magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Beszélgetés Schmidt Máriával
   2004. október 7.Nap-kelte   
Schmidt Mária Terror Háza Múzeum igazgatója a vendégünk, jó reggelt kívánok!

Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum fõigazgatója: - Jó reggelt kívánok!

Mv.: - A múzeum szeretné megtalálni mindazokat az állampolgárokat, élõket és holtakat, akik 1944-ben, amikor a zsidókat üldözték, Magyarországon segítettek az üldözötteknek. Ez mi akar lenni, egy teljes kompendium, egy teljes jegyzéke mindazoknak, amennyire lehetséges mindazoknak, egy országos jegyzék?
Juhász Gábor a Terror Házánál : "Virággal az új nyilasok ellen"
   2004. október 7.MTI   
Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára egy szál virágot helyezett el csütörtökön a Terror Háza elõtt, ezzel csatlakozva a "Virággal az új nyilasok ellen" elnevezésû, egy napilap által meghirdetett akcióhoz. "A régi és az új nyilasoknak el kell tûnniük a közéletbõl" - írta Juhász Gábor az Andrássy úti épületnél felállított transzparensre. A szocialista politikus hozzátette: ezeknek az eszméknek nincs helyük a XXI. századi európai Magyarországon.
Tumultus
   2004. október 7.Magyar Nemzet   
Bemondta a rádió, hogy aki teheti, kerülje el az Oktogont, mert tumultus keletkezett amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc fagylaltot vásárolt. Azt nem részletezte az útinform, hogy a tumultus az újdonsült kormányfõ rajongóiból, kritikusaiból, netán testõreibõl keletkezett-e - mindenesetre nem ártott volna némi elõzetes figyelmeztetés, mert akkor talán nem vesztegelek annyit a körúti dugóban a miniszterelnök édesszájúsága miatt.
Klió ártatlansága
   2004. október 7.168 Óra   
Az még Magyarországon is ritka hóbort, hogy valaki Szálasi Ferencet szellemi atyjaként vállalja. Van-e önmagán túlmutató jelentõsége annak, hogy a történet szereplõje fiatal bölcsész? Milyen áttételeken szivárognak be szélsõjobbos pedigréjû eszmék a magyar közéletbe? A történettudomány közvetítésével, vagy a „hétköznapi tudat” által? Mi végre ez a csontvázforradalom?
A közvélemény szerint a nácik veszélyesebbek mint a kommunisták
   2004. október 6.Index.hu   
A magyar társadalom békéjét, a köznyugalmat sokkal jobban veszélyeztetik a szélsõjobboldali, neonáci eszmék, mint a szélsõbaloldali, kommunisták, derül ki a Marketing Centrum felmérésébõl. A telefonos háztartásban élõk 78 százaléka hallott arról, hogy október 15-én a nyilas hatalomátvétel 60-ik évfordulóján megemlékezõ demonstrációt hirdettek a Terror házához , ám a demonstrációt szervezõ Magyar Jövõ Csoport, illetve Bácsfi Diána neve csak a hívottak 64 százaléka számára hangzott ismerõsen.
Lomnici Zoltán egyedül hajt fejet a nyilas terror áldozatai elõtt
   2004. október 6.Népszava Online   
A fõbíró vallja, hogy a szélsõséges nézetekkel és cselekedetekkel szemben a társadalmi összefogás a legfontosabb. Ugyanakkor Lomnici Zoltán - mivel bíróként tartózkodnia kell a politikai tevékenységtõl - kijelentette: nem vesz részt az október 15-ére a terror Háza elé meghirdetett antifasiszta demonstráción, hanem egyedül, a Holokauszt Emlékközpontnál hajt fejet a nyilas terror áldozatainak emléke elõtt.
Hétfõn elfogadja a T. Ház a náciellenes nyilatkozatot
   2004. október 6.Népszava   
Múlt vasárnap óta a Terror Háza elõtt, a Szálasi puccs évfordulójára tervezett nyilas-emlékünnepség helyszínén folytatódik a Népszava antifasiszta akciója. Felhívásunkban azt követeljük, hogy szülessen olyan törvény, amely egyszer s mindenkorra megtiltja Magyarországon a nyílt színi fasiszta demonstrációkat. Szeptember 26-án az elsõ háromezer támogató nevében helyeztünk el egy-egy szál virágot a helyszínen, s kértük minden jóérzésû honfitársunkat, hogy október 15-ig látogasson el az Andrássy útra, tegyen le egy szál virágot és aláírásával is csatlakozzon felhívásunkhoz.
Gyurcsány és Medgyessy is eljön a Terror Háza elé
   2004. október 5.MTV - Híradó   
Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter is részt vesz október 15-én a Terror Házánál tervezett tüntetésen. A demonstrációt az SZDSZ éj Generációja kezdeményezte a szélsõséges nézetek elleni tiltakozásul. A miniszterelnök tegnap csatlakozott a Népszava "Virággal az új nyilasok ellen" elnevezésû akciójához, és egy szál virágot helyezett el a Terror Házánál.
A nap embere
   2004. október 5.Népszava   
A miniszterelnök tegnap virágot helyezett el a Terror Háza elõtt és aláírta a Népszava f elhívását az újnyilasok ellen. Eddig a protokolláris hír.
A nyilas terror áldozatairól való közös megemlékezésre kérte a polgárokat a kormány
   2004. október 5.MTI   
A nyilas terror áldozatairól való közös megemlékezésre kérte a kormány nevében a polgárokat Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára kedden, napirend elõtt a parlamentben. A kormány felkéri a polgárokat, hogy tegyék félre politikai ellentéteiket, és október 15-én együtt emlékezzenek meg a nyilas terror áldozatairól - közölte az államtitkár, reagálva Juhász Gábor felszólalására. Az MSZP-s politikus arról beszélt, hogy a törvény erejével kell fellépni az ordas eszmékkel szemben.
Gyurcsány Ferenc is csatlakozott a Népszava akciójához
   2004. október 5.Népszava   
Legyen világos az új kormány megalakulásának már az elsõ napján, hogy vannak dolgok, amelyekben nincsen alku. A demokrácia arról szól, hogy a világ legtöbb dolgában lehet alkudni. De nincs alku a kirekesztésrõl, az antiszemitizmusról és a rasszizmusról - jelentette ki tegnap Gyurcsány Ferenc kormányfõ, aki Budapesten a Terror Háza elõtt felkereste a Népszava által indított „Virágokkal az újnyilasok ellen" mozgalom emléktábláját.
Megint a hungaristákról vitáztak a parlamentben
   2004. október 5.Index.hu   
A gyülekezési törvény megalkotásának idején még nem számíthattak nyilas szervezkedésre, így a jogszabályt módosítani kell, mondta Juhász Gábor, MSZP-s képviselõ a keddi parlamenti vitán. Frakciótársa, Hankó Faragó Miklós szerint szigorú büntetõjogi fellépésre ma nincs lehetõség. Eközben a pártok hamarosan megegyeznek a szélsõségeket elítélõ politikai nyilatkozat szövegében. A kormánypártoknak leginkább "szerkezeti és stiláris jellegû" változtatási javaslataik vannak a Fidesz által benyújott tervezettel kapcsolatban.
Egyszer be kellene fejezni a második világháborút
   2004. október 5.Magyar Nemzet   
Schmidt Mária szerint a nemzetbiztonsági szolgálatnak a maroknyi újnyilas minden lépésérõl tudnia kellett

Nem lehet nem észrevenni, hogy a baloldal mindenképpen fa sisztaellenes tüntetést akar szervezni, ezért nem lép fel határozottan a maroknyi újnáci csoport ellen - mondja Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója. Szerinte ezzel magyarázható, hogy a kormányhatalom, amely a legkomolyabb szigorral, szinte brutálisan lépett föl több esetben, amikor saját pozícióját féltette, most nem használja fel törvényes eszközeit pár nyilassal szemben. A történész úgy véli, a kérdéses legitimációjú kabinet azért kényszerül erre a kétségbeesett lépésre, mert nincs más új üzenete, amivel fogyatkozó választói bázisát egyben tarthatná, mint az antifasiszta harc.
Gyurcsány Ferenc a Terror Házánál - A megemlékezés után fagyizni ment a miniszterelnök
   2004. október 4.Hír TV   
Gyurcsány Ferenc is elhelyezte virágait a Népszava Terror Háza elõtti emlékhelyén. A miniszterelnök az október 15-ére tervezett nemzetiszocialista tüntetés helyszínén a baloldali újság fõszerkesztõjének társaságában tiltakozott Bácsfi Diánáék akciója ellen. A kormányfõ a rövid megemlékezés után az Oktogon egyik cukrászdájába sietett.
Megbeszéljük
   2004. október 4.Klub Rádió   
Megbeszéljük. Bolgár György és a hallgatók mûsora. Ma a hallgatók beszélgetõtársa Dési János. A mûsor telefonszámai 06-1-387-8452 és 06-1-387-8453.
A hungarista tüntetés napján zárva tart a Terror Háza
   2004. október 4.Index.hu   
A Terror Háza Múzeum azon magyar állampolgárok felkutatására indít akciót, akik a vészkorszakban saját és családjuk életét kockára téve segítettek az üldözötteknek - közölte Schmidt Mária.
Hírek
   2004. október 2.Kossuth Rádió   
Olyan magyarokat keres a Terrorháza, akik náci vészkorszakban mentették az üldözötteket. A fõigzgató sajtótájékoztatójáról tudósít Géczi Mária. A múzeum azokat a magyar állampolgárokat szeretné megtalálni, akik a vészkorszakban saját és családjuk életét kockáztatva segítettek az üldözötteken. A cél egy írott visszaemlékezésekbõl, illetve a túlélõkkel, szemtanukkal vagy még élõ embermentõkkel készített interjúkból összeállított dokumentációs bázis létrehozása. Az információ gyûjtéséhez az adatbiztos is hozzájárult. Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum fõigazgatója a Magyar Jövõ Csoport által október 15-ére a múzeum elé tervezett demonstráció kapcsán elmondta, hogy a vezetõség úgy határozott, hogy aznap a múzeum zárva lesz.
Több ellendemonstráció várható a hungarista tüntetés idején
   2004. október 2.Népszava   
Több ellentüntetést is meghirdettek október 14.-re és 15.-re a Terror Háza elé, az Andrássy út rá. Itt tartja ugyanis október 15-én demonstrációját Szálasi hatalomra jutásának 60. évfordulója alkalmából a Bácsfi Diána vezette, magát hungaristának valló Magyar Jövõ Csoport.
Hõsöket keres a Terror Háza
   2004. október 2.PolitikaFórum   
A múzeum azokat az állampolgárokat szeretné megtalálni, akik a vészkorszakban saját és családjuk életét kockáztatva segítettek az üldözötteken. A cél egy írott visszaemlékezésekbõl, illetve a túlélõkkel, szemtanúkkal, vagy még embermentõkkel készített interjúkból összeállított dokumentációs bázis létrehozása. Az információgyûjtéséhez az adatvédelmi biztos is hozzájárult. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója a Magyar Jövõ Csoport által október 15-ére a múzeum elé tervezett demonstráció kapcsán elmondta, hogy a vezetõség úgy határozott, hogy aznap a múzeum zárva lesz.
Emberek az embertelenségben
   2004. október 2.Hajdú-Bihari Napló   
A Terror Háza Múzeum azon magyar állampolgárok felkutatására indít akciót – Emberek az embertelenségben címmel –, akik a legszörnyûbb üldöztetések idõszakában saját és családjuk életét kockára téve segítettek az üldözötteknek – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a múzeum fõigazgatója. Schmidt Mária beszámolt arról: felhívással fordulnak minden olyan magyar állampolgárhoz, akik ismernek ilyen személyeket, illetve történeteket, hogy hívják fel az 1/374-2606-os telefonszámot vagy írjanak a muzeum@ terrorhaza .hu e-mail-címre.
1 mondatban
   2004. október 2.Magyar Hírlap   
Felkutatják azokat a magyar állampolgárokat, akik a vészkorszakban saját és családjuk életét kockára téve segítettek az üldözötteknek közölte Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója.
Akik emberek maradtak
   2004. október 2.Magyar Nemzet   
A Terror Háza Múzeum a magyar holokauszt hatvanadik évfordulóián a Magyar tragédia 1944 címû programsorozatban a tegnapi naptól kezdõdõen egy évig tartó akciót indít azon magyar állampolgárok felkutatására, akik a ; vészkorszakban saját és családjuk életét kockára téve segítettek az üldözötteken. Olyanok jelentkezését várják, akik ismernek, ismertek ilyen embereket, s el tudják mesélni történetüket. Ugyanis a holokauszt felett akkor térhetünk napirendre -mondta Schmidt Mária, az intézmény igazgatója a tegnap tartott tájékoztatón -, ha már elvégeztük a gyászmunkát, elsirattuk az áldozatokat, megbüntettük a tetteseket.
A Terror Háza zárva tart a hungarista tüntetés napján
   2004. október 2.ma.hu   
A Magyar Jövõ Csoport október 15-ére meghirdetett Terror Háza elõtti demonstrációja - az esetleges kegyeletsértés - miatt a múzeum aznap nem nyitja ki kapuit - jelentette be Schmidt Mária. Az intézmény vezetõsége tudományos konferenciával is felhívja a társadalom figyelmét a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulójára.
BRFK: törvényes volt a Magyar Jövõ Csoport eddigi tüntetései
   2004. október 1.Index.hu   
A Magyar Jövõ Csoport (MJCS) demonstrációinak várható nagy létszáma akadályozta volna a gyalogosokat, a tömegközlekedési és esetlegesen a közúti jármûforgalmat az Erzsébet téren - indokolta a napilapnak megküldött tájékoztatásában a Budapesti Rendõr-fõkapitányság, hogy miért tiltotta be Gergényi Péter a hungaristák öt rendezvényét. Az MJCS szeptemberben és októberben összesen öt alkalommal tartott gyûlését nem engedélyezte a budapesti fõkapitány.
A vészkorszak üldözötteinek segítõit keresi a Terror Háza
   2004. október 1.Magyar Nemzet Online   
A múzeum felhívásában azon emberek segítségét kéri, akiknek tudomásuk van olyan magyar állampolgárokról, akik a vészkorszakban saját és családjuk életét kockára téve segítettek az üldözötteken. A Terror Háza célja, hogy dokumentációs bázist hozzon létre visszaemlékezésekbõl, illetve túlélõkkel, szemtanúkkal vagy még élõ embermentõkkel készített interjúkból - olvasható a múzeum honlapján.
Terror Háza - embermentõket keresnek
   2004. október 1.Duna TV   
A Terror Háza Múzeum a magyar holokauszt 60. évfordulójára történõ megemlékezés-sorozat keretében akciót indít azoknak a magyar állampolgároknak a felkutatására, akik a vészkorszakban saját és családjuk életét kockára téve segítettek az üldözötteken.
Zsidómentõket keres a Terror Háza
   2004. október 1.Origo.hu   
Olyan embereket keres a Terror Háza Múzeum, akik a második világháborúban zsidókat mentettek meg a haláltól. Interjú készítenek velük, és a róluk szóló visszaemlékezésekkel együtt nyilvános adatbázist készítenek a magyarországi embermentõkrõl.
Hírek
   2004. október 1.Rádió C   
Olyan embereket keres a Terror Háza Múzeum a holokauszt 60.évfordulója alkalmából, akik a második világháborúban zsidókat mentettek meg a haláltól. A múzeum egy dokumentációs bázist akar létrehozni, ahol írott és szóbeli visszaemlékezések lesznek ezekrõl az emberekrõl. A múzeum gyûjteménye szabadon kutatható lesz.
Egy villa új ruhája
   2004. október 1.Népszabadság   
Az Andrássy út Hõsök tere felõli szakasza lassan, de biztosan nyeri vissza a fõváros fõútvonalához illõ reprezentatív szerepét, régi formáját és eleganciáját. Nem egyszerûen a felújított homlokzatoknak vagy a tisztára vakolt házfalaknak köszönhetõ, hogy ismét bekerült a vérkeringésbe, inkább olyan emblematikus épületekre érdemes gondolni, mint a Terror Háza sokat vitatott, de kétségtelenül karakteres tömbje, vagy a nemrégiben átadott KOGArt mûvészeti és kulturális központ felújított és újragondolt épülete. A sorban máris újabb, bár jelentõségét tekintve talán kevésbé feltûnõ példa következik: egy irodaházzá alakult villa az Andrássy út 121.-ben.
Hungarista tüntetések: a rendõrség indokol
   2004. október 1.Népszabadság   
A Magyar Jövõ Csoport (MJCS) demonstrációinak várható nagy létszáma akadályozta volna a gyalogosokat, a tömegközlekedési és esetlegesen a közúti jármûforgalmat az Erzsébet téren - indokolta lapunknak megküldött tájékoztatásában a Budapesti Rendõr-fõkapitányság, hogy miért tiltotta be Gergényi Péter a hungaristák öt rendezvényét.
A Terror Háza zárva tart a hungarista tüntetés napján
   2004. október 1.Hír TV   
A Magyar Jövõ Csoport október 15-ére meghirdetett Terror Háza elõtti demonstrációja - az esetleges kegyeletsértés - miatt a múzeum aznap nem nyitja ki kapuit - jelentette be Schmidt Mária. Az intézmény vezetõsége tudományos konferenciával is felhívja a társadalom figyelmét a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulójára.
Egyre többen tiltakoznak a nyilastüntetés miatt
   2004. szeptember 30.Népszava   
Vasárnap délután óta a Terror Háza elõtt, a Szálasi-puccs évfordulójára tervezett nyilas-emlékünnepség helyszínén folytatódik a Népszava antifasiszta akciója. Felhívásunkban azt követeljük, hogy szülessen olyan törvény, amely egyszer s mindenkorra megtiltja Magyarországon a nyílt színi fasiszta demonstrációkat.
Megbeszéljük
   2004. szeptember 30.Klub Rádió   
Megbeszéljük. Bolgár György és a hallgatók mûsora. Ma a hallgatók beszélgetõtársa Vicsek Ferenc. A mûsor telefonszámai: 06-1-387-8452 és 06-1-387-8453.

Vicsek Ferenc: - Köszönöm szépen hogy várt.

Hallgató: - Igen, itt vagyok. Természetes. Nekem fontos. Azt szeretném mondani a stílust illetõen, hogy rendkívül meglepõ lehet a Fideszesek számára akiket Lengyel László farkasoknak nevezett, akik elõbb-utóbb elharapják az öregek torkát. égy rendkívül meglepõ lehetett számukra, ahogy Gyurcsány Ferenc válaszolt, illetve nem válaszolt a kérdéseikre. Amelyek durvák voltak, dehát mondom, minõsítse ezt egy hozzáértõ és objektív szakember. Én Kéri Lászlóban bízom.
Betiltott hungarista tüntetések
   2004. szeptember 29.Népszabadság   
Nyílt levélben kéri fel a közjogi méltóságokat és a parlamenti pártok vezetõit az SZDSZ ifjúsági tagozata, hogy október 15-én közösen fejezzék ki a náci és nyilas eszmék elutasítását. A meghívót bejelentõ Gusztos Péter, az Új Generáció alelnöke szerint az ország vezetõ politikusainak, pártállástól függetlenül, kötelességük demonstrálni, hogy elutasítanak mindenfajta diktatúrát, és egyúttal hitet kell tenniük a demokrácia mellett. Az Új Generáció már tavaly is tartott megemlékezést a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a Terror Háza elõtt, az idén azonban a hungarista Magyar Jövõ Csoport is bejelentette, hogy demonstrálni akar az Andrássy úton.
Felmentették a fõvárosi közigazgatási hivatal vezetõjét
   2004. szeptember 29.Infó Rádió   
A posztjáról felmentett fõvárosi közigazgatási hivatalvezetõ jó szakember ugyan, a miniszterelnöknek azonban jogában áll megválasztani azt, hogy kikkel kíván együtt dolgozni. Ezt a fõpolgármester mondta a közigazgatási hivatalvezetõ felmentésével összefüggésben. Demszky Gábor sajtótájékoztatójáról tudósít.
Közös megemlékezésre hívják a közjogi méltóságokat
   2004. szeptember 29.Népszava   
Vasárnap délután óta a Terror Háza elõtt, a Szálasi-puccs évfordulójára tervezett nyilas-emlékünnepség helyszínén folytatódik a Népszava antifasiszta akciója. Felhívásunkban azt követeljük, hogy szülessen olyan törvény, amely egyszer s mindenkorra megtiltja Magyarországon a nyíltszíni fasiszta demonstrációkat. Vasárnap az elsõ háromezer támogató nevében helyeztünk el egy-egy szál virágot a helyszínen, s kértük minden jóérzésû honfitársunkat, hogy október 15-ig látogasson el az Andrássy útra, tegyen le egy szál virágot és aláírásával is csatlakozzon felhívásunkhoz. Az elsõ táblák már beteltek, s szerkesztõségünkbe is folyamatosan érkeznek a támogató e-mailek és telefonok.
A torreádor és a bika
   2004. szeptember 29.Magyar Hírlap   
Eörsi István a személyemet kritizáló írásában az enyémet „derûvel olvasva” - kétségbe vonja, majd megfeddi a tárgyilagosságomat. Sajnos, írásomnak már a címét, annak elsõ sorát és az idézett törvény lényegét sem értette meg (a „jóhírnév” jogi mûszó, tartalmát és védelmét évtizedek óta törvény szabja meg), Engedelmükkel, ezt újból nem ismertetném.
Híradó
   2004. szeptember 28.Duna TV   
Az SZDSZ - és a párt éj Generáció nevû ifjúsági szervezete - nyílt levélben kéri a közjogi méltóságokat és a közélet szereplõit, hogy vegyenek részt október 15-én a nyilas hatalom áldozataiért a Terror Háza Múzeum elõtt rendezendõ megemlékezésükön. Az SZDSZ fontosnak tartja, hogy a közjogi méltóságok közösen fejezzék ki: elutasítják a náci és nyilas eszméket és azok örökségét. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke bejelentette: a párt vezetése és kormányba delegált tagjai jelen lesznek a megemlékezésen.
Hírek
   2004. szeptember 28.Rádió C   
A szabad demokraták ifjúsági tagozata meghívta a politikai közélet szinte valamennyi vezetõjét az október 15-ére, a Terror Háza elé szervezett tüntetésükre. Gusztos Péter, az SZDSZ új generációjának szóvivõje mûsorunknak elmondta: azokat az embereket várják, akik egyetértenek velük abban, hogy a náci és nyilas gondolatoknak, és azok képviselõinek nincsen helye az ország közéletében.
Kontra
   2004. szeptember 28.Klub Rádió   
Eörsi István jogerõsen pert vesztett Schmidt Máriával szemben, mert a sajtóban züllöttnek nevezte. A Fõvárosi Ítélõtábla döntése szerint a közírónak 300 ezer forintot kell megfizetni a 20. század intézet fõigazgatója részére. Schmidt Mária közleménye szerint azért indított polgári pert Eörsi István ellen, mert tavaly az Élet és Irodalom címû hetilap hasábjain többek között azt írta róla, mármint Schmidt Máriáról, közéletünk jobboldalának legzüllötte figurája, történelem hamisításra specializálódott üzletasszony és biznisz értelmiségi párt holdudvaronc. A telefonvonalban Eörsi István közíró, jó estét kívánok.
Beszélgetés Suchmann Tamással
   2004. szeptember 28.Nap-kelte   
Suchman Tamás szocialista országgyûlési képviselõ a vendégünk, aki, ha szabad így mondanom, hogy az ötletgazdája annak a gyertyafényes tiltakozásnak amely október 16-án lesz majd a Kossuth téren, és szeptember 8-án volt amikor ön a köztársasági elnöknek, az akkori miniszterelnöknek, a parlament elnökének, az alkotmánybírósági elnöknek, valamint a Legfelsõbb Bíróság elnökének, és az akkor miniszterelnök-jelölt Gyurcsány Ferencnek írt egy felhívást, amelynek a végén javasolta ezt az október 16-i megemlékezést. Mi a lényege ennek a felhívásnak, és ön szerint milyen volt a fogadtatása, ezt azért kérdezem, mert néhány újsághírt olvastam arról, hogy nem mindenki válaszolt vissza idõben, és nem a megfelelõ módon.
Budapest, az akadályváros
   2004. szeptember 28.Magyar Nemzet   
Történtek ugyan elõrelépések, ám Budapestrõl még mindig nem mondható el, hogy a fogyatékkal élõk számára akadálymentes lenne a közlekedés - állapította meg egy most készült tanulmány. A dokumentumból kiderül, hogy január elsejétõl tömeges törvénysértés várható Budapest közterületein, tömegközlekedési eszközein, közintézményeiben és vendéglátóipari egységeiben. Ez azért fordulhat elõ, mert a jogszabályok az év végéig adnak határidõt arra, hogy az épületeket, utakat úgy alakítsák át, hogy azt a mozgáskorlátozottak, a vakok és gyengén látók, illetve a babakocsival közlekedõk is nehézség nélkül megközelíthessék.
Cinizmus, csak a cinizmus
   2004. szeptember 28.Axel.hu   
Több embert vártam az újnyilasok ellen szervezett vasárnapi demonstrációra a Terror Háza elé. Nem a mintegy ezer fõs tábort keveslem, hiszen valószínûleg - legalábbis nagyon remélem - így is többen voltunk, mint a neonáci társaság.
SZDSZ-demonstráció a náci eszmék ellen
   2004. szeptember 28.Hír TV   
Az SZDSZ ifjúsági tagozata nyílt levélben hívja meg a közjogi méltóságokat, a kormánytagokat, a parlamenti pártok vezetõit és a fõpolgármestert, október 15-re a Terror Háza elõtti megemlékezésükre. A tagozat így kíván tiltakozni a Nyilas hatalomátvétel évfordulóján a hazánkban most is jelenlévõ náci eszmék ellen.
Interjú Navrasics Tiborral
   2004. szeptember 27.Napkelte   
Mv.: - Vendégen Navracsics Tibor Orbán Viktor kabinet fõnöke, jó reggelt kívánok.

Navracsics úr, ön ott volt tegnap az antifasiszta demonstráción?

Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfõnöke: - Nem, én Veszprémben voltam tegnap.

Mv.: - Miért?

N.T.: - Mert ott van a családom.

Mv.: - De hát ilyen antifasiszta tüntetés nem sokszor van, nem fontos dolog?

N.T.: - Bizonyára fontos dolog, van aki úgy érzi, hogy olyan veszély van, ami miatt az utcára kell menni, és tüntetni, én nem érzem, hogy annyira nagy veszély lenne most jelenleg a szélsõ jobboldal Magyarországon.
Virággal a nyilasok ellen
   2004. szeptember 27.Népszabadság   
Több százan jelentek meg vasárnap délután a Terror Háza, az egykori nyilas pártközpont elõtt, az október 15-re tervezett nyilas demonstráció helyszínén a Népszava felhívására. A lap néhány nappal ezelõtt aláírásgyûjtést kezdett, egy olyan törvény születését sürgetve, amely egyértelmûen tiltja a nyilas, fasiszta demonstrációkat.
Bácsfi Szálasi-plakátokat ragasztott
   2004. szeptember 27.Index.hu   
A rendõrség az V. kerületi önkormányzatnál szabálysértés miatt tett feljelentést, miután Bácsfi Diana és három társa Szálasi Ferencet ábrázoló plakátokat ragasztott. A Magyar Jövõ Csoport október 15-én, a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a Terror Háza elõtt kíván demonstrációt tartani.
Hírek
   2004. szeptember 27.Danubius Rádió   
Az egykori nyilasvezért, Szálasi Ferencet ábrázoló falragaszok tûntek fel hajnalban Budapesten, a Belvárosban. A rendõrség négy embert jelentett fel engedély nélküli plakátragasztásért és önkényuralmi jelkép használata miatt is eljárás indult. Állítólag Bácsfi Diana, a magát hungaristának valló Magyar Jövõ Csoport vezetõje is az igazoltatottak között volt. A plakátokat maguk a szabálysértõk tüntették el a járõrök felszólítására. [A Magyar Jövõ Csoport október 15-ére felvonulást tervez a Terror Háza Múzeum elé. Az épület korábban a Nyilaskeresztes Párt székháza volt.
Újra plakátoltak Bácsfiék
   2004. szeptember 27.Budapest Rádió   
Szálasi Ferencet ábrázoló plakátokat ragasztott ki Bácsfi Diána és három társa Budapest belvárosában. A négy fõs társaság ellen szabálysértési eljárás indult. A posztereket leszedték.
Tüntettek az antifasiszták
   2004. szeptember 27.Magyar Nemzet   
A Népszava szerkesztõsége és a lap felhívására jelentkezõ szimpatizánsok a Terror Háza Múzeum elõtt tartottak tiltakozó akciót az október 15-én ugyanitt sorra kerülõ hungarista megmozdulás ellen tegnap. Hiller István (MSZP), a párt alelnöke szombaton bejelentette: a szocialisták október 15-i kongresszusán azt fogja javasolni, hogy függesszék fel a tanácskozást, és vegyenek részt az ellentüntetésen.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria