magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Jégkorongosok a Terror Házában
   2004. május 31.Nemzeti Sport   
A budapesti Terror Háza Múzeumban járt péntek délelõtt a Ferencváros jégkorongcsapatának két NHL-es kanadai sztárja, Rob Niedermayer és Jason Strudwick.
Ukrajna észt szemmel
   2004. május 31.Magyar Nemzet   
Mart Laar szerint Kijev kinyitotta kapuit a Nyugat felé

A XXI. Század Intézetben tartott, Ukrajna és Európa címû elóadásán Mart Laar történész és volt észt kormányfõ a Kijevhez kötõdõ államképzõdményeken szemléltette az ukrán néplélek fõbb vonásait, és mutatta be a narancssárga forradalmat a viharos ukrán történelem tükrében. Ukrajna mindig Európa felé tekintett, de az orosz nyomás nem engedte kibontakozni. Laar szerint indokoltabb Ukrajna EU-csatlakozása, mint Törökországé.
Emlékezés százmillió sorsra
   2004. május 31.Magyar Nemzet   
A kommunizmus áldozatainak emléknapján új tárlat nyílt a Terror Házában
Terror Háza: kiállítás a Szovjetunióba hurcoltakról
   2004. május 31.Budapest Online   
A közelmúlt történelmének egy teljesen ismeretlen tragédiáját, a második világháború után a Szovjetunióba hurcolt civilek sorsát mutatja be a budapesti Terror Háza Múzeumban pénteken nyíló "Magyar tragédia, 1945 - Jaj a legyõzötteknek! Rabszolgasorsra kényszerítve" címû kiállítás - mondta Stark Tamás történész.
Hídverés, demokrácia, köztársaság?
   2004. május 27.Heti Válasz   
E napokban sorban jelennek meg a Medgyessy-kormány tevékenységének „félidõs” értékelésérõl szóló cikkek. Az alábbi írásban egyetlen kérdéssel foglalkozom: arra keresem a választ, hogy a kormány kétéves tevékenysége mennyiben felel meg a kormányfõ és a kormánypártok önmagukról kialakított imázsának. Három nagyobb kérdéskört vizsgálok, elsõként a koalíció „konszenzuspolitikáját”.
Idézet tankcsapdával
   2004. május 27.Népszabadság   
- Egy ismerõsöm kiskorában azt hitte, a hercegprímás a hercegek zenekarának elsõ hegedûse, de már meghalt. Az ismerõsöm nem korszakos elme, a fakitermelés szót sem tudta kezelni, mert nem tudott rájönni, mi lehet az a foki. Én viszont azt nem tudom, mit keresünk pont itt, amikor annyi más helyen lehetnénk még e napsugaras világvárosban, ahol kisebb a szmog.
Az iraki demokráciáért
   2004. május 27.168 Óra   
Elemzõk, jövõkutatók szerint az elkövetkezõ 30-50 év az iszlám országokkal összefüggõ konfliktusokkal lesz terhelt, óriási áldozatokat követelve. Nagyon nem lesz mindegy, hogy félfeudális, társadalmi problémákkal, fanatizált vallási irányzatokkal küszködõ, milliárdos lélekszámú arab világ lesz a szomszédunk, vagy valami más. Tízmilliós menekülthullámok zúdulhatnak Európára, az arab világnak fel kell készülnie az olaj utáni korszakra! Diktatúrák segítségével ez nem megy.
Kulturális stratégia nélkül
   2004. május 25.Magyar Nemzet   
Önálló kulturális program hiányában a Medgyessy-kormány a polgári kabinet által képviselt értékeket és elért eredményeket sajátítja ki - mondta Halász János fideszes országgyûlési képviselõ tegnapi sajtótájékoztatóján. Az Országgyûlés kulturális bizottságának alelnöke szerint a minisztérium elsõ évérõl Miller István adta a legvilágosabb kritikát.
Kiállítás a holokauszt-hazugságokról
   2004. május 25.Népszabadság Online   
Több szempontból is rendkívüli kiállítás látható még május 31-ig a budapesti Centrális Galériában - írja a Magyar Narancsban Ungváry Krisztián történész. (A galéria a Közép-Európai Egyetem épülettömbjében található a fõváros V. kerületében, a Nádor utcában.) A kiállítás anyaga nagyrészt dokumentumokból és tablókból áll, alaposan igénybe veszi a látogató figyelmét. Munkát kell befektetni az információk böngészésébe. A katarzis lehetõsége azonban adott. A rendezõk õszinte, becsületes és egyúttal zseniális munkát végeztek - írja Ungváry.
Best of Kövér 2. - gondola kommentár
   2004. május 24.Gondola   
Kínos fiaskó az MSZP nagy garral beharangozott kampányfogása, a Best of Kövér címmel ígért "album". A gondola -- olvasóink pénztárcáját kímélendõ -- sorozatban ismerteti a 12 idézetet. Az elsõ résznél tanulságosabb a második!
Közterek, közerkölcsök
   2004. május 24.Magyar Nemzet   
Kerekasztal-beszélgetés a budapesti városfejlesztésrõl

Miért halljuk többnyire azt, hogy Budapestnek nincs városfejlesztési koncepciója, amikor van? Ha pedig van, miért nem látjuk az eredményeit? Melyek az élhetõ város megteremtésének legfõbb akadályai? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ városszociológus, építész és mûemlékvédõ vendégeinkkel.
Amihez nem kell áram
   2004. május 24.SCM   
Azt hittem, zavarba hozom Herczegh Bélát a megjátszott lezserséggel elõadott kívánsággal: egy mozgásképtelen 734-es tankot szeretnék néhány napon belül közúton szállítani. Csöppnyi meglepetés sem ült ki az arcára ennek hallatán. Fölütötte a naptárat, sajnos néhány napon belül nem megy, de ha valamivel késõbb is ja, akkor már csak azt áruljam el, honnan hová vigyék!
Old show
   2004. május 22.Népszava   
Meglepõen szívós Fábry Sándor klub show-ja, immár a 116. epizódnál tart. Ez azért is tiszteletre méltó, mert egy ilyen kis országban elég hamar kifogynak a képernyõképes sztárok és sztárocskák. Talán épp abban áll Fábry sikere, hogy csak arra használja vendégeit, hogy feldobják számára a poént, s õ folytathassa véget nem érõ monológját.
Shorer látogatása a Terror Házában
   2004. május 20.Magyar Nemzet   
Judith Varnai Shorer, Izrael állam budapesti nagykövete szerdán Schmidt Mária fõigazgató kalauzolásával megtekintette a budapesti Terror Háza Múzeum kiállításait. „Szörnyû... Ez egy nagyon jó múzeum" - összegezte tapasztalatait a diplomata.
Az izraeli nagykövet látogatása a Terror Háza Múzeumban
   2004. május 20.Magyar Hírlap   
Mécsest gyújtott tegnap Judith Várnai Shorer izraeli nagykövet a budapesti Terror Háza Múzeum kiállításának megtekintése után.
Ünnepelnek a múzeumok
   2004. május 18.Magyar Nemzet   
Miképp világszerte, ma nálunk is megrendezik a múzeumok világnapját. Május 18-a 1978 óta a múzeumok nemzetközi napja, miután egy évvel korábban a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa tizenegyedik, Moszkvában megrendezett konferenciáján határozatott hozott errõl. A világnap üzenete dióhéjban annyi, hogy amit a múzeumok láttatnak, nem holt anyag, hanem létünk elõzménye, kultúránk, emberi mivoltunk szimbóluma.
Összefogás egy élhetõ fõvárosért
   2004. május 18.Magyar Nemzet   
Cselovszki Zoltán, az Új Budapest Központ vezetõje az érdeklõdés nyomán támogatói hálózat létrehozását is tervezi

Vegyes fogadtatása volt az Új Budapest Központ létrehozásáról szóló hírnek. A politikai baloldal karcos megjegyzésekkel, szimpatizáns sajtója pedig jobbára sûrû hallgatással fogadta Orbán Viktornak, a Szövetség elnökének és Cselovszki Zoltánnak, az új szervezet vezetõjének bejelentését. Cselovszki Zoltán lapunknak elmondta: a polgárok nagyfokú érdeklõdése máris visszaigazolta a bontakozó központ létjogosultságát.
A Fidesz nyerte a holokausztderbit
   2004. május 18.Index.hu   
A rendõröket is értesítették azok a járókelõk, akik különös fényjelenséget észleltek az égen pénteken éjszaka Budapesten, a IX. kerületben. Néhány ember egy zöld színû, változó nagyságú és intenzitású fénycsíkot látott a Nagyvárad tér és a Tûzoltó utca környékérõl a magasban. Szemtanúk szerint a fényjelenség nem csak a felhõk alsó részén volt látható, hanem a felhõk között az égbolton is. A jelenséget megtekintõ rendõrök sem tudtak magyarázatot találni az eseményre. Mivel a fénycsík láthatóan nem okozott semmiféle veszélyt, hivatalosan meg nem erõsített információk szerint végül nem történt intézkedés az ügyben - adta hírül szombaton a véres bûnügyekre és balesetekre szakosodott hírügynökség, a HavariaPress.
Rangos elismerés a Terror Háza Múzeumnak
   2004. május 14.MTV - Körzeti Híradó   
Az Európai Múzeumok Fórumának különdíját kapta a Terror Háza. Az indoklás szerint elismerésre méltó a múzeum által bemutatott témáknál a megfelelõ távolságtartás, a szenzációhajhász megközelítés kerülése, valamint a múzeum belsõépítészeti kidolgozottsága, és ötletei.
A terrorrendszereknek azonosak a gyökereik
   2004. május 14.Magyar Nemzet   
Az Európai Múzeumi Fórum különdíját kapta a Terror Háza • Nyugat-Európa rácsodálkozik közelmúltunk történelmére

A ragyogó napsütésben kamasz lányok és fiúk állnak sorba az Andrássy út 60. elõtt. Megy a szövegelés filmekrõl, divatról, a nyári vakációról, így van ez jól. Ahogyan belépnek a múzeum kapuján, úgy halkul a zsivaj. Hátizsákjaikat kupacba rakják, s a szokásos formaságok után elindulnak. Ismerkedni annak a fél évszázadnak a gyötrel-mes történéseivel, amelyet koruknál, természetes szabadságuknál fogva elõször talán f el sem fognak igazán...
Az egri vár megint gyõzött
   2004. május 14.Népszabadság   
Tíz múzeumban százan sem voltak tavaly

A bravúr 2003-ban sem sikerült: a magyarországi múzeumok látogatóinak száma ismét az álomhatár, tízmillió fõ alatt maradt. Tavaly 9 477 834-en néztek meg valamilyen kiállítást, 33 ezerrel többen, mint 2002-ben. A legtöbben ezúttal is az egri várra voltak kíváncsiak, a Dobó István Vármúzeum 433 847 érdeklõdõt fogadott.
Beszélgetés Schmidt Máriával
   2004. május 13.ATV   
Köszöntöm Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum igazgatóját, és gratulálok, mert önök egy rangos kitüntetést nyertek. Az Európai Múzeumi Fórum egy díjjal jutalmazta a Terror Háza Múzeumot. Megmondom õszintén, ez szégyen, de teljesen járatlan vagyok az Európai Múzeumi Fórum világában. Mennyire rangos ez a kitüntetés, amit most önök kaptak?
Beszélgetés Schmidt Máriával
   2004. május 13.MTV - Nap Kelte   
A múlt héten Athénban az Európai Múzeumi Fórum, vagy Múzeum Fórum különdíjat adott át a budapesti Terror Háza Múzeumnak, ami azért meglepõ, mert sok kritika érte, szakmai kritika itthon. Tehát aki mondjuk nem ment el, és nem tudott a saját szemével meggyõzõdni errõl vagy arról, és dönteni így vagy úgy, az inkább az újságokban azt olvashatta, hogy ez nem egy nagyon jó kiállítás. És ezért talán meglepõ, hogy kaptak ilyen különdíjat. Ez egy pályázat. Minden évben az új múzeumoknak, vagy az újonnan rendbe tett múzeumoknak kiírnak ilyen pályázatot, van egy darab díj, ezt egy múzeum nyerte el, és kiadtak három darab különdíjat, ezek közül az egyiket kapta a Terror Háza. Hát én gondolom, hogy ez egy elég nagy elégtétel lehetett, de a múzeum fõigazgatója, Schmidt Mária a vendégünk, jó reggelt kívánok, de ez hogy zajlott, tehát itt jár egy zsûri, és megnézi a múzeumot?
A terroristák nem fogják elérni céljaikat
   2004. május 12.Népszava   
Elemzõk, jövõkutatók szerint az elkövetkezõ 30-50 év az iszlám országokkal összefüggõ konfliktusokkal lesz terhelt, óriási áldozatokat követelve. Nagyon nem lesz mindegy, hogy félfeudális, társadalmi problémákkal, fanatizált vallási irányzatokkal küszködõ, milliárdos lélekszámú arab világ lesz a szomszédunk vagy valami más.
Díj a Terror Házának
   2004. május 12.Népszabadság   
Nemzetközi szakmai elismerést kapott egy athéni tudományos konferencián a Terror Háza Múzeum. Mint Sir Neil Cossons, az Európai Múzeumi Fórum elnöke a díjátadó beszédében kiemelte, a zsûri díjazta a Terror Háza múzeum építészeti megoldásait, a látványelemek kidolgozottságát és hatásosságát, az üzenet átadásának érzékeny, mégis megfelelõen távolságtartó módját, valamint elismerte az alapos kutatómunkát és a fiatal intézménynek a közelmúlt feltárására és a XX. századi diktatúrák természetének, gyökereinek és eseményeinek bemutatására tett erõfeszítéseit.
Péntek 8 - Beszélgetés Schmidt Máriával
   2004. május 11.Hír TV   
Bayer Zsolt: Jó estét kívánunk! Péntek 8. Ma esti vendégünk Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója, a XX. és a XXI. Század Intézet igazgatója, immáron másodszor, sok szeretettel köszöntelek.

Schmidt Mária: Jó estét!
Különdíjjal ismerték el a Terror Házát
   2004. május 11.Metró   
A londoni székhelyû EMF minden évben meghirdeti pályázatát, amelyen a hazájukban kiemelkedõ teljesítményt nyújtó újonnan megnyitott vagy átalakított muzeális intézmények, galériák, bemutatóhelyek, szakgyûjtemények indulhatnak az Év Európai Múzeuma díj ért.
Nemzetközi elismerést kapott a Terror Háza
   2004. május 11.Info Rádió   
Az Európai Múzeumi Fórum különdíját vehette át szombaton este Athénban a görög kulturális minisztertõl a Terror Háza múzeum nevében Schlett Anna, az intézmény sajtófõnöke. Sárközi Lóránt kérdezte Schlett Annát.
Nemzetközi elismerés a Terror Házának
   2004. május 11.Magyar Nemzet   
Az Európai Múzeumi Fórum huszonhét évvel ezelõtt alakult, hogy ellássa Európa közgyûjteményeinek és kiállítóhelyeinek közös képviseletét. A napokban Athénban megrendezett konferenciát követõ díjkiosztó ünnepségen a Terror Háza Múzeum különdíjban részesült. Sir Neil Cossons, az EMF elnöke díjátadó beszédében kiemelte, hogy a zsûri díjazta a Terror Háza Múzeum építészeti megoldásait, a látványelemek kidolgozottságát, hatásosságát, az üzenet átadásának érzékeny, mégis megfelelõen távolságtartó módját, valamint elismerte az alapos kutatómunkát. A díjakat a görög kulturális miniszter adta át. Az év-európai múzeuma fõdíjat a spanyol MARQ régészeti múzeum nyerte el.
Budapest: városállamok harca
   2004. május 11.Népszabadság   
A budai kerületekkel képtelenség dûlõre jutni - fakadt ki Atkári János (SZDSZ) fõpolgármester-helyettes, Budapest pénzügyminisztere a minap a Duna Televízió Indul a nap címû mûsorában. A Vita tárgya ezúttal a II. kerületi, Budakeszi úti ifjúsági otthon, amelyet pályázaton adna el a városháza. Egy szavazat híján azonban a Fõvárosi Közgyûlés áprilisban elvetette azt a javaslatot, hogy a körülbelül egymilliárd forintra becsült ingatlant értékesítse.
Téveszmékre csak kevesek fogékonyak
   2004. május 10.Hajdú-Bihari Napló   
Térségünkbõl is sokan látták már a Terror Háza Múzeum egyedi kiállítását. Az intézmény fõigazgatója, Schmidt Mária történész nemrégiben a Naplón keresztül „viszonozta a látogatásokat".
Európai díj a Terror Házának
   2004. május 10.Magyar Nemzet   
Az Európai Múzeumok Fóruma görögországi tanácskozásán különdíjban részesítették a budapesti Terror Háza Múzeumot. Schlett Anna, a múzeum sajtófõnöke lapunknak elmondta, hogy az elismerés indoklása egyaránt méltatja a Terror Háza építészeti megoldásait és a fiatal intézménynek a közelmúlt történései feltárására tett erõfeszítéseit.
Európai díj a Terror Házának
   2004. május 10.Budapest Rádió   
Nemzetközi elismerést kapott a Terror Háza Múzeum. Az Európai Múzeumok Fóruma nevû szervezet különdíját nyerték el. Leginkább a múzeum témakezelését díjazták. A különdíjat 57 jelölt közül választották ki és a görög kulturális miniszter adta át Athénban.
Történelem és joggyakorlás
   2004. május 10.Élet és Irodalom   
A Nagy Imre Társaság fõvárosi szervezetének nevében többször tettem javaslatot mind a jogászoknak, mind a történészeknek közös dolgaik közös megoldására. Erre az a tapasztalat indított, hogy még a legjobb történészek is tájékozatlanságot mutatnak a jogi gondolkodás iránt, és makulátlan jogi szakemberek képtelenek megbirkózni negyven-hatvan évet szunnyadni kényszerült, ma jogvitát kiváltó társadalmi helyzetekkel. Példaként had idézzem a Klubrádió Hétzáró címû mûsorából Mihancsik Zsófia és Ormos Mária professzor beszélgetését.
Nemzetközi elismerést kapott a Terror Háza Múzeum
   2004. május 9.Uno.hu   
Az elismerést a görög kulturális miniszter tegnap adta át Athénban. Az Európai Múzeumok Fórumának három különdíjazottját, a Terror Háza mellett egy angliai és egy franciaországi múzeumot idén 22 ország 57 jelöltje közül választották ki.
Nemzetközi elismerést kapott a Terror Háza
   2004. május 9.Kiskegyed Online   
Nemzetközi elismerést kapott a Terror Háza Múzeum - mondta el az intézmény sajtófõnöke vasárnap.Az Európai Múzeumok Fóruma elnevezésû nemzetközi szervezet adományozott különdíjat a Terror Háza Múzeumnak. A díj indoklása szerint elismerésre méltó a múzeum által bemutatott téma kezelésénél a megfelelõ távolságtartás, a szenzációhajhász megközelítést elkerülése, továbbá a múzeum belsõépítészeti kidolgozottsága és ötletei - mondta Schlett Anna, a Terror Háza sajtófõnöke.
Nemzetközi elismerést kapott a Terror Háza
   2004. május 9.Kossuth Rádió   
Nemzetközi elismerést kapott a Terror Háza Múzeum - közölte az intézmény sajtófõnöke. Schlett Anna elmondta, az intézménynek az Európai Múzeumok Fóruma elnevezésû nemzetközi szervezet adományozott különdíjat. Az elismerést a görög kulturális miniszter tegnap adta át Athénban. Az Európai Múzeumok Fórumának három különdíjazottját a Terror Háza mellett egy angliai és egy franciaországi múzeumot idén 22 ország 57 jelöltje közül választották ki.
Nemzetközi elismerést kapott a Terror Háza
   2004. május 9.Radio Cafe   
Nemzetközi elismerést kapott a Terror Háza az Európai Múzeumok Fóruma elnevezésû nemzetközi szervezettõl. A díj indoklása szerint elismerésre méltó a múzeum által bemutatott téma kezelésénél a megfelelõ távolságtartás, a szenzációhajhász megközelítést elkerülése, továbbá a múzeum belsõépítészeti kidolgozottsága és ötletei. A különdíjat a görög kulturális miniszter adta át tegnap Athénban.
A Fidesz segít
   2004. május 7.Magyar Hírlap   
Megint baj van a Fidesz ütemérzékével. Alig egy hónap van hátra az európai parlamenti választásig, s megint mindent megtesz azért, hogy veszítsen, így volt ez 2002 tavaszán is, amikor tíz-húsz százalékos gyõzelmét valószínûsítette valamennyi közvélemény-kutató cég. Jött a Terror Háza, a kötél és a többi végzetes megszólalás.
Helyreigazítás
   2004. május 7.Élet és Irodalom   
Tisztelt Fõszerkesztõ Úr!

Az Élet és Irodalom 2004. április 30-i számában Fischer István Változatok pár ezer zsidóra címû írásában személyemmel kapcsolatban valótlan tényt állított.
A baloldali diktátorlecke felmondása
   2004. május 5.Magyar Nemzet   
Debreczeni József interjút adott a 168 Órának. Lelke rajta, mondhatnánk, hisz ezzel akarva-akaratlanul közösséget vállalt az álinterjúkat közlõ, postabankos VIP-hitel-botrányba keveredõ lappal. Azzal a lappal, amelynek mindezek ellenére jelentõs és egyben befolyásos olvasótábora van, hisz Magyarország legbefolyásosabb elitcsoportja, a késõ kádári technokrácia kedvelt és eszmeadó orgánuma. S tudjuk, egy közéleti értelmiséginek fontos, hogy a hatalmasok is figyeljenek szavára. A 168 óra egyébként, stílusát tekintve, semmiben nem különbözik a Magyar Fórumtól, ugyanaz a mindenfajta racionalitást elutasító, gyûlöletkeltõ hangnem jellemzi mindkét lapot. Csak az egyiktõl a késõ kádári technokraták bõszülnek föl, a másiktól meg a nemzeti radikális tömegek.
Változatok pár ezer zsidóra
   2004. május 5.Élet és Irodalom   
Az ÉS 2004/9. számában Standeisky Éva és Varga László is említi az un. "strasshofi transzportokat". Kerek évfordulós, nagy megemlékezések idején talán a fenti cikkek tematikájától függetlenül is érdemes egy pillantást vetni ezek narrativájára a magyar médiában.
A Shoah a Terror Házában
   2004. április 29.Magyar Nemzet   
A holokauszt hatvanadik évfordulóján a Terror Háza Múzeumban megnyílt a Magyar Tragédia 1944 címû kiállítás, amely a magyarországi zsidók és cigányok üldözésének, deportálásának, kivégzésének állít drámai emléket. A kiállítás fõfalán annak a 640 magyarnak a neve olvasható, akiket a zsidó üldözöttek mentéséért az izraeli Yad Vasem Intézet igaz embernek nyilvánított.
Filmvetítés a Toldi moziban
   2004. április 29.Heti Válasz   
A Terror Háza Múzeum a magyar holokauszt 60. évfordulója alkalmából filmvetítést tart április 30-án 20 órától a Toldi moziban (Budapest V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.). Az eseményen Frank Beyer Hazudós Jakab címû filmjét tekinthetik meg az érdeklõdõk.
Orbán: A polgári körök mozgalma megvédi a "nagy eszméket"
   2004. április 29.Magyar Nemzet   
A polgári körök mozgalmának "a nagy eszmék" iránti elkötelezettségérõl beszélt Orbán Viktor csütörtöki dunaújvárosi fórumán.
Orbán a polgári körök elkötelezettségérõl
   2004. április 29.Index.hu   
A polgári körök mozgalmának "a nagy eszmék" iránti elkötelezettségét hangoztatta Orbán Viktor Fidesz-elnök, volt kormányfõ csütörtöki dunaújvárosi fórumán. A Terror Háza, a státustörvény és a Szent Korona ügyére utalva az ellenzéki politikus kijelentette, "a sokak által szalmalángnak" nevezett polgári körök mozgalmának sikerült megvédenie "a nagy eszméket".
A Süddeutsche Zeitung elismerõen ír a Terror Házáról
   2004. április 28.Hír TV   
A Terror Házát kezdettõl fogva kritizálták, mert amíg a holokausztot két és fél terem mutatja be, addig a kommunista diktatúrával további húsz foglalkozik. A kritikákra ezentúl ez nem lesz elég ok, ugyanis a múzeum megnyitotta az Auschwitz album címû kiállítást is - írja a Süddeutsche Zeitung.
Rendszerváltás az emlékezetben
   2004. április 28.Népszava   
Miért éppen most: Miért éppen hatvan év után tört fel a kollektív tudatalatti mélyébõl az emlékezés? Sokat gondolkoztam ezen, és nem találom a választ. Azt talán értem, hogy miért nem 1945 és 1947 között. Akkor jöttek haza a maradék zsidók Auschwitzból, Oroszországból, Németországból. Hazajöttek, de hazát nem találtak.
Lanzmann világhírû filmje a Terror Háza Múzeumban
   2004. április 28.Budapest Online   
Claude Lanzmann kilenc és fél órás dokumentumfilmje, a Shoah szerdától három hónapon keresztül minden nap látható lesz a budapesti Terror Háza Múzeumban a Magyar tragédia, 1944 címû egész éves rendezvénysorozat keretében, amellyel az intézmény a magyar holokauszt 60. évfordulójáról emlékezik meg.
A kommunizmus és a holokauszt egyensúlya
   2004. április 28.Ma.hu   
A Terror Házát kezdettõl fogva kritizálták, hiszen amíg a holokausztot két és fél terem mutatja be, addig a kommunista diktatúrával további húsz foglalkozik.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria