magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Beszélgetés Schmidt Máriával
   2004. április 27.Info Rádió   
Mong Attila: - Vendégünk Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum fõigazgatója. Jó napot kívánok.

Schmidt Mária: - Üdvözlöm a hallgatókat.

Mong Attila: - Köszönjük hogy elfogadta a meghívásunkat. A magyar holocaust 60 éves évfordulója alkalmából számos kiállítás van, így a Terror Háza Múzeum is külön kiállításokat tervez, szervez erre az évfordulóra. Mirõl szólnak ezek a kiállítások? Tehát mi ezeknek a kiállításoknak az üzenete?
A Terror Háza és a holokauszt
   2004. április 27.Magyar Hírlap   
A Terror Házában ma délután ötkor mutatják be Claude Lanzmann Shoah címû filmjét, köszöntõt mond Szász János filmrendezõ. A filmet a továbbiakban a Magyar tragédia 1944 címû idõszaki kiállítás keretében tekintheti meg a közönség. Pénteken a Toldi moziban folytatódik a Terror Háza által rendezett filmvetítés-sorozat, este nyolckor Frank Beyer Hazudós Jakab címû alkotása lesz mûsoron.
Nézzen szét a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban
   2004. április 27.Gondola   
A "civilizált" ember egyik legszörnyûbb tettét hivatott bemutatni ez az emlékközpont. Sajnos - bár formailag igényes - tartalmilag szinte teljesen üres anyag fogadja a látogatót. Amik igazán megmaradnak emlékezetünkben, azok az arcok és a tekintetek...
Beszélgetés Szász János filmrendezõvel Claude Lanzmann Shoah címû filmjérõl
   2004. április 27.Info Rádió   
Claude Lanzmann Shoah címû filmjének díszbemutatójára kerül sor ma 17 órakor a Terror Háza Múzeumban. A vetítés elõtt Szász János filmrendezõ mond laudációt. Az 570 perces dokumentumfilmet három hónapig láthatják az érdeklõdõk a Terror Háza Múzeumban.
Claude Lanzmann filmje a Terror Háza Múzeumban
   2004. április 27.Kossuth Rádió   
Ma díszelõadáson mutatják be Claude Lanzmann kilenc és félórás dokumentumfilmjét a Shoah-t amelyet holnaptól három hónapon át vetítenek a Terror Háza Múzeumban. A Terror Háza Múzeum fõigazgatója Schmidt Mária a filmbemutatóval kapcsolatban a következõket mondta:
A Terror Házában látható a Shoah
   2004. április 26.Magyar Nemzet   
Szerdától három hónapon át vetítik a Terror Háza Múzeumban Claude Lanzmann világhírû, kilenc és fél órás dokumentumfilmjét, a Shoaht. A kedd esti díszbemutatóra a magyar fõvárosba érkezik a francia rendezõ, aki Szász János laudációja után felvezeti 1985-ben elkészült alkotását. Lanzmann 1974-ben kezdett filmjén dolgozni; az anyaggyûjtés, a szemtanúk és túlélõk felkutatása, a forgatás, valamint az utómunkák több mint tíz évig tartottak.
Még van esély
   2004. április 22.Heti Válasz   
Április 15-én este ott álldogáltam a budapesti Madách téren, hogy besoroljak az élõ láncba, amely körbefogja az egykori gettót, hitet téve amellett, hogy nem enged többé elkülönítést, nem tûr sárga csillagot. Vártam, hogy szólítanak - mindhiába. A magányos hitvallókat nem vonták be az akciókba, nem adtak a kezükbe fáklyát, nem fogták õket kézen. Csoportok jöttek, együvé tartozók, többen izraeli zászlóval. Némi téblábolás után, kissé kedveszegetten otthagytam az egészet. Most kinek mondjam el? Ki kíváncsi rám? Rám és a hozzám hasonlókra, több generáció fiaira és lányaira, akik a hatvan évvel ezelõtti tragikus események után születtek, akik mit sem tehetnek arról, hogy Magyarország a német megszállás után kiszolgáltatta zsidó származású állampolgárait, hagyta, sõt sokszor elõ is segítette, hogy deportálják, gázkamrákba küldjék õket. Ha olykor mentséget kerestünk is - jól tudva persze, hogy nincs mentség -, mert felfoghatatlannak véltük, ami történt, a bûnt iszonyatosnak látjuk.
Feliratok
   2004. április 22.168 Óra   
Kérem, ne vegye senki blaszfémiának, ha arról kívánok említést tenni, hogy az elmúlt heti lapszámuk 1 2. oldalán leközölt fényképfelvétel láttán a nagybányamelléki Szaplonca temetõjének tréfás sírfeliratai jutottak eszembe.
Budapest-víziók
   2004. április 22.Magar Hírlap   
Demszky Gábort a fõépítésze fogja megbuktatni, de ez legyen az õ baja, végül is többen vagyunk olyanok, akik nem Demszky Gáborok, mint akik igen. Budapest viszont kicsit fontosabb annál, hogy egyetlen személyre, de akár egyetlen pártra vagy kormányzatra bízzuk, fontosabb annál, hogy a politika szokásos rövid távú memóriájával, alkalmazott vakságával rátelepedjen, nyomassza, esetleg szárnyakat igézzen rá, hogy aztán kikacagja, mint azt egy Bóbita nevû illetõ cselekedte a versbéli malaccal, aki ezáltal jelentõsen károsodott.Mit tehet az ember, mit tehetek én, ha szeretem Budapestet, de Orbán Viktort már nem annyira, most mégis az exminiszterelnök vezetésével vonult fel a szövetség csapata az Uránia mozi kávézójában, hogy kifejtse az Új Budapest, több, mint egy város program alapvetését Cselovszky Zoltán, Finta József és Fábry Sándor segítségével?
Érintõ
   2004. április 22.Kossuth Rádió   
A tervek szerint május elsejétõl 24 múzeum állandó kiállítása ingyen lesz látogatható és ugye azt kérdeztük egyrészt a hallgatóktól, hogy Önök szerint miként választották ki ezt a 24 múzeumot a mintegy 800 múzeumból amely Magyarországon fellelhetõ és egyáltalán önök hogyan vélekednek, vagy helyeslik-e az ingyen látogatást?
El nem mondott beszéd
   2004. április 20.Élet és Irodalom   
1944-45-ben a magyar közigazgatás aktív közremûködésével és a többségi társadalom hallgatólagos beleegyezésével, egy közel negyed évszázados kirekesztési folyamat betetõzéseként deportáltak, majd meggyilkoltak több mint félmillió magyar állampolgárt. Most mégis úgy tûnik, hogy a holokauszt hatvanadik évfordulóján nyíló Holokauszt Emlékközpont kapcsán elindult közbeszéd errõl álszemermesen hallgat, ehelyett álproblémákkal, marginális kérdésekkel foglalkozik.
Holokauszt-évforduló
   2004. április 18.Netkapu.hu   
Soha többé, nem szabad elfelejteni! Emlékezzünk, hogy ne történhessen meg újra - valószínûleg sokszor elhangzanak ezek a szavak e napokban, amikor a magyarországi zsidóság deportálásának 60. évfordulójára emlékezünk.
Beszélgetés Kiszely Gáborral
   2004. április 18.Vasárnapi Újság   
Hazánkban a legtöbb sajtóorgánum megemlékezett a holocaust 60. évfordulójáról. Ebbõl az alkalomból Budapesten a Páva utcai felújított zsinagógában felavatták Közép-Kelet-Európa Holocaust Emlékközpontját, amelynek létrehozásáról és az április 16-i emléknapról még az Orbán kormány döntött. A Terror Háza Múzeumban is tiszteleghettünk a vészkorszak áldozatai elõtt. Az egész évben tartó rendezvénysorozat címe, Magyar tradégia 1944. Miért-e cím, tette fel a kérdést Vennes Aranka Kiszely Gábornak, a múzeum szakmai igazgatójának.
Hetedíziglen és Magyar tragédia, 1944
   2004. április 17.Hír TV   
A Terror Háza Múzeum a 2004-es évet Magyar tragédia, 1944 címû, egész éves programsorozatával a magyar Holokauszt hatvanadik évfordulójáról való megemlékezésnek szenteli. A múzeum április 13-án megnyitott Hetedíziglen címû idõszaki tárlata a holokausztban meggyilkolt 1,5 millió európai és 190 ezer magyar gyermeknek állít emléket.
Braham: Lehetséges fordulópont
   2004. április 17.Népszabadság   
Randolph L. Braham professzor még Budapestre indulása elõtt nyilatkozott lapunknak. Emlékeztetett rá, hogy az elõzõ, hasonló budapesti konferencia, 1994-ben az elsõ volt a posztszovjet Kelet-Európában. Kiemelte, hogy míg azt a New York City University Graduate Centerével és az Akadémia Történettudományi Intézetével kapcsolatban álló magánszemélyek kezdeményezték és finanszírozták, az ideit a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával szervezték.
Magyar tragédia
   2004. április 16.Heti Válasz   
Felemás megemlékezés a holokauszt hatvanadik évfordulóján

Sokat köszönhet a Medgyessy-kormány a Terror Házának. Ha ugyanis az Andrássy úti intézmény nem rukkol elõ a Magyar tragédia címû kiállítással, a holokauszt 60. évfordulójára a Mûcsarnok méltatlan tárlata és a Páva utcai zsinagóga kongó üressége emlékeztetett volna. Közben, sokadszorra, ismét elõkerült a bocsánatkérés ügye.
Kipipált múzeum
   2004. április 16.Heti Válasz   
Magyarországon a baloldal 1989-90 óta nem kis mértékben a holokauszt tematizálására építette választási kampányait. Ebben közremûködtek azok a történészek, akik a Horthy-rendszerrel azonosították a rendszerváltás utáni magyar jobboldalt. Ilyen elõzmények után adódik a kérdés: miért nem tudta ennyi szakember, szinte korlátlan lehetõségek birtokában, hatvan év után létrehozni a holokauszt-múzeumot?
Egy kaméleon színváltozásai
   2004. április 16.A Szabadság   
Idén negyedik alkalommal tartották meg „a kommunista diktatúrák áldozatainak" emléknapját. A napi sajtó arról tudósított, hogy a középiskolák többségében teljes érdektelenség kísérte a megemlékezést.
Vissza az emlékezetbe
   2004. április 16.Magyar Narancs   
2002 óta élénk, sõt olykor heves vita folyik Németországban arról, hogy miképp lehetne megemlékezni a modern kori exodusokról, vagyis azokról az elõzetesekrõl, kitelepítésekrõl és lakosságcserékrõl, melyek 19U és 1950 között a kontinens szinte minden országát többé-kevésbé érintették.
Tûzáldozat
   2004. április 15.Magyar Hírlap   
Minden évfordulós emlékezésben a jelen a lényeg. Maga az emlékezés is jelenbeli tevékenység, csak a tárgya a múlt, a célja nem. A magyar holokauszt 60. évfordulójának legfontosabb célja, hogy csökkenjen a gyûlölet a világban. Ennek szükséges, de nem elégséges feltétele az úgynevezett szembenézés a múlt bûneivel. Gyakori vád, hogy a magyar nép még mindig nem nézett szembe a hatvan évvel ezelõtti borzalommal, s az ebben való szerepével.
Megrázó felvillanások a vészkorszakról
   2004. április 15.Népszava   
A Terror Háza Múzeum az idén Magyar tragédia, 1944 címû, egész éves programsorozatával a magyar holokauszt hatvanadik évfordulójáról emlékezik meg. A kedd délután megnyílt Hetedíziglen címû idõszaki tárlata a holokausztban meggyilkolt 1,5 millió európai és 190 ezer magyar gyermeknek állít emléket. A kiállítás szimbolikus látványelemei szervesen épülnek rá a január 16-án megnyílt Wallenberg-emlékkiállítás installációjára.
Beszélgetés Schmidt Máriával
   2004. április 15.Nap-Kelte   
Mv.: - Vendégem Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum fõigagzatója, jó reggelt kívánok!

Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum fõigazgatója: - Jó reggelt kívánok!

Mv.: - Nem tudom milyen jelzõt illene használnom, de egész biztos, hogy önök rendezték a legmegrázóbb kiállítást a holocaust alkalmából. Hát ennek ugye szimpla oka van, Gyermektragédia gyermekszemmel, és önök a holocaustban elpusztult másfél millió európai és 190.000 magyar gyermeknek állítottak emléket, hogy így fejezzem ki magamat, ezzel, és hát a helyzet az, hogy ha én saját magamból indulok ki, ha valaminek a látványát nem bírom az a gyerekeknek a szenvedése. Hát hogy mondjam ehhez erõs lélek is kell, hogy valaki ezt végignézze. Ezzel együtt önök nyilván arra számítanak, hogy iskolások tömegei fogják megnézni.
Magyar tragédia 1944
   2004. április 14.Magyar Nemzet   
Hetedíziglen: a holokausztgyermek áldozatainak emlékére

Magyar tragédia 1944 címmel egész éves programsorozattal emlékezik meg a holokauszt hatvanadik évfordulójáról a budapesti Terror Háza Múzeum. Az illetékes VI. kerületi önkormányzat csak a megnyitó elõtt néhány órával járult hozzá a holokauszt-kiállítás Csengery utcai részének felállításához, a grémium szocialista képviselõi részt sem vettek az ülésen.
Terézváros hozzájárul a díszletállításhoz
   2004. április 14.Metró   
A terézvárosi önkormányzat szakbizottsága hozzájárult a Terror Háza Múzeum holokauszt-kiállításaihoz tervezett közterületi díszlet felállításához.A helyhatóság tulajdonosi bizottsága a jobboldali pártok és az SZDSZ támogatásával hozta meg a döntést arról, hogy az épület Csengery utcai oldalán megépülhet egy krematóriumot és annak kéményét jelképezõ kiállítási díszlet.
Szili Katalin nyitotta meg a Terror Háza legújabb tárlatát
   2004. április 14.Hír TV   
A Terror Háza gyermek-holokausztról szóló kiállítás megnyitóján az Andrássy úton Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke könnyeivel küszködve emlékezett a náci terror miatt fel nem nõtt gyermekekre, akikre a jelenlegi iskolásoknak kell emlékeznie. A kiállítás megnyitóján Szili Katalin és Demszky Gábor is beszédet mondott. Az idõszaki kiállítás a holokausztban meggyilkolt másfél millió európai és 190 ezer magyar gyermeknek állít emléket. Orbán Viktor a tömegben hallgatta végig a megnyitó beszédeket.
Hetedíziglen a Terror Házában
   2004. április 14.Népszabadság   
Hatvan éve megtörtént, aminek nem lett volna szabad - mondta a Terror Háza (TH) elõtt megrendezett tegnapi megemlékezésen Schmidt Mária, az intézmény fõigazgatója. Azóta - tette hozzá – két nemzedéknyi idõ telt el; de a sebek olyan mélyek, hogy további két nemzedék múlva sem felejtjük el azokat - szolgált magyarázattal a fõigazgató arra, hogy miért „Hetedíziglen" a címe annak a tegnap nyílt idõszaki tárlatnak, amely a zsidóság által elszenvedett holokausztban meggyilkolt 1,5 millió európai és 190 ezer magyar gyermeknek állít emléket.
1,5 millió meggyilkolt gyerek a Holokausztban
   2004. április 14.Ma.hu   
A Terror Háza elõtt kegyeleti rendezvénnyel, a múzeumban pedig egy új tárlattal tisztelegtek az áldozatok emléke elõtt. Ezzel megkezdõdtek a Holokauszt 60 éves évfordulós megemlékezései.
A szögesdrót mögül
   2004. április 14.Magyar Hírlap   
Idõszaki kiállítás nyílt a Terror Házában a soáról

Sem az idõjárás, sem a technika nem volt kegyes a Terror Háza elõtt tartott holokauszt-megemlékezéshez. A múzeum új idõszaki kiállítása a vészkorszak idején meggyilkolt másfél millió európai és 190 ezer magyar kiskorúnak állít emléket. Az épület külsõ faláról haláltáborbeli fényképekrõl néznek le az arra járókra a sárga csillaggal megpecsételt gyermekek, szögesdrót mögül. A múzeum Andrássy úti fala elé ugyanis valódi szögesdrótot emeltek a tárlat tervezõi.
Beszélgetés Schmidt Máriával
   2004. április 13.Kossuth Rádió   
A holokauszt gyermekáldozatairól nyílt kiálllítás a Terrorháza Múzeumban. Schmidt Mária fõigazgatóval Lengyel Anna beszélgetett.
Beszélgetés Schmidt Máriával
   2004. április 13.Duna TV   
Ma délután öt órakor gyertyagyújtással egybekötött kegyeleti megemlékezésre kerül sor a Terror Háza Múzeum elõtt, egyúttal megnyílik a Hetedíziglen címû idõszaki kiállítási is. A holocaust emléknapján a meggyilkolt 1,5 millió európai és 190 ezer magyar gyermeknek állítanak emléket. Stúdiónk vendége Schmidt Mária a Terror Háza Múzeum fõigazgatója, jó reggelt kívánok. Még kimondani is iszonyú egyébként ezeket az adatokat, nyilvánvaló hogy a kiállítás is arra szolgál, hogy újra belelássunk és újra elgondoljuk, hogy mi iszonyat történt.
Szili Katalin nyitotta meg a Terror Háza legújabb tárlatát
   2004. április 13.ATV   
A magyarországi holokauszt 60. évfordulóján Hetedíziglen címmel kiállítás nyílt a » Terror « Házában. A megnyitón ott volt Szili Katalin, az Országgyûlés elnöke, Demszky Gábor fõpolgármester, valamint az ellenzéki pártok képviselõi. A kiállításon a náci népirtás másfél millió európai és 190 ezer magyar gyermekáldozatára emlékeztek.
Terror Háza: megemlékezés a holokausztról
   2004. április 13.Gondola   
Szakadó esõben nyitotta meg a Terror Háza Múzeum elõtt Szili Katalin a magyar holokauszt 60. évfordulójának alkalmából rendezett Hetedíziglen címû idõszakos tárlatot. A megnyitón beszédet mondott Schmidt Mária, Demszky Gábor és Pokorni Zoltán. Az eseményen részt vett Orbán Viktor is.
Szili Katalin nyitotta meg a Terror Háza legújabb tárlatát
   2004. április 13.MTV   
A holokausztban megnyilkolt másfél millió európai és 190 ezer magyar gyermekre emlékeztek Budapesten. A Terror Háza elõtt kegyeleti rendezvénnyel, a múzeumban pedig egy új tárlattal tisztelegtek az áldozatok emléke elõtt. Ezzel megkezdõdtek a holokauszt 60 éves évfordulós megemlékezései.
Terror Háza: Hetedíziglen c. tárlat megnyitója
   2004. április 13.MTV Online   
Az embertelenség visszatértét, jelentkezzék az bármi formában is, egyszer s mindenkorra meg kell akadályozni - e gondolattal nyitotta meg az Országgyûlés elnöke a budapesti Terror Háza Múzeumban kedden a Hetedíziglen címû tárlatot. Az idõszaki kiállítás a holokausztban meggyilkolt másfél millió európai és 190 ezer magyar gyermeknek állít emléket. "A múltra nem az önkínzás és még kevésbé a bosszú kedvéért kell emlékeznünk, hanem azért, hogy a füstölgõ halál jelképezte embertelenség visszatértét, jelentkezzék bármi formában is, egyszer s mindenkorra megakadályozzuk" - mondta a múzeum épülete elõtt, az Andrássy úton, zuhogó esõben tartott megnyitón Szili Katalin. A megnyitón - amely után gyertyagyújtással egybekötött kegyeleti megemlékezést tartottak - beszédet mondott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója, Demszky Gábor fõpolgármester és Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke is. Az eseményen részt vett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.
Emlékezés másfél millió gyermekáldozatra
   2004. április 13.Népszava   
Tegnap Budapesten a Terror Háza Múzeumban közjogi méltóságok és politikusok jelenlétében megnyílt a vészkorszakban elpusztított másfélmillió európai gyermek emléke elõtt tisztelgõ Hetedíziglen címû kiállítás. A magyarországi holokauszt 60. évfordulója alkalmából holnap Móse Kacav, Izrael Állam elnökének jelenlétében Mádl Ferenc és Medgyessy Péter avatja fel a budapesti Holokauszt Emlékközpontot.
Egy nemzet akkor válik felnõtté, ha szembe tud nézni múltjával
   2004. április 13.Index.hu   
A Terror Háza gyermek-holokausztról szóló kiállításmegnyitóján az Andrássy úton Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke könnyeivel küszködve emlékezett a náci terror miatt fel nem nõtt gyermekekre, akikre a jelenlegi iskolásoknak kell emlékeznie. A kiállítás megnyitóján Szili Katalin és Demszky Gábor is beszédet mondott. Az idõszaki kiállítás a holokausztban meggyilkolt másfél millió európai és 190 ezer magyar gyermeknek állít emléket. Orbán Viktor, volt miniszterelnök a tömegben hallgatta végig a megnyitó beszédeket.
A BBC politikai küzdelmeinkrõl
   2004. április 13.Népszava   
A magyar jobboldali ellenzéki párt azt szeretné, ha az Európai Unió ugyanúgy tiszteletben tartaná a kommunizmus áldozatait, mint a nácizmuséit - hangzott el a BBC hírtévéjének hétfõn bemutatott magyarországi riportfilmjében. Az EU-bövítés és az európai parlamenti választások, valamint a budapesti Terror Háza tematikája köré felépített rövid tudósítás szerint - amelyben nem hangzott el a Fidesz neve - a párt „ellentmondásos módon” olyan indítványt javasol az Európai Parlamentben, amelynek alapján azoknak az egykori kommunistáknak, akik hivatalt akarnak betölteni az EU intézményeiben, teljesen fel kellene tárniuk múltjukat.
Az MSZP a kerítés ellen
   2004. április 13.Magyar Nemzet   
A Terror Háza Múzeum új kiállítása ismét megosztja a pártokat

Várhatóan az SZDSZ és a Fidesz szavazataival kapja meg az engedélyt a fõvárosi VI. kerületi önkormányzattól a Terror Háza Múzeum a holokauszt gyermekáldozatainak emlékére ma délután megnyíló kiállításához. A múzeum egy szögesdrót kerítést, illetve egy krematórium kéményének másolatát építi fel az Andrássy úton, illetve a Csengery utcában. A kerítéshez a fõvárosi önkormányzat már hetekkel ezelõtt megadta az engedélyt, a Csengery utcai ideiglenes felépítményhez a VI. kerület vezetése azonban még nem járult hozzá.
Menekülés Recskrõl fa géppisztollyal
   2004. április 13.Magyar Nemzet   
Amikor a Terror Háza Múzeum megnyílása után elõször mentem el az Andrássy út 60. elõtt, ismét felkavarodtak az emlékek: én valamikor már jártam ebben a fekete tegnapokat õrzõ épületben. Illetve, nem jártam, hanem behoztak. Egyéves voltam, bekísértek az apámmal, anyámmal együtt. Már sötét este volt. Letettek egy asztalra, bizonyos, hogy nyûgösködtem, mert akkor megszólalt egy kárörvendõ hang: Megállj, majd jó elvtársat faragok én belõled! Anyámat az ájulás környékezte, és úgy kapott fel és szorított magához hirtelen, hogy én is elhallgattam. Mindezek a hallomás emlékei, hiszen számtalanszor felidézték mozgalmas életünk során drága szüleim, amíg éltek. Általuk úgy õrzöm a szavakat, mintha már ott, egyévesen is megértettem volna, milyen tragédia történt velünk.
Filmpremier és tárlat a holokauszt emlékére
   2004. április 13.Metró   
A kifutópálya címû német film magyarországi premierje és a Zsidó síremlékek Budapesten címû album bemutatójával emlékeznek meg a holokauszt 60. évfordulójáról április 14-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A budapesti filmbemutatóra a belépés ingyenes.A holokausztban meggyilkolt 1,5 millió európai és 190 ezer magyar gyermeknek állít emléket a Terror Háza Múzeumban ma megnyíló He-tedíziglen címû idõszaki tárlat, amelynek megnyitóján gyertagyújtással egybekötött kegyeleti megemlékezést tartanak a múzeum elõtt.
Hírek
   2004. április 10.Gazdasági Rádió   
A holokausztban meggyilkolt 1,5 millió európai és 190 ezer magyar gyermeknek állít emléket a budapesti Terror Háza Múzeumban jövõ hét kedden megnyíló Hetedíziglen címû idõszaki tárlat, amelynek megnyitóján gyertagyújtással egybekötött kegyeleti megemlékezést tartanak a múzeum elõtt. A kiállítást Szili Katalin, az Országgyûlés elnöke nyitja meg, beszédet mond Schmidt Mária, a Terror Háza fõigazgatója, Demszky Gábor fõpolgármester, Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke és Domonkos István, a Bajcsy-Zsilinszky Társaság tagja.
Tizenhat óra
   2004. április 10.Kossuth Rádió   
A jövõ héten a Páva utcai egykori zsinagóga helyén kinyit a Holocaust Múzeum. Azért, hogy akárcsak egy sor országban a világon, megfelelõ módon emlékezzenek meg a múltszázad leggyászosabb korszakának áldozatairól. A jövõ heti nyitás tulajdonképpen meglepõ fejlemény, azokhoz a súlyos vitákhoz képest, amelyek kezdettõl belepték az egész kezdeményezést a helyszíntõl kezdve az épületen át, a múzeum vagy dokumentációs központ feladatáig, ráadásul máig nem ültek el. Harsányi László miniszteri biztostól, Váradi Júlia kért interjút.
A magyar kánon
   2004. április 8.168 Óra   
Ideológiák és kultúrák harcában lehet-e az egyik és a másik Magyarországnak közös múltja? A rendszerváltás történelmi padlássöprése ugyan helyet teremtett a nemzeti panteon új tagjainak, ám hiányzik a konszenzusos alap, amelyre hõseinket állíthatjuk. Megteremthetõ-e ez ma? Létezhet-e hivatalos történelmi kánon?
Kedves Koltai úr!
   2004. április 8.168 Óra   
Eddig azt hittem, hogy a lakótelepen lakók lenézése csak a Fidesz egyes - egyébként említésre sem méltó - politikusainak sajátja. És most egy általam nagyra tartott újságban is azt olvasom, hogy aki a lakótelepen, panelban lakik, annak csak a szappanopera a színvonal. Nos igen, egy nagyon szépen és tisztán tartott, de lakótelepi lakásban élünk.
Emlékezés a vészkorszak áldozataira
   2004. április 8.Index.hu   
Az Országgyûlés nyilatkozatot fogadott el a holokauszt emléknapjára. Ebben az áll, hogy április 16-a, a holokauszt emléknapja alkalmából az Országgyûlés a magyar nemzet nevében mély részvéttel hajt fejet a vészkorszak áldozatai és sokat szenvedett túlélõi elõtt. A kétharmados támogatást igénylõ politikai nyilatkozatot egy tartózkodás mellett, vita nélkül fogadta el a Ház .
Filmvetítés-sorozat a Toldi moziban
   2004. április 7.Info Rádió   
A Terror Háza Múzeum a 2004-es évet a magyyar holocaust 60. évfordulójáról való megemlékezésnek szenteli. A magyar tragédia 1944. elnevezésû egészéves programsorozat keretében az intézmény a holocaust témájához kapcsolódóan filmvetítéssorozatot rendez a Toldi Moziban.
Nincs párhuzamos történelem
   2004. április 7.Népszabadság   
Április 15-én, a holokauszt-emléknap elõestéjén hivatalosan is felavatják a ferencvárosi Páva utcában felépült Holokauszt Emlékközpontot. Az intézményt a megnyitás elõtti hónapokban számos kritika érte: nemcsak a helyét kifogásolták - fölemlítve, hogy Pest történelmi zsidónegyedében vagy éppen egy vidéki téglagyárban kellett volna elhelyezni -, hanem azt is fölrótták, hogy a kiállítóhelynek szánt egykori zsinagógát eredeti díszeivel és a tóraolvasó asztallal, a bimával együtt állították helyre. Az intézmény gazdája, a közalapítvány szemére vetették azt is, hogy a megnyitó idejére nem készült el az állandó kiállítás - amely az elképzelések szerint csak jövõre nyitja meg a kapuit-, mi több, az intézmény hivatalosan nem is múzeum, hanem kiállításoknak is otthont adó emlékhely.
Március
   2004. április 2.Hócipõ   
Kovács Ádám még egy kis türelmet kér, azonnal kifizeti a Fradinak az egy forintot, amiért megvehetik az Üllõi utat, csak még meg kell várnia, amíg az Asia Center alapjából kiásnak egy kínai agyagkatonát, hogy feltámassza egy fehér porral. Már ha addig visszakapja az útlevelét vagy a buszbérletét. Döbrentei Kornél a Biblia közben a szakállasok karmai közül megment kétmilliárd keresztényt, megnyugtatván õket, hogy sohasem a levegõben beszél. Az alternatív Kossuth nótás kölyökpezsgõt kér a stewardesstõl, de csak egy cukorkát kap, hogy az elszállásig azt szopogassa. Ekkor a brit kapitány kiránt alóla tíz Magyar Nemzetet, hogy ne legyen már olyan nagy költõ, mire az írószövetség utolsó tagja epésen megjegyzi, hogy a hódítók is mindig vittek Bibliát az indiánoknak.
Európa vár ránk
   2004. április 2.Demokrata   
Európát, az egyszerre hõgutával és fagyhalállal fenyegetett földrészt, tágabb otthonunkat sokan hajlamosak politikai értelemben - világnézettõl függetlenül - leegyszerûsítõ módon afféle földrészállamként fölfogni, ahol egyféle akarat, egyféle ízlés, egyféle gazdasági vagy éppen kulturális megfontolás az irányadó. Aki utálja Európát, úgy utálja, mint egy nagy és ronda rovart, aki lelkesedik érte, úgy hajbókol elõtte, mintha a ronda rovar valójában egy nagy és kövér uraság volna.
Filo és Anti
   2004. április 2.Demokrata   
Az antiszemitizmusról annyit írnak és beszélnek mértékadó szélsõbaloldali fórumok, hojjy magam is hozzájárulnék a süketek párbeszédéhez, stílszerûen eyy dialógussal, mely Kilo és Anti között zajlik, napjainkban, a szürke és mocskos balkáni fõvárosban, Budapesten.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria