor Nehézsorsúak címû, 14 részes interjúsorozatának díszbemutatóját tartják ma délután a Terror Házában. A dokumentumfilmben az egykori szovjet kényszermunkatáborokat megjárt túlélõk vallanak sorsukról. A bemutatón az egyik epizód huszonöt percét láthatja a közönség.
A nehéz sorsúak megszólalnak
   2005. március 11.Magyar Nemzet   
Sára Sándor filmjében a kényszermunkatáborok túlélõi vallanak

Sára Sándor Nehézsorsúak címû interjúsorozatát mutatja be Szakály Sándor hadtörténész és Lugossy László filmrendezõ ma délután négy órakor a Terror Háza Múzeumban.
Múzeum a múlt rendszerrõl
   2005. március 10.Heti Válasz   
Lázár János polgármester javaslatára az 1945 utáni történelmet bemutató múzeum nyílik Hódmezõvásárhelyen Emlékpont néven.
Kalendárium
   2005. március 10.Heti Válasz   
Sára Sándor Nehézsorsúak címû interjúfilm-sorozatának díszbemutatója a Terror Háza Múzeumban (VI., Andrássy út 60.). A bemutatón egy 25 perces részletet vetítenek a 14 részes sorozat egyik filmjébõl.
Sín a végtelenbe
   2005. március 10.Demokrata   
A kommunizmus áldozatainak emléknapján nyitották meg a Terror Háza Múzeum új, év végéig tartó kiállítását, mely a Szovjetunióba hurcolt, és ott munkaszolgálatra kötelezett magyaroknak állít emléket.
Aréna - mûsor
   2005. március 8.Infó Rádió   
Az Infó Rádió Aréna címû mûsorából
Kétféle terror - egyféle áldozatok
   2005. március 8.Népszabadság   
Hatvan évvel ezelõtt ért véget Budapest - semleges és akkoriban. általánosan elterjedt szót használok: - ostroma. A baloldalon a fõváros "felszabadulásáról" emlékeztek meg; a magyar kormányfõ Moszkvában köszönetet mondott Putyin elnöknek, amiért a Vörös Hadsereg "megszabadította" hazánkat a fasizmustól. A jobboldalon vitatták, hogy 1945 felszabadulás volt, s hogy ünnepelni kellene, ám a kormányfõ és az MSZP elnöke úgy nyilatkozott, hogy ebben a kérdésben kicsinyes vitának helye nincs.
Terror News
   2005. március 7.Index   
A Terror Háza Múzeum, nekünk túlélõknek (még élünk 394-en) csodálatos emlékhely, a látogatók megismerhetik a bolsevik kommunizmus és a nyilas rémuralom rémtetteit, az áldozatok sorsát.
Európai indentitás: Szembenézni a múlttal
   2005. március 7.Magyar Nemzet   
Harmadik állomásaként Budapestre érkezett a Konrád Adenauer Alapítvány rangos konferenciasorozata. A Mádl Ferenc köztársasági elnök által megnyitott többnapos, Változó Európa - Irodalom, értékek és európai identitás címû nemzetközi tapasztalatcsere témája az unió bõvítésével újraegyesülõ kontinens nemzeti és európai identitása, a holokauszt és a kommunizmus áldozatainak emlékezete, valamint a keresztény gyökerû európai kultúra és képzés értékorientációja volt. Az idei, budapesti konferenciát harmadszor rendezték meg a sikeres prágai és gdanski tanácskozás után.
Jaj a legyõzötteknek! - Kényszermunka-kiállítás
   2005. március 7.Index   
Szerény tárlattal emlékezik meg a Terror Háza a kommunizmusáldozat-emléknap alkalmából a Szovjetunióba hurcolt kényszermunkásokról. Aki ráér, turkálhat kedvére az adatokban könyékig, de a múzeumban változatlanul a közepébe épített tank a legérdekesebb.
A párt ökle
   2005. március 6.Magyar Nemzet   
A Terror Házában, a kommunizmus áldozatainak emléket állító kiállításon a látogatók elmerenghetnek Kádár János nemzetközi hírû sakknagymester útmutató jellegû szentenciája.
Aki túlélte a Szovjetuniót
   2005. március 4.Magyar Nemzet   
A legendás Olofsson Piacid atya volt a Korzó legújabb vendége
Könyvadomány
   2005. március 2.DunaTV   
Pomezanski György, a Duna Televízió alelnöke adta át Schmidt Máriának a XXI. Század Intézet fõigazgatójának azt a mintegy 820 kötetbõl álló könyvadományt, amely a Duna Televízió könyvgyûjtö akcióját követõen, a Révkomáromi Selye János Egyetem számára felajánlott könyvmennyiségbõl megmaradt. Az elmúlt 12 év alatt a Duna Televízió nézõitõl mintegy 930 ezer könyvadomány érkezett, gazdagítva ezzel a határon túli és a hazai kulturális intézmények könyvtárait.
Egy virágcsokor
   2005. március 1.Magyar Nemzet   
Gyurcsány Ferenc az ország miniszterelnökeként, az új baloldal politikusaként és apaként fejet hajtott a minap a kommunista diktatúra minden áldozata elõtt - csokrot rakott a Terror Háza Múzeum Andrássy úti épülete elé -, ezt maga Gyurcsány Ferenc mondta - gyalog jött, jó Feri, tanúk vannak rá, egyikük sem hazudós.
Hírek
   2005. február 28.Infó Rádió   
A kommunizmus áldozatainak emléknapján kiállítás nyílt a Terror Háza Múzeumban. Stark Tamás történész az Info Rádiónak elmondta: elsõsorban a Szovjetunióba hurcolt civil magyaroknak állítanak emléket. A történész hozzátette: összesen 600-700 ezer magyart vittek el szovjet munkatáborokba. Kiss Ferenc kérdezte Stark Tamás történészt.
Legyõzöttek - kiállítás a Terror Házában
   2005. február 28.Népszabadság   
"A második világháborúban élet-halál harcot vívott egymással a két korábbi szövetséges: a náci Németország és a Szovjetunió. A kegyetlen és nagyon súlyos áldozatokat követelõ, elhúzódó harcok a végsõkig igénybe vették mindkét ország emberi és anyagi erõforrásait— Ezért a megszállt területekrõl deportáltak millióit dolgoztatták kegyetlen és embertelen körülmények között, munkatáboroknak nevezett rabszolgatelepeken."
Vasárnapi újság
   2005. február 28.Kossuth Rádió   
A kommunizmus áldozatainak emléknapján, pénteken délután Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitotta meg a Terror Háza Múzeumában azt a döbbenetes kiállítást, amely a II. világháború után a Szovjetúnióba hurcolt, megnyomorított vagy elpusztított, több mint hétszázezer magyarnak állít emléket. Haeffier András riportja.
Az áldozatokra emlékeztek országszerte
   2005. február 26.Magyar Hírlap   
A kommunizmus áldozataira emlékeztek tegnap a Terror Házánál is, ahol feltehetõen legelsõként még reggel, Gyurcsány Ferenc kormányfõ helyezte el virágcsokrát. Az elhurcoltak sorsát bemutató kiállítás megnyitóján az államfõ azt a korszakot idézte, amelyben a megemlékezés is bûnnek számított. Az épület elõtt összegyûlt tömeg füttyel fogadta a szónokok kihangosított beszédeit. A meghívottak között ott volt Orbán Viktor Fidesz-elnök is, de az ellenzéki párt nevében Pokorni Zoltán alelnök mondott beszédet.
Mádl: Sokan csak meghalni jöttek haza - gondola képek
   2005. február 26.Gondola   
A II. világháború után a Szovjetunióba kényszermunkára hurcolt magyarok sorsát bemutató kiállítás nyílt a budapesti Terror Háza Múzeumban pénteken, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. "Szerencsénkre ma olyan körülmények között élünk, hogy nem bûn az emlékezés, nem bûn a megrendülés" - mondta Mádl Ferenc.
Ma emlékezünk a kommunizmus áldozataira
   2005. február 25.Uno.hu   
Ma ötödik éve február 25-én a országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek. A megemlékezések részeként Mádl Ferenc köztársasági elnök a Terror Háza Múzeumban a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt magyar állampolgároknak emléket állító kiállítást nyit meg.
Jó estét, Magyarország!
   2005. február 23.TV2 Mûsor   
Hároméves a Terror Háza Múzeum. Itt van a stúdióban Schmidt Mária, az intézmény fõigaztatója.
Szovjet tanácsadók szobája
   2005. február 17.Bogárd és Vidéke   
A budapesti Terror Háza Múzeum írásos anyagaiból

Az 1944-ben Magyarország területére érkezõ Vörös Hadsereg hátországában szinte azonnal megjelentek az elsõ szovjet tanácsadók. Többségükben politikai tisztek voltak vagy a katonai elhárításnak dolgoztak.
Schmidt Mária a félmúltról és bemutatásáról
   2005. február 14.Délmagyarország   
Olyan kiállítást lenne jó létrehozni, melyben minden helybeli látogató rátalálna saját, egyéni múltjának emlékeire, nyomaira - mondta Schmidt Mária a tervezett Emlékpontról, amely a vásárhelyiek 1944 és 1990 közötti mindennapjait kívánja bemutatni.
Németekrõl németeknek
   2005. február 12.Magyar Nemzet   
Nem, ez nem bukás volt. Ami 1945 tavaszán Berlinben történt, abban nem volt semmi váratlan, semmi esetleges. Inkább, ahogy a német cím is jelzi (Der Untergang), egyfajta régóta tartó lejtmenet volt.
Hódmezõvásárhelyen összeült az Emlékpont szakbizottsága
   2005. február 11.Délmagyarország   
Megkezdte a munkát a Hódmezõvásárhely szocializmuskori történelmét feldolgozó szakbizottság, a tagok a tegnapi ülésen osztották el a feladatokat. Munkájuk eredményeképp áll majd össze az Emlékpont-kiállítás, mely a letûnt korszakot idézi meg, az akkor még nem élt fiatalok okulására.
Takarékos év lesz Vásárhelyen
   2005. február 10.Délmagyarország   
Rendkívüli közgyûlésen fogadták el tegnap az idei vásárhelyi költségvetést, amely a könyvvizsgáló szerint visszafogott és takarékos. Az ellenzéki képviselõk szerették volna elérni, hogy az Emlékpont létrehozására ne különítsenek el 80 millió forintot, a többség azonban nem szavazta meg ezt a javaslatot. Döntöttek 28 pedagógus elbocsátásáról is.
Egy életút a Dontól a Harvardig
   2005. február 10.Magyar Nemzet   
Bakay Lajos A szélnek eresztett nemzedék - Egy agysebész életútja a Dontól a Harvardig címû mûvét a XX. Század Intézetben mutatták be hétfõn. Bakay Lajos híres orvosdinasztia tagja, emlékiratai Gallery of Ghosts címmel húsz évvet ezelõtt jelentek meg Torontóban.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria