magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Felvonulás a Szálasi-puccs évfordulóján
   2004. szeptember 4.Népszabadság   
Demszky Gábor fõpolgármester felkérte Gergényi Péter budapesti rendõrfõkapitányt, hogy tiltott önkényuralmi jelkép feltüntetése miatt indítson rendõrségi eljárást a Nagykörúton feltûnt, nyilaskeresztre emlékeztetõ rajzot ábrázoló plakátok kiragasztói ellen.
Szálasi mellett és ellen tüntetnek a Terror Házánál
   2004. szeptember 3.Index.hu   
Két, ellentétes tartalmú tüntetés lesz október 15-én, a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a Terror Házánál. Az egyik szervezet a hungarista eszméket élteti, egy másik csoport pedig a hungarista-náci mozgalom örökségét és ideológiáját ítéli el.
Párttá válhat a hungarista szervezet
   2004. szeptember 3.Magyar Hírlap   
Szálasi Ferenc hatalomátvételének 60. évfordulójára utcai felvonulással emlékezik a Magyar Jövõ Csoport. A szimpatizánsok a Terror Háza épületénél helyezik el koszorúikat október 15-én. A hungaristák néhány éven belül párttá akarnak válni.
Beszélgetés Tõkés Lászlóval
   2004. szeptember 1.Duna TV   
Vendégem a stúdióban Tõkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Jó reggelt kívánok.

Tõkés László, püspök, Királyhágó-melléki Református Egyházkerület: - Kezét csókolom.

Mv.: - Református világtalálkozó volt augusztus elején Ghánában, amelyen természetesen ön is küldött volt. Itt megfogalmaztak általános célokat, feladatokat is. Többek között ön az európai régió tanácskozásán azt mondta, hogy szükség van a múlttal való szembenézésre. Mire gondolt pontosan?
Beszélgetés Szili Katalinnal
   2004. augusztus 31.Duna TV   
Mûsorvezetõ: - A stúdióban kösztön Szili Katalint az országgyûlés elnökét, MSZP elnök-jelölt már, kezeit csókolom.

Szili Katalin: - Jó reggelt kívánok önnek is és a kedves Duna Televízió nézõknek.

Mûsorvezetõ: - Az már eldõlt hogy a következõ 30 napban a lemondott miniszterelnök nem kíván részt venni a napi munkában, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt helyettesíti ebben a munkában. Az ismeretes, hogy a párt vezetése nem õt hanem Kiss Pétert támogatta, ön is ezt nyíltan vállalta. Kérdés az hogy miért õt, tehát ezt kevésbé tudja a közvélemény, tehát miért Kiss Pétert támogatták, mi szólt mellette?
Vier Monate, vierzig Jahre
   2004. augusztus 27.Süddeutsche Zeitung   
Das „Haus des Terrors” und die Erinnerungskultur in Ungarn

Vor unseren Augen verschiebt sich in diesen Tagen das historische Gedächtnis Ungarns. lm April 1944 begann die schlimmste Phase des Judenmords in Ungarn. Deutsche Truppen besetzten das mit Deutschland verbündete Ungarn, Hunderttausende ungarischer Juden wurden in Ghettos und Sammellager getrieben. lm Mai 1944 begann die Deportation von mehr als 437 000 Juden in nationalsozialistische Arbeits- und Vernichtungslager. Als im Oktober die faschistische Pfeilkreuzler-Partei die Macht übernahm und die sowjetischen Truppen näher rückten, als das Kriegsende vor der Tür stand, kehrte Adolf Eichmann, der im Juli das Land hatte verlassen müssen, wieder zurück, um sein grausiges Treiben zu vollenden. In Budapest versuchte damals der schwedische Geschäftsmann Raoul Wallenberg, so viele Juden wie möglich zu retten.
A kongresszus felelõssége
   2004. augusztus 25.Népszava   
Alig több mint három hét telt el azóta, hogy "A szocialisták új miniszterelnöke" címmel cikket jelentettem meg a Magyar Hírlap július 31-i számában. Akkor elsõsorban azt fejtegettem, hogy miért van szükség új miniszterelnökre. Nem gondoltam, hogy a dolog ilyen hamar aktuálissá válik, még kevésbé gondolkoztam konkrét személyekben. De már akkor úgy éreztem, hogy eljött az ideje azon is elgondolkozni, hogy milyen politikust állítson a kormány élére a Magyar Szocialista Párt.
A szocialisták új miniszterelnöke
   2004. augusztus 24.Magyar Hírlap   
A Magyar Hírlap július 31-ei számában megfogalmaztam, hogy Medgyessy Péternek át kell adnia a helyét. Felvázoltam, milyen új kormányfõre van szüksége a baloldalnak. Magam sem gondoltam, hogy a váltás ilyen gyorsan bekövetkezik. A miniszterelnök lemondásának okát sokan, sokféleképpen fogják magyarázni. Véleményem szerint egy több mint kétéves folyamat szükségszerû végállomásához érkeztünk, s nem a kormányfõ utolsó, kétségtelenül rossz lépése okozta saját bukását.
Fidesz-Magyar Egységes Párt
   2004. augusztus 17.Magyar Hírlap Online   
A Fidesz legutóbbi szervezeti módosulása és jobboldali egységfronttá (szövetséggé) alakulása nem új recept szerint készül. Bethlen István az 1920-as évek elején hasonló módszerrel szervezte meg az Egységes Pártot. Történelmi lecke fiúknak.
Az MTI képkincsei
   2004. augusztus 16.Magyar Hírlap   
Vödör és felmosórongy. Néhány évvel ezelõtt mindössze ezek az eszközök álltak kézre a Magyar Távirati Iroda fotóarchívumában, hogy az ott dolgozók megóvják az enyészettõl a felbecsülhetetlen értékû, hatalmas dokumentumtárat. A korábbi épületben nem jól zártak az ablakok, beázott a mennyezet, s Európa egyik legnagyobb fotónegatív-gyûjteményét a megsemmisülés fenyegette.
Szabad-e folytatni a gesztuspolitizálást?
   2004. augusztus 11.Népszava   
A gesztusok híve vagyok. Minden kapcsolatot megszépíthet, ha apró figyelmességekkel jelezzük, odafigyelünk a másikra, fontos számunkra. A szerelemben egy-egy szál virág, kis ajándék vagy csak egy röpke sms-üzenet csodákra lehet képes. Persze csak akkor, ha mindezt a másik is értékeli. Ha nem, vagy éppen leszólja kedvességünket, egy idõ után abbamarad a figyelmesség. És a kapcsolat szép lassan elszürkül vagy fel is õrlõdik. A jelek szerint a politikában sincs ez másként. Medgyessy Péternek elege lett abból, hogy gesztusait nemhogy nem viszonozták, de rendre félre is értették.
Szocialista szómágia - Beszélgetés Schmidt Máriával
   2004. augusztus 11.Hír TV   
Kóczián Péter: Az MSZP „Új magyar szociáldemokrácia” címû programja tartalmatlan, szómágia, liberális gondolatokat próbál beöltöztetni baloldali színekbe. Ez volt az egyik legkeményebb kritikája ennek a programnak, amelynek szerzõje a jobboldal egyik befolyásos véleményformáló értelmiségije, Schmidt Mária történész. Jó estét kívánok.
Lehet-e az igazság ellenében egy demokratikus rendet...
   2004. augusztus 8.Magyar Nemzet   
Két fontos írás jelent meg a nyár kezdetén, szinte azokra a napokra idõzítve, amikor az emberek többsége inkább a könnyedebb olvasmányokat keresi. Igényesség és nem évszak kérdése, hogy ki, mivel tud kikapcsolódni, azaz valójában intellektuálisan bekapcsolódni. Az egyik ilyen bekap-csolódásra alkalmat adó írás a Magyar Nemzetben jelent meg Schmidt Máriától (Felzabált ere¬detmítosz, Magyar Nemzet, július 3.), a másik egy Sólyom Lászlóval készült terjedelmes interjú, amely a Századvégben olvasható (2004.1. szám). Schmidt Mária írására Löffler Tibor reagált elsõként (Kis Jánosnak jönnie kell!, Magyar Nemzet, július 15.), jelezve, hogy a szerzõ által felvetett kérdés miért a posztkommunista erõkkel állt össze az egykori antikommunista, magát egyedül liberálisnak tekintõ SZDSZ? - mennyire fontos az egész mai helyzetünkre nézve.
A budapesti Terror Házát is megnézte a Pet Shop Boys
   2004. augusztus 5.Blikk   
Budapest - Lassan már a magyar állampolgárságot is megkérvényezheti a Pet Shop Boys, amelynek két tagja, Neil Tennant (50) és Christopher Lowe (45) igencsak sokszor járt Magyarországon. A világhírû brit duó a Szigeten tegnap lapzártánk után lépett fel.
Ébresztõ!
   2004. július 23.Népszabadság   
A június 13-i európai parlamenti választásokon az MSZP, a Medgyessy-kormány súlyos vereséget szenvedett. Úgy tûnik, hogy mind az MSZP vezetése, mind a kormányfõ megpróbálja elbagatellizálni a válság jellegét, súlyosságát. Logikus, hogy õk ezt teszik. Mûködik-e azonban a párttagok veszélyérzete, vagy kritikus hangjukat elnyeli a középszintû vezetõk, apparátusok tompító közege? Június 13-a nem egyszerûen a vezetõ ellenzéki párt kontra vezetõ kormánypárt közötti 14 százalékos különbséget, hanem az MSZP átfogó szerkezeti, mozgalmi, értékrendi és személyi válságát hozta felszínre. Június 13-án kudarcot vallott a kormány, és megbukott az MSZP egész elnöksége. Természetesen kivételt képeznek azok a „renitensek”, akik vállalták kritikájukat, holott ezért annak idején csak szidalmazást kaptak.
"Fiúk fel a fejjel, az óra közel..."
   2004. július 20.Gondola   
Az ÕV Túra a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség rendhagyó mozgó tábora, amelyre Clevelandból, Buenos Airesbõl, Szabadkáról és Komáromból is érkeznek a magyarság megmaradásáért dolgozó fiatal vezetõk.
Gyorsbüfé garanciával
   2004. július 19.Magyar Nemzet   
Az új magyar szociáldemokrácia programja neoliberális szómágia baloldali köntösben

„Eltelt tizenöt év. Magyarország ma szabad és igazságtalan.” Ezzel a rendkívül eredeti és mélyenszántó gondolattal nyitja, majd végig ezen a színvonalon folytatja az MSZP vitairata az új magyar szociáldemokrácia programját. Pedig igazi intellektuális izgalommal láttam hozzá a harmincegy oldal terjedelmû, az internetrõl letölthetõ anyag tanulmányozásához.
Politika, kis „p”-vel
   2004. július 19.Magyar Hírlap   
Vitriolos hangú vezércikkben kommentálta a minap a Le Monde Chirac elnök július 14-ei tévéinterjúját. Azt tette szóvá a lap, hogy miközben Franciaországnak nagy horderejû reformokra volna szüksége, az államfõ személyes perpatvarain füstölög. Konfliktusán ifjú vetélytársával, Nicolas Sarkozy pénzügyminiszterrel. Az Élysée-palota a készülõ költségvetésbõl nagy részt hasítana ki a honvédelem fejlesztésére, a miniszter viszont ezt inkább szociális célokra fordítaná, amikor hite szerint a terrorizmuson kívül éppen senki sem fenyegeti az anyaföldet.
Napi sajtószemle
   2004. július 16.Magyar Nemzet   
Magyarországon megkezdõdött az utolsó erõfeszítés, hogy felkutassanak náci bûnösöket, írja az angol nyelvû izraeli lap. A Wiesenthal-központ erõfeszítése Magyarországon kritikai hangokkal vegyült. Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza Múzeum igazgatónõje elmondta, hogy a kampány ellentmondásos és eredményessége kétséges. Sokkal jobb lenne, ha a nyomravezetõnek beígért jutalmakat arra használnák fel, hogy odaadnák azoknak, akik segítettek zsidókat bújtatni.
Torturizmus
   2004. július 16.Népszabadság   
"Budapest második vonalbeli, mérsékelten turistabarát desztináció. A turista nem kap megfelelõ információt, a kitáblázás nem megfelelõ, hiányoznak a nyilvános illemhelyek" - állapítja meg az április végén összeállított Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia, amit a kormány várhatóan õsszel akar megtárgyalni. Igen, a kérdés az: hogyan jut el a külföldi Budapestre, hogyan tájékozódik a városon belül, végül hogyan jut ki innen? Már ha ebbõl a városból van kiút.
Nem a hangzatos jelszavakon múlik...
   2004. július 16.Népszava   
Ez az ország a hangzatos jelszavakhoz szokott ország, szép, sikeres, örömteli, mosolygós üzenetet fogad szívesen. A "problémás" kormányzástól félni kell, fenntartásokkal kell fogadni, ha valami olyan változás van készülõben, ami a zsebeket érinti. Nincs tolerancia. Elfelejtették a tanárok, az orvosok a fizetésemelést, a kismamák a gyeskorrekciót, a nyugdíjasok az emeléseket. Ha mondjuk õk valamennyien elmentek volna szavazni, az EP-választáson biztosan egész más lett volna az eredmény. De úgy látszik, jobban hatnak az olyan jól csengõ, de egyébként teljesen üres jelszavak, mint hogy A jövõ elkezdõdött, Egy a tábor... Hajrá Magyarország! - itt tartunk most.
Nácikra vadásznak Magyarországon
   2004. július 15.Hir TV Online   
A vészkorszak bunöseirol információkat gyujt az izraeli Simon Wiesenthal Központ, a felhalmozott adatok alapján pedig feljelentést tesz a magyar szerveknél. A történészek szerint kevés az esély, hogy bárkit is perbe fogjanak 60 évvel az események után. A háború után ugyanis a magyar hatóságok kiemelt szigorral csaptak le a bunösökre.
Kis Jánosnak jönnie kell!
   2004. július 15.Magyar Nemzet   
Felzabált eredetmítosz címû írásában (MN, 2004. VII. 3.) Schmidt Mária hosszasan elemezte az SZDSZ politikai meghasonlását és Kis János, az SZDSZ máig megkérdõjelezhetetlen szellemi vezére egyoldalú és dogmatikus helyzetelemzéseit. Tihanyi Örs a számok tükrében mutatta ki (MN, 2004. VII. 8.) a választási eredményekbõl táplálkozó szabad demokrata politikai derûlátás alaptalanságát. Kiszelly Zoltán az SZDSZ politikai túlélésének egyetlen esélyét abban látja (MN, 2004. VII. 13.), hogy a szabad demokraták - tanulva 1994 utáni sorsukból - valóban kiléphetnek a koalícióból. Tihanyi szerint Kis Jánosnak és Bauer Tamásnak más - a koalíció politikájának meddõ kritizálásával foglalkozó - értelmiségiekkel együtt történelmi felelõssége van abban, hogy ideáig süllyedt a rendszerváltozás pártja.
Nemzetilépcsõ-mentés
   2004. július 13.Népszabadság   
Petõfi ugyan sosem szavalta el itt a Nem¬zeti dalt, de ezenkívül gyakorlatilag min¬den megtörtént a Magyar Nemzeti Mú¬zeum fõbejáratához vezetõ széles lépcsõ¬soron. Jártak itt forradalmárok és meg¬szálló seregek, díszõrség szállította a ko¬ronát, és katonai szállítóegység a kõszik¬lába vájt õskori tûzhelyet, daloltak és táncoltak, tartottak politikai demonstrá¬ciót és forgattak filmet. Olyasminek azonban, amit az utóbbi hetekben látni a Múzeum körúton, eddig nem sokszor volt tanúja Budapest. Jelesül, hogy nem vezet lépcsõsor a fõbejárathoz.
A Terror Háza holokauszt megemlékezései
   2004. július 10.Magyar Hírlap   
A Terror Háza a holokauszt 60. évforduló¬ján két megemlékezést is rendezett. A föld¬szinten a Hetedíziglen címû látható, a gyermekáldozatok emlékére, a harmadik emeleten a Magyar tragédia, 1944 mind¬kettõ egy-egy teremben. Igen jelentõsnek tartom a címadást, amellyel a magyar holokauszt magyar mivoltát és felelõsségét jelezte a rendezés, és ezzel lehetõséget te¬remtett a megnyitó házelnöknek arra, hogy errõl ugyanígy nyilatkozzék.
Halász János képviselõ felszólalása a Parlamentben
   2004. július 9.Magyar Országgyûlés   
Ezzel az utolsó napirendi pontunk végére értünk, és most a napirend utáni felszólalások következnek. Elsõként megadom a szót Halász János képviselõ úrnak: "Mit ünnepelnek és mit nem ünnepelnek a szocialisták?" címmel.
Informális üzenetek
   2004. július 5.Népszabadság   
Reformok, a gazdasági versenyképesség javítása, munkahelyteremtés - ezek voltak a visszatérõ témák a korábbi informális kormányüléseken. Ezek voltak most is. Csakhogy a korábbi, a hagyományos ülések kötött napirendjét és formáit mellõzõ megbeszéléseken az elõbbi témákat gyakorta egyéb mondanivalóval is kiegészítették, azzal nevezetesen, hogy valamiféle erõs, de könnyen érthetõ politikai üzenetet is próbáltak megfogalmazni a résztvevõk.
Felzabált eredetmítosz
   2004. július 5.Magyar Nemzet   
A demokrácia erkölcsi állapotáról, avagy ki nézzen a nagy tükörbe

"Kétszárnya van a magyar nemzetnek,
mellyel a magasba emelkedik."
Gróf Apponyi Albert

Kis János meghatározó szereplõje a magyar közéletnek. Az állampárti diktatúra utolsó évtizedeiben sokunknak mutatott példát civil kurázsiból. Jó néhányan tanultuk meg tõle, hogy a hatalommal szembe lehet, sõt szembe is kell helyezkednünk ahhoz, hogy megõrizhessük erkölcsi tartásunkat, hûek maradhassunk önmagunkhoz. Õ példázta a számunkra azt is, hogy a hivatalosságon, a pártállami kereteken kívül is van élet Magyarországon. És hogy a margón, illetve az azon kívüli létezés gyakran több méltóságot, elismerést nyújt, mint a diktatúra kínálta karrier, arról nem is beszélve, hogy szinte minden esetben szórakoztatóbb, érdekesebb és izgalmasabb életet jelent.
Tömeg és kultúra
   2004. július 2.Magyar Narancs   
Pár évvel ezelõtt legfeljebb egy olyan kalandot nevezhettem Múzeumok éjszakájának, ha szombat este az egykori törzshelyen régen látott nõismerõsbe botlottam, miközben a háttérben a Tunyogi Rock Bánd muzsikált. Arra persze még a huszadik kisfröccs után sem gondoltam, hogy másutt, akár a múzeumokban is folytatódhat a nosztalgiába forduló történet. És még tárlatvezetés is van. Az idén viszont már egy szóda sem kellett az ilyen hóbortos ötlethez.
Megújult a zsinagóga Hódmezõvásárhelyen
   2004. június 22.Népszabadság   
Újra hitéleti célokat szolgál majd

Június 27-én avatják fel Hódmezõvásárhelyen a felújított zsinagógát. A munkálatokra hetvenmillió forintot fordítottak. Magyarországon tíznél kevesebb azoknak a zsinagógáknak a száma, amelyek a berendezésükkel együtt megmaradtak. A hódmezõvásárhelyi ezek közé tartozik. Nagyon rossz állapotban volt, mert a nyolcvanas években villám csapott a tetõszerkezetbe. A városi tanács 1986-ban megvásárolta a templomot a hitközségtõl, és elkezdte a felújítását, ami azonban pénzhiány miatt hamarosan abbamaradt.
Beszélgetés Kiszely Gáborral
   2004. június 21.Kossuth Rádió   
Mire valók az éjszakák és a hajnalok? - tette fel magának a kérdést Kiszely Gábor, akit leginkább tudósnak ismerünk, és meg is adta a korrekt választ, szépirodalom írására. Új könyvérõl Nagy Katalin kérdezte.
A választás bizalomnyilvánítás
   2004. június 20.Magyar Hírlap   
A júniusi választás nemcsak Magyarország népének közömbösségét fejezte ki az Európai Unió és Parlament iránt. A lényeges nem annyira a belpolitikai jelentésének megfejtése, az mind Magyarországon, mind máshol úgy értelmezhetõ, hogy általában a választók a kormányok iránti bizalmatlanságukat igyekeztek kinyilvánítani. De ebben a tényben hiába keresnénk ideológiai logikát. Magyarországon a baloldali koalíció, Franciaországban a jobboldali kormány iránti elégedetlenség kapott hangot.
Világot látni - ahogy lehet
   2004. június 18.Romániai Magyar Szó   
Kovács Sándor pedagógus, a Gyergyó-szentmiklósi Gépgyártóipari Iskolaközpont bentlakásának vezetõje már nem ismeretlen az RMSZ olvasói elõtt: pár évvel ezelõtt csodálatos indiai útjáról készítettünk vele interjút. Nemcsak õ szeret világot látni, közös kirándulások lelkes szervezõje is, hogy másokkal is megoszthassa a világ csodáit, így immár tizedik alkalommal szervez június 30. és július 15. között autóbusz-kirándulást a montenegrói tengerpartig Bácska-Topolyán, Újvidéken, Bosznia-Hercegovinán és Horvátországon keresztül, érintve olyan híres szent helyeket is, mint Medugorje.
A múltat megismerni
   2004. június 17.Heti Válasz   
„A modern embert a múlthoz való viszonya nélkül nem is lehet meghatározni” - írta Hamvas Béla.

A múlt, mi is az? Elsõsorban egy más világ. Gyakran úgy tekintünk vissza rá, mint a vándor, aki a hegyre felfelé menet meg-megáll, összehúzza a szemét, és visszanéz a völgybe. Mindent lát még, de az egész mégis már valószerûtlen. Minden ott van még, ahol lennie kell, ott és úgy, ahogy hagyta, de valahogy mégis egészen másképp. Aki eltávolodott, az már más perspektívából látja, amit maga mögött hagyott. Más világba lépett.
Iszonyúan szép
   2004. június 14.Népszabadság   
A Shoah, a holokausztról készült legalaposabb és legdöbbenetesebb film - képünkön fontos szereplõje, Simon Srebnik - három hónapon át mindennap látható a Terror Házában.„Nagyon kérem, kötelessége elmondani. Tudom, hogy fájdalmas, de akkor is meg kell tennie” - Clande Lanzmann egy Tel-Aviv-i fodrászüzletben egy volt treblinkai deportáltat faggat.
Hídünnep és budapesti Búcsú
   2004. június 11.Népszava   
Néhány napon belül várható a Gresham palota mûszaki nyitása, és az idén ugyancsak átadják a New York kávéházat, ami szintén nagy eredmény. A többi között ezt emelte ki a fõpolgármester a Hídünnep és a Budapesti Búcsú sajtótájékoztatóján. A buszos városnézéssel egybekötött tájékoztatón Demszky Gábor szólt arról, hogy az Erzsébet-tér ügyét sikerült úgy lezárni, hogy az nem rontja a városképet és a területet késõbb sem építik be.
Valósággyárak
   2004. június 11.Heti Válasz   
„Üresfejû angyalok termelnek folyvást semmitmondó üzeneteket”

A felcímben szereplõ idézet Hans Magnus Enzensbergertõl, a vitriolos tollú német írótól származik, s nem alaptalan. A média ugyanis gyökeresen átalakítja az emberi kapcsolatokat, a szellemi tevékenységek összességét és az emberek világlátását, így befolyásolja a társadalmak jövõjét. Egyetlen társadalom sem mûködhet a közvetítés különbözõ eszközeinek segítsége nélkül, s ezek közül a legfontosabbak a médiumok.
„Fejlesztés alatt”
   2004. június 11.Élet és Irodalom   
A lap hasábjain hónapok óta sok cikk foglalkozott a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyûjtemény koncepciójával, épületével, a hely szellemével, s tartalmi kérdésekkel. Folyamatos múlt címû írásában (ÉS, 2004/22.) Iványi György dicsérte az építészt s a kiállítást. Szerintem azonban súlyos hiba - talán bûn -, hogy a hatvanéves évfordulóra ilyen szegényes kiállítás született.
"Trianon ismerete nélkül nem lehet megérteni XX. századi történelmünket"
   2004. június 7.Magyar Rádió Online   
Pénteken volt Trianon évfordulója, hétvégén pedig a normandiai partraszállásra emlékeznek. Szakály Sándor "Század vagy ezred" címû könyvének bemutatóján a szerzõ arról is beszélt, hogy lehet és kell a kettõ között, az elsõ és a második világháború között összefüggést keresni és találni.
A nõk döntik el
   2004. június 3.168 Óra   
Napasszonyok és holdkisaszonyok címmel jelent meg Petõ Andrea új könyve a mai magyar konzervatív nõi politizálásról. A szociológus szerint a politikusasszonyok gyakran a háttérben rendeznek olyan konfliktusokat, amelyek a hatalmi elit férfitagjai között robbannak. A bizonytalan szavazók többsége is nõ. Az európai parlamenti választásokat talán az dönti majd el, melyik párt képes õket programjaival jobban megszólítani. Sándor Zsuzsanna interjúja.
Kontra - beszélgetés Schmidt Máriával és Gerõ Andrással
   2004. június 2.Klub Rádió   
A Heti Világgazdaság ma megjelent száma a Nemzeti Középszer címet adta a Medgyessy-kormány két évet elemzõ cikkének. Horn Gyula volt kormányfõ egy rádióinterjúban hármasra osztályozta a koalíció mûködését a Fidesz frakcióvezetõje Áder János szintén egy rádióinterjúban kettes, jobban mondva kettes alát adott a szociálliberális kormánynak. Medgyessy Péter a kritikákat követõen azt mondta, nem lehet két évnyi kormányzáson számon kérni a négy évre szóló ígéreteket. Itt a stúdióban Schmidt Mária és Gerõ András mindkettõjüknek jó estét kívánok.
A múlt köde
   2004. június 2.Népszabadság   
Május elsején volt száztíz éves május elseje, a nemzetközi munkásmozgalom ünnepe. Május másodikán pedig tízéves a demokratikusan megválasztott magyar Országgyûlés. "Bizony az ünnep napján ki kell mondanunk" - mondta ki Torgyán József az ünnep napján az Országgyûlésben, "hogy egyedül és kizárólag a polgári koalíció jogosult ezt az országot az Európai Unió integrációjába visszavezetni, és ez az ország a többpárti parlamenti demokrácia talaján akkor erõsödhet meg, ha a polgári koalíció további megerõsödése bekövetkezik. (Taps a Fidesz és az FKGP soraiban.) Mi 1990. május 2-a elõtt akkor tisztelgünk õszinte szívvel és helyesen, ha elõre látjuk és azért dolgozunk, hogy ez a koalíció ne egy cikluson keresztül, hanem több cikluson keresztül fennmaradva töltse be a kormányzati vezetõ tisztséget. (Taps a Fidesz és az FKGP soraiban.)"
Közgyûlés az Emlékpontról
   2004. május 31.Délmagyarország   
Az Emlékponttal kapcsolatos történészi elképzeléseket vitatják meg a vásárhelyi képviselõk egy rendkívüli közgyûlés keretében ma délután 2 órától.
Egymillióan a Terror Házában
   2004. május 31.Gondola   
A Terror Háza Múzeum várhatóan 2005. április 5-én 11 óra után fogadja egymilliomodik látogatóját. A szerencsés vendégnek a MALÉV 2 fõ részére érvényes repülõjegyet ajánlott fel.
Heti hírmondó
   2004. május 31.DunaTV   
A DunaTV Heti hírmondó címû mûsorából
Az emlékezéspolitika esztétikája
   2004. május 31.Magyar Nemzet   
"A modern tömegtársadalom mélyén ott rejlik Auschwitz lehetõsége, mert ennek a társadalomnak az emberét nem kötik vallási értékek és erkölcsi mértékek."
Kertész Imre
Fõhajtás az emlékezõnapon
   2004. május 31.Népszabadság   
Megemlékezések a kommunizmus áldozatairól
Emlékezés a terror áldozataira
   2004. május 31.Népszava   
Országszerte megemlékezéseket tartottak a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A budapesti Terror Háza Múzeumban kiállítás nyílt a háború után a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt több százezer magyar emlékére.
Amerika egyedül van
   2004. május 31.Reform   
Amerika úgy gondolja, hogy egyetlen szuperhatalomként dönthet a világ sorsáról. Még Európát is teljesen mellõzi, bár mi lennénk a legföbb szövetségesei a problémák megoldásában - így összegezhetõ Guillaume Parmentier budapesti elõadása.
Két idõszaki tárlat nyílik jövõre a Terror Háza Múzeumban
   2004. május 31.www.budapest.hu   

A Gulag kényszermunka-táborokról, a második világháborúban szovjet fogságba hurcolt magyarok elhallgatott történetérõl, valamint a totális diktatúrák leleplezésében fontos szerepet játszó Arthur Koestlerrõl rendez idõszaki kiállítást 2005-ben a budapesti Terror Háza Múzeum - tájékoztatta Schmidt Mária fõigazgató csütörtökön az MTI-t.


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria