magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

A kollektív kibeszéletlenség A bukás sikerének oka
   2005. február 9.Magyar Rádió Online   
Németek a németekrõl, a Hitler bukásáról szóló film azt a kérdést is felveti, hogy a szembenézés elhozza-e a megtisztulást és egy igazságosabb történelmi értékelést. Kerekasztal a Terror Háza Múzeumban.
A gonosz valódi arca
   2005. február 7.Magyar Nemzet   
A feldolgozatlan, kibeszéletlen témák egyre jobban a körmünkre égnek, homályosítják históriai és politikai tisztánlátásunkat

Kétségtelen, Hitler személye sokkal inkább megosztja a világ közvéleményét, mint a XX. század másik véreskezu diktátora, Sztálin.
Németek a németekrõl
   2005. február 5.Népszabadság   
Eltérõ módon foglaltak állást magyar történészek A bukás címû Hitler-filmrõl egy pénteki kerekasztal-beszélgetésen.
Történészvita a Hitler-filmrõl, eltérõ vélemények
   2005. február 4.MTI   
Eltérõ módon foglaltak állást magyar történészek A bukás címû Hitler-film esztétikai értékérõl, tartalmáról és üzenetérõl egy pénteki kerekasztal-beszélgetésen.
Az emlékezés kisajátításának kísérlete
   2005. február 2.Magyar Nemzet   
A radikális baloldal szerint a jobboldal nem érezheti magáénak a holokauszt magyar tragédiáját
Magyarország volt bennfentesei fel akarják táratni...
   2005. január 30.Chicago Tribune   
Magyarország volt bennfentesei fel akarják táratni az ügynök iratokat
Az idõ múlik, de a rögeszme megmarad: a magyarok veszekszenek a köztük lakozó kémek miatt.
Kártékony vagy elfogadható az új Hitler-film, A bukás?
   2005. január 29.Színes Bulvár Lap   
Kártékony, veszélyes alkotás - mondják sokan indulattal telve Olivér Hirschbiegel filmjérõl. A bukás Hitler utolsó napjait, a diktátor életének végét próbálja a nézõk elé tárni, s majdhogynem szánandó figurát fest egy halálra készülõ, öreg emberrõl.
Auschwitzcal minden emberi érték megsemmisült
   2005. január 27.MTV   
Hatvan éve szabadították fel a koncentrációs tábort - napi 4 ezer deportáltat végeztek ki négy éven keresztül
A szerencse fiai
   2005. január 18.Magyar Nemzet   
Gyepes Gilbert Ottó tizenkét éves gimnazista fiú volt és az l945. január 10. és 18. közötti napokat töltötte nagyobb fiútestvérével a budapesti gettóban. Jómódú, pesti polgári családból származik. A szüleinek a Teréz körúton volt üzletük, s a közelben lakásuk.
Hatvan éve nyílt ki a gettó kapuja
   2005. január 18.Reggel   
Emlékezés - huszonnégy tömegsírban temették el a halottakat a pesti gettóban. Több százezer zsidót gyilkoltak meg a vészkorszak idején. Csak kevesen élték túl a borzalmakat. Hatvan éve, 1945. január 18-án szabadította fel az akkori szovjet hadsereg a pesti gettót. Weisz Lívia egyike azoknak, aki a vészkorszakra emlékezve elsõként azt mondja: megúsztuk.
Danubius hírek
   2005. január 16.Danubius Rádió   
Lehet, hogy Hódmezõvásárhelyen is lesz Terror Háza. A kiállítóhely megalapítását a csongrád megyei város polgármestere javasolta a képviselõtestület legutóbbi ülésén.
Emlékpont: a vásárhelyi Terror Háza?
   2005. január 15.Dél Magyarország   
Nem aratott osztatlan sikert az Emlékpont, vagyis az 1945-1989 közti idõszak bemutatására hivatott kiállítóhely létrehozásának ötlete a vásárhelyi közgyûlésben. Az ellenzék a vásárhelyi Terror Házaként emlegeti a létesítményt, a polgármester viszont úgy véli, az oktatóközponttal nemcsak a diákok ismerhetnék meg a múltat, a város is vonzóbb lenne a turistáknak.
Az erkölcsi érzéketlenség, amely gyilkosokból giccset kreál
   2005. január 10.Fairfax Digital   
Ha a kommunista zsarnokok a pop kultúra jelképévé válnak, azzal az áldozatokat gúnyolják ki - írja Louis Nowra.
Diktatúrák rabságában
   2004. december 17.Magyar Nemzet   
Schmidt Mária a pártállami elit felelõsségérõl: A fejétõl bûzlik a hal

Jaj a legyõzötteknek! Rabszolgasorsra kényszerítve. Magyar Tragédia 1945. Ez a címe a Terror Háza Múzeum 2005. február 25-én nyíló idõszaki kiállításának. Az intézmény az új tárlattal a hatvan évvel ezelõtti drámai eseményekre emlékezik, amikor hétszázezer magyart hurcoltak szovjet kényszermunkatáborokba. A múzeum másik kiemelt rendezvénye Arthur Koestlernek állít emléket a világhírû antikommunista író születésének századik évfordulója alkalmából. A fõigazgatót az átvilágítási törvény tervezett módosításáról is kérdeztük. Schmidt Mária elengedhetetlennek tartja, hogy lehulljon a lepel a pártállam mûködtetõirõl. A történész úgy véli: a kormánypártokat, illetve holdudvarukat meglepetések érhetik az iratok nyilvánosságra hozatalakor.

Két idõszaki tárlat nyílik jövõre a Terror Háza Múzeumban
   2004. december 16.www.budapest.hu   

A Gulag kényszermunka-táborokról, a második világháborúban szovjet fogságba hurcolt magyarok elhallgatott történetérõl, valamint a totális diktatúrák leleplezésében fontos szerepet játszó Arthur Koestlerrõl rendez idõszaki kiállítást 2005-ben a budapesti Terror Háza Múzeum - tájékoztatta Schmidt Mária fõigazgató csütörtökön az MTI-t.

TERROR HÁZA: megszorítások
   2004. december 16.Heti Válasz   
Jövõre kevesebb költségvetési támogatást kap a Terror Háza Múzeum, annak ellenére, hogy 2004-ben az intézmény 22 ország 57 jelentkezõje közül elnyerte az Európai Múzeumok Fóruma különdíját - tudtuk meg Schmidt Mária fõigazgatótól.
Különdíjat nyert a Terror Háza
   2004. december 14.Reggel   
Huszonkét ország 52 jelentkezõ intézménye kõzûl a Terror Háza nyerte el az Európai Múzeumok Fóruma különdíját.
Eddig 230 ezren látogatták a Terror Háza kiállításait
   2004. december 14.HírTV   
Eddig közel 230 ezren voltak kiváncsiak a Terror Háza Múzeum állandó és idõszaki kiállításaira.
Évmérleg a Terror Házában
   2004. december 14.Magyar Nemzet   
A Terror Háza Múzeum fõigazgatója, Schmidt Mária nagy sikereként értékelte, hogy az Andrássy úti intézmény látogatóinak száma nem csökken, az idén eddig több mint 230 ezren voltak kíváncsiak az állandó és idõszaki kiállításökra.
230 ezerlátogató 2004-ben
   2004. december 14.Metro   
A Terror Háza Múzeum nagy sikereként értékelte Schmidt Mária fõigazgató, hogy az Andrássy úti intézmény látogatóinak száma nem csökken, az idén eddig több mint 230 ezren voltak kíváncsiak az állandó és idõszaki kiállitásokra.
Negyedmillióan a Terror Házában
   2004. december 14.Népszava   
A Terror Háza Múzeum nagy sikereként értékelte Schmidt Mária fõigazgató, hogy az Andrássy úti intézmény látogatóinak száma nem csökken, az idén eddig több mint 230 ezren voltak kíváncsiak az állandó és idõszaki kiállításokra.
Terror Háza: Koestler és gulág
   2004. december 14.Népszabadság   
Sikeres évet zárt a Terror Háza múzeum, amely az idén mintegy 230 ezer látogatót fogadott - errõl számolt be évértékelõ sajtótájékoztatóján az intézmény fõigazgatója.
Sikeres évet zár az idén a Terror Háza Múzeum
   2004. december 14.Reggel   
Idén több, mint 230 ezren keresték fel a Terror Háza Múzeum tárlatait - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Schmidt Mária, az intézmény fõigazgatója. Ez a szám igazodik az utóbbi évek átlagához - tette hozzá. Elmondta azt is, az idén rangos nemzetközi díjat is nyert a múzeum, amely jövõre várhatoan újabb költségvetési megszorításban részesül.
Híradó
   2004. december 13.DunaTV   
Idén 230 ezren voltak kíváncsiak a Terror Háza Múzem kiállításaira - mondta el évértékelõjében Schmidt Mária, az intézmény igazgatója. Jövõre a múzeum Magyar Tragédia 1945-ben címmel folytatja rendezvénysorozatát.
Világméretû erõszak és politikai tudatlanság
   2004. november 25.Magyar Nemzet   
Ne becsüljük le az iszlám mozgósító erejét, és lássuk világosan a terrorizmus mozgatórugóit! - szólította fel hallgatóságát a Terror Háza Múzeumban tartott nagy sikerû elõadásában Michael Wolfssohn német történész. A tel-avivi születésû müncheni professzort az intézmény igazgatója, Schmidt Mária mutatta be az egybegyûlteknek.
Az izraeli nagykövet a Terror Házában
   2004. november 18.Népszabadság   
Pozitív benyomásokat szerzett a Terror Házáról Izrael új magyarországi nagykövete.
Az izraeli nagykövet a Terror Házában
   2004. november 18.Gondola   
David Admon, Izrael állam új budapesti nagykövete tegnap látogatást tett a Terror Háza Múzeumban. A tárlaton Schmidt Mária foigazgató asszony kísérte végig a vendéget. A nagykövet úr a tárlatnézés után részt vett Michael Wolffsohn német történész Appeasement, háború és terror: 1938, 1944, 2004 címu eloadásán.
Az utolsó metró a Terror Háza vetítésén
   2004. október 28.Budapesti Reggel   
Francois Truffaut francia filmrendezõ Az utolsó metró forgatásakor, 1980-ban tudta meg, hogy zsidó származású. Az alkotást a magyar holokauszt 60. évfordulójának emlékére vetíti a Terror Háza Múzeum. A filmet Gérard Depardieu-vel és Catherine Deneuve-vel a fõszerepben okbóber 29-én pénteken 20 órától a Toldi moziban tekinthetik meg.
Ezerarcú eszme
   2004. október 28.Heti Válasz   
Október 21-22-én közösen rendezett konferenciát a Habsburg Történeti Intézet, a XX. Század és a XXI. Század Intézet. A rendezvény a Konzervativizmus régen és ma címet viselte. A Gellért Szállóban a téma elismert kutatói, hazai és külföldi professzorok tartottak elõadást.
Sikeres volt a Népszava aláírásgyûjtõ akciója
   2004. október 25.Népszava   
Mintegy húszezren írták alá a Terror Háza elõtt felállított transzparenseket, és további mintegy háromezren e-mail-ben vagy telefonon jelezték támogatásukat a szerkesztõségnek. Sikeres volt tehát a Népszava által az október 15-i újnyilas tüntetés ellen meghirdetett aláírásgyûjtõ akció - értékelték a kezdeményezést lapunk vezetõi, mikor átadták Szili Katalin házelnöknek a csatlakozók bejegyzéseit tartalmazó albumot.
Az MSZP megrótta a viccelõdõ Zuschlagot
   2004. október 24.Origo   
Megrovásban részesítette Zuschlag Jánost a Terror Háza elõtt tett, a nyilasterror áldozatainak emlékét sértõ korábbi kijelentése miatt az MSZP Országos Etikai és Egyeztetõ bizottsága - mondta Simon Gábor, az bizottság elnöke. Zuschlagnak a viccelõdése miatt korábban a képviselõi mandátumáról is le kellett mondania.
Bácsfi Diána és a szólásszabadság
   2004. október 21.Mancs   
Az SZDSZ Új Generáció (ÚG) - a Népszavával és az MSZP-vel közösen - október 15-én tüntetést szervezett a Terror Háza elé. A nyilas rémuralom elleni fellépésre nagy szükség volt; kár, hogy törvényen kívüli eszközök igénybevételével, a szólásszabadság alkotmányos jogának megcsúfolásával történt.
Zuschlag a Holokauszt Múzeumban vezekelne
   2004. október 19.Mai Nap   
Lemondott képviselõi mandátumáról Zuschlag János. Mint emlékezetes, a politikus a múlt héten a Terror Háza elõtt gúnyosan élcelõdött a Nyilas-uralom áldozatain. Zuschlag elmondta, ha úgy adódik, társadalmi munkában szívesen dolgozna a Holokauszt Múzeumban.
Zuschlag bûnhõdik - A szocialisták az ügyet lezárták
   2004. október 19.Népszabadság   
Zuschlag János tegnap lemondott az MSZP listáján szerzett országgyûlési képviselõi mandátumáról. A Parlamentben azonban még szó esett a képviselõ által a Terror Háza elõtt mondottakról.
Az Andrássy út 60. elõtt
   2004. október 19.Népszabadság   
Liberálisként, magyarként és olyan zsidóként is, akinek a felmenõi közül sokan pusztultak el a holokauszt során, mind érzelmileg, mind racionális okokból parancsoló szükségét éreztem, hogy részt vegyek azon a megemlékezésen, amelyre Szálasi Ferenc hatalomra kerülésének 60. évfordulóján került sor.
"A múlt árnyai" - konferencia a nyilasokról
   2004. október 18.Gondola   
A XX. Századi Intézetben Schmidt Mária vezetésével tudományos konferenciát rendeztek, melynek célja: a tudomány eszközeivel feltárni és elemezni, mit is jelentett a nyilas korszak Magyarországon, milyen bûnöket követtek el Szálasi Ferenc hívei és milyen ideológia nevében.
Arató Gergely követi Zuschlagot?
   2004. október 18.Magyar Nemzet   
Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára nem kívánt nyilatkozni lapunk azon kérdésére, hogy lemond-e a kedden Zuschlag János MSZP-s képviselõ társaságában a Terror Házánál elhangzott beszélgetés miatt. Zuschlag közölte: ha arra kérik, megválik parlamenti mandátumától. Elképzelhetõ, hogy a képviselõt ma kizárják a szocialista frakcióból és minden tisztségét elveszítheti.
Zuschlag kész lemondani
   2004. október 18.Magyar Hírlap   
Kész lemondani a képviselõségrõl, ha pártja vezetõi vagy az õt jelölõ kiskunhalasi szervezet erre kéri - mondta Zuschlag János (MSZP), aki a holokauszt áldozatain viccelõdött a Terror Házánál.
Nagyobb atrocitás nélkül ért véget a megemlékezés
   2004. október 17.Budapest Online   
A nyilas terror áldozataira emlékeztek pénteken Budapesten és több vidéki városban a nyilasok hatalomra kerülésének 60. évfordulóján.
Schmidt a totális diktatúrákról
   2004. október 16.Népszava   
Schmidt Mária szerint a magyarság történelmi emlékezete soha nem fogja elfelejteni a két totális diktatúra iszonyatát, ezért sem lehet esélye semmilyen szándéknak, amely a hozzájuk kapcsolódó eszméket élteti.
Pokorni az igazak emlékfaláról
   2004. október 16.Magyar Nemzet   
Sztehlo Gábor evangélikus lelkészre emlékezett a Fidesz a budai Várban, arra az emberre, aki a nyilas diktatúra idején összesen 1540 zsidó gyermeket és 400 felnõttet mentett meg az elhurcolástól.
Infó Hírmûsor
   2004. október 15.Infó Rádió   
A múlt árnyai címmel tartottak tudományos konferenciát a nyilas megszállás hatvanadik évfordulóján a XX. Század Intézetben.
Déli Krónika
   2004. október 15.Kossuth Rádió   
A múlt árnyai címmel rendezett konferenciát a XX. Század Intézet.
A Terror Háza az analfabétáknak készült?
   2004. október 15.Magyar Nemzet Online   
A múzeum vezetõsége szerint a cikk a magyar társadalomról is elítélõen szól. A múzeum, amely az Orbán-kormány büszkesége, mára templommá vált, ahol a terror áldozatait megsirathatják. A zsidóüldözéseket úgy állítják be, mint néhány politikus mûvét. Gerhard Seewann Magyarország-szakértõ szerint az üzenet a következõ: "Mi nem voltunk ott. Mi mindig csak áldozatok voltunk."
Megemlékezések a nyilas hatalom áldozataira
   2004. október 15.Hír Tv   
Sok ezren emlékeznek délután a nyilas hatalom áldozataira a budapesti Terror Háza elõtt. Miután a magát hungaristának valló Magyar Jövõ Csoport erre a napra hirdette meg demonstrációját, az MSZP és az SZDSZ, illetve több civil szervezet együtt tüntet majd a nyilas eszmék ellen. Az újnyilasok végül mégsem demonstrálhatnak. Az SZDSZ Új Generáció ugyanis ugyan erre a helyszínre közterület-foglalási engedélyt kért és kapott a fõvárosi önkormányzattól.
Mindenkinek megvan a maga keresztje
   2004. október 15.Élet és Irodalom   
1998-ban a Terror Házában dolgoztam. Igaz, akkor még nem volt ilyen rémisztõ neve a Perilmutter család egykori Andrássy úti palotájának. A huszadik századi rémségeknek helyet adó épületet akkoriban csak Andrássy út hatvanként hívta a köznyelv. Az épület aligha volt palota, amikor Feszty Adolf tervei alapján felépült az 1880-as években. Polgári lakóháznak szánták építõi és építtetõi. A polgár akkortájt azt jelentette, amit az akkor alakuló polgári világban jelenthetett: nem arisztokrata, nem fõúr, nem hivatalnok és nem proli. Ügyvédi irodánk 1997 nyarán az egykori Perlmutter-ház elsõ emeletét bérelte ki.
DunaTV Híradó
   2004. október 15.DunaTV   
A XX. Század Intézetben tudományos konferencia keretében történészek részvételével elemezték a nyilas korszakot.
A másik oldal
   2004. október 15.Népszabadság   
Az elmúlt napokban egész szép csoportosulás volt a Terror Háza elõtt. Vödörszám álltak már ott a szálanként egybehordott virágok, az óriásplakát méretû aláíróíveken pedig nehéz volt üres helyet találni. Budapest népe, lám, igent mondott a felhívásra: tiltakozott az újnyilasok ellen.
Ez nem vicc
   2004. október 15.Magyar Namzet   
Ma, október 15-én színház lesz az Andrássy úton. Egy ház elõtt. Ahol a borzalom volt a fõbérlõ, hosszú éveken át. Színház készülõdik az Andrássy úton. Nem népszínmû, nem vaskos vásári komédia rossz ripacsok magamutogatása csupán. Bevezetõ már volt. A matinén túl vagyunk. A matinét rábízták Zuschlagra, Újhelyire, Aratóra, a fagyizó Gyurcsányra. Odamentek, vihorásztak, aztán ellentmondást nem tûrõ hangon felszólították a jobboldalt, határolódjon el a nyilasoktól. Tartuffe-ök, farizeusok, ripacsok.
A(z egyik) „háziszerzõ” belekotyog
   2004. október 15.Élet és Irodalom   
Távol áll tõlem, hogy valamiféle döntõbíróként lépjek fel a mintegy másfél éve dúló Gerõ András kontra ÉS vitában (Gerõ András: A szabadság szemete, ÉS, 2004/41.). Már csak azért sem veszem magamnak ezt a bátorságot, mert tudós kollégám szívós kitartással engem többek között, leginkább éppen „vitazárójában", arról is meggyõzött, hogy itt sokkal többrõl van szó, nevezetesen, napjaink liberális közbeszédérõl.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria