magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Pengeélen a pengefal
   2003. július 28.Népszabadság   
Hende Csaba: Égnek a demokráciavonalak
Fedõneve: civil
   2003. július 28.iCenter - Heti Válasz   
Levitézlett káderek a társadalmi szervezetekben
Mi lesz a pengefal sorsa?
   2003. július 28.Népszava   
Ráday Mihály SZDSZ-es fõvárosi képviselõ:Az építési engedélyhez minden esetben szükséges ragaszkodni. Ha nincs, bontani kell. Legyen szó akár a Terror Háza pengefaláról vagy a Citadella-teraszról, vagy bármilyen más építményrõl.Görgey Gábor kulturális ...
Elhúzódhat a pengefal bontása
   2003. július 28.Népszava   
A Terror Házának még vannak jogi lehetõségei a fõvárosi döntés után
Dobozi szovjet emlékmû, Terror Háza - moszkvai nyugtalanság
   2003. július 28.MTI   
Moszkva, 2002. március 12. (MTI) - Az orosz külügyminisztérium nyugtalanságának adott hangot a dobozi szovjet emlékmû meggyalázása és a budapesti Terror Házában megnyílt kiállítás kapcsán, azt hangoztatva, hogy a hasonló jelenségek "károkat okoznak az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló és építõ jellegû orosz-magyar kapcsolatok fejlõdésének".
Félpénzen nem lesz múzeum
   2003. július 28.Hetek   

Terror Háza: fenyegetések és mosolyok

Petõ Iván szabaddemokrata képviselõ javaslatára a parlament 150 millió forint elvonásáról határozott a Terror Háza éves költségvetésébõl. Az ellenzék – annak ellenére, hogy ha nem vonul ki a szavazásról, megakadályozhatta volna a csökkentést – a múzeum ellehetetlenítésérõl beszél, míg a kormánypárti frakciók szerint most vált méretéhez arányossá a Terror Háza költségvetése.

Médiaarrogancia
   2003. július 28.Hetek   
Kispályán próbálkozik a Sajtóklub
Pengeváltás
   2003. július 28.Hetek   
Döntés a Terror Házáról
Több százmillió forint a Terror Házának a régi gazdától
   2003. július 28.[origo]   

Az [origo] információi szerint a kormányváltás elõtti utolsó pillanatban évi 330 millió forintos támogatói szerzõdéset kötött a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Terror Házával. Az új vezetés most azt vizsgálja, hogyan támadhatná meg a dokumentumot.

2003. január eleje
   2003. július 28.iCenter - Magyar Hírlap   
Túl vagyunk a karácsonyon meg a szilveszteren. Az ünnepek elmúltával mindig elmondják, leírják: az emberek mennyiért vásároltak, fogyasztottak. Az adatokat össze is szokták hasonlítani az elõzõ esztendõvel, s a fejlõdésbe vetett hit bizonyosságával mutatnak rá: ha ...
Bomlások és választások
   2003. július 28.Heti Válasz   
Közvetítés a Terror Háza elõtti tüntetésrõl, Hír Televízió, február 23., 17.00
Elvetik a Terror Háza orosz kritikáját
   2003. július 28.[origo]   
A Terror Háza
   2003. július 28.Népszabadság   
A létrejött tárgy a várost, az ott járó polgárokat veszi semmibe.
Összezárt múlt, zûrös jelen
   2003. július 28.iCenter - Mai Lap   

Hisznek Medgyessy Péternek a Terror Házában. Köztudottan azt ígérte a miniszterelnök, hogy az idei elsõ kormányülésen döntenek az Országgyûlés által elvont százötvenmillió forint pótlásáról. Ezért határozott úgy még december végén az intézményt üzemeltetõ alapítvány kuratóriuma, hogy a beígért kényszerszünet helyett mégis kinyitják január másodikán a múzeumot. Az új év elsõ hétvégéjén mi is meglátogattuk a sok vitát kavart emlékhelyet, hogy megtudjuk, ki mit gondol az ott látottakról.

Éljen Sztálin!?
   2003. július 28.Heti Válasz   
Nem hittem a fülemnek, amikor meghallottam: Joszif Visszarionovics halálának ötvenedik évfordulója alkalmából, március 5-én este Sztálin-koncertet terveznek a Pesti Vigadóban. Kiderült, a hangverseny ötletének a fele sem tréfa. Már a jegyeket is árusítani kezdték, és a mûsort is kihirdették: ...
Ismerõs pökhendiség
   2003. július 28.Heti Válasz   

Januárban a Népszabadságban Fábri Péter terjedelmes cikkben rendkívül gyûlölködõ hangú írásban támadta a Terror Házát és többek között a Heti Válasz alapítását „példátlan pimaszságnak" állította. Megkíséreltem a Népszabadságnál egy másfél oldalas észrevételt elhelyezni. Többszöri levélváltás után Révész Sándor rovatvezetõ szerkesztõ közölte, hogy írásomat nem hajlandó közölni, mert „tárgyi alap nélkül azzal vádolom Fábrit, hogy valamely tömeggyilkos diktatúrával azonosul". Örülnék, ha fentiek elõrebocsátásával mellékelt írásomat a Heti Válasz közölné.

Ábránd-e az Európai Unió?
   2003. július 28.Magyar Nemzet   
A Terror Háza Múzeumban mutatták be szerdán Tony Judt Európa – A nagy ábránd? címû könyvét. A Kairosz Kiadó, valamint a  XX. Század Intézet közös kiadásában megjelent kötetet Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum vezetõje, valamint Lánczi András és Navracsics Tibor történészek ...
Tízezrek a Terror Házáért
   2003. július 28.Heti Válasz   
Orbán: Meg kell védeni a Bastille-t a Bourbonoktól
Dráma Medgyessy Péterrõl: fiktív országban, fiktív szereplõkkel
   2003. július 28.index   

A kormányfõ titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottságban szerzett élmények ihlették, de fiktív országban és képzelt szereplõkkel játszódik az a dráma, amelyet a Terror Háza Múzeum tudományos igazgatója írt - írja szerdai számában a Népszava. Kiszely Gábor nem tart attól, hogy színmûve hátrányosan befolyásolja az intézmény költségvetési támogatását.

´A múltat be kell vallani...´
   2003. július 28.Kõszeg és vidéke   
Látogatás a Terror Házában
Interjú Kiszely Gáborral leújabb mûvérõl
   2003. július 28.iCenter - Infó-Rádió   
Mv.: - Már kész dráma a miniszterelnök múltja. Medgyessy Péter ihlette ugyanis a Terror Háza Múzeum tudományos igazgatójának legújabb mûvét. A szerzõ, Kiszely Gábor korábban a kormányfõ múltját vizsgáló parlamenti bizottság szakértõjeként maga is végigkövethette ...
A GYISM az MLSZ-tagságra bízza Bozóky Imre sorsát
   2003. július 28.Blikk   

Az MLSZ elnökét, dr. Bozóky Imrét lemondásra szólították fel. Támadói szerint posztjával nem fér össze az olyasfajta politizálás, amikor aláírta a Terror Házával foglalkozó petíciót.

Kozgyûlés elé vinnék a pengefalat
   2003. július 28.Budapesti Nap   

A közgyûléssel tárgyaltatná meg a pengefal ügyét a fõvárosi Fidesz-MKDSZ frakció A képviselõcsoport a testület hétfõi, rendkívüli ülésén vetetné fel napirendjére a várostervezési és városképvédelmi bizottság határozatának felülvizsgálatát.

Arcnélküliek lettünk
   2003. július 28.iCenter - Népszabadság   

– mondja Nagy Nóra elnökségi tag, aki lassúnak tartja az MSZP-

Ha a külsõ szemlélõnek úgy tûnik, talán igaz lehet, hogy egy kicsit elszürkültünk, arcnélküliek lettünk – mondja a fiatal szocialista politikusokról az interjúban Nagy Nóra, az MSZP országos elnökségének tagja. A parlament jegyzõje azt mondja, hogy „a Terror Háza esetében én keményebb lettem volna, mint a miniszterelnök úr”. Nem szabad naivnak lenni és azt hinnünk – teszi hozzá –, hogy ha mi gesztusokat teszünk, akkor majd a jobboldali politikusok is megszelídülnek.

Sasvári Szilárd
   2003. július 28.Budapesti Nap   
A harmincnyolc éves Sasvári Szilárd neve az elmúlt napokban a Terror Háza pengefala és az ARC plakátkiállítás kapcsán merült fel. Az általa vezetett várostervezési és városképvédelmi bizottság ugyanis elõbb megadta az engedélyt a pengefal fennmaradásához, majd egy héttel késõbb -az ...
Andrássy úti nagygyûlés
   2003. július 28.HVG   
Több tízezres tömeg gyûlt össze vasárnap a Fidelitas és a polgári körök felhívására a Terror Háza megnyitásának elsõ évfordulóján az Andrássy út 60. elõtt tartott megemlékezésen. A rendezvény megtartására a rendõrség a szervizutakra adott ki engedélyt, amit azonban a tömeg növekedése ...
Újra a Terror Házáról
   2003. július 28.Magyar Nemzet   
A kormány nem tett le a Terror Házát fenntartó közalapítvány kuratóriumának kibõvítésérõl, de elõbb a múzeum alapító okiratát módosítja - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivõ. Elmondása szerint a dokumentum hibáktól terhes, jogilag nem megalapozott. A felkért jogászok heteken ...
Nem vizsgálták a számvevõk a Terror Háza gazdálkodását
   2003. július 28.Népszava   

A Terror Háza és az azt fenntartó közalapítvány vezetõségének állításával ellentétben az Állami Számvevõszék (ÁSZ) nem ellenõrizte a költségvetési támogatások felhasználását a közalapítványnál - értesült a Népszava. Miután nem volt vizsgálat, az ÁSZ nem is találhatta szabályszerûnek az állami pénzek felhasználását.

A történelemhamisítás iskolája
   2003. július 28.iCenter - Népszabadság   

A szocializmus volt a XX. század legnagyobb hazugsága?

Az „új demokrácia”, az újkapitalizmus – a szocializmus új értelmezése után kiált. Az új szükségletnek megfelelõen a szocializmus már nem az utópia, az elvont ábrándozás és a horrortörténet ellentétére épül. Nem. Már nemcsak a fasizmus és a kommunizmus azonosítása dívik szerte a médiában, sokfelé az egyetemi katedrákon is, hanem magának a szocializmusnak a története már úgyszólván kizárólag az abszurd és a kriminális határterületén bukkan fel.

Közelkép - Négyszemközt Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum fõigazgatójával.
   2003. július 28.Magyar Hírlap   
Schmidt Mária szerint a diktatúrákban számít törvénysértésnek az uralkodó hatalommal szembeni ellenállás, még gondolatban is. A történész ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy milyen következményei lehetnek a Terror Háza esetleges kormányzati akaratú átalakításának. A múzeum igazgatója beszámol arról, hogy tárlatokat készítenek elõ Eszterházy Jánosról, Ravasz Lászlóról és Raoul Wallenbergrõl. A pengefal esetleges eltávolításáról az igazgató asszony ez alkalommal nem kívánt nyilatkozni.
Még perelhetnek a pengefalért
   2003. július 28.Magyar Nemzet   

Elsõ fokon a VI. kerületi polgármesteri hivatal építési irodájának kell eljárni a Terror Háza pengefalának ügyében, ez a szakhatóság rendelheti el ugyanis a díszítõelem lebontását - tudtuk meg. Közben a Fidesz-frakció Demszky Gábor „lecsillapítása" érdekében a Fõvárosi Közgyûlés elé vinné az ügyet.

Csak februárban zárhat be a Terror Háza
   2003. július 28.Népszava   

A kultuszminiszter ragaszkodik hozzá, hogy a Terror Háza Múzeum (TH) kinyisson 2003 január elsején. Az intézményt fenntartó közalapítvány kuratóriuma ugyanis úgy döntött, hogy mivel az Országgyûlés 150 millió forinttal megkurtította a múzeum költségvetését, év elejétõl ideiglenes bezárja. Ám a kulturális tárca szerint megvan a fedezet a múzeum mûködtetésére. Ha a TH januárban nem nyit ki, elképzelhetõ, hogy a minisztérium lemondatja az intézmény mûködéséért felelõs kuratóriumot. A kormányfõ szerint a múzeumnak mûködnie kell.

Beszélgetés Kuncze Gáborral
   2003. július 28.iCenter - ATV   
Mv.: - Pár napja van csak új esztendõ, 2003. Máris beindult a politikai nagyüzem. És egyre nehezebb lesz elválasztani az álcsatákat a valódi politikai vitáktól. De azért tegyünk rá egy kísérletet, én találtam egy nagyon-nagyon régen, még 2002. december 19-én született Kuncze Gábor ...
Bozóky nem reagál
   2003. július 28.Mai Nap   
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke nem reagál az õt ért támadásokra. Néhány napja látott napvilágot a hír, miszerint a Terror Házával kapcsolatos petíciót amelyet az álcázottnak vélt politikai támadás miatt készítettek el Bozóky is aláírta. Akad, aki szerint ezt nem illett volna tennie, s ...
November 4-i megemlékezések
   2003. július 28.Heti Válasz   
Az 1956-os forradalom és szabadságharc elleni szovjet katonai támadás 46. évfordulóján Mádl Ferenc köztársasági elnök megkoszorúzta a Fiumei úti Nemzeti sírkert 21-es parcellájánál lévõ hõsi emlékmûvet. A Kozma utcai börtönben Dávid Ibolya, az Országgyûlés alelnöke mondott beszédet. ...
Budapest Rádió Hírek
   2003. július 28.iCenter - Budapest Rádió   
A kormány pénteki ülésén várhatóan legfeljebb százmillió forintot szavaz meg a Terror Háza támogatására. Ez csupán a kétharmada annak a 150 milliónak, amelyet a parlament a szabad demokrata Petõ Iván javaslatára elvont az intézmény 330 milliós támogatásából. Kocsi László, kulturális ...
A meccsre koncentrálva
   2003. július 28.Nemzeti Sport   
Gellei Imre kapitány már körülnézett Chorzówban
Schmidt: buldózeren a történelembe
   2003. július 28.Magyar Hírlap   
A Terror Háza Múzeum fõigazgatója álságos érvek köntösébe bújtatott ismételt politikai támadásként értékeli Demszky Gábor fõpolgármester döntését. Schmidt Mária emlékeztet arra, hogy az egy éve tartó szakmai egyeztetések eredményeként végül sikerült kompromisszumos javaslatot ...
ATV-Híradó
   2003. július 28.iCenter - ATV   
- Mv.: A kormány döntött arról, hogy idén májusban 12%-kal emelkedik a gáz fogyasztói ára. Az ígéretek szerint a lakosság ebbõl 8-10%-ot fog fizetni, mivel a többi költséget az állam magára vállalja. Február 1-jétõl ugyanakkor 8.7%-kal emelkedik a villamosáram fogyasztói ára, ...
Pengeváltás
   2003. július 28.Nemzeti Sport   
Bozóky Imre azt követõen, hogy aláírt egy olyan papírt, amit rajta kívül aláírtak még kétszázkilencvenöten, s amit egyesek szerint nem lett volna szabad aláírnia, ismét a címlapokra került, fotója visszaköszön internetes újságból, bulvársajtóból, tévémûsorból, holott az utóbbi ...
A könyörgésrõl
   2003. július 28.Népszava   
Barátaim! Bocsássátok meg meghatottságtól elcsukló hangomat, amikor jelentem nektek, hogy könyörgésünk meghallgattatott. Fohászunk a mi szánkból egyenesen az Úr fülébe...! Lassan mondom, hogy mindenki jól értse. El-vál-lal-ta! Elvállalta!Most tehát, hogy így fellélegeztünk, kissé ...
Harmaddal több pénz kultúrára
   2003. július 28.Népszabadság   
A miniszter bíztató kezdetnek tekini a 2003-as költségvetést
Beszélgetés a Politica Capital Intézet két vezetõ mukatársával
   2003. július 28.iCenter - ATV   
Mv.: - Jó estét kívánok, csütörtökön Egymás között. Ha emlékeznek rá, múlt héten a külpolitikában próbáltuk meg áttekínteni az elmúlt évet, és bizonyos mértékig a kilátásokat, most pedig a Politica Capital Intézet két vezetõ mukatársával Somogyi Zoltánnal, és Szabados ...
Hátha bejönne
   2003. július 28.Népszava   
Nem arról van szó, hogy Demszky Gábor fõpolgármesternek  nincs elvi igazsága, amikor a városképi bizottsággal megszavaztatja a Terror Háza pengefalának elbontatását. Igaza van, elsõsorban azért, mert ez a meglehetõsen szembetûnõ épüIetdekoráció soha  nem  kapott  hatósági ...
A Futball Háza
   2003. július 28.Sport Plusz Foci   
Ha minden igaz, akkor az MLSZ legközelebbi elnökségi ülését a Terror Házában tartják, s itt rendezik meg a licensztanfolyamok elméleti foglalkozásait is. Hét elején jelent meg ugyanis mûvészek és közéleti emberek aláírásával az a tiltakozó levél, amely a Terror Háza elleni alattomos ...
Duna TV Híradó
   2003. július 28.iCenter - Duna TV   
- Mv.: Január 15-étõl fizetni kell az M7-es autópályán és az M3-as új szakaszán, mondta el a kormány ülését követõen Gál J. Zoltán.- Mv.: A kormányszóvivõ beszámolt arról is, hogy a matricák árai is nõni fognak. A legalacsonyabb díjkategóriában 10%-os mértékben. ...
Futballvezetõk a Terror Hazáért
   2003. július 28.Sport Plusz Foci   
Nyomatékkal leszögezzük: mindenkinek személyes ügye, hogy mit támogat, mi mellett szólal fel, mi mellett áll ki. Magunk is tiszteletben tartjuk mindazok véleményét, akik kiálltak a Terror Háza mellett. Mindazokét, akik számára az a nap, amikor Kovács Bélát, aki a magyarok jelentõs része számára a szabadságot és a függetlenséget jelképezte, letartóztatták - nem egy nap a sok közül... Mindazokét, akik késõbb maguk is szenvedõ részeseivé váltak a terrornak -, vagy akik már egy más korban születve, de minden porcikájukkal tiltakoztak az elnyomás ellen.
Imre megkérdezte, aláírnám-e?
   2003. július 28.Sport Plusz Foci   
Dr. Bozóky Imrea Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke:- Úgy gondolom, az a legszemélyesebb magánügyem, hogy miért írtam alá ezt a nyílt levelet.Gellei Imreszövetségi kapitány:- Most nagyon õszinte leszek: édesapám 3 évig volt Szibériában, majd 1956-ban idegösszeroppanást ...
Az a feladatom, hogy írjak
   2003. július 28.Demokrata   
Kovács Ákos énekes, zeneszerzõ, költõ a sikerrõl és a morálról
Össztûz
   2003. július 28.iCenter - ATV   
Mv.: - Az Össztûz vendége ma egy történész, író, aki egyben a Terror Háza tudományos igazgatója is és egy érdekes könyv szerzõje is. Kiszely Gábor a vendégünk. Jó reggelt kívánok!Kiszely Gábor Terror Háza: - Jó reggelt kívánok!Mv.: - Ma lesz a döntés a Terror Házáról, ...

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria