magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Fele se tréfa
   2004. március 9.Népszava   
Medgyessy Péter nem túl vicces ember. Személyes megbeszélésre hívta hivatali elõdjét - Orbán Viktor némi késéssel meg is érkezett -, aztán jócskán meglepõdött a nem várt nyilvánosság láttán. Ehelyett készséggel elfogadta a vörösbe kötött alkotmányt.
Amikor a maoisták elfoglalták a Magyar Nemzetet
   2004. március 9.Magyar Nemzet Online   
Mihancsik és Kéri duettje a Klubrádióban a legendás Zámbó Jimmy hangján, avagy hogyan menti meg szerzõnket a szórólap-kézbesítõnek álcázott betörõ a szélsõjobbmánia távgyógyítóitól? - Dévényi István jegyzetébõl az is is kiderül, miért nem érdemes elolvasni a Napi Mao vörös könyvét.
Skatulyák
   2004. március 8.Élet és Irodalom   
Nincs harag és nincs sértõdés. Petõcz Györgynek joga van azt gondolni és írni rólam, amit csak akar (Hideg polgárháború ÉS, 2004/9.).Ha beledug abba a skatulyába, hogy én egy kerekasztal-beszélgetésen Galló Bélával és Somogyi Zoltánnal a „baloldal képviselõi" voltunk, hát jó, ettõl még nem leszek a skatulya lakója, nem történt semmi. Mégis, ha valaki nagyon megszorítana, hogy mi az ördögöt képviselek, hát azt mondanám: az individuum jogait, és a nagyotmondás miatt rögtön szégyellném is magam.
Nálunk sem nagyobb az antiszemitizmus, mint másutt
   2004. március 8.Vasárnapi Hírek   
Karsai László a gyûlöletbeszéd ellenszerérõl

Április 5-én lesz 60 esztendeje, hogy azon 6 éven felüli magyar állampolgárok felsõruházatára rákényszerítették a 10x10 centis sárga csillagot, akiket a III. fajvédelmi zsidótörvény annak minõsített. Nyolcszázezren voltak. Közülük több mint félmillióan áldozatává váltak a fasizmusnak. Magyarországon azóta van emléknapja a holokausztnak, hogy 2000. január 18-án, a pesti gettó 1945-ös felszabadítása év- és napfordulóján Pokorni Zoltán oktatási miniszter döntött: minden év április 16-án, a kárpátaljai „gettósítás” szomorú napján emlékezzenek meg a középiskolákban a vészkorszakról. Karsai László történész szerint a rasszizmus ellen nem büntetõjogi eszközökkel, hanem valós ismeretekkel, ellenpropagandával kell védekezni.
Interjú Kiszely Gáborral
   2004. március 8.Magyar Rádió   
Magyarországon a háborút követõen a kommunisták az általuk létrehozott politikai rendõrség segítségével készítették elõ a hatalom megkaparintását, építették ki és tartották fenn az intézményesített bûnözés rendszerét, amely eleve holmi alacsonyabb rendû lénynek tekintette az uralma alá kényszerített embert, és kezdettõl fogva a kritikus értelem kiiktatására törekedett. Kivétel nélkül mindenkinek fel kellett fogni, hogy e rendszerben nem gyakorolhatók az olyan alapvetõ emberi jogok, mint a jog a színlelés nélküli léthez, a saját véleményhez - írja Kiszely Gábor kutató, a politikai rendõrség módszereirõl, az ÁVH egy terrorszervezet története címû könyvében.
Helyreigazítást kérek
   2004. március 8.Népszava   
A Népszava 2004. február 21-i számában a Szép Szó melléklet 23. oldalán, az olvasói levelek rovatában Juszt László tollából megjelent „Mi a zsidózás" címû írásban a szerzõ személyemmel kapcsolatban valótlan tényt állított, illetve való tényeket egyoldalúan, tartalmi szempontból fogyatékos és emiatt téves következtetés levonására alkalmas módon közölt, ezért helyreigazítási kérelemmel élek.
A szövegkörnyezet
   2004. március 5.Népszabadság   
A Népszabadság 2004. február 28-i számában, a Hétvége melléklet 4. oldalán Révész Sándor valótlanul állította, hogy én egy elõadásomban „a zsidók kiirtását a második világháború mellékes elemének minõsítette(m)" volna. Ilyen kijelentést soha nem tettem, ellenben az Eckhardt politikai akadémián 1999. november 11-én elhangzott elõadásomban valóban ejtettem szót e kérdésrõl, amely viszont tartalmi összefüggéseit tekintve gyökeresen mást jelentett.
Szalmaláng
   2004. március 4.168 Óra   
A vártnál is kínosabb akcióvá fajult a MIÉP múlt heti tél- és kormánybúcsúztatója. Míg néhány didergõ magyar a Medgyessy-kabinet tagjait ábrázoló szálmabábokat tüzelt el, az egykoron a párt bázisát jelentõ honfiak jó része otthon maradt. És ez aligha a zord idõjárással magyarázható. Úgy fest, a valaha hóban-fagyban utcára vonuló radikálisok mind kevésbé kíváncsiak Csurka Istvánra. A Kossuth téri happening a remélt kormánydöntés helyett a MIÉP haláltusájának legújabb és kétségkívül legszánalmasabb epizódja volt.
Egy jobb kávéház
   2004. március 4.168 Óra   
Szervezõdik az orbáni Másik Magyarország. Jobboldali médiumok mellett kiadók, kávéházak, színházak, alapítványok, tudós társaságok alakulnak. Kulturális háttérintézmények. Ideológiai fészkek. Tudatosan pályázik az „ideológiai központ" szerepére mások között a kávéházként is mûködõ belvárosi Arcvonal Könyvesház, ahol Trencséni Dávid ivott egy nemzeti cappuccinót.
Bagoly mondja
   2004. március 3.Hócipõ   
Kövér szerint Gyurcsánytól nem várható el az MSZP megújítása, mert betonkemény kommunista klánba nõsült be. Lehet, de azért nem ártott volna elõbb egyeztetnie Stumpffal, vagy Kövér igen közeli pápai rokonával, aki a hetvenes években az egyik akkori pártnál titkárkodott. Az autópályák dolomitos beszállítói óta én amúgy is hagynám a rokonságok emlegetését, ráadásul itt ez a 18 milliós írói honorárium Orbánnak a Magyar Egyetemi Kiadótól, amelynek három tulajdonosa Kövér László testvére, Várhegyi Attila felesége és Schmidt Mária. Akinek a milliárdos férje elég elõkelõ helyen szerepel a leggazdagabb magyarok listáján. Szóval ki, hova?
Korszellemidézés
   2004. március 3.Békés Megyei Hírlap   
Erdõs Norbert országgyûlési képviselõ a napokban a kõröstarcsai kopjafánál mondott ünnepi beszédet a kommunizmus áldozatainak emlékére.
Vitával zárták soraikat a szocialisták
   2004. március 1.Népszabadság   
A sorok összezárását hirdette meg az MSZP a párt szombati választmányi ülésén, ahol a miniszterelnök vitába keveredett korábbi fõtanácsadójával, Gyurcsány Ferenc sportminiszterrel.Összezárta sorait az MSZP - így összegezte a párt országos választmányi ülésén történteket újságírók elõtt Kovács László szombaton.
Megbeszéljük
   2004. március 1.Klub Rádió   
Megbeszéljük. Bolgár György és a hallgatók mûsora. Ma a hallgatók beszélgetõtársa, Dési János. A mûsor telefonszámai: 387-8452 és 387-8453.
Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól
   2004. február 29.Duna TV   
A kommunizmus áldozataira emlékeztek a héten. Két diktatúra, a fasiszta és a kommunista tette különösen hosszú szenvedéssé a XX. századot. - mutatott rá üzenetében Medgyessy Péter kormányfõ. Orbán Viktor szerint, aki nem akar a múltról tudomást venni, az kevesebb terhet hordoz ugyan a vállán, de súlytalanul is lép a jövõbe. Szerkesztõségünk két évvel ezelõtt a Terror Háza megnyitásakor kísérte végig Fehérvári István egykori fogvatartottat, aki négy évtized után kameráink elõtt szembesült a borzalmak helyszínével.
Interjú László Gábor atyával
   2004. február 28.Reggeli Krónika   
Délben ünnepi rendezvény lesz itt a Magyar Rádió márványtermében, a Hit pajzsa kitüntetést nyújtják át László Gábor atyának, pápa prebátusnak . A díjat a Jót és Jól Alapítvány, valamint a Magyar Írók Egyesülete alapította. És had említsek két korábbi díjazottat, biztos emlékeznek még Placid atyára aki a Terror Háza avatásán mondott emlékezetes beszédet, felállítva a túlélés négy alapszabályát. Vagy Bolbericz Pál teológiai tanárt, aki pedig éppen ma a méltatást mondja el László Gáborról. De most már beszéljen maga az ünnepelt, pontosabban a kitüntetett. Beregh Patrícia kérdezi.
A múlt köde
   2004. február 28.Népszabadság   
Február elsején megjött a cián. Nagybánya mellõl indult az ausztrál Aurul Rt. és a román állam közös aranymosodájából, melyet egy évvel korábban nyitottak meg ünnepélyesen, és azt állították róla, hogy javítani fogja a környezet minõségét. Most tört ki belõle a környezetjavító potenciál, mely eladdig egy ülepítõ gátja mögött rejtõzött. A gát átszakadt, s kb. százezer köbméter ciános víz indult el a Zazar patakon és a Láposon át a Szamos és a Tisza felé. Az elsõ napokban az irdatlan mennyiségû haltetem láttán mindenki azt hitte, hosszú idõre sikerült sterilizálni az élettel fertõzött folyókat, de hát az élettel nem olyan könnyû elbánni. Mikor a Tiszát gyászoló közönség 12-én a szegedi hídról virágot dobott az országból távozó cián után, a Szamosban már újra megjelentek a planktonok.
Hideg polgárháború?
   2004. február 27.Élet és Irodalom   
Hideg polgárháború? Ez volt a címe a XX. és XXI. Század Intézetek által január közepén megrendezett kerekasztal-beszélgetésnek ("baloldaliként" meghívott vendégek: Galló Béla, Majtényi László, Somogyi Zoltán, a "jobboldaliak": Fricz Tamás, Lánczi András és Schmidt Mária, a beszélgetést vezette: Heltai Péter).
Emléknapi emberi üzenet
   2004. február 26.Dunántúli Napló   
Ha most nagyon patetikus kívánnék lenni, úgy fogalmaznék, hogy akkor, amikor éppen csak felvirradt a magyarországi rendszerváltozás napja - persze! a barokk is május negyedikén öt óra tizenháromkor kezdõdött -, egy apró rádiós glosszával megszúrtam az éppen ügyeletes kormányt. Mert hülyeséget csinált. Rögvest telefont is ragadott egy honleány, és kijelentette, hogy az ilyen szemeteket, mint én, el kell takarítani az útból, és biztos jól éreztem magam az elõzõ rendszerben, abban a kommunista fertõben. Természetesen, válaszoltam: akkor voltam fiatal, hõsszerelmes, felsõoktatás-nyûvõ és pályakezdõ, családalapító - szóval éltem, és nem tehetek róla, hogy abba a korba és ide születtem. Aztán visszakérdeztem: Kegyed hány éves? Tizenkilenc! - durcáskodott, és lecsapta a kagylót.
Emléknap MSZP-SZDSZ nélkül
   2004. február 26.Magyar Nemzet   
A miniszterelnök üzenetben hajtott fejet a kommunizmus áldozatainak emléke elõttA kommunista diktatúrák áldozatainak tegnapi emléknapján csak az ellenzéki pártok koszorúztak, a kormánypártok nem tartottak külön megemlékezést - tájékoztatott az MTI. A Fidesz parlamenti frakciója a Terror Házánál gyújtott gyertyát, az MDF pedig a Kisfogház udvarában koszorúzott.
Áldozatokról
   2004. február 26.Mai Nap   
Orbán Viktor és a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke a Terror Házában emlékezett meg a kommunizmus áldozatairól. Medgyessy Péter miniszterelnök közleményében felet hajtott az áldozatok emléke elõtt.
Megemlékezés a Terror Háza Múzeumban
   2004. február 26.Info Rádió   
A miniszterelnök szerint két diktatúra, a fasiszta és a kommunista tette különösen hosszú, szenvedéssel teli idõszakká a huszadik századot. Medgyessy Péter a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából kiadott üzenetében úgy fogalmaz: az emlékezés mindig közös feladat, mert a felejtés, a gyûlöletkeltés mindig a zsarnokság szövetségese.
Gyertyát gyújtottak a Terror Házában
   2004. február 26.Magyar Hírlap   
Idén negyedik alkalommal tartották meg a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját. A Fidesz a Terror Házában, az MDF a Kisfogháznál emlékezett tegnap. Az iskolákban többnyire érdektelenség kíséri az emléknapot.
A kommunizmus áldozataira emlékeztek
   2004. február 26.Népszava   
Két diktatúra, a fasiszta és a kommunista tette „különösen hosszú, szenvedéssel teli" évszázaddá a XX. századot - mutatott rá a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából kiadott üzenetében Medgyessy Péter. A miniszterelnök rámutatott: a zsarnoki rendszerek mindig csak ürügyül használják a szabad gondolat legkülönfélébb eszméit, de „valójában nincs közük se nemzethez, se szolidáris közösséghez, se jövõhöz. Nincs közük az emberhez, mert alapvetõen embertelenek".
Emlékezés az áldozatokra
   2004. február 26.Népszabadság   
A jelenlegi és a volt miniszterelnök üzenettel, illetve újságcikkben fordult a nemzethez a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Üzenetük lényege hasonló: két kegyetlen diktatúra határozta meg és tette Medgyessy Péter szavaival „különösen hosszú és szenvedéssel teli évszázaddá a XX. századot". „Talán már itt az ideje, hogy a borzalom és a rettenet által kizökkentett történelem visszataláljon természetes medrébe" - írja az ünnep alkalmából Orbán Viktor.
Megemlékezések a kommunizmus áldozatainak emléknapján
   2004. február 25.Gondola   
Országszerte megemlékezést tartanak szerdán a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Budapesten az ellenzéki pártok több vezetõje is részt vesz az egyes rendezvényeken.
Fidesz: a szocialisták meggyalázták a kommunizmus áldozatainak emléknapját
   2004. február 25.Hír Tv   
A Tolna Megyei Közgyûlés szocialista elnöke nem kezdeményezett semmiféle megemlékezést a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjára. Ezért a közgyûlésben a Fidesz-frakció vezetõje, Koltai Tamás indítványozta: legalább egy perces néma fõhajtással emlékezzenek meg a kommunizmus áldozatairól. A közgyûlés szocialista elnöke és a szocialista frakció ezt megakadályozta.
Megemlékezés a kommunizmus áldozatainak emléknapján
   2004. február 25.Duna TV   
Ki tudja megmondani a kommunista diktatúra áldozatainak számát és azokét, akiknek még a gyermekeit, unokáit is megnyomorított a rendszer. A legtöbb, amit tehetünk, az emlékezés, jelentette ki Kövér László a FIDESZ-frakció megemlékezésén a Terror Háza Múzeumban. A képviselõk és a Terror Háza elé gyûlt emberek gyertyát gyújtottak a diktatúra áldozatainak emlékére. Ezt követõen a Hold utcai református templomban ökumenikus istentiszteleten vettek részt.
Megemlékezés a Terror Háza Múzeumban
   2004. február 25.Magyar ATV   
A kommunizmus áldozataira emlékeztek ma a Terror Házában. Az ünnepségen Kövér László, a FIDESZ választmányának elnöke kijelentette, a diktatúrák által elkövetett rémtetteket jóvátenni nem lehet. Az áldozatokért annyit tehet az utókor, hogy megemlékezik róluk.
Megemlékezés a Terror Háza Múzeumban
   2004. február 25.Kossuth Rádió   
Már messzirõl látszanak a gyertyák és a mécsesek a Terror Háza Múzeum körül. A Fidesz képviselõi és vezetõi közül Kövér László emlékezett. Feltette a kérdést, hogy vajon ki tudná számba venni a diktatúrák áldozatait? Ki tudná megmondani a kommunista sortüzek halottainak számát? Hiszen arra is gondosan ügyeltek, hogy ez sose derüljön ki.
A kommunizmus áldozataira emlékeztek
   2004. február 25.TV2   
A kommunizmus áldozataira emlékezett a FIDESZ és az MDF több helyszínen, köztük a Terror Házánál. Az országgyûlés 2000-ben döntött arról, hogy minden év február 25-én megtartják a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját.
Miniszterelnökök más stílusban
   2004. február 25.Népszabadság   
Hosszú életû lesz, akinek halálhírét keltik – így reagált lapunknak nyilatkozva Medgyessy Péter a Magyar Hírlap címû napilap tegnapi számában megjelent információra, amely szerint a szocialista pártban többen bizalmatlansági indítványt nyújtanának be ellene, mert elégedetlenek ténykedésével. Hozzátette, biztos az igazában, és folytatja munkáját.
Áldozatok és rémtettek
   2004. február 24.Magyar Nemzet   
Szájer József: Egyesek relativizálni próbálják a kommunizmus bûneit

A nácizmus és a kommunizmus rémtettei kapcsán a kettõs mérce elvetésének szükségességét hangsúlyozta Szájer József (Fidesz) a parlamentben a kommunizmus emléknapja alkalmából. Hiller István kultuszminiszter közölte: a koalíció fõhajtással emlékezik a kommunizmus áldozataira, május 9-én, a gyõzelem napján a fasizmus, a jobboldali radikalizmus áldozatai elõtt hajtanák fejet.
Mediterrán éteri lakoma
   2004. február 24.Népszabadság   
Ha valaki meg akarja ismerni, milyen a budapesti Klubrádió anélkül, hogy a teljes napi programot végighallgatná, a napindító információs mûsort, a Reggeli gyorsot ajánlanám. Ebben hallható sok minden abból, amiért ezt a rádiót általában is kedvelni lehet, az itt-ott bosszankodni valókkal együtt.
Soha többé - A kommunizmus áldozatainak emléknapján
   2004. február 23.Hir TV   
Sajnos Magyarországon ma is vannak olyanok, akik a sztálinizmus hétköznapjairól könyvet írva relativizálni próbálják a kommunizmus bûneit. Vannak ma is olyanok, akik átnevezni akarnak: a gaztettet kényszer hatására elkövetett visszaéléssé; a terrort megbékéléssé. Sajnos olyanok is vannak, akik arról beszélnek, hogy a múltat el kell feledni - mondta hétfõn Szájer József a kommunizmus emléknapjáról szólva a Parlamentben.
Önálló külpolitika kell
   2004. február 23.Népszabadság   
Az uniós tagság nemhogy fölöslegessé teszi, még inkább igényli, hogy az ország önálló külpolitikai véleményt fogalmazzon meg - ebben egyetértettek a XXI. Század Intézetben a hét végén rendezett tanácskozás résztvevõi. Kissé sarkítva úgy is lehetne fogalmazni: csak ebben értettek egyet. Hogy van-e konszenzus a magyar külpolitikai kérdésekben, ez például már erõsen vitatott kérdés is volt.
Mécsesgyújtás a Terror Háza Múzeumnál
   2004. február 22.Kossuth Rádió   
Február 25-én este 6 órakor a Hold utcai református templomban ökomenikus istentiszteletet tartanak a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából. Az eseményen részt vesz a Fidesz Magyar Polgári Szövetség képviselõcsoportja, amelynek tagjai ezt megelõzõen 17 órakor a Terror Házánál gyújtanak gyertyát az áldozatok emlékére.
Mi a zsidózás
   2004. február 21.Népszava   
A bíróság jogerõsen ítéletet hozott egy, a Népszavát is érintõ sajtó-helyreigazítási, illetve személyiségi jogi perben, amelyet én vesztettem el Kövér Lászlóval, a Fidesz alelnökével szemben. Egy bírósági ítélet természetesen tiszteletben tartandó. De lényegesnek tartom tisztázni azt, hogy melyek azok a tények, amelyek mérlegelésére nem került sor. A per tárgya egy fél mondat: "...azt már megszoktuk, hogy Kövér László idõnként zsidózik egy kiadósat..." A bíróság úgy döntött, hogy ez nem igaz, s ezzel megsértettük Kövér úr jó hírnevét.Lényeges kérdés tisztázni azt, hogy mit jelent az: "zsidózik".
Lett légyen
   2004. február 21.Magyar Nemzet   
Talán Joszif Sztálin volt az utolsó polihisztor. Ha lehet hinni a nagy tekintélyû moszkvai akadémiának, a grúz hadúr nemcsak a nyelvészetben, de például a vegyészetben is figyelemre méltót alkotott - olyannyira, hogy szintézisét csupán több vaskos kötetben lehetett összefoglalni. (Nem is szólva a közgazdaságtanról, különös tekintettel a vonatrablás metodológiájára.)
Semleges sarokból
   2004. február 20.Népszabadság   
A ringbõl vett kifejezéssel élve a semleges sarokból kívánnék néhány megjegyzést tenni a Teleki-szobor körül zajló vitához. Két idézettel kezdeném, az elsõ Eörsi Istvántól, a második Javier Solanától (az EU fõdiplomatájától) való. Eörsi: „Nyugat-Európában örök idõkre számûzné magát a politika szférájából, aki szobrot akarna állítani egy antiszemita törvényeket hozó és ezeket büszkén vállaló miniszterelnöknek". (Mármint gróf Teleki Pálnak.) Solana: „Az európaiaknak az a kötelességük, hogy mindenki másnál inkább tudatosítsák magukban az antiszemitizmus veszélyeit. Az antiszemitizmusnak a közelmúltban tapasztalt európai megnyilvánulásai botrányosak".
A vér napja a becsületeseknek
   2004. február 20.Népszava   
Ilyenkor, február közepe tájékán a becsületes embereknek mindig felforr a vére. Nem is lehet másként, mert olyan fiatalemberek, akik a történelemrõl semmit sem tudnak, megemlékeznek a budai Vár és a Demokrata c. újság szerint Európa hõseirõl, ill. fegyvertársaikról. Ezeknek a fiatalembereknek jó dolguk van: a háborút csak képekrõl és könyvekbõl ismerik, nem kellett még soha átélniük, milyen az. amikor "a halálgép muzsikál felettünk" (Gyóni Géza), amikor az addigi értékek egy pillanat alatt semmivé foszlanak és csak egy parancs van - persze az éppen hatalmon lévõkén túl -: életben maradni!
Terror Háza : ingyenes látogatás, hosszabb nyitva tartás
   2004. február 20.MTV Online   
A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából ingyen tekinthetõ meg a budapesti Terror Háza Múzeum jövõ hét kedden.
Terror Háza : ingyenes látogatás, hosszabb nyitva tartás
   2004. február 20.mno.hu   
Ingyenesen és hosszabbított nyitva tartással látogatható a Terror Háza Múzeum megnyitásának második évfordulóján, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából - tudósít a múzeum mai közleményében.
Virtuális séta a vészkorszakban
   2004. február 20.Index.hu   
Árpilis 15-én nyílik az új holokausztkiállítás Auschwitzban, ahol a digitális technika segítségével mutatják be a haláltábor borzalmait. A kiállítás látogatói együtt mehetnek a vagonok felé tartó budapesti zsidó nokkel, de az alkotók a számítógépes animáció segítségével a vetkozoket és a gázkamrákat is újraalkották.
A Hócipo hírei
   2004. február 20.Hócipõ   
Szaddám Huszein legbelsõ köreibó1 határozottan cáfolják, hogy Király B. Izabellát az olajon és a politikán kívül más kapcsolat is fûzte volna elnökükhöz.
Kolozsvárra érkezett a Márton Áron-emlékkiállítás
   2004. február 20.Erdélyi Krónika   
Csíkszereda, Székelyudvarhely és Sepsiszentgyörgy után most Kolozsváron is megtekintheto a Márton Áron emléke elott tisztelgõ vándorkiállítás. A tárlat a budapesti Terror Háza Múzeum és az egri Segít a Város Alapítvány együttmûködése révén jutott el a kincses városba.
Még meddig a lenini úton?
   2004. február 20.Demokrata   
Avagy a "Vörös Hadsereg felszabadítja Magyarországot"

Kovács László, a szélsõbaloldali MSZP elnöke, a választóit eláruló, úgynevezett bankárkormány külügyminisztere a második világháború idején történt budapesti kitörés 59. évfordulóján egy budavári utcai rendezvényen kétszáz didergõ kommunistával közölte a jó hírt: "az Európai Unióban még a választási gyõzelem reményében sem fognak össze a konzervatív pártok a szélsõjobbal. Nem vesznek szélsõséges újságírókat pártfogásba, nem hívják meg rendezvényeikre ezen lapok fõszerkesztõit..." és így tovább. Kovács László, aki mellesleg leszögezte, hogy 1945-ben igenis felszabadulást történt, ezzel újabb távlatokat nyitott a politikai rágalom végtelennek tûnõ horizontján.
Hírek
   2004. február 19.Budapest Rádió   
A kommunizmus áldozatainak emléknapján, jövo kedden ingyen látogatható a budapesti Terror Háza Múzeum. A múzeum aznap 10 órától egészen addig tart nyitva, amíg érdeklodo akad - közölte a múzeum sajtófonöke. Kedden és szerdán reggeltol estig mécsesek emlékeztetnek majd a kommunizmus áldozataira a Terror Háza elott.
Emlékeztetõ
   2004. február 19.Magyar Narancs   
Nyitás elõtt a Holocaust Dokumentációs Központ

Hatvan évvel a magyarországi gettósítások kezdete után, idén április 15-én megnyílik a vészkorszak áldozatainak budapesti emlékhelye. Két hónappal a nemzetközi diplomáciai esemény elõtt azonban még sok minden bizonytalan.
Kitörésnapi beszédek - gyûlölködõ megnyilatkozások
   2004. február 19.Magyar Nemzet   
Február 13. és 14. Két tüntetés, két gyûlölködõ hang, ami egymásra mutat. A Dísz téren vannak vagy ötszázan, hangszórók üvöltik végig: aki nem kommunista, nem baloldali, az fasiszta, ha meg véletlenül a szovjet-orosz megszállást nem felszabadulásként ünnepli, hanem csak a terror-csapatok cseréjeként, akkor egész biztos, hogy elõbb vagy utóbb embert is fog égetni. Amint a hírekben hallottam, valaki nem értve egyet, fütyülni kezdett, hát kapott, ellökték, mert meg merte zavarni az Õ békés gyûlölködésüket. Csak a rendõrök tudták kimenteni a sok felháborodott békés ároktemetõ kezei közül.
Egyetlen ember is számít
   2004. február 16.Népszabadság   
Nina Lagergren, Raoul Wallenbergféltestvére még mindig hisz abban, hogy a magyar zsidók tízezreit megmentõ féltestvére életben van. Az 1945-ben Moszkvába hurcolt svéd diplomata húgával a Terror Házában megnyílt Wallenberg-kiállítás megnyitóján beszélgettünk.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria