magyar magyar english english
nyitólap  vissza
aktuális kiállítás
korábbi kiállítás

Éhínség Ukrajnában

Időszaki kiállítás nyílt 2003. december 8-án a Terror Háza Múzeumban az 1932–33. évi, mesterségesen előidézett ukrajnai éhínség 70. évfordulója alkalmából. A kiállítás az éhínség során meghalt hétmillió áldozatnak, köztük hárommillió gyermeknek állít emléket.


Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának megnyitó beszéde

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A magunk mögött hagyott XX. századot elsősorban nem az elszenvedett rettenet, a végnélküli népirtások teszik irtózatossá! Hanem a folytonos hazugság. A rettenet emlékeinek, magának az emlékezetnek a kitörlésére tett sátáni kísérlet az, ami elviselhetetlen. Az a szándék, hogy az elkövetett bűnöket egyszerűen kiiktassák az emberiség emlékezetéből. Irtózatossá és elviselhetetlenné az teszi ezt a száz évet, hogy történelmünk sötét démonjai sikerrel leplezték és leplezik azt a bűnt, amelyet elkövettek, és amelyre nincs bocsánat.

A XX. század az emberiség történelmének legjobban dokumentált százada. A XX. század az emberiség történelmének legtöbb fehér foltját és sötét titkát tartalmazó százada. Mindkét állítás igaz, és történészként tisztában vagyok azzal a felelősséggel, amit ez a két igaz állítás rám és történésztársaimra ró.

Amikor ennek a fojtogatóan keserű kiállításnak a tervezésébe fogtunk, tudtuk, hogy nincs feloldás, nincs katarzis, amely az emlékezőnek, a látogatónak megnyugvást adhat.

1932 és 1933 között hétmillió embert irtottak ki tervszerűen és szándékosan. Ha tetézhető egyáltalán ez az apokaliptikus víziókat idéző bűntett, azzal, hogy hallgatunk róla, hogy hallgatni kellett róla hosszú évtizedeken keresztül. Ha tetézhető a színtiszta gonoszság, azzal, hogy különbséget teszünk bármely elkövetett népírtás javára.

A magyar Országgyűlés 2003. november 24-én egyhangúlag fogadta el az 1932–33-as mesterséges ukrajnai éhínségnek emléket állító határozatot. Nincs feloldás, sem katarzis, de van emlékezet, amely nélkül esély sem lenne arra, hogy a kizökkent világ visszataláljon az emberi méltóság, a velünk született szabadságvágy fénykörébe.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Terror Háza Múzeum számára ennek a kiállításnak a megrendezése nem volt megtiszteltetés, hanem kötelesség. Mert a múltnak beszélnie kell, a mi dolgunk pedig, hogy meghallgassuk, még akkor is, ha őrjítően fáj. Enélkül sem mi, sem pedig a múlt nem talál nyugalmat.

 


 


Mert ne feledjük: Aki elfut a múltja elől, az mindig elveszíti a versenyt. (T.S. Eliot)

 

FOTÓK 

Teremszöveg


 
múzeum | interaktív | bolt | hírek | állandó kiállítás | mozi | időszaki kiállítás | fotógaléria