magyar magyar english english
nyitólap  vissza
rólunk
másokról
nekünk írták
hírek, események

Terror Háza: önkény az önkény házában?
   2002. január 19.Magyar Hírlap   
A közigazgatási hivatal február elején fejezi be vizsgálatát - Schmidt Mária egyelõre nem válaszoltA Terror Háza február 24-ei megnyitásának dátuma egyre közelebb van, ám egyre több a vitás kérdés is az egykor a nyilasok és a kommunista államvédelmi hatóság központjaként funkcionáló Andrássy út 60. alatti múzeum ügyében. A fõváros álláspontja szerint újabb jogsértés történt, mert a budapesti tulajdonban lévõ Sztálin-szobor és dísztribün címû kompozíció fennmaradt részét a szükséges engedélyek nélkül építették be a Terror Házába.
Terror Háza: újabb jogsértés
   2002. január 18.Népszava   
Újabb jogsértésre derült fény a Terror Háza múzeum építése körül nyilatkozta csütörtökön Körmendy Ferenc. A Fõvárosi Közgyûlés kulturális bizottságának elnöke arról értesült, hogy a fõváros és a szobrász hozzájárulása nélkül beépítették a Terror Háza múzeum épületébe az egykori Sztálin-szobor és dísztribün címû kompozíció talapzati dombormûveinek gipszmintáit
A Terror Háza maga a színtiszta agyrém!
   2002. január 18.Népszava   
Egyszerûen felháborító, amit ezzel a terror-múzeummal csinálnak. Egyáltalán, kinek jutott eszébe ilyesmi. Elég az utcára kimenni, és a terrorral találjuk magunkat szemben. Ellopják a kisgyerekeket; rokkantak, nyomorult koldusok, dõzsölõ újgazdagok, és bizony, gyilkosok között élünk. Bármelyik pillanatban kiránthatják a kezünkbõl a táskát, bankot rabolnak. Nem tudják õket lefogni.
Kis magyar terror
   2002. január 18.Hajdú-Bihari Napló   
Furcsa dolgok zajlanak mostanság a Budapesten a Terror Háza körül. A megdöbbentõ nevet viselõ, jelenleg formálódó intézmény múzeum lesz, mely arra hivatott, hogy emléket állítson az önkényuralmi rendszerek áldozatainak. Abban az Andrássy út 60. alatti épületben kapott helyet, melyet a köztudat úgy tart nyilván, mint az ÁVH központját. A történelmi emlékezetben elhomályosult, hogy valaha ez az épület volt a nyilasok székhelye, a Hûség Háza is, de a múzeum létrehozói -nagyon helyesen - ezt a tényt sem hagyják végleg feledésbe merülni. Azzal, hogy erre a mementóra szükség van, senki nem vitatkozik. A kialakításának körülményei körüli vita azonban - ahogy közeleg a tervezett megnyitó idõpontja, február 24., a kommunizmus áldozatainak emléknapja -egyre nagyobb hullámokat vet.
Szabadon a Terror Házában
   2002. január 18.Heti Válasz   
Bitófák, vizes- és sötétzárka, a belépõre irányuló ágyúcsõ. Ez a látvány fogadja majd a jelenleg még jogviták kereszttüzében álló Terror Háza Múzeum látogatóit. A tetõrõl a járókelõkre vetülõ, a terror szót, valamint egy nyilaskeresztet és egy ötágú csillagot formázó árnyék miatt még azok sem mehetnek el közömbösen a munkásõr-szürkére festett épület mellett, akiknek fogalmuk sincs, mit jelentett egykor az Andrássy út 60.„Sokkoló kiállítást terveztünk. Ez volt a cél" - mondta lapunknak Schmidt Mária, a február 24-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján nyitó Terror Háza Múzeum fõigazgatója. Az intézmény vezetõi szeretnék, ha azok, akik nem tudnak semmit errõl a korszakról, akik azt sem tudják elképzelni, hogy volt idõ, amikor nem lehetett csak úgy kiugrani Bécsbe, szembesülnének mindazzal, amit a szüleiknek, nagyszüleiknek vagy dédszüleiknek át kellett élniük. Azt a korszakot kívánják bemutatni, amikor egy viccért háromévi börtön járhatott, amikor elvihettek, megkínozhattak, kivégezhettek embereket minden különösebb ok nélkül.
Jogi viták az Andrássy üti Terror Háza körül
   2002. január 17.Magyar Hírlap   
„Jogilag megtámadhatatlan", más (párt)szemszögbõl nézve „jogilag nagyon aggályos", illetve „Ráday tudatosan riogat" - eltérõ vélemények a Terror Háza építési engedélyérõl. A fõvárosi közigazgatási hivatal vizsgálata még folyamatban van, elkövetett-e jogsértést a VI. kerületi jegyzõ az építési engedély kiadásával - a tulajdonos fõváros hozzájárulása nélkül -, az építkezés folyik, és az Andrássy út 60. külsejét érintõ változások körül sem csillapodtak le a kedélyek.
Februárban nyit a Terror Háza
   2002. január 17.Népszabadság   
A Terror Háza február elejei megnyitását senki nem tudja megakadályozni — közölte szerdai tájékoztatóján a fõvárosi Fidesz MDF MKDSZ-frakció vezetõje. Tirts Tamás üdvözölte a Budapesten, az Andrássy út 60.-ban, a Nyilaskeresztes Párt és az ÁVH egykori székhelyén kialakítandó múzeumot. Az emlékhely kijelölt fõigazgatója Schmidt Mária, a kormányfõ tanácsadója.
Még tart a vita a múzeumról
   2002. január 17.Magyar Nemzet   
Tirts Tamás: Egy nemes célt akarnak lejáratni a Terror Házát ellenzõkMéltatlan és felesleges az a hetek óta tartó vita, amelyet a baloldali pártok indítottak el a Terror Háza Múzeum építése ügyében - jelentene ki tegnap Tirts Tamás, a fõvárosi Fidesz-MDF-MKDSZ frakció vezetõje. Ráday Mihály szerint csupán arról van szó, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania.
„A rémálmaimban jön elõ az a ház"
   2002. január 13.Vasárnapi Hírek   
A terrormúzeum kialakításáról nem kérdezték meg a fõvárostÉpítész, fideszes és SZDSZ-es fõvárosi képviselõ, valamint alkotmányjogász is talál alapos kifogásokat az Andrássy út 60-ban, a nyilas párt majd az ÁVH egykori központjában kialakítandó Terror Házának kivitelezésével szemben. A kijelölt múzeumigazgató, Schmidt Mária történész, miniszterelnöki fõtanácsadó.
Tovább vitáznak a Terror Házáról
   2002. január 10.Népszabadság   
Elszabadul a pokol, ha a Fõvárosi Közigazgatási Hivatal jóváhagyja az Andrássy út 60. homlokzatának átalakítására kiadott engedélyt - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján a fõváros városképvédelmi bizottságának alelnöke. Az épületben létesülõ múzeum, a Terror Háza kijelölt fõigazgatója viszont közölte: a világ más tájain nem történhetne meg, hogy egy holokauszt-emlékhelyet ilyen álságos módon támadjanak, mint azt a fõváros vezetése teszi.Ha a Fõvárosi Közigazgatási hivatal elutasítja a Városháza fellebbezését, és ezzel szabályosnak nyilvánítja az Andrássy út 60. homlokzatán végzett és tervezett átalakításokat, azzal veszélyes precedenst teremt Attól kezdve ugyanis bárki nyugodtan építkezhet szomszédja telkén - közölte a fõvárosi várostervezési és városképvédelmi bizottság alelnöke. Ráday Mihály tegnap a sajtóval.
Giccspiac
   2002. január 10.Népszabadság   
Habos torta rokokó legyezõvel. Barokk lépcsõ, világító szemû nyuszival. A fáraó erkélye indián tolldísszel. Meg amit akartok!Folytathatnám, mi minden ötlik eszembe, amikor végigpásztázom a Lehel téren lassan elkészülõ új piac épületét.
Ráday szerint jogsértõ a Terror Háza építése
   2002. január 10.Magyar Nemzet   
A Terror Háza múzeum létrehozását nem kifogásolja a fõváros, de elfogadhatatlannak tartja a jogszerûtlen és az önkormányzat tulajdonosi érdekeit sértõ, manipulatív elõkészítõ munkálatokat - mondta tegnap Ráday Mihály.
A Terror Háza
   2002. január 10.168 Óra   
Mészáros Tamás Ökölbe szorított demokrácia címû írásának vezérgondolatára (hogy akadálytalanul pusztít a gyûlölet fegyvere) jól ríme az, hogy az Andrássy út 60.-ban megnyílik (megnyílt?) a Terror Háza. A Nyilaskeresztes Párt, illetve az Államvédelmi Hatóság központjában épült terrormúzeum több hasznos célt is szolgál. Jó, ha emlékezünk néha a múltra, szeretünk borzongani (kockázat nélkül), bizonyság erre a krimi, horror, thriller és sci-fi nem múló népszerûsége. És hogy milyen jó nekünk, hogy demokráciában élünk. Meg hátha lesz a bemutatott képeknek olyan „áthallása", hogy az utódpárt MSZP a Kádár-rezsim szellemi és fizikai örököse. (Nota bene: a Kádár-rendszerben már nem volt AVH.)
Vihar a Terror Háza körül
   2002. január 10.168 Óra   
A Terror Háza múzeum lesz, az Andrássy út 60.-ban, ahol bárki megtekintheti a két ellenkezõ elõjelû állami terror dokumentumait. A Fõvárosi Városképvédelmi Bizottság aggályainak adott hangot a homlokzat átalakításával kapcsolatban, a terézvárosi önkormányzat ellenzéki képviselõi szerint „ezzel nem a terror áldozatainak, hanem magának a terrornak állítanak emléket".
Error és Terror
   2002. január 10.168 Óra   
Az Andrássy utat Európa legszebb eklektikus sugárútjai között tartják számon. Kiemelkedõ épületei nincsenek, neoreneszánsz házai viszont finom harmóniába simulnak a széles út két oldalán. A patinás paloták kapui mögött számos igazi kincs rejtõzik. Csak egyetlen példát említve: megesik, hogy a lépcsõházat Lotz Károly freskói díszítik.
Terror Háza: bíróságra kerül?
   2002. január 10.Magyar Hírlap   
A fõváros nem kifogásolja a magyar történelem fekete napjait felidézõ Terror Házának létrehozását, de elfogadhatatlannak tartja a sok szempontból is jogszerûtlen és az önkormányzat tulajdonosi érdekeit sértõ, titkolódzó és manipulatív elõkészítést - mondta Ráday Mihály.
Fellebbezés a Terror Háza ellen
   2002. január 9.Magyar Nemzet   
Fellebbez a Terror Háza építési engedélye ellen a fõvárosi Önkormányzat, mert a múzeum olyan falat építene az Andrássy útra, amelyre nem kapott a fõvárostól engedélyt, és amely megzavarja az utcaképet. A fellebbezés tulajdonképpen a VI. kerületi jegyzõ határozata ellen szól, amely az építési engedélyt nemcsak a terézvárosi, hanem a fõvárosi tulajdonú közterületekre is kiadta. A kerületi jegyzõ külön kérésre sem kézbesítette a határozatot a fõvárosi önkormányzatnak.
A hatóság vizsgálódik, a Terror Háza pedig épül
   2002. január 8.Magyar Hírlap   
Hamarosan befejeződik a Közigazgatási Hivatal vizsgálata, mely eldönti: jogsértő volt-e, hogy a VI. kerületi jegyző a közterület tulajdonosának hozzájárulása nélkül építési engedélyt adott ki a Terror Háza múzeumnak helyet adó ingatlanra és környékére. A bizonytalan jogi helyzet ...
Mégis, kinek a terrorja
   2002. január 7.Népszava   
Emlékszem, még az ötvenes évek elején, általános iskolás koromban minden évben egyszer el kellett mennünk „osztálykirándulásra" a Munkásmozgalmi Múzeumba, amely a mai Néprajzi Múzeum épületében volt. Hogy ott miket láthattam, arra már nem emlékszem, csupán Rákosi börtöncellájának képe maradt meg emlékezetemben. Az „élethûen" berendezett cellában volt priccs és volt az ágy alatt egy koffernyi titkos (!) rádió adóvevõ is, ami már akkor mosolyt fakasztott belõlem.
Demszky tájékozatlan volt
   2002. január 7.Blikk   
Demszky Gábor Schmidt Mariával, a Terror Házát építtetõ XX. Századi Intézet fõigazgatójával. Mint azt a Blikk korábban megírta, az Andrássy út 60. szám alatti épületre önkény-uralmi jelképeket tettek volna ki, amit késõbb a városképvédelmi bizottság megtiltott.
Vita a Terror Házának homlokzatáról
   2002. január 7.Magyar Nemzet   
A polgármester támogatja, a szocialisták támadják az Andrássy út 60. átalakítását

Elkészült a Terror Háza új párkánya, amely kinyúlik a tetõbõl, hogy a hírhedt Andrássy út 60. alatti, egykori nyilaskeresztes és ÁVH-központot környezõ járdára vetítse a „terror árnyakát". A párkányban megjelenik a nyilaskereszt és az ötágú csillag is, a rettegett szervezetek jelképeiként. A helyi szocialisták támadják a homlokba: átalakítását, mert szerintük a ház megjelenése miatt nem kapja majd meg a világörökség része címet az Andrássy út. A helyi ellenzék kifogásolja az önkényuralmi jelképek megjelenítését is. Más vélemények szerint az, átalakítás ellenzõi valójában a múzeum létrehozását kívánják megakadályozni.
Nyilaskereszt és csillag a Terror Házán
   2002. január 3.Magyar Hírlap   
Brzezinski és a lett kormányfő a február 24-én nyíló múzeum tanácsadó testületében MH-információ I Gréczy Zsolt Többek között Zbigniew Brzezinski és a lett miniszterelnök is részt vesz annak a kuratóriumnak a munkájában, amely a Terror Háza nevű, az egykor hírhedt Andrássy ...
Andrássy út 60. - A hely és szelleme
   2002. január 1.   

A könyveknek megvan a saját sorsuk - tartja a mondás. Az Andrássy út 60. története alapján bízvást állíthatjuk, hogy az épületeknek is. A rossz hírű, már a negyvenes évek elején fogalommá lett háztömb kezdetben magántulajdonban volt, ...

Terror Háza - egymillió látogató
   2001. január 1.Heti Válasz   
A 2002-es megnyitás óta már több mint egymillió látogatót fogadott a Terror Háza Múzeum. Az egymilliomodik vendéget kedden Schmidt Mária fõigazgató köszöntötte.
Schmidt Mária a Nap-Keltében
   2001. január 1.Nap-Kelte   
Mv.: - Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója, jó reggelt kívánok. Schmidt Mária, a Terror Háza fõigazgatója: - Jó reggelt kívánok. Mv.: - Hogy megy a kiállítás, milyen a látogatottság? Schmidt Mária, a Terror Háza fõigazgatója: - Jó, fõleg külföldiek jönnek ilyenkor nyáron, és hát nem annyi diákcsoport mint egyébként. De, de azért telt ház van.
Politische Rechtsprechung im Nachkriegschaos
   1995. november 6.Die Presse   

Wiener Expertenkonferenzversuchte die politischen Strafprozesse in Europa 1944 bis 1946 zu vergleichen.VON BURKHARD BISCHOFWIEN. „Es war keine Gesellschaft von ,Law and Order´, sondern von ,Law and Disor-der´". Diese Formel, die der Historiker Dieter ...

Egri kiállítás Márton Áron életérõl
   0200. október 20.Magyar Nemzet   
Az erdélyi püspök, Márton Áron életét bemutató emlékkiállítás nyílt szombaton Egerben, a Keresztény Ifjúsági Klubban. A tárlaton fotók és korabeli dokumentumok idézik fel a püspök életútját, tevékenységét. A kiállítás anyagát a budapesti Terror Háza Múzeum és a Segít a Város Alapítvány gyûjteményébõl válogatták. „A tárlatot azzal a céllal rendeztük, hogy megemlékezzünk az erdélyi püspökrõl, és személyét példaként állítsuk az emberek elé" -mondta Mandák Attila, a kiállítást létrehozó Segít a Város Alapítvány titkára a megnyitón.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 |
| 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 |
| 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | aktuális


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria